Monday, 9 April 2018

Päivän näkymät

Talventähden nuput avautuivat kokonaan tämän päivän auringossa, joka oli hieman häilyväinen. Jokin aika sitten tuli hieman tihkusadetta, lisääkin saisi tulla – ja pitäisikin, ennusteen mukaan, nyt illalla.

Buds Open!
This is such a great time of the year. If you don't do a round in the garden every two hours you may miss something important... This really is the best season ever.

Persiansinililjoja avautuu lisää siellä sun täällä. Tämä on todellakin erittäin aikainen. Olin hieman skeptinen näitä istuttaessani, sillä tämä on niin samantapainen posliinihyasintin kanssa... mutta tosiaan, kukkii viikkoja sitä aiemmin (aikaisin alkavana keväänä jopa kuukauden ennen)!


Maisemassa alkaa olla enää hyvin vähän lunta. Tää on niin parasta!

Rakastan tätä paljautta ja kaikkaille tunkeutuvaa valoa. Juttelin ystävän kanssa, joka kokee kevään paljaudessa jotakin hieman ahdistavaa. Luulen, että minulle tämä taas on mieluisinta: että kaikki näkyy, muhkurat ja muut.
Samaa koin muuten rempan kanssa kaupunkiasunnossa: olin liekeissä, kun sain purettua paikat vereslihalle (noh, betonille) ja melkein ei tee mieli laittaa siihen mitään päälle, kun se on niin hienoa, että kaikki on esillä, ei ole salaisia pölyisiä nurkkia.
Kesän rehevyydessä on jo jotakin ahdistavaa, se käy päälle. Vaikka onhan se kaunista. Mutta tätä ilmavuuden ja tilan tutua, kaiken alkua, ei silloin enää ole.


Työkiireiden hellitettyä olen alkanut paneutua pihapuuhiin keväisellä tarmolla (olisipa tästä jotakin jäljellä vielä juhannuksena!). Omenapuu sai kevyen latvojen tasoituksen. Pitäisi ehkä tarkastaa ylärinteen hedelmätarhan nuori omppupuu, en ole sitä vielä leikannut, kun istutin sen niin pienenä piiskana. Ehkä siitä voi jo katkaista latvan.


Ransu esittelee leikkuuvälineistöä. Nyreä ilme johtuu huonosta pöydän pinnasta, liikaa reikiä.

Perennanvarsien siistiminen (=leikkuu pensasaitasaksilla) saa ihmeitä aikaan: kukkapenkeistä tulee todella hyvän näköiset. Oikeassa alakulmassa näkyy hyvin talvehtinut tähkälaventeli, keskellä penkkiä on niin ihanan vihreänä lumenkin alla talvehtiva tuoksukurjenpolvi.

Laventelin kuivat kukkavarret tarjoavat hyvän suojan 'Katharine Hodgkin' -kurjenmiekoille, mutta siistin sitä kumminkin vähän. Kurjenmiekat syödään usein nupulla, mikä on äärettömän harmillista.
Tänään löysin yhden turkinlumikellon syödyn kukkavarren, se olisi ollut tämän kevään ensimmäinen lumikellon kukka pihassani. Voi viemäri!

Siellä Katharinet ovat, sen näköisinä, että jokunen nuppu saattaa avautua ihan lähipäivinä.

Muotopuutarhan aurinkoisesta kukkapenkistä nousee myös turboversoja, jotka olivat kasvussa jo tammikuussa ennen pakkasia. Mitähän näistä mahtaa tulla!


Tämän päivän suuryllätyksen tuottivat nämä lumikellot, joita ei onneksi ole syöty vielä. Mitä ihmettä, vastahan tässä oli lumipeite päällä, taisin käydä eilen katsomassa...? Kerrotut 'Flore Pleno' -puistolumikellot ovat salaa nousseet, tehneet nuput ja nyt availevat kukkia kuin mitään järkkytalvea ei olisi ollutkaan.


