Wednesday, 31 May 2017

Muotopuutarha-maratooni


Sitä saa mitä tilaa... moni sanoi, ettei narsissimaratooni haitannut, niinpä tässä seuraava heti perään ennen kuin ehdimme laiskistua. Tänään hoksasin tämän ilahduttavan pienen hyasintinkukan muotopuutarhassa. Kyseessä on kerrottukukkainen 'Hollyhock', joka on aika surkea. Se kukkii harvana joka vuosi, mutta toisaalta se on kukkinut edes joten kuten jo viitenä vuotena, joten ihan hirveästi sitä ei voi haukkua.

Hyacinths and It's Supposed to be Summer
I know – hyacinths flower in March in many places. Due to super cold May (that seems to end likewise; 10 day forecast is not much over ten degrees) some are still in bloom! Here are pictures taken in early May as well as now.


Tästäpä tajusin, että en ole muistanut tehdä hyasinttiraporttia. Nyt seuraa kuvia toukokuun alkupuolelta. Huippulemppari 'Woodstock', upean värinen ja lisäksi hyvä esiintyjä vuodesta toiseen. Nimen puolesta sopii tällaiselle hipille. Lisäksi tämä on sähäkkä kukkiessaan keltaisten mukulaleinikkien ja pikkukäenrieskojen keskellä. Taustalla on tummahelmililjaa.

Viereisessä penkissä kukkivat bokharankurjenmiekat ja hyasintit ('Amethyst' ja 'Purple Sensation') yhtä aikaa, oivallinen väripari.


Tässä 'Top Hit', huippuesiintyjä vuodesta toiseen. Istutin tätä lisää syksyllä samaan penkkiin, mutta kuvasta näkyy, että taustan kukka on jotakin aivan muuta. Väri on ihan eri. Top Hitissä on hieno hempeä syreeninsävy. Tätä on nimittäin viereisessäkin penkissä, oli kahta vertailuerää tuohon uusimpaan.


Tässä äskeisen kuvan taustan hyasintti eilen, uskomatonta, että se on vieläkin kukassa! Mikähän lajike lieneekään oikeasti. Hieno sävy! Jossakin välissä ovat kukkineet myös 'Delft Blue', 'Splendid Cornelia', 'City of Haarlem', 'Apricot Passion' ja 'Gipsy Queen', jonka istutin muista poiketen villiin punaiseen penkkiin. Siitä en tiedä, onko enää elossa. Voi olla, että se penkki on kesällä liian varjoisa. Muotopuutarhan paahteinen olosuhde näyttää olevan näiden mieleen.


Sitten muotopuutarhan tulppaaneihin, ne kukkivat parhaillaan (ne, joita ei ole syöty). Italiantulppaani 'Peppermint Stick'.


Kreikantulppaani, tämä on lemppari – niin siro ja upea oranssinsävy. Nupussa on viherrystä ulkopuolella, kuten villilajeissa usein. Très élégante!

Ihanaa, että ehdin juuri ja juuri todistaa myöhäisen pikkutulppaaniristeymä 'Little Beautyn' kukinnan! Syksyllä istutetut syreenitulppaanit, jotka ehtivät kukkia poissa ollessani, harmittavat – toisaalta ensi kevääseen mennessä aion saada puutarhani peurattomaksi alueeksi, joten syksyllä maahan uponnee sata tsiljoonaa ihanaa uutta tulppaania... Suuruudenhulluna on hyvä olla.
Näistä tuli muuten aina vitsikäs kimppu tulikukan lehtiruusukkeen kanssa.


Kaunista 'Balladea' (liljakukkainen) oli muotopuutarhassa jo ennestään, mutta hyvää on hyvä istuttaa lisää, ja niin tein viime syksynä.


Ransu esittelee illan hämyssä.

Mustikin esittelee! Keltaiset matalat ovat huippuihanat keltalehtinen mäkimeirami ja kirjopuntarpää. Ihan ässät vaaleanpunaisten tulppaanien kanssa!
Tuossa kulmalla verkon sisässä on muuten samettihortensia, joka versoo ihan hyvin oksankärjistä, vaikka oli kauhukevät. Ei se ihan hirveän talvenarka olekaan. Olisin luullut sen versovan vain tyveltä tänä vuonna, kuten jalohortensia ja aika monet kärhöt näyttävät nyt tekevän.


