Wednesday, 3 June 2020

Muotopuutarhan värimätsäykset


Ihanat 'Ballade' -tulppaanit kukkivat aina vain.

Yritän saada niitä samaan kuvaan tarha-alppikärhö Propertiuksen kanssa, mutta se on hieman hankalaa. Niissä on nimittäin hauskasti samantyyppinen väritys.

Ehkä tästä kuvasta näkyy parhaiten? Hauskaa on sekin, että en tiennyt ostaneeni tämän. Ensin istutin tähän ihanan hempeän tarha-alppikärhö Markham's Pinkin, mutta se kuoli, sitten Rubyn, joka osoittautui täksi, kuten tarkkasilmäinen Sametti Hortensia huomasi.

Värimätsäys on aika hyvä, kun samaa tulppaania on paljon. Monta vuotta sitten (ainakin seitsemän) istutetuista 'Purple Dream' -liljatulppaaneista yksi kukkii, se on hieman tummempi purppurainen ja aivan ihana.

Tässäkin penkissä kukkii 'Ballade', lisäksi kreikantulppaanit ja italiantulppaani-risteymät 'Peppermintstick'. Ensimmäiset laukat alkavat justiin kukkia, tämä on 'Early Emperor', kiva kevytkukintoinen violetti.

Kreikantulppaanien kauneutta.

Yhdestä penkeistä löytyi yksittäinen joku, ehkä syreenitulppaani! Ihanaa, tervetuloa!

Viherraitatulppaanit: 'China Town' meinaa hukkua tummakurjenpolviin, 'Spring Green' on hitusen korkeampi ja sen pää pysyy pinnalla.

Muotopuutarhan tummakurjenpolvi on tänne täydellisen värinen 'Lavender Pinwheel', laventelinvioletti.

Kokonaiskuvassa ei hempeä violetti vielä näy, vaan lisää purppuraista on avautunut oikealla.

Se on tämä syksyllä istutettu söpönen papukaija 'Blue Parrot', joka ei tietenkään ole sinistä nähnytkään, eihän sinisiä tulppaaneja ole. Tämä on silti hyvin hienostuneen sävyinen, viileänkaunis purppura.

Toisesta suunnasta yhdessä Balladejen kanssa. Juhannuspioni ja morsiusleinikit aloittelevat kukintaa.

Ystävältä saatu vanha pikkukurjenmiekka on aikainen ja alkaa kukkia, kun tulppaanien puna-valkoinen väripari väistyy. 

Lämpö saa monet muutkin kasvit kiirehtimään kukkaan. Usein huomaan tulppaanien ja seuraavien kukkien välillä kukintatauon, jolloin suunnilleen vain akileijat ovat kukassa, mutta nyt ei niin käy. Muita pikkukurjenmiekkoja on tulossa kukkaan, ja muotopuutarhassa vuorikaunokki 'Amethyst in Snow' aloitti juuri.

Syreenitkin ovat aloittaneet! Ensimmäisinä pihan vanhat pihasyreenit. Mikä tuoksu!

Loppuun sellainen ilouutinen, että silkkipioni aloitti kukinnan. Tässä yhteispotretti 'Royal Burgundy' -japaninkirsikan kanssa.


Japaninkirsikka – Prunus Sato Zakura -Ryhmä
Kreikantulppaani – Tulipa orphanidea
Liljatulppaani – Tulipa Liljakukkaiset-Ryhmä
Papukaijatulppaani – Tulipa Papukaija-Ryhmä
Pihasyreeni – Syringa vulgaris
Pikkukurjenmiekka – Iris Pumila-Ryhmä
Silkkipioni – Paeonia wittmanniana
Syreenitulppaani – Tulipa bakeri
Tarha-alppikärhö – Clematis Atragene-Ryhmä
Tummakurjenpolvi – Geranium phaeum 
Viherraitatulppaani – Tulipa Viridiflora-Ryhmä
Vuorikaunokki – Centaurea montana

26 comments :

