Tuesday 6 August 2019

Sadetta odotellessa

Eilen sain viimein aikaiseksi laittaa loputkin räystäsketjut paikoilleen. Ne saapuivat myöhässä, jotta kattomiehet olisivat saaneet ne laitettua keväällä, joten ne jäivät minun hommakseni. Koska inhoan tikkaille kiipeämistä, homma jäi ja jäi.
Sitten tulin kysyneeksi naapurin rouvalta, jos hän tulisi pitämään tikkaista kiinni. Tuolla ylhäällä on nimittäin yllättävän hutera olo. Tälle puolelle piti vielä ruuvata ketjun kiinnitysruuvitkin paikoilleen.
Nyt on ketjut kaikissa neljässä nurkassa ja laivan vanhat tynnyrit odottamassa sadetta. En vielä ehtinyt maalata niitä enempää kuin raapiutuneet kohdat ruostesuojamaalilla. Niistäkin tulee siniset, kuten aiemmistakin tynnyreistä. Tai ehkä salvianvihreät. Mutta ei ainakaan joulunpunaiset!

Naapurin korvaamattoman ihana rouva jäi vielä pariksi tunniksi pitelemään tikkaita, kun piiskasin itseni maalaamaan länsipäädyn räystäslaudat. Tai oikeastaan viskelin niihin ohutta vernissa-öljymaalilitkua eli pohjamaalia vasta. Lautojen päädyt jäivät tietysti maalaamatta, kun en niihin nähnyt enkä ylettänyt.

Huh hirmuista. Elossa ollaan edelleen ja nyt tästä koitoksesta saa toipua pari sadepäivää...sarkastinen lause! Piti tulla kunnon sade tälle ja huomiselle. Äsken tuli vartin kuuro, eikä paljon enempää sitten olekaan luvassa, huominen sade-ennuste kutistuu kutistumistaan. Harmaat pilvet ovat kiertäneet ohi idästä, lännestä, etelästä ja pohjoisesta, ja täällä vain on odoteltu sadetta. Nyt paistaa taas aurinko. Idässä päin kohosi komeita pilviä, varmaan ukkosti Turun suunnalla.

Sen vaan sanon, että vanhan talon remppaaminen on niin paljon mukavampaa, kun tietää, ettei katto varmasti vuoda. Innostuin tekemään lattian tulevaan työhuoneeseeni, siitä kun puuttui lattia kokonaan. Se oli uudempaa ponttilautaa, kun muissa huoneissa on lankkua, eikä ponttilautaa saanut ehjänä pois, kun kaikki nostettiin sivuun talon kengitystä varten.
Vintiltä löytyi pari oikein leveää (40 cm) lankkua, samaa 4 cm paksuutta kuin muidenkin huoneiden lattiat. Samaa paksuutta oli uudemmissa lankuissa, jotka jäivät venevajan korjauksesta yli. Pesin ne kaikki pellavaöljysuovalla ja asensin lattian, ihan muutama päivä sitten tein viimeisetkin pikku palat ja pätkät, johon homma jäi alkukesällä seisomaan.
Huoneen vasempaan reunaan tulee kiinteä kirjahylly lattiasta kattoon ja raput vintille, niinpä siinä reunassa ei ole niin tähdellistä, miltä lankut näyttävät. Siksi siellä nyt on reunimmaisena ihan vain kaksi lautaa päällekkäin, kun oli sopivan levyistä ja 2 cm paksua tavaraa, täydellistä. Komeimmat lankut tulivat heti oven eteen, jotta ne ovat parhaiten esillä keskellä huonetta.

Talo ei nyt ihan silti ole muuttovalmis vielä...

No niin, sade saa alkaa ja ukkospuuskiinkin on varauduttu! Sidoin kultapallot viimein.

Uuden murikan päälle nostin Ozzyn ja Lemmyn kalmiston saamaan sadekastelua (minihautakivet ovat tuolla unelman alla ja kyllä, Ozzy ei vielä ole kuollut, hän on vasta toinen jalka haudassa).

Sade saa tulla! Olemme valmiina!


