Tuesday, 20 August 2019

Ihanaa – kukkia ja sadetta

Sunnuntai oli mahtava sadepäivä. Mittariin kertyi 28 mm vettä maanantaiaamuun mennessä, jolloin matalapaineen reuna väistyi ja taivas muuttui hetkessä siniseksi. Edelleen on tuulista, mutta se ei tunnu niin ikävältä, kun kasvit saivat vettä harvinaisen runsaalla kädellä.

Muita iloisia asioita: uusi tuoksuherne, 'Mammoth Blue', on avannut kukkansa.

'Summer Drummer' -laukka samoin. Tämä on niin ihanan värinen.

Samettihortensia ♥

Muotopuutarhan kukkien liila meininki jatkuu katajan alla, jossa jaloängelmä 'Hewitt's Double' viihtyy rikkaporkkanoiden ympäröimänä. Onneksi! Yhdistelmä on niin kaunis, kuin unelmaniitty.

Pyjamaluteet löysivät oivan paikan pitää sadetta rikkaporkkanan kuihtuvassa kukinnossa.

Rohanissa tarhasalkoruusu 'Black Knight' jatkaa kukkavarren venyttämistä ja uusien nuppujen muodostamista verkon suojissa. Pyökki 'Rohan Weeping' täytyy joka kerran saada samaan kuvaan! Helminukkajäkkärät tuovat sopivaa vastapainoa tummuuteen.

Rohanissa asustaa myös ihastuttavan punainen meksikonhanhikki.

Ihastuttava punainen on myös kukkaan tuleva syyshohdekukka 'Siesta'. Syyshohdekukat ovat nupulla niin söpöjä, mutta laitoin silti suojaverkon tämän ympärille, jotta pääsisi näkemään kukkiakin.
Toivon, että tämän kanssa onnistun, olen yrittänyt syyshohdekukkia lukemattomia kertoja aiemmin – neljä kertaa tulee heti mieleen – mutta ne ovat aina kuolleet, jos ei jo kesän kuivuuteen, niin sitten talven koetuksiin.
Nyt mietin taas eri paikan ja meinaan suojata tämän talveksi sateelta, tuulelta ja pakkasilta. Vieressä kasvaa latva-artisokka, joka saa saman talvisysteemin.

Ihana David Austin -ruusu Lichfield Angel on tehnyt uuden kukan. Lady of Shalottissa on paljon uusia nuppuja, toivottavasti niitä ei syödä.

Ihana ruusu-uutinen on sekin, että Päivänpesän Katjan lähettämistä siemenistä kasvatetut punalehtiruusut ovat ottaneet kunnon kasvuspurtin tänä kesänä. Tälle täytyy etsiä jo suurempi suojaverkko. Väripari edessä kasvavan pallohopeakuusen kanssa on täydellinen.

Pisteenä iin päällä ovat siroverenpisaran ensimmäiset kaksi kukkaa. Keräsin siemenet toissa syksynä Orkneyltä.
Pieni ongelma on se, että taimia on melko paljon enkä raaski heittää niistä yhtäkään pois. Istuttaisin puutarhaan, jos niillä olisi edes mitään toivoa talvehtia täällä, mutta kun vertaa talveamme Orkneyn ilmastoon, jossa viime talven kylmin päivä oli se, jolloin lämpötila käväisi -1:ssä, ei toivoa ole.
Pääsisinpä kottaraisten ja laulujoutsenten tavoin siivilleni talvehtimaan Pohjanmeren talvivihreille saarille. Syysahdistus on alkanut kaihertaa, kun tietää talven lähestyvän. S-vuodenaika – tai pikemminkin sitä seuraava ikipitkä T – onkin ainoa ikävä asia näiden ihanien asioiden äärellä.


Helminukkajäkkärä – Anaphalis margaritacea
Jaloängelmä – Thalictrum delavayi
Laukka – Allium
Meksikonhanhikki – Potentilla thurberi
Pallohopeakuusi – Picea pungens 'Glauca Globosa'
Punalehtiruusu – Rosa glauca
Pyökki – Fagus
Rikkaporkkana – Daucus carota
Samettihortensia – Hydrangea aspera subsp. sargentiana
Siroverenpisara – Fuchsia magellanica
Syyshohdekukka – Helenium Autumnale-Ryhmä
Tarhasalkoruusu – Alcea rosea
Tuoksuherne – Lathyrus odoratus

22 comments :

 1. Ihana tuo musta tarhasalkoruusu!
  Nykyisin tykkään tuollaisita tummista väreistä kukissa.::)

  ReplyDelete
 2. Ihana, kun teilläkin on vihdoin tullut vettä!
  Ja taas oli aikamoisia herkkuja kuvissasi. Tuo musta salkoruusu, samettihortensia ja Lichfield Angel saivat erityisesti mun sydämen sykkimään.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On ihanaa! Nyt, kun on tullut viikon välein kunnon sateet, alkaa olla kasveilla ihan eri meininki kuin aiemmin.

   Delete
 3. Aivan upea tuo rikkaporkkanan ja jaloängelmän kombo<3 Meillä syyshohdekukat ovat nyt penkissä toista vuottaan. Niille meinasi alkukesästä käydä köpelösti kun rusakko ehti syödä puolet kukkavarsista ennen kuin ehdin hätiin. En tiennyt, että nekin pitää suojata verkolla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi ei, onneksi huomasit ajoissa! Jostain syystä syysvuokot menestyvät aika monellakin pihalla, mutta eivät täällä. En aio luovuttaa, ne ovat niin ihania.

