Friday, 6 April 2018

Jopas nyt


Toissailtainen rankkasade, lauha sumusää ja tihkusade ovat kuljettaneet kevättä eteenpäin. Nyt näkyy jo 'Orange Monarch' -sahramien mandariininvärisiä nuppuja!

More Buds
Who would have thought... The ground is still frozen. Plants' powers to come to life after winter are amazing.


Toissapäivänä ei turkintalventähdestä näkynyt mitään, tänään on kaksi nuppua ilmestynyt maan pinnalle.


Se yksi italiantalventähden nuppu on saanut pari kaveria. Huomenna, jos aurinko paistaa, nämä saattavat avautua!


Kaikenmoista piippoa ja vihreää nousee joka puolella.


Sade on sulattanut lunta hyvin, mutta vesi jää maan pinnalle, kun maa on vielä jäässä. Mihin tässä vielä kasvit joutuvat, ne aivan lilluvat... toivottavasti ei tule pakkasta!

Toissa vuonna kylvetyt 'Beaujolais' -alpit ovat kasvattaneet jo kookkaat lehtiruusukkeet. Tänä vuonna saattaa olla toivoa ensimmäisistä kukista.

Hieman ylempänä rinteessä, jäisessä mutavellimaassa, ovat 'Quebec' -raitatulppaanit jo näin terhakkaina! Tämä on aikainen tulppaani, siksi ihana ystävä näitä minulle ostikin, mutta silti – yllätyin todella näistä tänään.


Jatketaan vielä vähän ylemmäs rinnettä. Saarnen juurilla on tulva, tähän johtaa kaivamani oja vanhan taloni takaa. Olen istuttanut tähän ojan päähän valkokukkaisen rentukan, mutta viime kesän kuivuudessa se näivettyi niin, että en tiedä, onko enää elossa. Toivottavasti on, sillä nyt sillä olisi kosteutta yllin kyllin.

Lumet ovat toden teolla häipyneet vauhdilla. Toissa iltana kurkkasin näitä tarhajouluruusuja, mutta ne olivat vielä hangessa. Nyt ovat nuput esillä ja nousussa.


Ransu tarkasti kissanminttupuskan. Sen juurelta löytyi aivan vihreitä lehtiä. Eniten Ransu tykkäsi nakerrella kuivuneita kukkavarsia. Tai ehkä suoritti hoitotoimenpiteitä, perennanvarret voisi tosiaan leikata. Tuossa vasemmalla on yllättävän hyvin suorassa pysyneet värimintun varret.

Puutarhassa riittää siistittävää yllin kyllin, mutta nyt ei enää tiedä, mihin jalkansa asettaisi, kun versonkärkiä pistää esiin joka puolelta. Maa on niin jäässä, että suojahäkkyröitä ei saa irti ja siirrettyä sipulikukkien paikoille, eikä pois nousseita taimilappuja saa työnnettyä maahan, eikä tietenkään rikkaruohoja pois, vaikka ne näkyvät niin pirun houkuttelevan vihreinä tuppaina!


Loppuun taas yllätysherkku: uusia krookuksia! Tämä taitaa olla kevätsahramia 'King of the Striped'. Siinä on niin iso kukka ja hieno raidoitus. Mutta että jo näin paksulla nupulla!
Jopas nyt.
Hyvää viikonloppua ja iloisia nuppubongailuja!


'Beaujolais' -alpi on lajia Lysimachia atropurpurea
Italiantalventähti – Eranthis hyemalis
Kevätsahrami – Crocus vernus
Kissanminttu – Nepeta cataria
'Orange Monarch' -sahrami on lajia Crocus olivieri ssp. balansae
Raitatulppaani – Tulipa Greigii-Ryhmä
Rentukka – Caltha palustris
Tarhajouluruusu – Helleborus Orientalis-Ryhmä
Turkintalventähti – Eranthis cilicica
Väriminttu – Monarda

24 comments :

 1. Voi jestas, teillähän tapahtuu ihan kummia. Hyvä, että siälä näkyy jo elämää, eiköhän meilläki sitte joskus. Ny ei oikee siltä tunnu, lunta tuloo iha taivahan täyreltä.
  Mukavia viikonloppupongauksia!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Todella, kummia! Vaikka ei kevään kai huhtikuussa pitäisi ihan yllätyksenä tulla :-D Mutta jotenkin se silti tuntuu ihan yllätykseltä, kun on ollut niin kamala jäinen ja hyinen talvi.
   Todella nopeasti tapahtuu, heti kun vain maata paljastuu! Voi möhnä sitä lumisadetta. Täälläkin tuli tänään pariin otteeseen pyryä, mutta myös vettä.
   Kiitos, samoin, aurinkoisia, lumia sulattavia päiviä!

   Delete
 2. Ihanasti sielläkin kukat aukeavat.
  Otat niin hyviä kuvia ja olet tosi taitava kukkien tunnistaja.
  Okein hyvää viikonloppua sinne teille

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi kiitos! Olen merkinnyt aika hyvin muistiin, mitä missäkin on. Silti sipulikukkien pusseissa voi olla vähän muuta kuin pussin etiketissä sanotaan :-D
   Kiitos, samaa teille!

