Thursday, 12 April 2018

Hyvä versopäivä

Kevätsahrami 'King of the Striped' avautui auringossa. Kyllä osaa krookuksessa olla hienot värit!


Oranssissa penkissä alkaa kukkia mysteerikrookus, josta ei ole harmainta hajua, ei merkintää viime syksyn sipuli-istutusten kohdalla. Olen voinut istuttaa tämän aiemminkin, vaikkapa keväällä, jos ostin sen ruukussa kukkivana... mene ja tiedä, mutta tervetuloa kumminkin, ihana kukka!

Oranssissa penkissä on harvoja yksittäisiä lumikelloja, toissa syksynä istutettuja. Turkinlumikello meinasi kukkia salaa pienen oksan alla, onneksi löysin sen sieltä!

Vanhan talon kivijalan edessä on niin lämmin paikka, että maata saattoi jo kaivaa. Otin riskin ja istutin siihen pari tähän asti hengissä selvinnyttä latva-artisokan tainta. Niillä on paremmat mahdollisuudet selvitä ulkona kuin minun kyydissäni... Laitoin niiden päälle monta kerrosta hallaharsoa.
Mietin samalla, miksi en ole aiemmin tajunnut kokeilla niitä tähän. Haluaisin latva-artisokasta monivuotisen perennan, ja tässä talvehti jopa soihtuliljakin, tosin tänä talvena sen päällä oli vanha lampaantalja suojana. Soihtulilja näkyy lättänänä vihreänä kasvustona vasemmalla.

Tänään näkyi paljon uusia versoja. Ensimmäiset pystykiurunkannuksen lehdet puhkesivat! Viime keväästä viisastuneena suojasin heti tämän punakukkaisen 'Beth Evansin', sillä kaikki kukkavarret parturoitiin viime vuonna ja kovasti haluaisin viimein nähdä tämän kukat.

Keisarinpikarililjan pamppuversot puhkoivat tiensä ylös mullasta tänään! Tämä on kirjavalehtinen 'Aureomarginata'.


Tämä on uusi hankinta viime syksyltä: 'Vivaldi'. Kaunis nimi. Kukka on joidenkin sivustojen kuvissa keltainen, joissakin lohenpunainen, joskus pehmeä oranssi. Saa nähdä, mitä tästä oikein tulee!
Jos verson väriin on luottamista, niin se toivomani hailakka oranssi saattaa olla tulossa. Tavalliset kirkkaan oranssit ovat selvästi punaruskeaversoisia, ja keltakukkaisella on ihan vihreä verso. Tämä on niiden väliltä.

Me nautiskelemme Mustin kanssa ihan mahdottomasti. Se tulee puskemaan jalkojani niin onnellisena, ja niin ymmärrän. Onnellinen olen minäkin! Harrastamme myös lintujen tarkkailua yhdessä.

Ransusta ei ole niin paljon kuvia, sillä se on lähinnä lempipaikallaan kuistin keinutuolissa...

Sitten uudet kukat. Tai tämä on lähes-kukka. Ensimmäinen virvalilja vielä himmaili tänään, ei ihan avautunut. Ehkä huomenna!

Sen sijaan kevätkurjenmiekka 'Clairettejä' avautui tänään oikein urakalla, kaikki pussin sipulit alkavat olla kukassa... Kiitos seisoo nyt syksyisestä istutuksesta, seuraavina vuosina kukinta on aina epävarmempaa.


Kyl me niimpal ollaan nautiskeltu!


Keisarinpikarililja – Fritillaria imperialis
Kevätkurjenmiekka – Iris reticulata
Kevätsahrami – Crocus vernus
Latva-artisokka – Cynara cardunculus Scolymus-Ryhmä
Pystykiurunkannus – Corydalis solida
Soihtulilja – Kniphofia
Turkinlumikello – Galanthus woronowii
Virvalilja – Colchicum bulbocodium

38 comments :

 1. Härligt med vår! Jag förstår att ni njuter, det skulle jag också göra om jag var där hemma!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Säkert och hoppas gör det snart! Det är årets finaste dagar just nu.