Jos kevään hitaus tuskastuttaa, varma keino on ostaa sipulikukat kaupasta. Nauvon kaupassa oli näin kauniita taivaansinisiä helmililjoja, eihän näitä voinut vastustaa! Sisällä talvehtinut (tai mahdollisesti kuollut) rosmariinikin pääsi ulkorappusille, jos se siitä tokenisi vielä.

En ole hirveästi vielä uskaltanut raottaa talvisuojia. Tämän käärön sisällä on arka köynnösruusu. Ehkä suojia täytyy vähitellen raotella, jotteivät kasvit vallan homehdu. Vanhat villapaidat ovat muuten oiva talvisuoja ja hyvä keino hankkiutua eroon vanhoista neuleista, joita ei muuten jotenkin henno heittää pois.
Ransu esittelee, huomasitko?

Pojilla on nyt todella paljon kiireitä. Ransu kyttää ojan penkalla vesimyyriä. Päivän läskeimmän vesimyyrän sai Musti, mutta kamera oli silloin sisällä...


Maanitteluista huolimatta Musti ei tuonut aarrettaan enää näytille, vaan minun piti kömpiä kuusen alle ottamaan kuvaa... eihän tuosta juuri mitään erota. Musta on Musti, harmaa on vesimyyrä.


Maratonpostaus jatkuu vain! Raahasin tammikuussa ratkenneen katajan oksat pilkottaviksi. Melkoiset jäljet jäi nurmikkoon, maa on mutaa pinnassa mutta jäässä jo parin sentin syvydessä. (Vesiputki on edelleen jäässä).

Katajasta tulee ihana tuoksu, kun sitä pilkkoo. Nyt on jo melkoiset pöllikasat halottaviksi, jahka kerkeän. Kirveshommat ovat nykyään lähes lempipuuhia, moottorisahan huudattamisen lisäksi.

Niin ja hakettaminen! Se vasta mukavaa onkin. Vessat huutavat jo lisää kuiviketta, saavit alkavat olla tyhjillään (minulla on sisävessanakin kuivikekäymälä).

Katajan altakin pitäisi nousta talventähtiä ja kurjenmiekkoja, mutta tämä kohta on mäntyjen varjossa. Hyvä, että sain oksakasan pois kumminkin.

Aurinkoisena hetkenä avautui myös tähtisahramin kukka (lajike 'Roseus') levälleen.
Lisäksi tarkkailin punarintaa, joka hyppeli pihanurmella kaivaen ötököitä, västäräkkejä naapurin katolla, ja pieni tiltaltti kävi kurkistamassa olohuoneen ikkunasta. Kevät ♥


Helmililja – Muscari
Persiansinililja – Scilla mischtschenkoana
Posliinihyasintti – Puschkinia scilloides
Puistolumikello – Galanthus nivalis
Rosmariini – Rosmarinus officinalis
Talventähti – Eranthis
Tuoksukurjenpolvi – Geranium macrorrhizum
Turkinlumikello – Galanthus woronowii
Tähkälaventeli – Lavandula angustifolia
Tähtisahrami – Crocus tommasinianus

46 comments :

 1. Ihania kuvia ja puuhailuita <3 Täällä vielä lunta piisaa jonkin verran, mutta ensimmäinen krookus kukkii jo <3 Ihanaa tämä kevät :)

  ReplyDelete
 2. Pojilla on pyyntituoretta luomuruokaa. :)
  Tosi sykähdyttäviä nuo kukkasesi, pienistä väriläikistä tulee iso ilo.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin tulee, näistä tulee vuoden suurin ilo.

   Delete
 3. Oi, miten ihanat näkymät! Meilläkin ensimmäinen lumikello avasi kukkansa tänään <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jee! Ihanaa kuulla ja nähdä raportteja pitkin poikin maata avautuvista kukkasista :-)

   Delete
 4. Oo, mitä kaikenlaisia ihanuuksia! Siivoilin myös tänään yhtä lumen paljastamaa kukkapenkkiä ja läheltä katsottuna se näytti ihan tosi hyvältä. Sisältä käsin ikkunasta sitten ihmettelin, että onko tuolla muka tehty jotain? Mutta tää on just nyt tätä, kaikkea hienoa pitääkin katsella ihan lähietäisyydeltä.