Tässä vielä todistusaineistoa värimätsäyksestä. Tämä on aikainen (!) yksinkertainen 'Purple Prince'.

Iltapäivällä muotopuutarhan ylle lankeaa vaahteran varjo, mikä on kesähelteellä tervetullut. Tässä näkymä muotopuutarhaan metsäpuutarhasta mäntyjen alta.
Koleudesta huolimatta aurinkoisia kevätpäiviä!


Bokharankurjenmiekka – Iris bucharica
Hyasintti – Hyacinthus orientalis
Italiantulppaani – Tulipa clusiana
Kirjopuntarpää – Alopecurus pratensis 'Aureovariegatus'
Kreikantulppaani – Tulipa orphanidea
Mukulaleinikki – Ranunculus ficaria
Mäkimeirami, keltalehtinen – Origanum vulgare 'Aureum'
Pikkukäenrieska – Gagea minima
Samettihortensia – Hydrangea aspera ssp. sargentiana
Tulikukka – Verbascum
Tummahelmililja – Muscari armeniacum
TallennaTallenna

Monday, 29 May 2017

Hyvä narsissikevät


Vihdoin kotona! Ja mikä ilo, monta narsissia on vielä kukassa. En ole menettänyt kovin paljon, varsinkaan niitä, joita olen viime syksynä istuttanut. Jokunen uusi pikkutulppaani on ehtinyt kukkia poissaoloni aikana, mikä harmittaa tietenkin vietävästi.
Riemunhuudahdus oli raikuva, kun löysin pitkästä aikaa – jo menehtyneeksi luulin – pikkuruisen 'Minnow' -tasetin!

Advantages of a cold May
I've been away from home for weeks on end, a subject of great grief since this is my favourite month in the garden. Luckily it has been an incredibly cold May; some daffodils are still in flower!

Samassa paikassa, kostealla kevätniityllä, kukkii "vihreätorvinen" tähtinarsissi 'Green Eyes'. Kyllähän tuolla hieman vihreää näkyy, kun tarkasti torveen sihtaa...

Nunnannarsissiristeymiin kuuluva 'Regeneration' on yksi lemppareistani, lyhyt torvi ja tuo raikas valkoinen torven juuressa, niin nätti.

Orkideanarsissi 'Thalia' alkaa olla förbi.


Pikkuinen 'Hawera' on sen sijaan täydessä vedossa, orkideanarsissi tämäkin. Tämä on ehkä kaikkien aikojen ihanin narsissi. Mahtava tuoksu, jota varten täytyy käydä makuulleen tämän viereen, sillä kukkavarret ovat alle 20-senttisiä.


Siinä kostea kevätniitty, eli aikamoinen heinikko. Mutta ihana sellainen.

Onneksi narsisseja on muuallakin. Viereisessä metsäpuutarhapenkissä kukkii toinen (vai kolmas) suosikki, vihkotasetti 'Geranium'. Ihastuttava oranssi lyhyt torvi!


Niin eikun tämä on sittenkin lemppari... lyhyttorvinen tähtinarsissi 'Barrett Browning'! Aivan ihana. Kerran jätin tämän sipulit ostamatta, ja sittemmin etsin tätä monta vuotta. Runoilijatar Elizabeth Barrett Browning oli kiinnostava persoona, lisäksi kaikenlaiset viktoriaanisen nimiset kasvit pitäisi empimättä ostaa, kun ne kuitenkin kiehtovat. Lähellä tätä kasvaa 'Great Expectations', kuunlilja siis...


Viktoriaanisessa saniaistarhassa kukkii edelleen nunnannarsissi 'Sailboat'! Olisikohan tämä jonkinlainen ennätys: kolme viikkoa kukassa! Mahtava juttu, että on ollut viileää.

Nämäkin istutin viime syksynä. Harmittelin, että ne ehtivät varmaan kukkia ohi poissa ollessani. Onneksi ei! Nunnannarsissi 'Golden Echo' kukkii pienen punahevoskastanjan alla, kastanja on tuskin narsisseja korkeampi.

