Saturday, 27 August 2016

Taimi-iloa

Naapurini kävi laivarannassa ja toi sieltä mukanaan minulle tulleen paketin. Voi, mikä ilo! Blogin vakiolukija oli lukenut taannoisen harmitukseni vaaleanpunakukkaisen tähkäverbenan kanssa. Hän oli sitten käynyt Paratiisin taimitarhalla ja ostanut minulle taimen! Lisäksi hän lähetti jakopalan puutarhansa "elleninneilikasta" eli Särkän perennataimistolta hankitusta sulkaneilikan tapaisesta. Sehän on aivan ihana harvinaisuus!

En vielä ehtinyt istuttaa taimia, tässä mallailen taimen sointuisuutta uuden jalohortensian kanssa, jota en myöskään ole ehtinyt istuttaa, kun flunssa vei monta päivää. Tämä taimiyllätys ilahdutti minut ihan kyyneliin. Miten joku voikin olla näin ajattelevainen. Voi kiitos Päivi, tuotat nimesi mukaisesti iloa!

Kasvit ovat hyvässä kunnossa, vaikka olivat paketissa yli 10 päivää. Tänne on hieman hankala postin kulku, sillä periaatteessa paketit pitäisi käydä itse hakemassa Nauvon postista, mutta sinne on kahden tunnin laivamatka. Jos tietää, että paketti on tulossa, tai kun saapumisilmoitus on tullut kotisaareen, voi Nauvon postiin soittaa ja he laittavat paketin seuraavan päivän laivaan. Itse kun käyn hakemassa postit kotirannasta vain kerran tai kaksi viikossa, saattaa paketti seistä Nauvossa kauankin. Ja nyt tuli vielä flunssa pitämään minut vuoteessa päiväkausia. Onneksi on naapurit!

Saaristossa asumisen hankaluuksia tämä. Aiemmin, kun postin jakoi lähimmän saaremme postifröökynä, lähetti hän minulle tulevat paketit vain suoraan tänne ilman, että tarvitsi veivata ensin saapumislappuja saarten välillä pari päivää. Periaatteessa se oli Postin sääntöjen vastaista, vaikka olin tehnyt hänelle valtakirjan. Täällä saaristossa on kuitenkin tyypillistä, että ihmiset toimivat oman järkensä mukaan sen sijaan, että noudatettaisiin jotakin ohjekirjaa. Kunnoitettavaa ja välttämätöntäkin, sillä harvaan asutulla seudulla ja hankalien matkojen päässä ei voi muuten edes pärjätä, väitän. Tarvitaan koko yhteisön luovaa ja käytännönläheistä ajattelua, ja sitä arvostan suuresti täällä asuessani.

Periaatteessa ei kai Nauvostakaan ehkä saisi lähettää pakettia pelkän puhelun perusteella, mutta niin vain sikäläisen postin ihanat tytöt tekevät. Ja kaipa he tuntevat minut jo äänestä, sen verran usein siellä asioin.


Tässä on aiemmin hankkimani perusvioletti tähkäverbena, ihana tämäkin. Ja erinomainen perhoskasvi! Onnistuin nappaamaan kuvan ohdakeperhosen kanssa – hieman harvinaisempi laji, sillä vaikka niitäkin täällä on, osuu kameran linssiin useimmin kuitenkin nokkos-, neito- tai kaaliperhonen. Sitruunaperhosiakin on, mutta en ole onnistunut saamaan yhtäkään julkaisukelpoista kuvaa niistä. Suruvaipan näen aniharvoin, ja silloin yritän juosta kameran kanssa perässä, mutta sinnikkäästä paparazzitoiminnasta huolimatta minulla on siitäkin varmaan vain joku kaukaa otettu kuva.


Tämäkin ystävältä saatu kasvi ilahduttaa: kaunis valkokukkainen maljaköynnös. Hän vain oli ostanut niin monta, että päätti lahjoittaa minulle yhden. Ihanaa!