   Delete
 2. Ihana postaus💚 Siellä ei taida olla enää yhtään lunta. Täällä vähän panikoin tulevaa taimivaihtoa. Saanko pihan edes johonkin kuosiin. Kaikki varmasti pettyvät, täällä on vaan romuja ja ruskeaa maata😟

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eihän tällaisista päivistä saa kuin ihanaa postausta :-D Eiköhän puutarhaihmiset innosta hihku, kun näkevät versonkärkiä ja ylipäätään sitä, millainen puutarhasi on! Romut ja ruskea maa ovat ainakin minusta tosi kiinnostavia :-D

   Delete
 3. Pistää ihan huokaisuttamaan, kun on niin ihanaa <3 Kevät päivät ovat mahtavuutta, kun kiertelee pihassa ja katselee, mitä kaikkea sielä jo tapahtuukaan. Ja tietenkin pääsee jo puuhastelemaankin vaikka ja mitä. Mukavaa viikonloppua Sinulle ja suloisille karvakorville silityksiä <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. On ihanaa, ja taas uusi päivä alkaa sinisen taivaan alla :-)
   Kiitos, ihanaa viikonloppua sinnekin!

   Delete
 4. No sietääkin nautiskella, niin on lupaavia alkuja näkyvissä ja ihana auringonpaiste! Hyvä sana tuo pamppu noille keisarinpikarililjille : ))

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nyt on vaan niin ihanaa, kun on valoisaa ja avaraa - mikään en vielä peitä näkymiä ja kaikki vaan on niin ihanaa :-D Mustikin on ihan villiintynyt, äskenkin lähti pinkomaan kymmenen metrin päässä olevaa tipua kohti, vaikka hyvin tiesi, että tipu pyrähtää lentoon. Kevät ♥
   Keisarit on niin helppo tunnistaa, millään muulla kasvilla ei ole noin paksuja versoja :-D

   Delete
 5. Ransu on varannut itselleen parhaan paikan..:)
  Meillä on maa ihan jäässä...vaikka eteläpuolella onkin, mutta aita estää suuremman osan päivästä, auringon paiston siihen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ransun keinutuolissa ei paljon kukaan muu sitten istukaan, minä ehkä joskus viisi minuuttia :-D
   Maa on tosiaan jäässä kaikkialla, mutta tuossa on todella aurinkoinen paikka, se ei välttämättä siinä edes routaannu syvältä, kun talon kivijalasta heijastuu auringon lämpösäteilyä koko päivän.

   Delete
 6. Ihanan keväistä. Kuinka kylmän arkoja latva-artisokat ovat? Tekisi myös mieli viedä jo ulos, mutten taida uskaltaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Viime yö meni ainakin todella hyvin hallaharsomytyn alla (yön alin oli -4,4). Toinen taimi saattoi kuolla jo, kun ruukutuksessa se meni syvään ja se näyttää mädäntyneen tyveltään, samoin kuin vieressä ollut toinen pikkuinen. Mutta se hyväkuntoinen oli ihan terhakkana, kun otin harsot pois päältä pari tuntia sitten. Nuohan ovat perennoja esim. Englannissa, ja kyllä siellä pakkasta silloin tällöin talvisin tulee, joten ei ne ihan arkajalkoja voi olla.

   Delete
 7. Miten paljon onkaan iloa piipottajista ja bloggarikavereista, jotka tiedottavat kaikki nousevat aarteet heti tänne blogistaniaan! Nautin suunnattomasti niitä katsellessani ollessani varaosapalvelussa tekonivelsairaalassa, piristi ihan mahdottomasti!

