Thursday, 1 November 2018

Viisi puutarhamuistoa kesältä

Sain Maatiaiskanasen elämää -blogista Hilun itse kehittämän haasteen kertoa viidestä parhaasta puutarhamuistosta tältä vuodelta:

Toukokuun ihana valo ja sipulikukat, joista etenkin uusia edellissyksynä istutettuja tulee odotettua ja ihasteltua erityisen paljon. Hempeän oranssi keisarinpikarililja 'Vivaldi' oli sellainen. Toivottavasti se kukkii ensi keväänäkin!

Toukokuuhun osuu myös lempinäkymän huippuhetki. Kuistiltani näkyy kirsikkapilviä: oman sirotuomipihlajan takana kukkivat pilvikirsikka ja kirsikkaluumu.

Lämpö! Jo toukokuussa oli helletopeilla niin paljon käyttöä, että niitä piti pestä tiuhaan.

Ja sitten lämpöä riitti, ja riitti, ja riitti. Suunnatonta nautintoa itselleni, sillä olen vilukissa. Puutarhalle haastavaa. Aika näyttää, lähteekö jokunen tänä kesänä kuivunut kasvi uudelleen eloon ensi vuonna.

Syreenien kukinta! Ne kukkivat mielettömän upeasti.

Hetkinen, nyt on jo mainittu neljä asiaa eikä olla vielä päästy toukokuuta pidemmälle.

Viidenneksi kuuluu ehdottomasti muut puutarhat, ystävien tapaamiset, heidän puutarhojensa näkeminen, niistä keskustelu, uusiin puutarhaihmisiin tutustuminen. Kuva on Taimimoision ihanasta puutarhamyymälästä Porista: kurjenpolvia ja tähtiputkia. Ojennan tämän kimpun kaikille teille puutarhaystäville!

Anteeksi nyt vain, mutta vielä ei voi lopettaa. Kesän puutarha-tähtihetkiä on myös lintujen pesintä.

Sekä siemenestä itse kasvatettujen kasvien kukinnat, tässä Lysimachia atropurpurea 'Beaujolais' eli jokin alpi.

Ja tässä harjaneilikka 'Onyx' metsätyräkki 'Chameleonin' kainalossa: tummanpuhuva kaksikko.

Loppukesällä sain vielä ihastuttavan vanhan portin, joka piti heti pystyttää. Osuva loppufanfaari ihanalle kesälle oli myös mahtava ruska. Kuvassa näkyy sama sirotuomipihlaja kuin jutun alussa.

Porttiprojekti poiki heti perään toisen, kun innostuin samaan syssyyn kaivamaan navettani uumenista vanhan karjaportin viimein esiin. Olen niin iloinen näistä uusista lisäyksistä pihani laitamille.

Meillä oli kelpo kesä!

Lähetän haasteen eteenpäin Sametti Hortensialle Pikkuinen puutarhani -blogiin ja Betweenille Rikkaruohoelämään.

Tässä haasteen säännöt:
- Tee postaus siitä, mitkä viisi puutarhamuistoa olivat parhaat tältä kaudelta (siitä lähtien, kun esikasvatuskausi alkoi päättyen tähän hetkeen).

- Kerro postauksessasi, että haaste sai alkunsa Maatiaiskanasen Elämää-blogista.

- Kerro, keneltä itse sait haasteen ja haasta vähintään kolme blogiystävääsi mukaan.

- Käy kirjoittamassa postauksesi www-osoite Maatiaiskanasen Elämää -blogin 5 parasta puutarhamuistoa menneeltä kaudelta -haastepostauksen kommenttikenttään, niin se lisätään haasteeseen osallistuneiden listaan.
Postaus löytyy osoitteesta: http://maatiaiskananen.blogspot.com/2017/10/viisi-parasta-puutarhamuistoa-menneelta.html

Harjaneilikka – Dianthus barbatus
Keisarinpikarililja – Fritillaria imperialis
Kirsikkaluumu – Prunus cerasifera
Kurjenpolvi – Geranium
Metsätyräkki – Euphorbia dulcis
Pilvikirsikka – Prunus pensylvanica
Sirotuomipihlaja – Amelanchier laevis
Tähtiputki – Astrantia

28 comments :

 1. Replies
  1. Oli oikea kunnon kesä, pitkä ja lämmin, niin pitkä, että siihen suorastaan tottui. Syksyn saapuminen oli järkytys.