   Delete
 3. Voi, kuinka keväisiä versoja siellä jo maasta työntyykään! Kävin eilen lapioimassa lunta lumikellopaikan ja kasvihuoneen eteläseinustan krookuksien päältä pois. Toivottavasti loppu lumi sulaisi äkkiä piippojen tieltä. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti todella äkkiä - niin kuin vaikka ensi yön aikana!

   Delete
 4. Nyt se kaikki kevään etenemine tapahtuu vauhdilla. Sinulla on joka päivälle uutta nähtävää. Nuo kevätkukat ovat sitkeitä, jäisestä maasta vaan ponnistaa.

  Meillä alkaa nyt kukkapenkeissä sulaa kunnolla, toki vain pienen pieni osa jotain penkkiä on vasta näkyvillä ja toisissa kohtaa lunta ihan hurjasti.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kevät on ihmeiden aikaa, ehkä se siksi on niin mahtavaa. Hieno juttu, että maata tulee esiin. Aurinkosäällä se synnyttää paljon lisää sulaa maata!

   Delete
 5. Hurjan paljon alkuja näkyvillä, tänään tehtiin puroja että vesi kulkisi sinne minne pitäis ja piha kuivuisi nopeammin. Kyllä kelpaa kun kevät vihdoin päätti saapua.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanaa, kevät ja purot :-)
   Kyllä meidän nyt kelpaa!

   Delete
 6. Iso muutos ydessä päivässä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se jotenkin niin kuuluu kevääseen, ja silti se hämmästyttää niin mahdottomasti joka vuosi.

   Delete
 7. Saman ongelman huomasin pääsiäisenä mökillä, maa niin roudassa, ettei tosiaan suojaverkkoja saanut irti mitenkään. Tökkäsin kokeeksi multaan teräspiikillä ja ehkä pari milliä meni alaspäin. Ja minunkin valkokukkainen rentukkani taisi kupsahtaa viime kesänä, ei ollut tarpeeksi märkä paikka. Voi rähmä! No, ehkä teen vielä uuden yrityksen rentukan kanssa, jos messuilta vaikka löytyisi taimi. Kevään merkkejä on kyllä todella odotettu!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minäkin yritin pystyttää jonkin kaatuneen verkon paremmin, mutta ei mitään tukikeppiä saa nyt maahan vielä uppoamaan.
   Toivottavasti rentukkamme ovat kumminkin sinnitelleet! Tommolan tilan messuosastolta olen löytänyt omani, sekä valkoisen että kerrotun keltaisen, toivottavasti löydät uuden.

   Delete
 8. Oi miten siellä alkaa jo kevään merkit puskemaan pintaan oikein todenteolla:) Täällä on lunta vielä niin paljon että menee melkoinen tovi ennenkuin ne edes sulavat:) No onhan ollut kunnon talvi niin jospa se tarkottaisi sitä että tulee kunnon kesäkin..paljon aurinkoa ja lämpöä!♥ Ihanaa alkavaa viikonloppua♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kunpa tulisi hyvä kesä! Tänne säännöllisesti sadetta ja sinne lämpöä ja aurinkoa :-)
   Kiitos samoin!

   Delete
 9. Huokaus! Tähän aikaan vuodesta tuntuu aina, että raportoit jostakin kaukaisesta maasta, niin eri tahtiin kevät etenee täällä. Ei viherrä vielä muu kuin puutarhurin kateus muiden piipoista ja kukinnasta. Pitääkin laittaa mirrinminttua jonnekin aikaisin sulavaan paikkaan pehtoorin iloksi, kasvimaalla se on vielä lumen alla. Aurinkoista viikonloppua!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi viherrys! Toivottavasti pian sulaa lumet. Ihmeellistä, miten ne pysyvätkin siellä niin sitkeässä. Taitaa olla sekä varjostava metsä että seutu, muistelen, että Ransun lapsuudenkodissa Hyvinkäällä sanottiin myös, että siellä on aina runsasluminen talvi ja sen sulamiseen kuuluu iäisyys.
   Kiitos samaa, ja paljon sulattavia säteitä!

   Delete
 10. Kyllä näitä näkyjä on odotettukin. Tästä se alkaa ja vauhti kiihtyy kaiken aikaa. Vesisateella oli ihmeellinen taika, se sulatti lunta tehokkaasti. Tänään on luvassa paistetta, joten eiköhän lätäkötkin vähitellen katoa ja maa pehmene.
  Taidan kantaa puutarhatuolit pergolaan ja nauttia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On pakko mennä kohta ulos, siellä on niin upea auringonpaiste! Ihanaa, kevät kevät kevät! Mahtava tuo suunnitelmasi, kuulostaa täydelliseltä.

   Delete
 11. Nyt varmasti voi jo sanoa: SE ON KEVÄTTÄ..:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin on! Talventähden eka nuppu alkoi juuri raottua :-)

   Delete
 12. Ihan huippuja ylläreitä! Kuvasi antavat vähän toiveikkuutta, kyllä se kevät vielä joskus tännekin varmaan yltää.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yltää varmaan aika piankin, jos näin lämpimiä ja aurinkoisia kelejä riittää :-)

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!