  Sinulla jo piipottaa melkoisesti, meilläkin vähän - lunta on täällä vielä niiiiiiiin paljon, mutta jotain jo kukkiikin. Teen listaa ja karttaa ensi syksyä varten, mitä tilaan ja minne istutan että saan heti ensimmäisten pälvien tultua niitä ihailla. Onneksi aurinko lämmittää! Ransu on varsinainen nautiskelijä :D ja Musti metsästäjä - ilmeinen työnjako :D piika tehköön muut hommat :D.

  Kaikkea hyvää sinne teille ja paljon auringonsäteitä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Terveiset sinne varaosapalveluun ja toivottavasti palvelu sujuu kuin rasvattu, ja niveletkin toimivat kuin rasvattu sitten.
   Ihanaa tuommoinen suunnittelu! Se pitää ihmisen järjissään sairaalassa, jos jokin.
   Musti on kyllä ihan höhlääntynyt keväästä, se on tavattu lojumasta milloin mistäkin ja ottamasta spurtteja ties mihin suuntaan, tai sitten muuten vain hokemasta kur, kur. Sitä on liikkeellä meissä itse kussakin kyllä...
   Paljon auringonsäteitä sinullekin sinne!

   Delete
 8. Hienot kukat ja topakat keisarinpikarililjan alut. Rakastan keisarinpikarililjoja kukkivina, mutta minua häiritsee se, että ne kellastuttavat kasvustonsa todella aikaisin. Minä en viitsisi katsella kellastuvia kasvustoja jo alkukesällä. No viime vuonna leikkasin kellastuneet varret pois. En siis antanut kunnolla kuivua varsien. Saa nähdä, ehtivätkö sipulit kerätä tarpeeksi ravinteita tämän kevään kukintaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niiden lehdet menevät tosiaan järkyttävän rumiksi. Täytyy yrittää istuttaa keisarit rehevien perennojen keskelle, jotta lehdet jäävät piiloon - vaikka pionien väliin tms.

   Delete
 9. No nyt pitääkin nauttia! Onnea on tällaiset kevään poksahtelijat, joka kerta uutta ja ihanaa pimeän talven jälkeen. :) Rapsutuksia kisuille.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Totta: talven jälkeen tämä on aivan ihmeellistä. Kaikki. Kukat, valo. Kissapojat kiittävät!

   Delete
 10. Kevätkurjenmiekoissa on ihana heleä taivaan sini. Tänään omani vapautuivat lumitaakasta, joten varmaan ne kohta pilkistävät. Mukava nähdä noita ennakkoon!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihania sävyjä on. Tykkään ihan tavallisestakin kevätkurjenmiekasta, mutta tuo hitusen vaaleampi Clairette on nätti ja tänään avautui Halkis, jonka terälehtien kärjet on kuin dipattu mustepulloon. Oikea herkkujen herkku! Niihin tulee niin nopsaan nuput, jotka niin nopsaan avautuvat, että toivottavasti sinullakin kukkii jo pian!

   Delete
 11. Ihania kuvia ihanista kukista. Siellä tapahtuu nyt joka päivä jotain.

  Hienoa myös miten kissat näyttävät viihtyvän.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jokainen päivä on uusi lahja ja ihme. Kissat nauttivat niin totaalisesti, sen oikein huomaa. Mutta saman he aistivat varmaan minusta.

   Delete
 12. Nyt on niin mahtava kevätsää! Ei ihme jos mirrisetkin nauttii silminnähden! Pusuja heille!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pojat kiittävät! Nyt on mitä parhaimmat mirrisäät :-)

