Saturday 10 August 2019

Missä Musti luuraa ja hepokatti karstaohdakkeessa poikittain

Edellisen kirjoituksen kommenteissa Ilona kysyi, missä Musti luuraa. No siellähän se! Huomaatko?
Kuvassa saattavat huomion viedä ihanat rikkaporkkanat (joista jaksan aina huomauttaa, että on sillä kauniimpikin nimi Queen Anne's Lace, josta oma versioni on kuningatar Annan pitsiliinat) ja tarhalyhtykärhö Princess Kate (kovin kuninkaallista!). Kärhö kasvaa ratkenneeseen katajanraaskuun, jolta kuluu vuosia vihertyä tältä puolelta. Onneksi kataja kuuluu niihin ihmeellisiin puuvartisiin, jotka osaavat tehdä uusia versoja vanhasta puusta – siinä on jo näkyvissä söpöjä vihreitä oksatupsuja.

Rikkaporkkanat ovat kansoittaneet alueen katajan juurella. Olen tutkinut, miten niiden seassa kasvavat monivuotiset pärjäävät. Tukahduttavatko porkkanat kaiken muun?
Ihme kyllä, eivät. Niiden seassa kukoistaa ihana vihreäkukkainen 'Fransesca' -esikko, marhanlilja, himalajanjättililja ja idänkurjenpolvi, jopa hentoinen kultatesma näyttää viihtyvän. Ihmellistä, tai ehkä ei niinkään: porkkanoilla on paalujuuri, joka ei kasva leveyttä muiden riesaksi, ja varretkin ovat soukat, vaikka niitä olisikin paljon. Luulen, että koska kasvit sen seassa niin hyvin viihtyvät, on rikkaporkkana pikemminkin suonut vierustovereilleen niiden kaipaamaa varjoa ja ilmankosteutta.
Rikkaporkkanan seasta kohoaa myös ihana jaloängelmä 'Hewitt's Double'.

Sitten jatkamme Mustin kanssa Rohaniin, sillä siellä on Mustin väriin sopivaa esiteltävää.

'Black Knight' -tarhasalkoruusun siementaimi on viimein tullut kukkaan! Ostin taimen ja se kukki vuonna 2015, jonka jälkeen olen paaponut kahta siementaimea, suojannut ne visusti verkoilla ja odotellut, että kukkavarsi alkaisi kasvaa. Nyt tämä yksi viimein ryhtyi tuumasta toimeen, se toinen ei näytä aikovan kukkia vielä tänäkään vuonna.
Kuten joskus aiemminkin mainitsin, minulta kuluu lähes aina kauemmin kuin kaksi vuotta saada kaksivuotiset kukkaan... Ehkä kasvitkin aistivat, että olen hämäläisperäinen slowpuutarhuri?
Mutta eikö musta ritari vain soinnukin täydellisesti 'Rohan Weeping' -pyökkiin? Otin suojaverkon pois ritarin ympäriltä vain siksi hetkeksi, kun otin kuvan, sillä riskejä ei voi ottaa. Kukkavarsi kohoaa ja nuppuja syntyy koko ajan lisää. Juuri parhaillaan avautuu toinen kukka.

Monena päivänä olemme saaneet ihailla joka puolella ympärillä kohoavia ukkospilviä. Useimmiten idässä Turun suunnalla, niin tässäkin kuvassa. Eilen aamulla saimme kuitenkin pienen 1 mm ukkoskuuron tännekin! Menin onnellisena verannalle aamukahvin kanssa kuuntelemaan ja nuuhkimaan sadetta.

Sateen jälkeen oli vuorossa kamerakierros. Kun viereinen William Shakespeare pitää kukintatauon, avaa hitusen tummempi The Prince kukkansa. Tämä ei ole niin hyväkasvuinen kuin Shakespeare ja oli talven jäljiltä onneton nysä, mutta niin vain prinssi on kesän mittaan kasvanut korkeutta ja avaa nyt kukkiaan. Molemmat ovat David Austin -ruusuja.

Tässä postauksessa on muuten kuningatar, prinsessa, ritari ja prinssi. Ja pisteenä iin päällä Mustus, Rooman keisari – Rooman pienin ja mustin keisari kautta aikojen.

Sinikatana saeen jälkeen.