   Delete
 4. Oi, mikä vetinen lottovoitto teille tuli! Meilläkin satoi maanantaina, alkaa olla hyvät siirtoviikot.

  Rikkaporkkanat ja jaloängelmä yhdessä on aivan mahtavan näköinen pari. Samettihortensiakin on todella kaunis. Niin kuin moni muukin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihana lottovoitto saada kaksi oikein kunnon sadetta viikon välein.

   Delete
 5. Olipa hienoa, että saitte vettä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vesi toivotettiin lämpimästi tervetulleeksi!

   Delete
 6. Hyvä uutinen tuo vesisade. Vitsit miten hyvä pari pallohopeakuusi ja punalehtiruusu ovat. Tästähän saa oivan syyn hankkia pallohopeakuusen puutarhaan punalehtiruusun viereen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minulla oli niin päin, että oli ensin pari pallohopeakuusta ja aloin miettiä, miten hyvin punalehtiruusu niiden kaveriksi sopisi. Niitä ei vain tuntunut löytyvän taimistoilta juuri silloin. Olen niin iloinen, että punalehtiruusu tuli sinulta, paljon mukavampaahan se on, että se on tutulta tullut kasvi! Niitä kasvaakin nyt pitkin tonttini reunoja muutenkin, samasta siemensatsista :-)

   Delete
 7. Apua, ei vielä saa alkaa edes vihjailemaan s:stä, saati sitten t:stä. Nythän on elokuu ja ihan melkein keskikesä vielä. Sinuna kyllä kokeilisin siroverenpisaraa ulos istutettuna. Ainakin tämä lukija olisi hyvin kiinnostunut kokeilusta lukemaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Siroverenpisaran taimia on sen verran, että voin pari uhratakin kokeilulle, mutta en voi uskoa, että ne kestäisivät talvea ulkona, vaikka olisi millainen suojaus. Orkneyllä kun Golfvirran ansiosta ei tosiaan käy pakkasella kuin satunnaisesti ehkä kerran vuodessa. Jos on oikein kylmä talvipäivä, voi olla -2 astetta ja lunta puoleenpäivään asti :-D

   Delete
 8. Jee! Kiva, että sielläkin satoi vihdoin kunnolla. Täällä on taas satanut melkein liikaakin. Rikkaruohot ovat tehneet ihan kunnon joukkoinvaasion juuri nyt kun ei yhtään huvittaisi kitkeä. Samettihortensia on jännittävän näköinen, hieno! Salkoruusu on tummana jotenkin todella dramaattisen näköinen. Johtuu varmasti sen valtavan kokoisista kukista, jotka ovat vielä kaiken lisäksi melkeinpä mustimmat, mitä voi olla. Olen muuten vihdoin saanut myös sinun blogisi näkymään bloggerin lukemistossa. Ei pääse postauksia livahtamaan ainakaan yhtä helposti ohi silmien :) Mukavaa päivää!

  ReplyDelete
  Replies
  1. No mahtava uutinen :-D
   Voi ei, rikkaruohojen kasvuvoima on kyllä ärsyttävä. Tsemppiä niiden kanssa!

   Delete
 9. paljon on puutarhassasi ehtinyt tapahtua viikon aikana, ja mikä parasta vihdoinkin on saatu sadetta lounaaseenkin. pyjamalude kuva veikeä, ihastuttava!
  on varmaan mahtava tunne, kun saa kasvatettua siemenistä jotain niin ihastuttavaa kuin nuo siroverenpisarat. toitko jotain muitakin siemeniä Orkneyn retkiltäsi?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanaa, kun saimme sadetta kunnolla toiseen kertaan viikon sisään!
   Toin myös vilukon siemeniä, mutta en onnistunut saamaan sitä edes itämään. Ihan tavallista kesäkuuruohoa toin edelliseltä reissulta viime vuoden keväällä, mutta kesällä taimet kuivuivat pahasti eikä tänä kesänä noussut siitä kohdasta enää yhtään mitään. Täytyy käydä siis uudestaan ;-)

   Delete
 10. Oi, miten hieno verenpisara, on kyllä nimensäkin mukaisesti SIROverenpisara. Ihana!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on todella huippukaunis. Tuo on se ihan perusverenpisara, jota saattaa nähdä Irlannissakin pensasaitana ja tienvarsipensaana. Orkneyllä se sietää ihmeen hyvin kovaa tuulta, eipä uskoisi, kun miettii, miten talvenarka se meillä on.

   Delete
 11. Aah, olipas hienoa nähdä samettihortensiakaunotar ♥ Siellä on siis tullut hyvin sadetta, onpa hienoa. Kesän kuivuus tasaantuu viimein. Olisipa ihana tuollainen verenpisarapensasaita, voi miksi ei toimi meillä nyyh. Olet kyllä todellinen kylvöguru, ruusujakin siemenistä noin vain, ihailen kovasti!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Samettihortensia on maailmanluokan kaunotar ♥
   Voi, ruusujen kylvö ei paljon mitään vaatinut, paitsi kärsivällisyyttä. Pistin kiulukat purkkiin ja hyvän säänkestävän lapun siihen, kaivoin maahan ja sitten odottelin ituja 1,5 vuotta.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!