Kultapallo – Rudbeckia laciniata, kerrannaiset lajikkeet
Unelma – Asparagus setaceus

29 comments :

  1. Hieno idea tuo räystäsketjut!

    Just nyt saisi sataa parikin päivää. Meillä on niin kuivaa, että en sanotuksi saa. Nuoria hedelmäpuita, kymmeiä uusia pensaita, uusia hortensioita...kastele niitä nyt kaikkia sitten. Ei ennen tällaista. Muistan monet suloiset suvisateet.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saisi tosiaan sataa vaikka kuinka kauan putkeen. Kaivosta alkaa taas pohja häämöttää. Ei kaikkea millään pysty riittävästi kastelemaan, kun maan kosteus on painunut niin alas.

      Delete
  2. Kiva idea nuo räystäsketjut. En ole ennen sellaisista kuullut ja piti kysyä isännältä miksin laitoit 🙈 Koko kesälomani aikana ei ole satanut, neljäs viikko lomaa siis menossa. Kukkapenkkiä on pitänyt kastella tiiviisti. Mutta eipä ole tarvinnut kuukauteen leikata ruohoa ja nyt se onkin jo kuivunut.

    ReplyDelete
    Replies
    1. :-D Talossani ei ollut räystäskouruja ollenkaan, ja päätin, että nyt kun ne laitettiin, en halua syöksytorvia talon kauniita nurkkia peittämään. Räystäsketju on simppeli ikivanha ratkaisu johtamaan veden alas.
      Ruohoa ei tosiaan tarvitse leikata - paitsi että se varmaan imi kaiken tänään tulleesta 1 mm sateesta ja alkaa taas kasvaa, se on niin mahdoton. En kerta kaikkiaan tajua ihmisiä, jotka kastelevat nurmikkoa!

      Delete
  3. Oooh, onpa huikean ihana tuo lattia!
    Meillä satoi viime yönä 15 mm, ei melkein voi todeksi uskoa tämän kuivuuden jälkeen, että todellakin vielä voi taivaaltakin vettä tulla. Päivälläkin tuli ihan pikkuinen kuuro ja kauempana ukkosti.
    Oikein kovasti toivotaan, että sinne teillekin osuisi muutama kuuro.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Paksut lattialankut ovat ihanat, olen onnekas, kun tuvassa ja kamarissa oli ne tallella.
      Ooh, mikä mahtava sademäärä! Tänne tuli eilen illalla ja tänään alle 1 mm. Jee... Kovat on odotukset lähipäiville, että tännekin tulisi vielä lisää.

      Delete
  4. Minäkin odotan sadetta. Ihan jännittää, että miten huomenna käy luvatun sateen kanssa. Hienot lankut lattiassa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Täytyy toivoa, että vettä putoaa kaikille tarvitseville!

      Delete
  5. Unelmainen kalmisto 😉
    Komee on uusi lattiasi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ozzy ja Lemmy varmaan arvostavat unelman hempeyttä ;-)
      Ihania nuo jykevät lankut.

      Delete
  6. Täällä nousee taas hattu päästä, kun lueskelen tekemisiäsi.
    Remppaat ja asennat lattioita!!! <3
    Talosta tulee aivan ihana!
    Ihana on myös naapurin rouva, kun tuli pitelemään tikkaitasi.
    On aarre omistaa avuliaita naapureita.
    Täälläkin odotellaan edelleen sadetta kuin kuuta nousevaa. Meillä ei ole vieläkään tullut pisaraakaan.
    Sääennustus lupasi sadetta jo eilisillasta saakka, mutta vielä sitä ei ole näkynyt. Nytkin taivas on melkein pilvetön ja aurinko paistaa.
    Puutarha ja luonto ritisee kuivuudesta, joten nyt saisi sääennustukset alkaa toteutumaan koko maassa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. En sentään lattiarakenteita tehnyt, en sellaista osaisi! Rakennusmiehet sen tekivät yhtenä kesänä monta vuotta sitten :-D Siihen on helppo asettaa lankkuja päälle.
      Naapurin rouvasta oli todellista apua, yhdessä vaiheessa tikkaat alkoivat kallistua sivullepäin, kun jouduin kurkottamaan painavan ketjun kanssa sivulle. Olisin varmaan tullut kaaressa alas ilman häntä.
      Hitsi, siellä kuulostaa ihan eiliseltä päivältä täällä: sama juttu, jo yöllä piti sataa ja pitkin päivää myös, ja aurinko vain helotti. Tällekin päivälle on kai joku pisaran kuva jäljellä, mutta ilmatieteen laitoksella on silti joka tunnille sateeksi merkitty 0,0 mm. Jeepä jee. Se siitä sateesta, harmi! Toivotaan, että sitä vielä saadaan.