Tämän aamun kuvauskierroksella kuvasin perhosia, kun huomioni kiinnitti hepokatti laidunkarstaohdakkeen kukassa. Mitenköhän se oli tuonne lähes kahden metrin korkeuteen mennyt? Loikkaamalla vai kiipeämällä tuota piikkistä vartta?

Sitten täällä odotellaan ensi yölle luvattua sadetta. Kuvassa muuten yksi syyskesän parhaista kasviyhdistelmistäni: siniheinä, täpläpunalatva 'Atropurpureum' ja keltakaunokki. Siniheinään tulee vielä marjapuuronpunaiset kukinnot, täydelliset punalatvan viereen.


Himalajanjättililja – Cardiocrinum giganteum
Idänkurjenpolvi – Geranium himalayense
Jaloängelmä – Thalictrum delavayi
Keltakaunokki – Centaurea macrocephala
Kultatesma – Milium effusum 'Aureum'
Laidunkarstaohdake – Dipsacus fullonum
Marhanlilja – Lilium Martagon-Ryhmä
Pyökki – Fagus
Rikkaporkkana – Daucus carota
Siniheinä – Molinia caerulea
Sinikatana – Catananche caerulea
Tarhalyhtykärhö – Clematis Texensis-Ryhmä
Tarhasalkoruusu – Alcea rosea
Täpläpunalatva – Eupatorium maculatum

28 comments :

  1. Kiitos Musti, olet parasta katsottavaa tässä kuninkaallisessa hienossa seurassa 🖤

    ReplyDelete
  2. Onkohan se kuivuus syynä kaksivuotisten kasvien kolmivuotisuuteen? Ensin vahvat juuret ja sitten kukka? Toivottavasti siellä sekä täällä sataa yöllä tai huomenna.
    Ihanat Austin-ruusut, niin täydellisen muotoiset.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hyvä kysymys. Toisaalta salkoruusun siementaimet ovat myös olleet tuossa melko ahtaalla, tässä päässä Rohania on jo aika tiivis varjohiippa-tummakurjenpolvi-ym. kasvusto. Muutamassa vuodessa kaikki on jo ihan erilaista kuin silloin 2015, kun emotaimi kukki. Voisinkin nyt syksyllä kerätä ohikukkineet kukkavarret ja viskata ne Rohanin toiseen päähän, siellä on enempi tilaa - vielä.
      Austin-ruusuissa on juuri tuo kukan muoto niin ihanaa, muun hyvän lisäksi.
      Täällä vetäytyi taivas jo pilveen, kohta se alkaa! Toivottavasti sinnekin tulee kunnolla vettä.

      Delete
  3. Oi, olen niin kaivannut tuoksua mikä on sateella ja etenkin sen jälkeen. Nyt 10 vuorokauden ennuste näyttää tänne joka päivälle sadetta, ikinä ennen en ole tällä tavoin riemunnut moisesta ennusteesta.
    Hieno kuva hepokatista.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Täällä tuli juuri äsken muutama pisara kevyttä sadetta, toivotaan, että tulee lisää ja paljon! Monta päivää sadetta sekä sinne että tänne.

      Delete
  4. Black Knight on upean dramaattinen. Olisipa hienoa saada usean ritarin keskittymä kukkapenkkiin. Sitä katselisi mielellään.
    Ja lisää ihania Austin-ruusuja. Miten täydellisen ruusumianen Princen kukka onkaan.
    Sateisena kesänä varmaankin ihmettelemme näitä kuivuusruikutuksia ja toivomme poutaisia päiviä. Silti ottaisin mieluummin säännöllisiä sateita, kuin tällaista kuivuutta. Meillä on nyt muutama sadekuuro tullut, mutta edelleen maa on pintaa syvemmältä todella kuivaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Täytyy toivoa, että tällä kertaa tulisi enemmän kuin kaksi siementaimea, ja että ne kukkisivatkin samana vuonna :-D Perusmatematiikan mukaan näiden kahden olisi pitänyt kukkia jo toissa vuonna ja nyt niitä pitäisi olla taas enemmän, mutta harvoinpa asiat menee perusmatematiikan mukaan.
      Princen kukka on tosiaan ihana, mutta ehkä hentoisuutensa vuoksi lajiketta ei enää myydä ainakaan David Austinin omilla sivuilla. Parempia ja rotevampia on tullut tilalle.
      Sateet olisivat kivoja, enkä muista yhtäkään kesää, että olisin niitä harmitellut, täällä päin sataa kesäisin niin harvoin. Nytkin luvatusta sateesta on tullut vasta vesimittarin pohjalle hieman kosteutta. Onneksi kuukausi sitten satoi pariin otteeseen kunnolla, sillä sen jälkeen viimeisen kuukauden sadesumma on 2,5 mm.

