Thursday, 11 June 2020

Muotopuutarhan seuraavat värimätsäykset

Tässä yhtenä päivänä muotopuutarhan penkillä istuessani katsoin, että onpas siihen avautumassa sopivan värinen akileija. Että sattuikin! En ole sitä tuohon istuttanut enkä siirtänyt, vaan se on tuohon ihan itse tiensä löytänyt. Sointuu 'Ballade' -tulppaaneihin täydellisesti.

Katsoessani vasemmanpuoleiseen penkkiin huomasin purppuratulikukan, enpä tiennyt sitäkään tuohon laitaneeni. Toisessa penkissä on asustanut hyvin saman värinen 'Violetta', jonka siementaimelta tämä kovasti näyttää. Tämän lähellä pitäisi olla 'Plum Smokey', jossa on todella ihana utuinen sävy, en löytänyt sitä, kun kitkin sikuriviidakkoa. Toivottavasti se vielä on, tai on tehnyt samanvärisiä siementaimia.
Laukat ovat lajiketta 'Early Emperor', tummakurjenpolvi on 'Lavender Pinwheel' ja tulppaanit myöhäisiä viherraitoja 'China Town' ja 'Spring Green'.

Vuorikaunokit liittyvät joukkoon, täydellinen valko-violetti on 'Amethyst in Snow'.

Tähän kuvaan mahtui mukaan vielä papukaijatulppaani 'Blue Parrot', joka on todella hyvän värinen muotopuutarhaan tuollaisena hitusen violetinvivahtavana. Sen takana avautuvat kohta juhannuspionin järkkypinkit kukat. Tykkään kyllä ihan hirmuisesti tällaisesta kukkasekamelskasta, tämä olikin ajatuksena, että puksipuuaidat kehystävät villiä kukkaryöppyä.

Tummakurjenpolvi on todella hyvä pörriäiskasvi, mutta sitä ovat laukat ja akileijatkin. Tähän penkkiin avautuu kohta lauma valkoisia lehtoakileijoja.

Koiranputkikkoakin löytyy öttiäisille, kuvassa taustalla monessakin kerroksessa. Se on kuin meren vaahtoa, aivan ihanan näköistä.

Vielä kuva muotopuutarhan nurkalta. Sen takana alkaa keto, tosin tässä päässä se on vähän turhan rehevä ja juolavehnän valtaama. Vaahteran lehdet ovat rikastuttaneet maata vuosikymmenten saatossa varmaan liikaa, sillä huonompi alue on vaahteran latvuksen kokoinen.

Yksi kuva vielä kauempaa mäntyjen alta metsäpuutarhatunnelmista.
Riippukeinukin sointuu muotopuutarhaan. Sain sen blogiyhteistyönä Riippumattojen maailmasta joskus iät ja ajat, varmaan lähemmäs kymmenen vuotta sitten! Mietin vaan, kauanko se meinaa kestää, kun ei ole mennyt juuri miksikään, kangas vain haalistunut oikeastaan nätimmäksi.


Juhannuspioni – Paeonia humilis 'Flore Pleno'
Lehtoakileija – Aquilegia vulgaris
Purppuratulikukka – Verbascum phoeniceum
Vuorikaunokki – Centaurea montana

19 comments :

 1. Oi joi miten kauniita näkymiä. Tänään katselin puutarhan akileijoja sillä silmässä että on kovetettava sydän ja karsittava niitä, liilat pois valkoisten joukosta ja niin edelleen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niiden kanssa pitää vain kovettaa sydän, että muillakin kasveilla on mahiksia - ja tietyn värisillä myös. Valkoisia minäkin aion varjella ja kohta karsia violetteja samasta penkistä. Valkoisten siemenet kun lähetti ystävä ihan Atlantin takaa asti, ne ovat erityisiä muutenkin sen lisäksi, että ovat erityisen kauniita ja sopivia muotopuutarhaan.

   Delete
 2. Yllärimätsäykset on kyllä ihan parhaita 😍 Meillä myös tuolloin saatu riippukeinu ja edelleen tosi hyvässä kunnossa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nuo Siestan keinut tuntuvat olevan todella hyvää laatua.
   Puutarha on ihana jatkuvien yllätysten ja ilahdusten lähde.