  Ainiin, taisin syksyllä istuttaa K. Hodgineita! Minneköhän ne laitoin, ei mitään muistikuvaa...!

  Hirveesti terkkuja ja rapsutuksia kiireisille myyrästäjille!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Heh, kauempaa puutarha on vain ruskea, mutta onhan siellä vaikka kuinka paljon katsottavaa!
   Katharinet on tosi aikaisia, eli todennäköisesti istutuspaikka selviää sinulle hyvin pian :-D
   Pojat kiittävät (lähtivät juuri taas ulos jahtiin).

   Delete
 5. Kevään paljaudessa on kyllä ihanaa se, kun kaikki on tosiaan alussa - kun kaikki on vielä mahdollista! Hetki ennen hunajaa on paras, kuten Nalle Puh sen sanoisi. ;) Ihania kukkia sinulla siellä jo...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihana Nalle Puhin ajatus :-) Tämä justiin on hetki ennen hunajaa, tai oikeastaan jo ollaan hunajassa, kun saa istua ulkona kevätauringossa ja bongailla versonkärkiä ♥

   Delete
 6. Kevään avaruus on minustakin ihanaa, paras vaihe on toukokuussa kun on jo vihreää. Se on jo paljon kun on päässyt kukkapenkkejä siivoamaan. Pojat on hyvä keino vesimyyriä vastaan, niitä taitaa siellä riittää.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toukokuun vihreys on ihanan raikasta ja avaraa vielä, vaaleanvihreää ja sitten kaikkien versojen jännittävät värit.
   On ihanaa, kun pääsee krapsuttamaan penkkejä, rikkiksiä ei vielä saa jäisestä maasta (kokeiltu on, moneen kertaan :-D)

   Delete
 7. Nyt kevät etenee siellä nopeasti aikaisten kukkijoiden kanssa. Ihanaa! Lajeja jo vaikka kuinka monipuolisesti. Sinulla ei varmaan tekeminen lopu. Onneksi on virtaa. Ja kissoille riittää hommia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On ihanaa! Noh, kukassa vasta on näiden kuvien neljä lajia, mutta se on kyllä todella paljon, oikea lahja, kun miettii, mikä järkky talvikeli vielä oli pari viikkoa sitten ja miten nopsaan nämä nuput ovat nousseet.

   Delete
 8. Teilläpä on jo suoranainen kukkarunsaus siellä! Täällä on tänään ollut tihkusateinen keli, mutta huomenna pitäisi auringon paistaa, jos meilläkin jo joku aukeaisi!
  Mitä, onko siellä jo västäräkki!?
  Oni on taitanut hävittää meidän myyrät sukupuuttoon, mutta neljä hiirtä on tänään tuotu sisälle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Neljän lajin kukkarunsaus :-D Ihme kyllä, tälle päivälle oli luvattu sadetta, mutta se tuli vasta iltapäivän päätteeksi ja nyt sataa rankasti. Nostin monta sisällä talvehtinutta kasvia ulos nauttimaan kosteudesta (jos ovat enää elossakaan, toivottavasti nauttivat nyt sitten).
   Eilisissä uutisissa raportoitiin västäräkeistä monin paikoin eteläisessä Suomessa. Tänään näin niitä usein kappalein! Punarinta oli silti ilostuttavin bongaus, se on niin symppis.
   Vähän kuin Onni, paitsi että Onnilla on muhkeammat viikset.
   Kyllä hiirille ja myyrille koitti nyt ankeat ajat...

   Delete
 9. Ihanaa kevättunnelmaa! Meilläkin jo kukkii! Jes!