      Delete
  5. Sykähdyttävä rikkaporkkana. Nimi kuulostaa siltä, että se leviäisi kulovalkean lailla, mutta ilmeisesti ei? Kaunis kuin mikä. Kuten myös edellisen postauksesi paahteisen penkin kasviyhdistelmä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nimi on tosiaan huono, sillä kasvi ei ole mikään rikka. Se on porkkanan villi kantamuoto, ja sitä löytyy meilläkin luonnosta harvemmin - itse en ole ikinä huomannut. Se on kaksivuotinen, ei leviä juuristolla siis lainkaan. Siementää paljon, mutta en osaa nähdä sitä haitallisena, kuten jutussa kerron. Se ei tukahduta muita, ja jos sitä haluaa kitkeä, on sekin helppoa, sen kun vetäisee ylös maasta. Ja kuten sanot, se on kaunis kuin mikä. Kukinta-aikakin on pitkä.

      Delete
  6. Mustus on kyl just oikea arvonimitys Mustille, olipa kiva nähdä mustapantterisi. kyl Ransukin on mahtava kissapoika, mut mustat kissat ovat lähellä sydäntäni, minulla ollut kaksi mustaa kissaa kaksi mustavalkoista.
    ei rikkaporkkanaan voi kyllästyä, kuningatar Annan pitsiliinat niin herkkiä. luin juur hiljan jotain vanhaa puutarhalehteä ja sielkin jo kehuttiin rikkaporkkanaa. jotenkin se on minulta mennyt vuosien saatossa ihan ohi, onneksi Sinä olet avannut minun ja monen muun silmät sen kauneudelle ja käytettävyydelle perennapenkissä, kiitos siitä Saila!
    perjantaina tosiaan Turussa oli kova ukkonen. salama oli iskenyt ihan miniän lähelle hänen tullessa töistä kotiin. onneksi ei käynyt mitenkään. sadetta odoteltiin nyt aamusta, taidetaan päästä vattupuskiin, kun pilvet väistyvät takavasemmalle taas tälkin kertaa!
    mukavaa, toivon mukaan sadekuurojen säestämää sunnuntaita sinne;)
    ps myös minä nautin kahvihetkistä verannalla sateen ropinaa kuunnellen, tai loikoilua aitan hämärässä. se on jäänyt täysin kokematta tältä kesältä, toisaalta ei kyl oo itikoitakaan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Musti oli jo pienenä niin asiallinen ja järkevä, että sai ehkä siitä lempinimen Mustus, Rooman keisari. Mustat kissat ovat kyllä ihania ja hienon näköisiä! Ainakin Mustilla on lisäksi hyvin lempeä, joskin hieman jääräpäinen, luonne.
      Ai, sepä hauskaa, että rikkaporkkanaa on kehuttu jo vanhastaan! Minulle se tuli vastaan Englannissa, meillähän ei hirveästi ole harrastettu luonnonkasveja kukkapenkeissä. Siellä oli oravanmarjaa arvostettuna maanpeitekasvina yms. silmiä avaavaa.
      Hui hurja, lähelle iskevä salama on varmasti pelottava! Täällä ei vielä ole satanut kuin ripaus, mutta nyt taivas tummenee, ehkä lisää tulee. Sateen tuoma tuoksu ja virkistys kuivuuteen on mannaa. Minun pihassa on aina hyttysiä, vaikka on tuulinen ja valoisa piha ja kuinka kuiva kesä tahansa, en ymmärrä, mistä niitä aina vain sikiää!

      Delete
  7. Rikkaporkkana on kyllä esittelemisen arvonen ussiimmassa postauksessa. Sadattelen ihtiini kun en esikasvattanu ja siemenet ol koissa valamiina. Tuo ruusunkukka on kuin samettia! ja kaunis on tuo sinikatanakin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. No voi! Mutta ensi vuonna sitten. Kylvin vastikään tummanpunakukkaista 'Dara' -rikkaporkkanaa, hyvin ovat itäneet ja toivottavasti kukkivat jo ensi vuonna.