      Delete
  7. ...ja kyllä sade tulikin....ainakin tänne ja ukkonen...hui.
    Sade kyllä vaan kesti varmasti tunninverran ja tuli sellaisella voimalla, että pelakuut oli helisemässä...:)

    ReplyDelete
  8. Niin ja piti vielä kirjoittaa, että minusta ei olisi tunne katonrajaan kiipeämään, sen verran paha korkeanpaikankammo...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. No ihanaa, että satoi, vaikka kevyempikin kesäsade olisi riittänyt. Täällä edelleen odotellaan, tänään on edistystä sen verran, että jostain kaukaa on kuulunut muutama jyrähdys, mutta edelleen ei ole satanut.
      En minäkään menisi, tikkaat tärisivät niin, että naapurin rouvakin sen huomasi. Mutta kun pakko on.

      Delete
  9. Miten nää kesät on nykyään yhtä sateen toivomista ja odottelua😣 Kiertivät eilen pilvet meidänkin ohi ja tankkien vesivarat on pian käytetty. No lammikosta sitten viimeisessä hädässä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Muistan yhden kesän niiden 13 vuoden aikana, kun olen tässä ollut, että on satanut säännöllisesti kerran viikossa tai jopa useammin. Kaikki muut 12 kesää on kärvistelty kuivuuden kanssa ja kaivon vesi on joko loppunut tai ollut hilkulla loppua.
      Toivottavasti sitä sadetta nyt vaan tulisi!

      Delete
  10. Täällä jo rukoillaan sadetta, kuukauteen ei ole satanut. Toivottavasti sinne tulee sadetta. Hyvä idea laittaa kauneimmat lankut niin että ne näkyy ensimmäisenä kun huoneeseen astutaan, kiinteiden kalusteiden alle jäävillä ei ole niin väliä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eipä ole tullut sadetta täälläkään, eilisen ja tämän päivän kertymä yhä vain alle 1 mm, vaikka tänään kuului jostain päin jyrinääkin. Saisi nyt sataa kunnolla.
      Haluan tosiaan kiinteitä kalusteita, kun niitä oli tuvassakin jäljellä. Tarvitsen sisärappuset vintille, ulkotikkaita pitkin seinän luukusta kulkeminen ei ole kätevää, jos vintillä haluaa mitään säilyttää. Ja sitten keksin rappujen alle kiinteän kirjahyllyn, siitähän tulee viihtyisä kokonaisuus. Jos vielä saisi ympättyä siihen pienen lukusopen rappujen alle, mutta huone on vähän pieni :-D

      Delete
  11. Meillä satoi jonkun aikaa oikein reippaasti ja ukkonen jyrisi sen verran, että otin Elmon sisään ja laitoin radion auki peittämään jyrinää...onneksi ei sen pahempaa ukkosta tullut, kun Elmo sitä niin pelkää. Nyt ei juuri huomannut pelätäkkään :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hyvä, että teillä satoi ja että sait Elmon sisään turvaan ajoissa. Täällä ei sitten tullut pisaraakaan tänään. Kuivuudessa edelleen kärvistellään ja odotellaan sadetta.