  ReplyDelete
 10. Mahtavan keväinen ja lähes lumeton puutarha. Minä hyötykäytin isoja vanhoja collegepaitoja tuijien varjostukseen tänä keväänä. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. No niin, loistovinkki siinä! Ei kannata heittää vanhoja rääsyjä pois, kun kasvit tarvitsevat niitä talvella :-)

   Delete
 11. Tämä aika juuri nyt on mukavaa, kun kaikki se vehreys on vielä edessä. En ehtinyt tänään pyörähtää pihalla tutkailemassa mahdollisia kevätkukkijoita ja nyt sataakin taas lunta ja maa on valkoinen...mutta kyllä se siitä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kaikki ihana on tosiaan edessä. Toivottavasti se lumi pian sulaa ja löytyy nuppuja!

   Delete
 12. Mikä meininki siellä saaristossa! Jos olisin kadehtivaa tyyppiä, saattaisin olla kateellinen paraikaa. Tuon tyhjän tilan euforian tunnistan myös - hetken, kun kaikki on vielä auki ja kaikki on mahdollista.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Noh, tänä aamuna sai herätä taas valkoiseen maailmaan... mutta täytyy toivoa, että lumivaippa pian häviää, kun aurinko paistaa. On täällä kyllä ihanan aikaiset keväät yleensä, vaikkakin viileät - meri on vielä jäävettä! Mutta lunta on yleensä niin vähän, että se sulaa äkkiä.
   Hyvin sanottu tuo, että kaikki on mahdollista. Sitten kaikki alkaa vyöryä päälle ja sen mukana mennään, miten keritään - nyt on vielä kiva odotuksen tunne.

   Delete
 13. Kovasti on kukkivii jo siellä. Viime perjantaina meilläkin västäräkki keikutti pyrstöönsä, ol varmaan diedustelija. Kevväällä puuhoo riittää!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihania nämä tiedustelijat. Olen seuraillut punarintaa eilisestä lähtien, toivottavasti se löytää matosia maasta, vaikka yöllä tuli lunta. Puuhaa riittää ihmisillä ja linnuilla.

   Delete
 14. Suloiset myyräntappajat teillä. Meillä saatiin eilen kolme myyrää nkeilla ja olivat isoja paskiaisia nämäkin (linnun simenillä lihoneet toivottavasti). Kauniisti kevät siellä jo esittelee kukkasiaan. ~Katja

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihana kevät! Tänä aamuna saikin kuvata lumikellon kukkia lumessa :-D Kevät keikkuen tulevi.

   Delete
 15. Onpa kiva, kun teillä on jo niin paljon kukkivaa. Hieno on tuo tähtisahrami. Kiva kun kisutkin nauttivat keväästä. Meillä saa vielä unelmoida keväästä, lunta on lähes metrin verran, mutta kyllä se kevät meillekin tulee. Lähdemme huomenna lapsenvahtikeikalle Raumalle. Siellä on jo täysi kevät.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi apua, miten paksu hanki vielä! Kyllä se kevätauringossa alenee, mutta toivottavasti pääset pian näkemään kukkia!
   Länsirannikolla on tosiaan aivan eri meininki kuin idässä juuri nyt.

   Delete
 16. Täältä kuuluu epätoivon huokaus. Meillä oli myös eilen mitä upein kevätsää, mittari näytti yli kymmentä astetta, mutta pettymyksekseni heräsin tänä aamuna joulukorttimaisemassa, kaikki on valkoista. Kevät on epäluotettava kaveri.
  Onneksi voi täällä käydä ihailemassa kukkaloistoa. Onnittelut Mustille loisto saaliista! Saha on täälläkin viuhunut ja iso pölliurakka odottaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi epätoivo! Täälläkin sai herätä valkoiseen maisemaan, ihan piti silmiä hieraista. Mutta sininen taivas ja +3 mittarissa tuntuu oikein mukavalta, eiköhän se ohut lumi häviä nopsaan. Kevät epäluotettava kaveri :-D Toisaalta, teillä on sitten tosi lämmintä, kun se viimein alkaa!
   Pehtoorikin lienee tilanteeseen ihan tyytyväinen. Eilen kävimme Mustin kanssa laivarannassa hakemassa postit ja matkalla alkoi sataa räntää. Voi sitä purnauksen määrää, oli niin kovaäänistä, että puoli saarta varmaan kuuli pantterin ahdingon.

