Monday, 12 November 2018

Manulin talvimuoto ja kiinnostavia pikku juttuja pihalla

Lauantaina katsoin Avaran luonnon hienoa Pohjois-Atlantti-jaksoa. Siinä vaiheessa, kun kalastusalus joutui kääntymään myrskyn alla takaisin satamaan, tuli Ransu huolestuneena seuraamaan tilannetta. Pohjois-Atlantin koljatilanne on norjalaiselle turskakissalle vakava asia. Sen näkee naamastakin.

Storm in Northern Atlantic
On Saturday I was watching BBC's Atlantic series on the telly when Franz came in looking terribly worried. It was just when a fishing boat had to turn back because of the approaching storm. As a Norwegian Franz is naturally concerned about the haddock catch.

Turskakissan talvimuoto muistuttaa pallokalaa.

Pojista ei paljon seuraa ulkohommiin ole. Puuhailin tänään kaikenlaista tärkeää, kuten korjasin peurojen tekemiä tuhoja aitoihin. Sitten hain kameran, sillä yksittäiset pienet ilopilkut täytyy ikuistaa. Harmaakäenkukan kirkkaan pinkki kukka erottuu hämärässäkin.

Keltaoksakanukan alkusyksyiset kukat ovat muuttumassa marjoiksi. Mukavaa, että nämäkin viimein pääsevät kukkimaan ja marjomaan suht rauhassa: vieressä on jämerä ja korkea riista-aita.

Muotopuutarhassa mirrinminttu kukkii yhä vain.

Pari syyssahramia on vielä säästynyt syöjien hampailta, taustalla tarhamyrkkylilja 'Waterlily'.

Ruotsinköynnöskuusama 'Serotinassa' on yksinäinen kukkaterttu.

Tarhamyrkkylilja 'Lilac Wonder' on saanut kehittää toista kukkaansa rauhassa verkon uudelleen asentamisen jälkeen.

Verkkojen ja aitojen asennushommien sekä vesipumpun pienen korjausurakan lisäksi olen ollut sähköasennushommissa. Hankin pienellä aurinkokennolla toimivan valosarjan uuteen porttiin, sillä tänne olisi pitkä matka vetää jatkoroikkaa. Saa nähdä, koska valot syttyvät – toistaiseksi ei ole näkynyt mitään kajoa. Myyjän varovaisen arvion mukaan ensi kesänä.

Poikien terveiset vällyjen seasta. Muistakaa lepo!


Harmaakäenkukka – Lychnis coronaria
Keltaoksakanukka – Cornus alba ssp. stolonifera 'Flaviramea'
Mirrinminttu – Nepeta × faassenii
Ruotsinköynnöskuusama – Lonicera periclymenum
Syyssahrami – Crocus speciosus
Tarhamyrkkylilja – Colchicum Speciosum-Ryhmä

34 comments :

 1. Ihania väripilkkuja. Ei sitä ihan joka marraskuu puutarhan kukkia kuvata.
  Näillä harmailla aurinkokennovalojen syttymistä saa odottaa. Sinä olet ihanan optimistinen.
  Avara luonto -ohjelma näyttää olevan kissojen suosiossa. Kahtena lauantaina olemme katsoneet sitä Nemon kanssa. Loki vetää hirsiä vieressä, mutta Nemo seuraa silmä tarkkana ja sen pää kääntyilee ruudun laidasta laitaan eläinten perässä.
  Tässä sitä köllitään sohvalla kahden kissan välissä. Pehmoista, lämmintä ja mukavaa. Rapsutuksia Ransulle ja Mustille!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sijaintisi kuulostaa ihanteelliselta. Täällä taas Musti painui juuri ulos syötyään silakan, joita ystävät ystävällisesti toivat hänelle.
   Täällä on joka marraskuu kukkia, mutta ei niiden määrällä voi kehuskella. Yksittäisiä kurjenkelloja, ketoneilikoita, puna-ailakkeja, jokunen voikukka yms. Kiva nähdä, että jotkut puutarhakasvitkin jaksavat kukkia. Ruiskukka on muuten vielä niukin naukin kukassa, ja tuo harmaakäenkukka. Ai niin ja yksi loistosädekukka, mutta se kukkanen on niin maahan painunut, että unohdin ottaa kuvan!
   Avara luonto - kissojen lempiohjelma :-D

   Delete
  2. Mahtava kukkalista. Meidän pihasta löysin sentään puna-ailakin.