   Delete
 2. Oiiih, ihania kuvia ja muistoja <3 Kiva, että osallistuit haasteeseen <3
  Tuli niin ikävä kesää, kun katseli noita kuvia. Toki koko kesä oli uskomaton, mutta jotenkin itsellenikin toukokuu jäi muistiin aivan käsittämättömän upeana kuukautena <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos sinulle ihanasta haasteesta! Kun kesän kuvia alkoi käydä läpi, niitä kertyikin kummasti enemmän kuin viisi. Toukokuu on aina ihana, mutta viime toukokuu oli erityisen ihana.

   Delete
 3. Hienoja kuvia! Mulla jäi Taimimoisio käymättä, vaikka kävin Porissa. Pitää laittaa se johonkin muistilistaan...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Taimimoisio on ihana käyntikohde. Näytepuutarha on kaunis.

   Delete
 4. oi miten ihania tunnelmallisia kuvia <3
  Minulla kesä jäi mieliin aika tuskaisena kun kaikki paloi :( Liljat sentään kukkivat, pelastivat minun kesäni. Ehkä sitten ensi kesä olisi parempi? Viimeinen kuvasi on kyllä paras, sen voisi suurentaa ja sitä katsella päivät pitkät. Pus mustalle hurmurille!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kuivuus ja kuumuus oli raastavaa, puutarhalle. Ehkä saaristossa se ei niin jäänyt mieleen, sillä kuivuudessa saadaan kärvistellä lähes joka kesä. Kaivosta on vesi ennenkin loppunut ja useimpina kesinä uhkaa loppua niin, että juomavettä ei uskalla käyttää kuin ihan vähän kerrallaan eikä mihinkään turhaan. Näiden 12 vuoden aikana on ollut yksi sellainen kesä, että puutarha oli kauniin vehreä heinäkuun lopullakin, sinä vuonna tuli säännöllisesti sadetta. Ja ei, se ei ollut viime vuoden sadekesä, silloinkin meillä oli kuivaa :-D
   Ensi kesä on aina se täydellinen, eikö niin ;-)
   Musti kiittää! Teilläkin taitaa olla mustavalkoisia nurmelle kellahtajia, oikein lauma ♥

   Delete
 5. Kiitos haasteesta. Otan sen ilolla vastaan, sillä menneeseen kesään on aina kiva palata. Varsinkin tällaisten harmaiden sadepäivien koittaessa. Vaikeinta haasteessa lienee kohtuudessa pysytteleminen, kun kesä on aina täynnä kaikkea ihanaa ja niitä niin mielellään jakaa muillekin.

  Aika herkullisen kukkakimpun meille ojensit. Kurjenpolvet ja tähtiputket, miten oivallinen yhdistelmä. Kaikkinensa koko tämä postaus on niin täynnä kesää ja tunnelmia, jotka menee ihan ihon alle. Mukavinta tässä marraskuussa lienee, että koko ajan mennään kohti uutta kesää.

  Iloista viikonloppua sinulle ja ihanille karvapojille!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanaa, jos sinäkin innostuit osallistumaan; ajattelin, että myönteisten asioiden pohtiminen voisi tehdä hyvää, sinulla on ollut rankka kesä. Tosiaan tämä on ihana tehdä juuri nyt, kun pihasta on eroahdistus talven alla.
   Onneksi kohtuudessa pysymättömyydestä ei sakoteta :-D
   Kiitos, mukavaa viikonloppua sinnekin - sään puolesta taitaa taas syntyä muutamat villasukat.

