Thursday, 18 June 2020

Idänunikkojen aika

Tulppaanit ovat väistyneet, kukkapuut lopettaneet ja nyt on akileijojen ja idänunikoiden aika.
Idänunikot valtaavat sydäntäni ja pihaani koko ajan enemmän. Niitä ei kukaan syö, mistä kissankokoinen plussa. Lisäksi värivalikoimaa on – se perusoranssi on hieman ärtsy, mutta kun on tullut vastaan muita sävyjä, olen liekeissä. Onneksi taimistoilta on alkanut löytyä näiden lajikkeita!
Tämä kukkii nyt ensi kertaa: pari vuotta sitten hankittu 'Beauty of Livermere'. Sävystä en ollut varma, sillä kuvahaun perusteella tulee melko eri näköisiä kukkia oranssista miltei punaiseen. Toivoin sitä punaista, tämä nyt on hitusen oranssimpi kuin ajattelin, mutta herkullinen silti.

'Beauty of Livermere' asustaa punaisessa villissä penkissä, jossa kohta seuraksi avautuu varjoliljoja, tarhasarjaliljoja ja punaisia pioneja.

Läheisessä ruskopenkissä on monen sävyisiä idänunikoita. Siinä on sekä muualta siirretty 'Cedar Hill', tavallinen oranssi että itse kasvatettuja hempukoita.

Niinpä ruskopenkissä kukkii nyt kolmea eri sävyistä, aika ihanaa!
Huomaan, että siemenestä kasvatetut ovat runsastuneet todella nopeasti, eli nuo vaaleimmat. Itse asiassa ne kasvoivat ennätysnopeasti kukintakokoon, kun ottaa huomioon, että siemenet ovat niin pieniä, että ne ovat lähes tomua. Siemenkasvatus oli ylettömän helppoa. Purkit olivat kesän ulkona, syksyllä istutin ne avomaalle. Huomaan sen olleen oikea ratkaisu, sillä idänunikoilla on paalujuuri, joka haluaa kasvaa syvälle maahan. Kun taimi istutetaan pienenä avomaalle, pääsee juuri kasvamaan esteettä suoraan alaspäin heti alkuun. Purkkitaimet usein nikottelevat, joskus jopa kuolevat, eikä siirtäminenkään ole näille hyväksi.

Tänään ihastelin punasävyjen kirjoa, taustalla kukkii nimittäin 'Tove Jansson'. Toivottavasti se viimein tuuheutuu parimetriseksi peuraesteeksi! Pari juurivesaa se ainakin on tehnyt. Odotan sen täyttävän tuon aukon.

Tähän kuvaan rajasin pelkät hempeät. Näiden sävy on aivan ihanan pehmeä. Olen aiemminkin pohtinut, että lajike saattaisi olla 'Coral Reef', mutta idänunikon lajikkeita on monia. Näiden seuraksi tulee kohta kukkaan Lindan lähettämistä siemenistä kasvatetut ritarinkannukset – siinä toinen äärimmäisen helppo siemenkasvatettava. Jännästi yhdellä on selvästi muita tummempi varsi.

Vielä yksi kuva, jossa näkyy ruskopenkki taustalla. Etualalla ihana kultapäivänlilja, ensimmäiset kaksi kukkaa justiin auki.