      Delete
  12. Minäkin nostan sinulle hattua. Arvostan naisia (ja miehiä), jotka luottavat itseensä ja uskaltavat tarttua itselleen vieraisiin tehtäviin. "Työ tekijäänsä opettaa"-sanonta pitää paikkansa. Lattialankut on upeita. Voi melkein aistia, miltä se tuntuu jalan alla.
    Ketjut sopivat hyvin vanhaan miljööseen ja toimivat hyvin veden kuljettamisessa. Nyt vain toivotaan sinne runsasta sadetta ja tynnyreitä täyteen vettä.
    Täällä satoi eilen vähän ja tänään kunnolla. Kyllä oli ihana ääni, kun sade ropisi puutarhaan. Meillä on niin älyttömän kuivaa ja toinen kuiva kesä peräkkäin on saanut murehtimaan kasvien puolesta. Luvatut sateet ovat kiertäneet kylän ja usko ennusteisiin on ollut kovilla. Nyt vähän helpotti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oikeastaan vanha talo opettaa omistajaansa aika paljonkin, käsinhän se on kokonaan tehty. Siitä saa sitten perspektiiviä, että ehkä minäkin jotakin voin osata, tai ainakin oppia. Ja jos joku asia tulee tehtyä vähemmän täydellisesti, niin se on varmaan korjattavissa. Kriittisissä asioissa, kuten kengitys, lattiarakenteet, muurin korjaus ja katto, piti tietysti ottaa ammattimiehet, että tulee kunnollista.
      Ihanaa, että siellä satoi! Täällä on tänään odoteltu vaan sadetta koko päivä. Eilen tuli vartin sade, ja voi että, kun siitä tuli ihana tuoksu!

      Delete
  13. Täälläkin sadepilvet ovat menneet ohi joko läheltä tai kaukaa. Eilen oli jo lupaavan tummia pilviä näkyvissä, mutta eivät menneen ihan meidän yltämme.

    Seuraan ennusteita nykyään yr:stä, se tietää rannikon sään yleensä parhaiten. Vaikkakin lähes koko kesän ovat ennustaneet että ensi viikolla sataa;)

    Vähäsateisena kesänä puut ja pensaat ovat näyttäneet, että pärjäävät kyllä ilman sadettakin. Varmaan niiden juuret ovat jo riittävän syvällä. Niiden varjossa olevat perennatkin voivat melko hyvin ilman kastelua.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ääh, ärsyttävää on, kun sadetta kaipaisi ja joka puolella ympärillä sadepilviä viuhuu ohi vain. Yr onkin todella hyvä! Heh, ja sitten lähemmäs mennessä ne sateet aina näivettyvät.
      Onneksi isommat kasvit jo pärjäävät, mutta vastaistutettujen puuvartisten kanssa on helisemässä. Mulla kyllä viime kesä vei mm. lähes kaikki kuunliljat, vaikka eivät olleet uusiakaan.

      Delete
  14. Voi, miten taitava olet käsistäsi! Aivan ihailtavaa remonttitaitoa! Nuo ketjut ovat kyllä kätevät. Meilläkin kaikki sateet ovat menneet taas ohitse. Lähistöllä on satanut, mutta tänne pilvet eivät ole eksyneet. Vettä kaivattaisiin kyllä kipeästi. Kauniita elokuun päiviä!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi ei, sama täällä, jyrinää ja sadepilviä näkyy joka suunnalla paitsi suoraan yläpuolella. Toivottavasti tulee sadetta sinne ja tänne!

      Delete
  15. En ennen oo nähnytkään noita ketjuja räystäskouruissa, joka päivä uutta oppii! Iso homma siulla tuossa remontissa on vaan hyvä siitä tulloo. Satteita ei meillekkään oo osunu pitkään aikaan toivottas kovasti kunnon saitta. Järvessä ves laskoo huimoo vauhtii ja laitur on kohta kuivalla mualla.

    ReplyDelete
    Replies
    1. En tiedä, missä minä olin nähnyt ketjut, mutta jostain se idea tuli. Ehkä jossain museotalossa tms.
      On mahtavaa, kun voi rauhassa hitaasti kunnostella, kun tässä on tämä toinen talo, jossa voi asua sen aikaa, kunnes pääsee muuttamaan tuohon vanhaan taloon.
      Tänne tuli vaivaiset 0,5 mm aamuvarhaisella, tämän viikon saldo on nyt siten noin 1,3 mm. Nyt jyrähtelee jossakin, kunpa sataisi!
      Hurjaa kuivan maan laituri! Sadetta sinnekin siis!

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!