Musti esittelee...


Eivätkä ne loppuneet siihenkään! On ihanat tuoksuvat valkonarsissit, narsisseista viimeiset. Tässä 'Ornatus'.


Tässä taas Koso-tädin lähettämä ihana, joka on jo runsastunut kimpuksi.


Viime syksynä istutin vielä 'Recurvus'-lajiketta. Kun eihän näitä kerta kaikkiaan voi olla liikaa. Vaikka ovatkin lähes ihan samanlaisia... Tuoksu vie lapsuudenkodin pihaan.


Eikä siinäkään vielä kaikki. Rohanissa kukkii isotorvinen 'Elrond'. Sitten, kun istutan Rivendellin (se on jossain vaiheessa tulossa tonttini ylälaitaan), täytyy Elrondia siirtää tietenkin sinne.

Narsisseista ainoastaan kauluskukkainen 'Palmares' teki oharit. Sen näivettyneitä kukkia sihtaillessani totesin, että puna-ailakki sointuu ihanasti rusotuomipihlajaan.

Nyt on muutenkin kauneuden huippuhetket, sirotuomipihlaja, kirsikkapuut ja kevätesikot kukkivat ja paljon muuta... tästä tuli maratonpostaus, mutta pahoin pelkään, että samanmoisia on tulossa ja paljon.


Kevätesikko – Primula veris
Nunnannarsissi – Narcissus Jonquilla-Ryhmä
Orkideanarsissi – N. Triandrus-Ryhmä
Puna-ailakki – Silene dioica
Punahevoskastanja – Aesculus  carnea
Rusotuomipihlaja – Amelanchier lamarckii
Sirotuomipihlaja – A. laevis
Tasetti – Narcissus Tazetta-Ryhmä
Tähtinarsissi – N. incomparabilis
Valkonarsissi – N. poëticus

Sunday, 21 May 2017

Terveisiä kaupunkikodista

Kärsimyspassion talvehtiminen sujui hyvin. Pidin sen sisällä talven pahimpien pakkasten aikaan, mutta aina kun lämpötila oli plussalla (ja satuin olemaan paikalla), siirsin sen lasitetulle parvekkeelle. Tämä ei ole mikään trooppinen kasvi, vaan pärjää puutarhakasvina esimerkiksi Etelä-Englannissa. Noin viiden asteen pakkanen ei tätä tapa, joten passio on viettänyt koko kevään parvekkeella maaliskuusta asti.
Vilpoisasta talvetuspaikasta on etua, sillä viileässä kasvi vaipuu lepotilaan sen sijaan, että kasvattaisi honteloita talviversoja. Nyt lämpimien päivien aikana ovat uudet versot kasvaneet valtavalla vauhdilla. Vanhoissa lehdissä, jotka pysyivät kasvissa koko talven, on kuivumisen ja pakkasen aiheuttamia vaurioita, mutta ne varmaan pian varisevat, kun uusia lehtiä puhkeaa.

Totoron talvipuutarhaan kuuluu uutta. Ana lähetti Totorolle mm. pussin luonnonlannoitetta perunalle ja juureksille.

Ehkä tomaateille käy sama ravinne. Totoron ystävä, japanilainen kissa, sai puutarhalehden luettavakseen.


Totoron talvipuutarhassa on kaikki hyvin, paitsi palmu yrittää kuolla taas (tämä on jo toinen). Leikkasin kuivuneet lehdet pois ja toivon, että uudet jaksavat puhjeta. Hiukan huonolta näyttää.

Pojille kuuluu sellaista, että uudella Tassulinnan emännän tuomalla lelulla on kiva leikkiä.

Viime päivinä on manuleiden helleraja ylittynyt.

Puuh. Masuvilloihin saa puhallella viilentävästi. Siitä Ransu nauttii.


Lelu sopii myös retkityynyksi.

Onneksi parvekkeella voi viilentyä.

Kesäisiä päiviä kaikille!