   Delete
 17. Kevät on ihmisen parasta aikaa...saa nauttia auringosta, mutta tekemättömät puutarhahommat ei ahdista :) Yöllä oli satanut lunta, mutta edelleen komppaan äidiltä opittua "uusi lumi on vanhan lumen surma" sanontaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täytyy niin toivoa, että on! Tosi nopeasti se vastasatanut pehmeä lumi kyllä häviääkin. Hyvin sanottu, tekemättömät puutarhahommat ei ahdista vielä. Sitten, kun kitkentäkausi alkaa ja nurmikko kasvaa kolme senttiä päivässä, on toinen meininki - ja silloin pitäisi kaikki ikkunatkin korjata ja talot maalata jne. jne. jne. :-D Se on tosiaan melkoista.

   Delete
 18. Ihana todella tämä kevät - messuilta viime vuonna hankitut kevätlumikellot näyttävät jo piippojaan ja pihassa kaikki paikat näkyvät selvästi, missä tarvitaan kohtentamista - paljaus ja selkeys ovat mieleeni erilailla kuin syksyllä, kun kaikki lakastuu -
  onnenhetkiä sinne saaripalstalle!

  hannah

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nyt tosiaan näkyy, mikä paikka on epätasainen ym. kesän heinikosta ei saa oikein mitään selvää :-D Ihanaa, kun piippoja nousee!

   Delete
 19. Olihan sitä tullut lisää...sitä sadetta....aamulla katsoin huuli pyöreänä ikkunasta, kun maa oli VALKOINEN. Mihin se eilinen kevät oli kadonnut!!..:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sanos muuta, täälläkin oli ihan epätodellinen olo - hetken jo ajattelin, että olen nähnyt keväästä unta ja todellisuus olikin se jääkausi. Onneksi ei, ja aurinko tekee hartiavoimin töitä lunta sulattaakseen.

   Delete
 20. Sinullahan on mahtava blogi! Alan lukijaksesi!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva kun tykkäät, lämpimästi tervetuloa!

   Delete
 21. Kivoja kevätpuuhia sinulla ja kissoilla. Meillä on mökillä lumet myös lähestulkoon kaikki sulaneet, mutta jäätä on vielä jonkun verran ja sitten sitä vettä, sillä maa on niin jäässä, ettei savimaa vedä vielä yhtään. Kumisaappaat olisivat olleet parhaat jalkineet viime lauantaina, kun mökillä poikkesin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nurmikko menee ihan järkyn näköiseksi mutavelliksi, mutta täytyy toivoa, että se siitä tokenee. Maa ei näytä vielä sulamisen merkkejä, niin kovat ja pitkäkestoiset oli pakkaset.

   Delete
 22. Samanlainen ahtauden tunne tulee minullekin, kun puut pääsevät täyteen lehteen, on helpompi hengittää, kun näkee kauas... siellä jo kukitaan, täällä vielä KAIKKI kukkapenkit ovat lumen alla, ei piipottajia näkyvissä! Mutta annetaan auringon ja kevätsateen hoidella hommat, kyllä sieltä vielä jotain nousee. Kiva, kun peurat eivät ole vieneet nuppujasi, voi kun nyt saisit nauttia niistä kauniin kukkivinakin!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi ei, kaikki kukkapenkit! Tulisi nyt joku esiin...
   Onneksi on nuppuja, vaikka jotain on syötykin, mutta ei kaikkea sentään. Laitoin kahden uuden (viime syksynä istutetun) kurjenmiekan päälle yöksi suojakuvut, jotta näen ne kukkivina, luulen, että huomenna saattaa ensimmäinen niistä avautua.

   Delete
 23. Sinulla alkaa siellä olla kunnon kevät, kukat ja kaikki :) Meilläkin lumet on alkaneet sulaa, saa nähdä löytyykö sieltä yhtään kukkivaa kevätkukkaa aikanaan...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti kukkia alkaa pian nousta teillä! Tämä etelärinne on kyllä todella hyvä kevättä ajatellen. Versoja nousee nyt ihan kohisten, kun aurinko lämmittää.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!