 1. Onhan tuo Ballade tulppaanien ja alppikärhön yhdistelmä hieno! Värisävyjen yhdistäminen ei ole itsestäänselvyys, joten tuossa on osunut nappiin! Kreikantulppaanien oranssin sävy on upean kaunis! Silkkipioni on jo nimenä houkutteleva, uusi tuttavuus minulle.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se osui ihan vahingossa nappiin :-D
   Kreikantulppaanin oranssi on jotenkin hienostunut, eläväpintainen.
   Silkkipionia ei usein näe, mutta Pionien Kodista sen löysin, kun tajusin kysyä. Se maksoi monta kymppiä, mutta onkin sitten monin verroin ihanampi kuin moni muu, ja näin aikainenkin. Nyt siitä on tullut näyttävän kokoinen puska. Eikä tarvitse tuentaa.

   Delete
 2. Match in heaven! Täydellinen. Ihan kuin olisin istuttanut Propertiuksen viime syksynä, pitää kaivella vanhoja tietoja kansiosta, saatan kyllä muistaa väärinkin. Myös 'Blue Parrot' on kaunis, jotenkin ei yhtään perinteisen papukaijatulppaanin värimaailmaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihan kuin olisin tarkoituksella istuttanut kärhön ja tulppaanit, mutta täysi vahinko :-D Tai sen verran siinä on suunniteltua, että olen tarkoituksella vienyt muotopuutarhan värimaailmaa pastellisempaan suuntaan, mutta harmittavasti vasta sen jälkeen, kun olin mennyt istuttamaan kirkkaanpunaisen Flammetanz-ruusun.
   Toivottavasti sinultakin löytyy Propertius, se on niin nätti.

   Delete
 3. Todella upea combo 🌷❤
  Muutenkin hienoja nämä kukkasi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanaa, kun eletään taas kukkien kautta!

   Delete
 4. On upeaa saada hyvin yhteensopiva combo joko vahingossa tai suunniteltuna! Näitä näkyjä on käytävä katsomassa hyvin usein :).

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin on, ja etenkin aamuisin jännityksensekaisin tuntein, sillä peurat saattavat käydä. On suoranainen ihme, että tulppaaneja ja laukkoja ei vielä ole syöty, vaikka huomaan jälkiä parissakin paikassa koiranputkien ja akileijojen varsien syömisestä, jonka on täytynyt tapahtua ihan näinä viime öinä.

   Delete
 5. Todella kaunista värimätsäystä! On ihana, kun joskus tekee myös vahingossa hienoja yhdistelmiä.
  Ihana, että peurat ovat ymmärtäneet jättää sun tulppaanit rauhaan.
  Ja siellä tosiaan ollaan ajoissa. Itsekin ihmettelen, kuinka nopeasti kaikki tapahtuu. Jos ei ehdi ottamaan jostain kukasta kuvaa, kun se kukkii, niin seuraavana päivänä voi olla jo myöhäistä.
  Melkein voi nähdä ja kuulla kasvien kasvun, jos malttaa pysähtyä ja istahtaa katselemaan kaikkea.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihmettelen, ettei isompia peuratuhoja ole, kun juuri äskenkin huomasin syötyjä akileijojen kukkavarsia, joita ei eilen vielä ollut syöty. Täytyy tutkia, mistä peurat loikkaavat yli, ja korottaa panoksia ;-)
   Nyt ehkä tahti vähän hidastuu hetkeksi, tänään on hirmu viileää. Äkkiä siihen lämpöön tottui. Tänne ei ennustettu tälle päivälle sadetta, vaan niin vain taivas on vaaleanharmaiden pilvien peitossa. Sade olisi tervetullut!