Sitten lisää uutuuksia. Istutin viime kesänä 'Harlem' -idänunikkolajikkeen, mutta talvi vei sen. Paikka oli hieman kostea, mutta niinpä on ruskopenkkikin. Suuri ero oli näköjään sillä, onko kasvi jo juurtunut kunnolla sijoilleen vaiko vastaistutettu.
Ilo olikin suuri, kun toukokuussa löysin uuden Harlemin menehtyneen tilalle. Tällä kertaa pistin sen oikein rutikuivaan paikkaan. Taktiikka saattoi olla väärä, sillä nuput pyrkivät kuivumaan, mutta tuo yksi ainakin avautui. Ihana väri! Odotin purppuraisempaa, mutta tämä käy loistavasti. Tämä on ennätys, sillä ikinä aiemmin ei vastaistutettu idänunikko ole saman tien kukkinut.
Vähän samantapaista, superihanan sävyistä 'Patty's Plum' -lajiketta minulta löytyy parikin, mutta ne eivät ole vielä kukkineet. Istutinkin ne vasta viime ja toissa vuonna (tässä on tosiaan suuri ero verrattuna niihin itse kylvettyihin, jotka kukkivat jo kahden vuoden iässä!). Toinen taimista teki nupun, mutta se kuivui pois. Ensi vuonna uusi yritys.

'Harlem' kasvaa kasvimaan reunalla, kuvassa 'Andenken an Ludwig Späth' -pihasyreeni juuri nyt kukassa. Hyvät sävyt yhteen. Tumma puska on kirsikkaluumu 'Nigra'.

Tässä kuvassa näkyy taustalla kasvimaa, auto siirtyy jonakin päivänä enemmän kasvillisuuden taakse... Jos minulta kysytään, mikä on pihan rumin elementti, se on ehdottomasti auto.
Vasemmalla on vielä lisää niitä hempeitä siemenestä kasvatettuja. Ne kasvavat mutapuutarhan reunalla.

Tässä kuvassa näkyy se valtava määrä nuppuja, joka näillä kaikilla itse kasvatetuilla on. Ihmettelen, miksi en ole tilannut noiden muiden lajikkeiden siemeniä! Purkkitaimilla kestää sama aika tuottaa se ensimmäinen kukka, kun nämä ovat jo tällaisia.
Rakastan noita idänunikon nuppupalleroita. Niissä on lupaus järistyksestä. Pian näiden jälkeen alkaa avautua myös yksivuotisia unikoita.

Vielä kerran tuo viimeiseksi esitelty rypäs, tällä kertaa 'Krasavitsa Moskvy' eli Moskovan kaunottaren seurana. Se onkin nyt komeasti kukassa juhannuksen kunniaksi.
Kukkaisaa ja tunnelmallista juhannusta!


Idänunikko – Papaver Orientale-Ryhmä
Kultapäivänlilja – Hemerocallis middendorffii
Pihasyreeni – Syringa vulgaris
Ritarinkannus – Delphinium

22 comments :

 1. Hieno unikkokokoelma siellä. Täytyykin kokeilla sun kasvatuskeinoa, mä kun en koskaan ole noissa unikoissa ole onnistunut. Hyvää juhannusta ja puszit Pojille 😻😻😘

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti kasvattamalla onnistut! Astiataimet voivat olla haastavia, silloin ainakin, jos juuri on joutunut kasvamaan rullalle tai se on pitänyt leikata poikki.
   Kiitos, hyvää juhannusta teillekin ja paljon pusuja pojille!

   Delete
 2. Hah, vai helppoa :D Minulla epäonnistunut kaikki idänunikoiden siemenkylvöt, kylvän sitten maahan tai keväällä sisällä taimipurkkeihin. No eipä valmiit taimetkaan aina onnistu, nyt toivon että Patty's Plum jaksaa sinnitellä puutarhassa. Royal Weddingin siemeniä kylvän eri puolille pihaa joka vuosi mutta yhtään alkua en ole nähnyt.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi ei! Eipä minulla olekaan kokemusta kuin tuosta yhdestä kylvökerrasta. Ehkä silloin siemenet olivat erityisen tuoreita tms?
   Royal Wedding olisi ihana, sitä luulin ostaneeni, kun hankin pihani ekat idänunikot hollantilaisilta sipulimyyjiltä puutarhamessuilla. Vaan pah, joka ikinen niistä oli perus-oranssinpunainen.

   Delete
 3. Kauniita unikoita ja paljon.
  Hyvää juhannusta!

