Tuesday 9 August 2016

Siroa ja söpöä


Blogini otsikkokuvassakin esiintyvä, ihanaakin ihanampi jaloängelmä 'Hewitt's Double' on kuivasta kesästä huolimatta venynyt lähes kaksimetriseksi ja aloittaa nyt kukinnan.


Samoin tekee samettihortensia, tämä näyttää olevan tämän vuoden ainoa kukinto. Hienoa, että on tämä yksi!


Talvella kylvetystä perenna-lotto-sekoituksesta on ensimmäinen kukassa. Joukossa näyttää olevan muutama punakukkainen siankärsämö, joitakin idänunikkoja ja nupulla on myös jokin kukka, josta en yhtään tiedä, mitä se on. Jännittävää! Siankärsämön seurana on alkukesällä kylvämiäni vaaleanpunaisia unikoita, siemenet sain ystäviltä Nurmeksesta.


Helmipihlaja on kaunislehtinen, siro pensas, ja sen marjat kuin kimput helmiä.

Vironperältä saaduista arovuokoista yksi herkesi kukkimaan! Mainio yllätys. Kiitos, Irene!


Ystäviä kävi kylässä, tein kurpitsa-bataattikeittoa, johon tuli muun muassa korianteria. Laitoin liiat korianterit maljakkoon (pihamaasta kaivettuun Paulig-lasipulloon, kuka tietää, mitä siinä on ollut?).
Korianteri on kaunis ja kestävä leikkokukka, miksi ihmeessä tätä ei käytetä kukkakimpuissa. Jos olisin floristi, erikoistuisin korianterikimppuihin kaikenmaailman gerberoiden sijaan.

Korianterin kukat ovat liikuttavia söpöliinejä. Heteissä on aavistus vaaleanpunaista.


Yhtä söpöliini on pantteri katajassa.
Iloista uutta viikkoa!


Arovuokko – Anemone sylvestris
Helmipihlaja – Sorbus koehneana
Jaloängelmä – Thalictrum delavayi
Korianteri – Coriandrum sativum
Samettihortensia – Hydrangea aspera ssp. sargentiana
Siankärsämö – Achillea millefolium, punakukkaisia kutsutaan punakärsämöiksi

37 comments :

  1. Vi har ett paulig saltkar, kan det ha varit ättika i din flaska?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det kan vara. Jag måste försöka hitta på nätet kanske. Det är en fin flaska och tur att det var hel.

      Delete
  2. Kaunottaria kaikki! Minun ängelmä kukki keväällä. Onko niitä eri aikoihin kukkiviakin?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Juu, on! Lehtoängelmä on aikanen kukkija, keijuängelmä kukkii vähän myöhemmin, samoin jaloängelmät. Tämä Hewitt's Double on ainakin minun pihassani kaikkein myöhimmin kukkiva.

      Delete
  3. Oho, olet onnistunut kuvaamaan keijuängelmän! Olen jo monta päivää yrittänyt, mutta meillä edelleen tuulee niin, että on turha kuvitellakaan noin pienten ja korkealla huojuvien kukkien kuvaamista!
    Samettihortensia onkin jännän näköinen :)
    Hmmm...onkohan mullakin korianteria kasvimaalla, aika mielenkiintoisen tuoksuinen ainakin....
    Söpöllä pantterilla on jotain erityisen tärkeää tarkkailtavaa siellä katajassaan ♥

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hih, kuvasin ängelmän kolme päivää sitten, kun ei vielä niin tuullut... oikeastaan keijuängelmissä ei ole mitään kuvattavaa tänä vuonna, molemmat kuivuivat karrelle heinäkuussa. Mutta tämä jalo, ja toinen sen vieressä, ja yksi valkokukkainenkin, menestyvät. Olisiko sitten hitusen kosteampi paikka.
      Eilen ja tänään on kyllä olleet haastavat kuvausolosuhteet! Mutta tuon siankärsämökuvan onnistuin ottamaan tänään.
      Korianterikimppu ei tuoksu miltään ainakaan omaan nenääni, vasta kun lehtiä litistää sormien välissä.
      Panttereilla on tärkeät hommat :-)

      Delete
  4. Ach, tuo jalo/keijuängelmä on ihanainen♥ Kasvi, joka saa uneksimaan, joka on 'wie eine Malerei', siinä on sitä jotakin!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jalo- ja keijuängelmät ovat todella ilmavia ja kauniita.