Kärsimyspassio – Passiflora caerulea

Sunday, 14 May 2017

Taimiaarteita ja iloisia yllätyksiä

Olen kasvatellut pikkuisia taimia talvesta alkaen. Onnistumisprosentti vaihtelee, kun ei ole kasvivaloja tai muita erikoistarvikkeita. Lisäksi kuljetan taimilaareja kaupunki- ja saarikotien väliä, sillä eihän niitä voi jättää yksin paria päivää pidemmäksi aikaa. Automatkojen aikana saattavat laarit hieman lytistyä etenkin, jos kissa asettuu päälle, mutta ihan hyvin on suurin osa taimista tänäkin keväänä siitä selvinnyt.
Tässä laarissa on kelta- ja musta-apilaa Kivipellon Sailan lähettämistä siemenistä. Ihania hentoja! Kakkoslehdissä oli jo havaittavissa söpöä apilanlehtimuotoa.

Seedlings
As I don't have very good growing space nor equipment, and during transport between my island and city homes some young plants inevitably get a bit squashed, I still sow every winter. It just feels essential. Talking about this with a friend I realised that the point of the whole affair is not seeing the end product, eg. flowers – it is the sowing and seeing the miracle of a shoot emerging from bare soil.

Rakkaus sarjakukkaisiin ei osoita laantumisen merkkejä. Tänä vuonna kylvin punakukkaista rikkaporkkana 'Daraa' ja Ridolfia segetumia. Tässä jälkimmäistä, muistuttaa kovasti tilliä.

Kierrätän joskus potteja, joista ei ole itänyt mitään. Syksyllä laitoin Canna tuerckheimiin siemeniä potteihin, mutta mitään ei noussut kevääseen mennessä. Nyt hieman hämmästyin, kun purppurakukkaisen harjaneilikan (Hollandia Purple Crown) potista nousi tällainen tötterö, ennen kuin tajusin sen olevan ilmiselvä kanna. Jihuu! Toistaiseksi niitä on noussut vain yksi, mutta eipä sitä enempää tarvitakaan.

Toisen ilostuttavan tötterön löysin puutarhasta, punaisesta villistä penkistä. Tämä pilkkulehti kasvaa aivan yhden pionin kupeessa. Mitä ihmettä – selvästi joku kämmekkä, maariankämmekkämäiset lehdet! Lehtien kärjet ovat ehkä vähän kapeat, mutta se voi johtua siitä, että ne ovat vasta puhkeamassa. En yhtään muista tällaista istuttaneeni. Kerran istutin maariankämmekän sukulaisen Dactylorhiza praetermissan, mutta se oli eri paikassa eikä sillä ole pilkullisia lehtiä. Se on hävinnyt, ellei putkahda jonakin vuonna taas esiin – kämmekät tekevät sellaista.
On mahdollista, että maariankämmekkä on ilmestynyt itsestään, sillä todennäköisesti sitä saarella kasvaa. On myös mahdollista, että se on tullut vaikkapa siemenenä jonkun toisen kasvin mukana. Tässä penkissä kasvaa mm. Raakkilasta saatuja varjoliljoja, ja Raakkilassa kyllä kasvaa maariankämmekkää. Olen asiaa tutkiakseni aloittanut puutarhapäiväkirjan lukemisen alusta asti, ja siinä kuluukin vielä viikko jos toinenkin...
Hieno löytö joka tapauksessa, skumpan arvoinen. Skool!

Palaan ihanaan kaimaani (joka ei ole kaimaani) Kivipellon Sailaan. Hän toi viime kesän bloggaajatapaamiseen kylvämiään esikontaimia oikein avokätisesti. Tässä kaksi niistä kukassa, ihastuttavia tarhakääpiöesikoita!

Rajallisen tilan takia suurin osa näidenkin kuvien taimista on jo istutettu puutarhaan. Enkä juuri harrasta mitään karaisua; maahan vain, lämpimänä päivänä, ja herran haltuun.
Tässä laatikossa on serkukset, molemmat malvakasveja: maurinkiiltomalva ja nukkasalkoruusu, joilla on aivan saman näköiset lehdet. Vasemmalla on eri kasvia kuin oikealla, mutta nehän ovat kuin kaksi marjaa! Todella kivan näköisiä. Taimiakasvatuksessa taitaakin minulle olla tärkeintä mullan kanssa puljaamisen ilo ja se, että mullasta nousee taimia. Se on joka kerta yhtä ihmeellistä; lähes ihanampaa kuin aikanaan kukkiva kukka.