      Delete
  8. Täällä ei yöllä satanut, mutta nyt sataa...vähän myöhästyi, mutta pääasia, että sataa..:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Täälläkin alkoi kunnolla sade aamulla, pari tuntia sitten tuli todella rankasti. Illalla ja yöllä vesimittarin pohja vasta vähän peittyi, nyt vettä on tullut jo 8 mm!

      Delete
  9. Hepokatti karstaohdakkeessa poikittain xD
    Tottahan se, poikittain on :D

    Sitäkin piti sanoa, että Mustin kanssa on silleen helppo tehdä esittelykierroksia, että kaikki värit sopii Mustin kanssa mitä parhaiten.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuli heti mieleen se loru saman tien, kun hepokatin näin, niin poikittain se oli ;-)
      Taannoin sanottiin Ransusta ihan samaa, ilmeisesti olen osannut valita pojat hyvin, kun sointuvat kaikkiin kukkasiin!

      Delete
  10. Jep, tarhasalkoruusu ja tumma pyökki ovat täydellinen pari! Ja nii,den seuraan sopii myös hyvin ripaus valkoista

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuo on helminukkajäkkärä, todella mainio loppukesän kukka ja pärjää melkein missä vain. Tästä kommentistasi tulikin mieleen, että sitä voisi jakaa taas uusille kasvupaikoille.

      Delete
  11. Olen hullaantunut rikkaporkkanaan, sain siementämään kokonaista kolme taimea, ja annan niiden kylväytyä juuri niin paljon kuin haluavat! Mutta valkoinen pitsiliinakin on siis olemassa! Ihana!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hienoa! Kohta sinulla on niitä joka puolella, mutta ihania ne ovat.

      Delete
  12. Tuo rikkaporkkana on kyllä tosi kaunis. Samoin aivan ihana on sinun tarhasalkoruususi. Mukavaa sunnuntai-iltaa sinulle!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lähes musta kukka on jännä. Kiitos, täällä on nautittu tänään sateesta kovasti. Mukavaa sunnuntai-iltaa sinnekin!

      Delete
  13. Musti on tyylikkään pantterimainen, mutta suosikkini silti on pörröinen Ransu :D

    Tuollainen tumma pyökki olisi niin mun suosikkilistalla, mutta kas väärä vyöhyke. Yhtä punaista pyökkiä koitin kasvatella, mutta se heitti lusikan nurkkaan siihen tappotalveen. Ei ole osunut kohdalle uutta kokeilua.

    Rikkaporkkana on saanut hyvää kehua täällä, ja kaunishan se on tosiaankin!

    ReplyDelete
    Replies
    1. On jännä, miten joidenkin suosikki on Musti ja toisten taas Ransu. Minun suosikkini on molemmat ;-)
      Voi, tumma pyökki on varmaan vähän liian riskisijoitus. Voi itku, että punainen pyökkisi meni. Itsekin ostin tuon (löytyi Vantaan Plantagenista joskus viitisen vuotta sitten, ylikin) ihan kokeilumielessä. Jos jossain voi Suomessa kokeilla, niin se on sitten täällä -meiningillä. Ja hyvin onnistui, ekana kesänään taisi latvasta kuivua, niin kuin useimmiten puuvartisille käy. Täällä kun ei sateinen kesä -käsitettä tunneta.
      Rikkaporkkana on ihana, ainakin jos tykkää luonnonkukan tyyppisistä kasveista.

      Delete
  14. Osuva nimi rikkaporkkanalla! Kaukaa kun katsoo, niin ihan selviä pitsiliinoja siellä on penkki pullollaan. Sinikatanakin olisi hieno kasvi, minulla on sitä valkoisena, mutta onhan tuo sininenkin todella kaunis. Heh, poikittainhan se hepokatti tuolla kököttää :D Edellisen postauksen 'Taplow Blue' on hienon värinen! Niin hohtavan sininen, että melkein tekee mieli hankkia sellainen itsellenikin. Harmi, kun taitaa olla piikkinen, niin ei sovi meidän puutarhaan. Musti ja Ransu osaavat kyllä nämä puutarhaesittelyt. Silitykset heille! Mukavaa viikkoa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihailinkin blogissasi sitä valkoista sinikatanaa ja totesin, että tuota on pakko saada.
      Pallo-ohdakkeet eivät ihan kamalan piikkisiä ole, mutta se lienee suhteellista. On ne enemmän piikkisiä kuin esim. mintut ;-)
      Musti ja Ransu kiittävät, mukavaa viikkoa sinnekin!

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!