   Delete
  3. Pienet ja tavalliset puna-ailakit tuottavat niin paljon iloa, että ne pitäisi kruunata puutarhan parhaimpien kasvien joukkoon. Miten pitkä kukinta-aika!
   Arvaas mitä: tänään paistoi aurinko sen verran, että aurinkokennolampuissa on ollut valoa jo kolmatta tuntia, vieläkin kalpea valonkajastus!

   Delete
 2. Ransu huolestuu tärkeistä asioista! - Max

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kalajutut on tärkeimpiä myyräjuttujen, mamman paikallistusjuttujen ja tyttöjuttujen lisäksi! RANSU

   Delete
 3. Ransu seuraa tärkeitä asioita. Eiköhän valot syty jos vain saadaan pilkahduskin aurinkoa ja toivottavasti paljon ennen ensi kesää!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti, tai sitten täytyy kokeilla taskulampulla valohoitoa aurinkokennolle :-D

   Delete
 4. Hyvä, että riista-airasta on eres pikkuusen hyätyä. Ei kaikki häviä peurojen suihi....... Vai pallokala :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo ja taas huomenna isken uusia tolpanjalkoja maahan, aitaprojekti etenee, viimeiset kymmenet metrit alkavat olla käsillä! Kaupunkireissulla pitää muistaa aina ostaa tolpanjalkoja. Aikaa menee aina entistenkin aitojen korjaamiseen, peurat ovat tosi lahjakkaita rikkomaan.

   Delete
 5. Ihanat on kissat ja joo kai täälläkin kohta juhannusruusut kukkii kun vettä vain sataa ja lämmintä riittää:(

  ReplyDelete
 6. Ransu ol ihan syystäkin huolissaan, niin olin itsekin;)
  sinulla on peurat riesana, meil on syntynyt naakkaongelma paikallisen puutarhaviljelijän hankittua naapurimme pellot. kaupunkikeittiöstässi viihtyy. meilläkin keittiön pintaremppa loppusuoralla, illalla juur maalailin viimeisiä listoja. marraskuun pimeyden selättämiseksi laitoin keltaiset verhot ikkunoihin, nyt kelpaa;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Katsoit sitä samaa ohjelmaa, oli se hurjaa menoa.
   Voi hitsi, olen naakkojen aiheuttamista ongelmista muuallakin kuullut. Linnut pystyvät tekemään melkoista tuhoa ja nostamaan kasveja jopa juurineen maasta.
   Keltaiset verhot kuulostaa täydelliseltä. Ihanaa kun remppa valmistuu, onnittelut siitä!

   Delete
 7. Tähän vuodenaikaan (meillä taitaa olla jo talvi..) ilahtuisin vaikka voikukan kukasta! Pakkanen vei ammoin sitkeimmät pelargonitkin terassilta ja nyt tämä "lämmin" kausi on niin kukaton.. Onhan siellä peuranmetsästysaika meneillään?? Eihän ne sentään rauhoitettuja ole. Toivottavasti kanta harvenee ja porttivalot karkoittaa loputkin. T. Raija

  ReplyDelete
  Replies
  1. Marraskuinen voikukka on todellinen ilopilleri!
   Kyllä niitä metsästetään silloin, kun metsästysporukka tänne rantautuu, vaikka olisi tosiaan hienoa, jos niitä ammuttaisiin koko ajan :-P

   Delete
 8. Muhkea talvimanuli! Ja kyllä, levon muistamme. Kiitos.

  ReplyDelete
 9. Ollapa itse kissa, olisi mukava viettää kissanpäiviä :)Ilman huolia ja stressiä. Kehräävä kissa mahan päällä on kyllä itsekullakin mukava stressin vähentäjä :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sanos muuta, ollapa hemmoteltu kotikissa! Onneksi pääsemme kuitenkin nauttimaan niiden pehmoisesta seurasta.