   Delete
 6. Kyllä, kesä on tosiaan ollut mitä mainioin. Lämmin ja varhainen kevät, kunnollinen kesä (tosin mun mielestä ihan hirveän kuuma ei tarvitse olla, vaikka viime kesänä kyllä selvisin aivan hyvin) ja sitten oli vielä tämä syksykin hurjan kaunis! Täytyy yrittää pitää mielessä ne asiat nyt kun alkaa tämä loputon pimeä ja kylmä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kesä oli ihana. Minusta taas kevät oli tosi kylmä ja myöhäinen. Jääkausi kesti koko maaliskuun ja vielä pitkälle huhtikuunkin puolelle, se oli kamalaa. Mutta sitten toukokuussa tulikin kesälämpötilat ihan rysäyksellä.
   Kannattaa käydä kesäkuvia läpi vaikka yhdessä kotikengurun kanssa ja keskittyä kissojen silitykseen ;-)

   Delete
 7. Hienoja kesämuistoja! Nyt niitä tarvitaankin, kun on niin kovin pimeää ja harmaata. Hyvää viikonloppua!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sanopa muuta, kesä on ihana muisto vain.
   Kiitos, samoin sinne!

   Delete
 8. Kesä kyllä yllätti erilaasuurellaan. Niihi sateesiihi ja aika vilipoosiihi kesihi oli jo nii alistunu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oli tosiaan eksoottista, että oli yölläkin lämmin. Yleensä Suomen kesässä saa iltaisin palella. Saa nähdä, millainen talvi ja sitten ensi kesä tulee.

   Delete
 9. Kivoja muistoja kesästä. Kertakaikkisen upea syksysessä värissään sirotuomipihlaja!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuomipihlajat ovat kai kaikki melko hyviä puskia syysvärin suhteen, niitä kannattaa varmaan teillekin hankkia, ehkä iso- tai marjatuomipihlaja ovat talvenkestävämpiä?

   Delete
 10. Oli niin ihanan lämmin kesä, että viisi muistoa on aika vähän, tai niiden valinta on tosi vaikeaa! Kesää on kiva muistella, sitä olen kuvien kautta tehnyt ihan koko aamupäivän!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kesän muistelu on kyllä ihanaa. Nyt alkaa jo olla se kausi, että kesäkuvia katsoo ihan epäuskoisena: onko meillä joskus tuollaistakin!

   Delete
 11. Kesä oli uskomaton alusta loppuun saakka!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin oli, aivan ihana, kuin jossakin etelässä. Eipä tarvinnut haaveilla etelänmatkoista ;-)

   Delete
 12. Oj vad grönt det var i början av sommaren, jag minns bara väärmen o torkan....

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det var grönt som Einö Gröns städsegröna tangor ;-)

   Delete
 13. Ihana yllätys tämä, suurkiitokset ♡ ♡ ♡ ♡ Jäin nyt muuten odottamaan sitä köynnöskasvijuttuasi, ethän unohda sitä :D Kimppu sinne vähintään takaisin! Mieluiten vaikka koko puska! Ihastuttava Vivaldi, sointi alkoi heti päässä kun näin kuvan. Ei hassumpi tuo kurjenpolvi&tähtiputki -yhdistelmäkään. Siinä se Onyxkin nyt kukki, olipa jännittävän värinen! Eikös ollut pojille aika kuuma kesä? Vaikka tietysti rakastavat lämpöä. Edesmennyt kisuni otti aina useamman tunnin unoset saunassa ja siirtyi laude lauteelta alaspäin...lopulta löytyi aina tassut hikisinä lauteiden alta :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. En varmasti unohda, valkkasin jo kuviakin ja ne on tässä työpöydällä silmän alla. Kiitos kimpusta!
   Onyxit on niin kauniita, tuhat kiitosta siemenistä! Olen jakanut taimia parille ystävällekin, haluatko taimen? Tosin juuri nyt, kun eivät kuki (paitsi joku satunnainen yksittäinen kukka), on vähän vaikea erottaa, mikä harjis on mikä.
   Ransulle kesä oli tuskaisen kuuma, Mustille juuri passeli, se on lämpöpantteri.
   Voi sun pientä hikitassua ♥

   Delete
 14. Onpa ihana lukea sunkin top5 viime kesältä!
  Kyllä kesä sitten osaakin olla kaunis! <3

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!