Lisäksi minulla on ystävä, joka sai kuningasidean: mennään käymään Prismassa. Riippumatot olivat - 70 % alennuksessa, ja minultahan on puuttunut riippumatto sekä tästä muotopuutarhan kulmalta että venevajasta jo pari vuotta. Sepäs sattui! Huomenna istutan ihanat uudet kasvit muotopuutarhaan ja sitten asetun mattoon nautiskelemaan elämästä ja ystävistä, lähellä ja kaukana. Ystävä voi näköjään olla sellainenkin ihminen, jota ei ole edes tavannut!
Tänään jo testilojuin maton, kun tuuli hieman hellitti iltaa kohden. Tällainen kokokankainen suo paremman tuulensuojan kuin edellinen verkkomatto. Siihen meinasi jäätyä kesähelteelläkin.
Kesäisen aurinkoista ja tyyntyvää sunnuntaita!


Maljaköynnös – Mandevilla
Tähkäverbena – Verbena hastata

31 comments :

 1. Härligt med växter som gåvor, jag har också en vän som brukar hämta sådana :D Idag har jag klippt gräs hela halva dagen, i morgon skall jag börja planera var jag skall plantera lökar, "råkade" köpa några påsar, kanske elva, ganska lite tyckte jag men gubben höll på att få spader :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Du måste nog alttid börja gräva när jag har varit ;-)
   Men elva påsar, oj vilken fångst!

   Delete
 2. Ihanat ystävät! Tämmöiset tapahtumat auttavat parhaiten flunssasta toipumiseen!

  ReplyDelete
 3. Ai niin suruvaippa täälläkin lehotteli ja amiraali hirmu tuulessa - taisi olla vähän pulassa meren rannan puuskissa.Suruvaipasta on mahdoton saada kuvaa. Ne ei ainakaan täällä jää yhtää odottelemaan kameran hakua, kun välillä laskeutuvat maahan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo! Suruvaippa on todella nopea liikkeissään. Pitäisi olla valmiina tarkennettuna johonkin kohtaan, johon se juuri sattuu asettumaan hetkeksi :-D
   Kyllä nyt on todella iloisesti yllättynyt olo! Ihana kaukoystävä!

   Delete
 4. Blogistania on ihanan ihmeellinen paikka 💕

  ReplyDelete
 5. Varmasti oli ilahduttava taimipaketti. Suruvaippa on lempiperhoseni upean samettisen ja suklaisen värisen ulkonäkönsä vuoksi. Niitä vain näkee aika harvoin täällä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Suruvaippa on todellakin perhosista kaunein, niin hienon värinen.

   Delete
 6. Suruvaipan näkeminen on aika harvinaista ja kuvan jos siitä saa niin hieno juttu! Eilen näin meidän mäellä ensimmäisen! Kaunis tuo ohdakeperhonenkin, meillä on kyllä ohdakkeitta mutta tuota ihanuutta en ole nähnyt varmaan ikinä!

  Sait kyllä niin ihanan taimipaketin, salaisetkin ystävät ovat ihania, yllätykset ihan huippuja ja saa tosiaan joskus kyyneleet kirpoamaan poskille!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ei täälläkään osu silmään suruvaippa kuin pari kertaa kesässä. Täälläkin on paljon ohdakkeita, niiden määrään nähden pitäisi ohdakeperhosiakin olla ainakin tsiljoona.
   Ihana salainen ystävä todellakin ♥

   Delete
 7. Olipa ihana yllätys! Jee, että sait nyt himoamasi perennan ja vähän enemmänkin :) Teillä onkin hyvät postipalvelut siellä, henkilökohtaiset. Vaikka hidasta onkin. Jalohortensiakin on aivan mahtis. Tuo matto on idyllinen, sopii täydellisesti. Tuleeko pojatkin köllimään? Katsoin just jonkun kissavideon, jossa kissa yritti riippumattoon about tunnin verran ja lopulta onnistui, heh. Mukavia istuttelu- ja köllittelyhetkiä sinne!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Posti voi tulla nopeastikin, joskus jakelija soittaa jo pakettia Nauvoon tuodessaan ja kysyy, laittaako paketin vain laivaan. Se on upeaa! Mutta minulla ei ole puhelinta koko ajan taskussa, ehkä pitäisi. Voi olla, että tämäkin olisi tullut perille jo yli viikkoa aiemmin, jos olisin vastannut oikeaan puheluun.
   Ransu on tullut monta kertaa päälleni riippumattoon. Ne ovat puutarhapäikkärien huippuhetkiä :-) Kiitos!