   Delete
 3. Oikein tervetulleita ylläreitä, kun vielä sopivat värimaailmaan. Nyt pitäisi malttaa myös istua ja ihailla kaikkea kaunista. Näin lämpimillä säillä ei kovin paljon edes jaksa uurastaa.
  Missä kissat? Postauksesi muodostavat Avun tai Seuran "etsi hymynaama" tms. kaltaisen kilpailun (Onko noita kilpailuja enää, tai lehtiäkään?). Täällä etsitään sen sijaan kissoja, sillä yleensä jomman kumman tai molemmat saattaa bongata jossain tepastelemassa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pojat ovat pysyneet poissa kuvista, kesäkuun kalenteripoikapostauskin pitää tehdä, mietin sitä tässä juuri. Minä muistan etsi annansilmän, se ehkä on vieläkin?

   Delete
  2. Annansilmä, niinpäs olikin. Jossain toisessa lehdessä oli pieni mökki.

   Delete
 4. Kissojen kuvia täälläkin kovasti kaipaillaan! Ransu vilahti joissain aiemmissa kuvissa, mutta Mustia ei ole aikoihin näkynyt. Ihan tässä jo huolestuu ja miettii miten Musti jakselee. Taitavat kissat viihtyä paksujen turkkiensa kanssa varjossa näillä helteillä. Kesäterkkuja!

  T: Musti-fani

  ReplyDelete
  Replies
  1. Musti juuri tässä puskeekin minua jalkaan ja sanoo kur kur, lähettää terveisiä varmaan. Se on myös kova poika vaatimaan, että leikin sen kanssa. Näin kesällä se viettää leijonanosan vuorokaudesta ulkona. Otinkin kuvan yhtenä päivänä, kun se lojui lempipaikallaan tuolla kuvassakin näkyvällä kedolla, siellä on ihan pantteripainauma :-) Pitääpä pistää poikia enemmän postauksiin, kun kaivataan!

   Delete
 5. Akileijan ja Balladetulppujen värikombo on kyllä hieno! Kasvit pääsevät oikeuksiinsa, kun löytyy sopivat värikaverit. Monesti juuri luonnonkukkaset sointuvat parhaiten istutettujen seuraan. Riippumatto onkn paikallaan näinä päivinä! Mukavaa viikonloppua!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihan samansävyiset kukat ovat, mutta sen verran erilaiset ja eri kokoiset, että hyvä yhdistelmä. Eivätkä nuo tulppaanit enää kauaa sitten kukkineetkaan, kun tuli kuuma. Akileijat kukkivat onneksi pitkään.
   Kiitos, hyvää viikonloppua sinullekin!

   Delete
 6. Muotopuutarha onkin nyt nätisti liilan ja sinisen sävyissä. Kivoja ylläreitä nuo itsestään tulleet värimätsäykset. Mukavaa viikonloppua!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanat on sävyt nyt ja tykkään noista keltaisen talon edustalla, pastellipuutarha sopii siihen hyvin.
   Kiitos, aurinkoista viikonloppua sinnekin!

   Delete
 7. Ihania näkymiä! Miten ihmeessä voi olla ongelmia akileijojen kanssa? Täällä ne eivät leviä sitten millään. Ehkä on syytä koputella puuta ja olla tyytyväinen, että joku kasvi tajuaa olla sopivasti eikä levittäydy joka paikkaan niin kuin eräät...

  ReplyDelete
  Replies
  1. No jopas! Eroa on varmasti sillä, onko akileija vanhaa lehtoakileijakantaa tai jotakin uudempaa lajiketta. Ei minullakaan erikoisemmat lajikkeet ole niin lähteneet valloittamaan maailmaa, mutta lapsuudenkodistani salamatkustajana toisen kasvin ruukussa tullut on muodostanut jo varmaan satoja jälkeläisiä. Lapsuudenkodissanikin sitä kylväytyi aina sorakäytävällekin. Sitten tulee aika hauskoja risteymätaimia, kun on monenlaisia muun värisiä ja -muotoisia lajikkeita ja sitä vanhaa kantaa, nyt alkaa akileijojen kirjo olla loputon.

   Delete
 8. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kauniita näkymiä💜 Kamalan kuumaa on ollut, nyt toivotaan seuraavaksi oikein rivakoita vesisateita. Olisipa ihanaa jos saataisiin pitkästä aikaa kesä joka ei olisi ihan kamalan kuiva👍

   Delete
  2. Toivotaan, ettei taas olla helisemässä veden kanssa!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!