  ReplyDelete
 4. Tänä vuonna unikot suorastaan loistavat runsaalla kukinnallaan. Minulla on eniten punaista perusidänunikkoa. Jostain sen joukkoon on ilmestynyt hiukan vaaleampia yksilöitä. Siemenestä olen kasvattanut Royal Weddingiä, joka näyttää lisääntyvän varsin hitaasti. Princess Victoria Louise sen sijaan paljon paremmin. Mistä hommaat idänunikoiden siemeniä. Olen kahlannut kotimaiset kaupat löytääkseni esimerkiksi Patty's Plumia ja muita, vaan eipä ole tarjolla.
  Harlem on hieno, ikäänkuin erilainen nuori.
  Unikoissa ehkä parasta on niiden nuput ja sisältä pilkottava rypistynyt silkkipaperi. Sitä näkyä jaksaa ihmetellä ja ihastella vuosi toisensa perään.

  Krasavitsa Moskvy -nimeen en ole aiemmin törmännyt. Se kyllä sopii kaunottarelle paremmin kuin englanninkielinen versio, jonka näkee useimpien myymälöiden luetteloissa.

  Luvassa on lämmin juhannus ja juhannuksen jälkeenkin hellettä tiedossa. Edellisyön ukkossateesta huolimatta kasteleminen tulee olemaan lähipäivien merkittävin homma.

  Oikein hyvää juhannusta sinulle ja ihanille kissapojille!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ahaa, sinulla on onnistunut valkoisten kylvö. Sitä minunkin pitää kokeilla. Tilasin tuon hempeän siemenet Chiltern Seedsiltä, se tuli nimettömänä lotto-perennaseoksen mukana, siksi en tiedä lajikenimeä. Viime vuonna tilasin siemeniä myös Plant World Seedsiltä, siellä oli erikoisen värisiä horsmia. Niiden syyskylvös ei näytä onnistuneen, joten voisin tehdä sieltä uusintatilauksen ja samalla ottaa jotakin idänunikkoa, jos heillä on. Ostan joitakin vihannesten siemenpusseja kotimaisista kaupoista, mutta haluan kasvattaa erikoisempia perennoja eikä niiden siemeniä kotimaasta löydä.
   'Krasavitsa Moskvy' on virallinen lajikenimi, siitä on sitten muunnoksia, kuten Moskovan Kaunotar, Belle de Moscou jne, ja Beauty of Moscow, joka on myös rekisteröity kauppanimeksi, siksi se näkyy useimmin taimilapussa.
   Kiitos, hyvää juhannusta teillekin!

   Delete
  2. Kiitos. Venäjää taitavan pojan kanssa tuosta Moskovan kaunottaren nimestä juteltiin ja krasavitsa -sanan merkitys aukeni. Omassa päässä pyöri kaiken aikaa krasnaja, enkä tajunnut miettiä taivutusmuotoja.

   Aikoja sitten luin artikkelin kasvien nimien muodostumisesta. Se on sen verran kiinnostavaa tietoa, että sitä voisi lukea enemmänkin.

   Olen tilannut aika harvasta ulkomaisesta nettikaupasta siemeniä. Taitaa olla aika laajentaa repertuaaria.

   Delete
  3. Ahaa, en osaa venäjää taivutusmuodoista puhumattakaan :-D
   Minua hieman ärsyttää se, että monilla kasveilla on virallisen lajikenimen lisäksi rekisteröity kauppanimi, miksi ihmeessä pitää olla kaksi eri lajikenimeä. Virallinen lajikenimi on tosin usein niin, että ekana osana on jalostajan nimen alku, esim. ruusuista Kordesilla Kor- ja Austinilla Aus-. Silloin sen ymmärtää, ettei sellainen nimi voi olla kovin myyvä.
   Ulkomaisista siemenmyyjistä on kovasti kehuttu Jelittoa, itse en ole sieltä tilannut. Mutta esim. Chiltern Seedsillä, joka on suosikkini jo niistä ajoista, kun asuin Englannissa, on ihan mieletön valikoima vaikkapa akileijojen siemeniä. Tai tuoksuherneiden. Ja nyt löysin tuon Plant World Seedsin, kun halusin erilaisia horsmia. Ihan uusi maailma avautuu tuollaisten valikoimien edessä, rajattomien mahdollisuuksien maailma!