   Delete
 8. Oi, mitkä ihanat kasviyllätykset posti toi sinulle! Onnea myös uusille riippumatoille. Riippumatto on kyllä niitä parhaita kesäpaikkoja. Mä olen tässä pienellä lukutauolla, olen taas myllännyt ulkona koko aamun. Voi olla, että tänä kesänä olen saanut kaivaa ihan kyllikseni. Joskus suuruudenhulluus yllättää puutarhan tekemisessä ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Suuruudenhulluus on ehkä aika yleistä. Ja etenkin nukkumaan mennessä kuvittelee seuraavana päivänä saavansa aikaan tuhat ja yksi isoa projektia! Hyvä, että pidät leoptaukoja.

   Delete
 9. Olipas ihana paketti!
  Meillä riippumatto on ollut koko kesän terassilla, mutta riippumattokelejä on ollut vähänlaisesti. Nyt kyllä paistaa ja kasvarissa ainakin tuntuu lämpimälle;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oli mahtava yllätys!
   Voi, teillä on satanut. Täällä taas ei, mutta ei ole ollut riippumattoa :-D Ja nyt meni jo pilveen, paras kerätä se sisään ennen kuin alkaa sataa taas.

   Delete
 10. Ihanat uudet kukat taas kaunistamaan ennestäänkin kaunista pihaasi.
  Tuohon riippumattoon onkin hyvä kellahtaa kun työt on tehtynä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä oli mahtavat yllätykset, ihanaa saada taimia, jotka tuovat jonkun ihmisen mieleen.
   Riippumatossa on mukava lojua!

   Delete
 11. Riippumatto! Miten suuresti kannatankaan. Ihana esine!

  ReplyDelete
  Replies
  1. No niin on! Viime kesä oli kauhea, kun piti elää ilman. Onneksi tämän kesän loppumetreille sen sain. Ja Ransukin tykkää tulla siihen mun päälle tähystämään apajia.

   Delete
 12. Ihania yllätyksiä! Riippumaton hankinta alennuksesta on perin viisasta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, olen miettinyt, että pitäisi hankkia, mutta nyt matot sai ihan pilkkahintaan sekä venevajaan että tähän puutarhaan! Mahtava juttu.

   Delete
 13. Ihania ystäviä ja naapureita sinulla!
  Lokoisia torkahduksia riippukeinussa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Älä muuta sano. Olen todella kiitollinen ystävistäni ja naapureistani!
   Kiitos, nyt keräsin uudenkarhean ja vielä niin puhtaan riippumaton sisään, kun yöllä alkaa sade. Loppuviikoksi onkin luvassa upeaa säätä!

   Delete
 14. Onnia uurelle riippumatolle! Toivottavasti kerkiät joskus eres hetki siinä kelliä!
  Maalaasjärien käyttö on nykyysin aika harvinaasta. Onneksi sitä viälä teiltäpäi löytyy :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä siinä kerkiää aina muutaman minuutin kerrallaan, kunnes huomaa tai muistaa jonkun asian, joka piti tehdä. Muutaman kerran olen ottanut riippumattopäikkäritkin, se on ihana paikka torkahtaa.

   Delete
 15. Voi kyllä oli varmasti ihana yllätys ja piristys flunssan jälkeen. Ystävät ja naapurit ovat niin korvaamattomia<3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Älä muuta sano, on siunaus, että on tukijoita ja auttajia joka puolella.

   Delete
 16. Tuo riippumatto on kyllä ihana, toivottavasti kerkiät siinä tulevina kesinä lekotella.
  Parantelehan flunnsasi niin pääset istuttamaan uudet ihanat taimet

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos, kyllä tässä ollaan jo ihan kunnossa! Tänään on hyvä kirjoituspäivä, kun vettä sataa. Illaksi pitäisi loppua, joten pääsee taas istuttamaan muutaman taimen. Loppuviikoksi on luvassa aurinkoa, niin laitan riippumaton takaisin paikoilleen, kerkesin jo kantaa sen sisään sateen alta.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!