      Delete
  5. Jaloängelmästä on vähän hankala saada lähikuvaa, kun se tosiaan kukkii aika korkealla, mutta on kyllä erittäin kaunis!
    Kuten puussakiipeilijäkin;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. No niin on. Mutta ihana sitä on katsoa livenä. Kuin jokin satukukka. Miten voi noin pieniä kerrottuja kukkia ollakaan!
      Puissa kiipeilevät mustat minipantterit ovat söpöyden huippu :-)

      Delete
  6. Pantteria katajalla höystettynä :)
    Samettihortensian kukinto on vuoden kohokohta, tai ainakin yksi niistä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niin :-)
      On mahtavaa, että hortensia teki tänäkin vuonna kukinnon, viime vuonnahan se kukki ekaa kertaa ikinä ja niitä kukkia sai odottaa viisi vuotta!

      Delete
  7. Kaunis on tuo jaloängelmä. Ja samoin samettihortensia. Kissaa unohtamatta!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Noiden kukat ovat pieniä, mutta monta pientä kukkaa kokonaisuutena ovat ikimuistoisia. Vihreäsilmäinen Musti on todella kaunis kissa!

      Delete
  8. Ängelmä jaksaa kyllä ihastuttaa, kiva kun kuvasit sitä. Korianterin kukasta oon ihan samaa mieltä, oikein kaunis!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Korianteri vetelee ihan vertoja Ravenswingille, vaikka ei olekaan sitä tummien varsien ja lehtien tuomaa kontrastia valkoisiin kukkiin. Mutta samaa siroutta on.

      Delete
    2. Totta. Mun Ravenswingillä menee hyvin, kiitos. Pusuja pantterille.

      Delete
    3. Hyvä juttu! Nyt vaan toivotaan ens vuodelle runsasta kukintaa ja siemensatoa. Huomasin kesän edetessä pari uutta siementaimea, joten kyllä tuo niitä osaa tehdä. Varminta on tietty kerätä siemenet talteen ja kylvää ensin ruukkuun, niin takuulla osuvat multaan!
      Pantteri kiittää varmasti sitten, kun tulee päiväretkeltään. Manuli saa ensin pusuja tähän viereen keittiön sängylleen, missä tuhisee parhaillaan.

      Delete
  9. Ängelmien maailma taitaa olla melkoisen varioiva, Sinulla on tuollainen suuri, utuisen ihana ja minulla sellainen pikkuruinen ihan pieni, kovasti kukkiva väritäplä kukkamaassa...hieno kukka, tuo sinun iso on aika herkkä! Ihanaa että samettihortensiaasi tulee yksi kukka todisteeksi, että talvi ei mahtanut sille mitään, hah ja olet rutinoitunut taistelija nelijalkaisia vastaan, kun kasvia ei ole syöty! Tuo korianterin kukka on kaunis, en ole ollut kasvin kanssa kontaktissa mutta olen kuullut että sen tuoksu on jotenkin....erikoinen!

    Musta pantteri kiiltävine turkkeineen jälleen ihana!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ai niin! Unohdin laittaa kuvan kääpiöängelmästä. Se kasvaa hauskasti jätti-jaloängelmien vieressä, kokoero on melkoinen :-)
      Talvi ei tosiaan mahtanut samettihortensialle mitään, kun se versoi 40 cm:n korkeudelta, vaikka lunta oli vain 5 cm. Joitakin kuivia lehtiä olin kasannut puskan tyvelle, mutta en todellakaan 40 cm korkeuteen asti. Tämä vaikuttaa hyvältä jatkotalvia ajatellen.
      Jotkut eivät pidä korianterin aromista, viimeksi kuulin sen maistuvan saippualta :-D Itse rrrrakastan sitä sekä latinalaisamerikkalaisissa että intialaisissa ruuissa, ja itse tungen sitä joka toiseen ruokaan.
      Voi, taistelu peuroja vastaan... eilen aamulla kiersin pihaa ystävien kanssa ja voi sitä kirosanojen määrää, kun ainokainen syysleimu on taas syöty, ja ihana Black Beauty -lilja myös.

      Delete
    2. Ihana tuo jaloängelmä ja melkoisen korkea! Olen nyt aivan ihastunut tuohon keijuängelmään ja sain mielestäni luotua hienon väriyhdistelmän siitä ja purppuraheisiangervosta. Söpö samettihortensia sinulla myös. Ja samettinen Musti ;)
      Ah, korianteri, täytyykin taas laittaa sitä kasvamaan, miksiköhän mulla ei nyt ole sitä. Rakastan myös lehtikorianteria. Kaikki korianterit käy :)