   Delete
 10. Ihanan pitkä kukkavuosi, vieläköhän joulukuussakin jotain kukkii puutarhassasi?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tiukkaa varmasti tekee, mutta lupaan raportoida! Yhdessä jouluruusussa on kyllä nuppuja :-)

   Delete
 11. Onpa paljon väripillkuja vielä puutarhassa. Pojat kyllä tietävät mitä näin hämärina päivinä kannattaa tehdä :) Meidänkin kissa neitoset nukkuvat melkein ympäri vuorokauden :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onkin muuten merkillistä, että hämäräeläiminä tunnetut kissat eivät suinkaan ole mitenkään yliaktiivisia tänä hämäränä aikakautena :-D

   Delete
 12. Manulit ovat paksuturkkisia ja koska ne asuvat paikoissa, joissa voi olla talvella hyvin kylmä, täytyy syksyllä huolehtia päälleen riittävän paksu talvipalttoo. Jokainen meistä pallokalalta, kun on paljon lämmintä päällä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pieni Ransu kiittää puolustuksesta! Mamma katsoo aina, että oonko lihonut. Vastikäänkin yksi vierailijatäti sanoi, että olen ihan laiha kaiken vällyn alla! RANSU
   (SE nyt oli liioiteltua! Toim.huom.)

   Delete
 13. Pallokala :D :D !!! Meillä kans yksi pallokala, Nappi nimeltään. Se luulee, että jos vain käväseekin ulkona, on oikeutettu saamaan uuden satsin ruokaa. Se siis söisi koko ajan. Koiranraksutkin kelpaavat hätätilassa. Eilen se söi paljasta riisiä ahneuksissaan. No, ehkä se vielä tarvitsee rasvakerrostaan, voihan olla, että talvi tästä vielä kylmenee...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nappihan kuulostaa aivan Ransun hengenheimolaiselta :-D Elämäntehtävänä syöminen. Kulinaristikissa. Mutta täytyy sitä kyllä lihaa luiden ympärillä olla. Pohdin tuota muuten tässä taannoin ystävälle: laihat eläimet ovat ihan hirveän surullisen surkean näköisiä, silti laiha ihminen on kauneusihanne. Ei vaan mene jakeluun.
   Kun tarkemmin ajattelee, on pyöreä ihminen kyllä hauskemman näköinen kuin laiha.

   Delete
 14. Vai pallokala, ihana kainaloinen sanon minä ja upea turkki niin kaunis - itse suloisuus. Piika menköön vain pihalle hommiin kun tuollaista päästää suustaan! Toivottavasti Ransu ei pahoittanut mieltään! Rapsutukset hänelle ja ylimääräinen herkkupala!!

  Ihanaa, kun marraskuulla vielä joku kukkii! Meillä viimein syyssahramit! Nautitaan tästä lempeän pehmeästä ajasta ja sulosateesta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Heh, ei tainnut Ransu pahoittua, sen strategia onkin ehkä, että kaikki mamman huomio on kumminkin mamman huomiota. Herkkupala annetaan, kunhan poika herää iltauniltaan!
   Ihanat syyssahramit! Minullakin ne ovat aina tosi myöhäisiä. Ihanaa, että ehtivät kukkaan, mahtavat säät olleet. Sain monta kasvia viikon sisällä maahan, kun oli niin täydelliset brittipuutarhurointisäät.

   Delete
 15. Tuo eka kuva Ransusta on huippu, muistuttaa itse asiassa vanhan ystäväni ekaa kissaa. Lupun kieli oli usein pikkuisen näkyvissä ja hän möllötti (siis katseli). Lupu oli tosin ahvenen värinen maatiaiskissa.

  Ihania värejä kukkasissa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ahvenen värinen maatiaiskissa kuulostaa ihanalta! Möllötys on niin hassua. Kissat tarkkailevat kaikkea, mutta niiden ajatuksista on mahdoton ottaa selvää.

   Delete
 16. Vielä löysit ihania ilo-pilkkuja.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihania kukkia vielä vähän on, ja hienoja ruusunkiulukoita ja muuta mukavaa.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!