   Delete
 5. Miten kauniita unikkoja sinulla onkaan! Minulla oli joskus Coral reefiä (pussillisesta onnistui 2 tai 3...)
  Lehtosinilatva oli jostain istahtanut kukkimaan sen viereen, ja mielestäni se oli aivan lumoava väriyhdistelmä. Kun muutin, en saanut unikkoa enää kasvamaan uudessa paikassa, koska paalujuuri :( Ehkä pihalle ilmestynyt oranssikeltano yrittää lohduttaa.
  Iloista keskikesää!

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi surku. Näitä paalujuurisia kasveja on vaikea siirtää onnistuneesti. Lehtosinilatva Coral Reefin vieressä kuulostaa aivan ihanalta!

   Delete
 6. Ihana valikooma iränunikoota. Mullei oo ku sitä perusoranssia, mikon aronia juurella, anopin jäliiltä. Enoo sitä muutamahan vuatehen mitenkää rajoottanu, ny ku oranssi o siirtyny sallittuhun färihin. Sonki ny iha ryäpsähtänyja kukkii iha valtoomenaan. Hyvää juhannusta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Valtoimenaan kukkivat unikot ovat ihana näky minkä värisinä tahansa! Kiitos, mukavaa juhannuspäivää sinne!

   Delete
 7. Tuollaiset hempukat ovat enemmän mieleeni kuin se ärhäkänvärinen perus oranssinpunainen, jota täälläkin oli vielä viisi vuotta sitten. Tai on sitä edelleen tuolla jorpakossa, jonne edellinen omistaja oli ilmeisesti kipannut puutarhajätteitään. Minä kaivoin pihalta kaikki kompostiin :D 'Harlem' on myös kaunis. Pitää muistaa joskus, jos innostun unikoista, että siemenkasvatus on parempi tapa hankkia niitä kuin valmiina taimina ostaminen. Hyvää juhannusta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se ärhäkkä on melko vaikea yhdistettävä muihin väreihin. Ei minullakaan sitä olisi, ellen olisi saanut sitä sen sijaan, että luulin ostaneeni valkoisia puutarhamessujen hollantilaisilta sipulimyyjiltä.
   Minulla on hyviä kokemuksia siemenkylvöstä ja osittain huonoja kokemuksia astiataimista, joten en tiedä, kumpi on parempi - mutta älä ainakaan mene ostamaan juurakoita niiltä hollantilaisilta messumyyjiltä!

   Delete
 8. Näitä hempukoita ei kyllästy katsomaan. Ovat laidastaan vähän kevytkenkäisiä ja riisuvat hamosensa helposti. Pidempäänkin niitä katselisi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hih, no niin tosiaan riisuvat! Mielellään noita pidempään ihailisi.

   Delete
 9. Upeat unikot! Mulla on alkuperäisiin kasveihin kuuluvia idänunikoita, sellainen ihana, eriväristen kimara. Alkuperäisessä paikassa unikot kasvoivat useassa värissä, nyt viime vuodet lähes pelkästään lohenpunaisina, tänä vuonna enää vain lohenpunaisina. Olen muutama vuosi sitten heitellyt siemeniä toisaalle ja tänä vuonna ne kukkivat ensi kertaa - eikä yhtään lohenväristä! Toivottavasti saan jatkossakin nauttia muista ihanista sävyistä. Lohet siirsin toisaalle ja ne hieman kärsivät operaatiosta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No jopas, idänunikot vaikuttavat olevan melko ailahtelevaa sakkia :-D

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!