   Delete
 6. Täytyy saada tuollainen Lavender pinwheel! Minulla olisi sille juuri sopivaa seuraa. Aivan upea myös tuo silkkipioni. Miten se lista kasveista, joita on pakko saada ei koskaan lyhene, vaikka kaksin käsin kantaisi taimia kaupasta🤔 Nyt on ollut aivan hengästyttävän ihanaa, kun kaikkialla puhkeaa kukkia. Sadetta tosin vähän odottelen, sillä nyt ovat kaikki paikat keltaisenaan männyn siitepölystä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se saattaa löytyä hyvinkin läheltä, sillä hankin Pinwheelit Kauppilasta/Flöristä! Siitä on kyllä muutama vuosi, mutta ehkä niitä on vielä valikoimissa.
   Sade tekisi hyvää, harmaata tuli, mutta ei sadetta, vielä. Lauantaina ilmeisesti, minä ja puutarhani odotamme sitä myös.

   Delete
 7. Ihan hengästyy lueskellessa, kun sulla on siellä jo ihan kesä! Meillä taidetaan tänään saada vähän sadetta, se ois kyllä hyvä... :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kesä on, ja pääskyset :-) Toivottavasti tuli sadetta, täällä vielä odotellaan, viikonlopuksi luvassa.

   Delete
 8. Ihania väripareja! Nyt on tosiaan sen verran lämmintä, että kasvi toisensa jälkeen kiirehtii kukkaan. Meillä odotetaan vielä syreenejä, mutta laukat alkavat aueta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kerrankin voi olla valtavan iloinen siitä, että kasvi ei ollutkaan sitä mitä taimilapussa luki :-D

   Delete
 9. Siellä on niin kaunista ja ihania väriyhdistelmiä♥ Jokaikinen päivä siellä tapahtuu jotain muutosta ja uusia ihanuuksia vaan pukkaa esiin:) Kauniita kesäpäiviä♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joka päivä löytyy jotain uutta, tämä on ihmeellisen kauneuden aikaa. Kiitos, samaa sinulle!

   Delete
 10. Joskus sattuu hyvä tuuri, vaikka saisi väärän kasvin. Joskus taas harmittaa vietävästi. Kaunis on muotopuutarhasi. On mukavaa, että kukintataukoa ei tule. Vaikka tauonkin kyllä kestää.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yleensä harmittaa vietävästi, joten tämä on todella virkistävää vaihtelua :-D Kyllä tauonkin kestää, kesäinen viherrys on aika ihanaa, vaikka kaipaankin jo sitä kevään valoa ja avaruuden tunnetta, tämä käy vähän päälle, kaikki rehottaa.

   Delete
 11. Propertius ja Ballade ovat selvästi luodut toisilleen. Sävyt ja muodot toistuvat kummassakin hienosti. Tällaiset iloiset vahingot peittoavat monta harmitusta mennen tullen.
  Kreikantulppaani on ihastuttava. Menee ihan kylmät väreet selässä, kun katselee sen terälehtien värejä ja muotoja. Miten luonto voikaan saada aikaan tuollaisia yksityiskohtia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kivaa tällainen toistuminen, kun sattui, että ko. kasvit osuivat sattumalta vierekkäin!
   Hyvin toteat kreikantulppaanista, se on satumaisen kaunis. Niinpä, miten niin näyttävä kukka kuin tuo voi olla ihan luonnonkasvi! Ja silti siinä on luonnonkukan siroutta.

   Delete
 12. 'Propertiuksen' ja 'Balladen' yhdistelmä on todella hurmaava! Muutenkin muotopuutarha esiintyy tällä hetkellä erityisen kauniissa sävyissä. Kävin muuten laittamassa tuonne varjohiippapostaukseen vielä jatkokysymystä :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sävyt ovat kohdillaan, vaikka varsinaisen violetti-valkoisen teeman keksinkin vasta muutamia vuosia sitten, kun olin jo ehtinyt istuttaa kaikenlaista :-D Toisaalta se kaikki "täydentävä väritys" tuo ihan kivaa ja varmasti tarvittavaakin vaihtelua.
   En osannut vastata kysymykseesi, mutta vastasin jotain kumminkin :-D

   Delete
 13. Mätsäävätpä tosi kivasti toisiinsa tuo kärhö ja tulppaanit!

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!