   Delete
 13. Kertakaikkisen hyvä versopäivä on teillä ollutkin! Mikä parasta, noin paljon kukkia, joita kukaan ei ole syönyt!
  Meillä kukkii vasta pari krookusta, mutta ihan mahdottomasti kaikenlaisia piippoja poksahtelee ylös mullasta. Järjestin taas syksyllä itselleni kevätyllätyksen, kun en laittanut mihinkään muistiin, mitä minnekin istutin. On minulla sentään tallessä ne kuvalaput niistä sipulipusseista, voi sitten niiden perusteella myöhemmin arvuutella kukkien nimiä :DD
  Musti on yhtä innoissaan kuin Onnikin, varmaan mustien kissojen luontainen ominaisuus tämä keväästä hullaantuminen! Onnellinen kissa on niin parasta!
  Oikein onnellista viikonloppua teille, Ransullekin sinne keinutuoliin ♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sanopa muuta, onneksi syötyjä ei vielä ole tullut paljon vastaan. Jokunen tulppaanirulla on purtu kokonaan poikki, mutta täytyy toivoa, että siinä oli vasta lehtiä... ei kai kukkanuput näin aikaisin ala edes miettiä nousemista.
   Sulla on siellä sipulilotto meneillään :-D Jännitystä elämään!
   Mustien kissojen turkkiin ottaa auringon lämpö ihanasti, se selittänee kevätriehat. Onnelliset kissat &hearts:
   Kiitos, kiitämme, kuka mistäkin tuolista tai puskasta käsin! Samaa teille, ihanaa viikonloppua!

   Delete
 14. Meilläkin näkyy piippoja, kyllä sitä voi ihminen pienestä tulla niin onnelliseksi:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kaksi senttimetriä ja allekin riittää :-)

   Delete
 15. Sinun puutarhassa ei voi enää puhua piipoista vaan kukkivista kasveista. Noin paljon jo kukassa. Pojatkin näyttävät nauttivat omilla tavoillaan keväästä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Totta, nyt on ihan kukkakausi jo! On krookuksia, lumikelloja, iiriksiä ja talventähtiä kukassa. Näsiä vielä nupulla, se kasvaa hieman varjossa. Huomasin ekat syklaaminarsissin nuput, se on niin aikainen! Mutta vasta nousussa maasta, kukkia tulee sitten kun tulee. Nautimme kaikki. Hyvää viikonloppua, toivottavasti saat touhuta omassa puutarhassa!

   Delete
 16. Siellähän on jo suoranaista väriloistoa! Meilläkin lumikellot kukassa ja ensimmäiset sahramit avautui. Upea, keväinen viikonloppu siis edessä, nautitaan siitä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pientä väriloistoa puutarhan mittakaavassa, mutta valtavan suurta näin kotipuutarhurin vinkkelistä pitkän talven jälkeen.
   Ihanaa kukkaisaa viikonloppua, tästä se alkaa!

   Delete
 17. Oi mitä kaunokaisia! Onneksi on tuo insta, mistä ehtii nähdä päivittäin puutarhasi jalokivet kun tänne blogiin ei oikein viikolla ehdi. Kaunista ja onnellista aikaa tämä, vihdoin ja viimein. Voi miten kiva nähdä sitten tuo Vivaldi kukassa ja ne muutkin. Ransulla oma keinutuoli! Tunnelmallisia puutarhurointihetkiä saaripalstalle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanaa aikaa eletään just nyt. Nää on ne päivät, joita varten eletään ne muut 11,5 kuukautta :-D
   Toivottavasti Vivaldi kukkii jo ekana keväänään.
   Kiitos, samaa sinne, ihanaa viikonloppua!

   Delete
 18. Linnut ovat kiehtovia ja usein haasteellisia kuvattavia. Pihallasi on semmoisia lintuja, että en ole kuullutkaan saati nähnyt.

  ReplyDelete
  Replies
  1. En minäkään aiemmin, tai ainakaan tiennyt nähneeni :-D

   Delete
 19. Voi, ihanat nautiskelijat! Ihanaa, kun kevät tuli niin kovalla tohinalla, että ihan menee pihalla pää pyörälle. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niinpä! Tässä sekoavat ihmiset ja kissat, ehkä vuohetkin ;-)

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!