      Delete
  10. Miten toi mun kommentti nyt hyppäs tonne sun ja kaimasi keskustelun perään! Taitaa nyt olla paras painua pehkuihin ;) Liikaa kaivamista tänään ja eilen, olen ehkä muuttumassa myyräksi. Juu ja meidän lähistöllä tallusteli tosiaan eilen karhu. Ei ihan pihalla kuitenkaan, mutta riittävän lähellä kumminkin!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heh, toivottavasti oli ravitsevat yöunet ;-) Sun puuhat kuulostaa kadehdittavilta, itse en ole päässyt kaivamaan kuukausiin, kun on ollut kuivaa ja sitten töitä ja vieraita ja kaikkea! Kaivoin vieraille onneksi jakopaloja, sekin oli erittäin virkistävää :-)
      Korianteri on niin ihanaa kaikessa, linssimuhennosten ja guacamolen lisäksi brittiläinen korianteri-porkkana-keitto (Carrot & coriander soup) on suussasulavaa. Täytyykin muuten ostaa porkkanoita, sinne saa tungettua noita lukemattomia siementaimia, nimittäin ens vuonna niitä olisi taas tsiljoona, jos ei vähän harvenna.
      Sun ängelmäyhdistelmä kuulostaa aivan ihanalta!
      Hui karhu, toivottavasti painuu takaisin johonkin aarnimetsään. On vaarallista sekä karhulle että ihmiselle muuten :-(

      Delete
  11. OOO!! Mä löysin tuolta uudelta kaivuupaikalta AIVAN samanlaisen aarteen, Paulig-lasipullon muutama viikko sitten ja netistä googletin että se on ollut etikkapullo:

    http://kirppisblogiksnk.blogspot.fi/2015/05/sirottimia-jos-jonkinmoisia.html

    Oikea retroaarre suoraan 70-luvulta :D
    Jee, me ollaan nyt pullosamiksia! Kippis mutta ei kulausta (ainakaan siitä pullosta) ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Löysin tuon saman sivuston eilen, pullosamis :-D Siellä kuvassa on vähän eri malli, mun pullossa on vinoruudut suorien neliörivien sijaan ja tekstissä Pauligin eka kirjain on isompi. Olisiko sitten muutamaa vuotta aikaisempi malli?
      Mahtava juttu, että pihamaasta nousee kukkamaljakoita, jos ei nyt ihan kristallivaasi olekaan, mutta melkein!

      Delete
  12. kyllä! Pantterikataja on siroa ja söpöä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. :-) Ja tuo silmien ihana väri kauniimpi kuin mikään kukka!

      Delete
  13. Ooh aivan ihania kasveja. Minulla ei kuki tuo Hewittin tuplapirulainen tänä vuonna. Samettihortensia on ihku. Korianteri onkin tosi nätti maljakossa, voisi tosiaan olla kukkakauppojen valikoimissa upea. Minustakin se maistuu ihan saippualle, ei kykene syömään :) Makea maljakko tuo pauligputeli, hieno löytö omasta puutarhasta!

    ReplyDelete
    Replies
    1. No voi harmi, että sulla ei Hewitti kuki. Mä kerkisin vieläpä ostaa uuden keväällä Järvenpään pihapalvelusta, kun silloin tämä edellisvuoden ängelmä ei ollut vielä noussut, mietin, jos se olisi kuollut kuten sitä edellinen Hewitti :-D
      No voi, sulle sitten vain korianteria kimppuihin, ei ruokiin. Pionien ja ruusujen kukkien välikukkana varmaan todella upea, ja kaikissa niittymäisissä kimpuissa jne.
      Samettihortensia on niin söpö pikku kukkineen!

      Delete
  14. Purrr pantterille! Nätti kuva!

    ReplyDelete
  15. Ai sinullakin on pihamaasta kaivettuja pulloja, niin täälläkin :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Juu, suurin osa sirpaleina niin kuin varmaan teilläkin. Ja kalosseja ja kengänpohjia riittää :-D Mutta kiva, kun välillä maasta nousee jotain ehjääkin.

      Delete
  16. Oh hoh pari metrinen!! Kumpa minullakin se vielä joskus intoutuisi kasvamaan samalla tavalla kuin pihan muut ängelmät. Millaisella paikalla se sinulla kasvaa? Minulla kun nuo kaikki ovat tuolla varjoisammalla ja kosteammalla alapihalla, metsän reunassa. Tykkäisiköhän tuo sitten vähän valoisammasta kuin muut?!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmm. Maaperässä varmaan riittää kosteutta, sillä ihan vieressä on mutapuutarha. Tosin tänä kuivana kesänä se on ollut aivan kuiva, mutta maaperässä on silti kosteutta. Varjossa tämä on, aurinkoa vain aamulla. Ehkä siksi kasvanutkin noin hujopiksi...

      Delete
  17. Ihania kasveja. Sametti Hortensia on suloinen. Ängelmät olen tajunnut oikeastaan vasta blogisi kautta. Olen yhden vasta hommannut, mutta se on niin tuore, että en ole kukintaa nähnyt. Voi tosin olla väärässä paikassa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiva, jos olen onnistunut innostamaan ängelmiin! Voi hyvinkin kestää eka vuosi siihen, että kasvi tekee juurakkoa. Etenkin, jos se on aikaisin kesällä kukkiva lehtoängelmä. Mutta muutenkin. Runsasta kukintaa ensi vuonna!

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!