Ehkä minulle sopiikin paremmin valmiiden taimien hankkiminen, kun olen niin suurpiirteinen julmuri kylvösten kanssa. Pääsin kaupunkiin auvoisten taimilaarien äärelle, ja vaikka ei ollut tarkoitus tuhlata (tässä kuussa on yrittäjälle kamalat maksut), niin näinhän siinä kävi. Puolikerrottua keltavuokkoa ja muuta mukavaa. Laitanpa tähän listan ostoskassin sisällöstä uteliaita kanssabloggaajia varten, mutta olen huomannut, että itsekin käyn usein tarkistamassa hankintoja ja istutuksia täältä blogista:

Keltavuokko 'Semiplena' (Anemone ranunculoides)
Keijunkukka 'Pewter Moon' (Heuchera), talvella mahdollisesti menehtyneen viereen, tai vaikka ei olisi menehtynytkään
Kuningassaniainen (Osmunda regalis), toissa talvena menehtyneen tilalle
Mantšurianakileija (Aquilegia oxysepala)
Mirrinminttu 'Six Hills Gold' (Nepeta faassenii)
Preeriaväriminttu Monarda fistulosa ssp. menthifolia
Saniainen Athyrium otophorum var. okanum


Harjaneilikka – Dianthus barbatus
Kelta-apila – Trifolium aureum
Maariankämmekkä – Dactylorhiza maculata
Maurinkiiltomalva – Malva sylvestris ssp. mauritiana
Musta-apila – Trifolium spadiceum
Nukkasalkoruusu – Alcea rugosa
Rikkaporkkana – Daucus carota
Tarhakääpiöeskko – Primula Vulgaris-Ryhmä

Saturday, 13 May 2017

Ensimmäisten tulppaanien huumaa


Tadaa! Ihanan Sametti Hortensian syksyllä antamista sipuleista kukkivat nyt 'Quebec'-raitatulppaanit. Tai kukkii yksi, jonka nuppua ei syöty. Ihana!

First Tulips
At last they are in bloom: the very earliest tulips.


Tähtitulppaani 'Persian Pearl' hehkuu auringossa. Tämä on pikkuisista tulppaaneista aivan ensimmäinen kukassa.


Ihanan värinen muun muassa helmililjojen kanssa. Tämä on Muscari aucheri 'Ocean Magic'.


Hyasintitkin alkavat olla täydessä kukassa, hyvä väriyhdistelmä Persian helmen ja helmililjojen kanssa. Nämä kaikki pitäisi suojata verkolla, mutta tässä tapauksessa verkkohuppu suojaa kukkaan tulevaa kalvaspikarililjaa. Oikealla muuten näkyy, mitä suurimmalle osalle tulppaaneista tapahtuu.

Puutarhurointia raekuurojen lomassa. Kukkapenkeissä on jo väriä, kiitos hyasinttien. Nurmikko täytyy kohta leikata...

Poikien terveiset: kun kohtaat raekuuron, tee näin.


Lempikukka tulppaani esiintyy myös uusimmissa keramiikkatöissä. Osallistun kurssille, jossa opeteltiin kuvan siirtoa savelle. Reunakuviot on tosin tehty vain leimasimen kanssa.


Vanhasta maanviljelyä kuvaavasta piirroksesta tuli aika kiva iso laatta.


Oma viivapiirros toteutui aika hyvin. Hämmästyttävää, miten ohuet viivat siirtyivät laatalle ja säilyivät aika hyvin poltossakin, hieman haalistumista vain havaittavissa. Näissä on kiva vanhojen kauhtuneiden piirustusten tuntu.
Taidan jatkaa tätä tekniikkaa itsekseni!

Antoisia tulppaaninlöytöhetkiä!


Hyasintti – Hyacinthus orientalis
Kalvaspikarililja – Fritillaria pallidiflora
Raitatulppaani – Tulipa Greigii-Ryhmä
Tähtitulppaani – Tulipa humilis
TallennaTallenna