Sunday, 7 August 2016

Viehkot violetit


Viimeinkin puutarhassani on tähkäverbenaa! Oikein kaksikin kappaletta. Yhden ostin Vakka-Taimesta kesäkuussa, toisen Päivölästä, ja se olikin suuri taimi, jota piti kastella joka toinen päivä, muuten se alkoi lurpottaa lehtiään. Kastelu kannatti, kukkanuput kehittyivät ja nyt kukkia aukeaa varmaan tuhansia.  Torstain sateen jälkeen tämä ei ole vielä lurpahtanut, mutta kohta täytyy kastelurumba aloittaa uudestaan, jos sateita ei taas kuulu.
Tähkäverbena on monivuotinen. Ihastuin kukkaan syksyllä 2007, siitä pitäen olen tätä etsinyt. Viime vuonna tilasin siemeniä vaaleanpunakukkaisesta 'Pink Spires' -lajikkeesta, mutta kylvös ei onnistunut, mitään ei kai vieläkään ole itänyt. Se vaaleanpunainen on aivan ylisöpö.
Hassua kyllä, taisin noteerata vaaleanpunakukkaisen tähkäverbenan taimia Paratiisin taimitarhalla pari viikkoa sitten, mutta en sitten älynnyt ostaa. Joskus ei vain ole ollenkaan tilanteen tasalla. Hämäläisenä tajusin asian vasta kotiin tultuani. Ei hitto, nehän olivat vaaleanpunakukkaisia! En sitten lähtenyt ajamaan uudestaan Poriin.

Harmaaminttu on utuisen vaaleanviolettikukkainen ja se on koko ajan perhosten kuorruttama.

Vuokko-esikkopuutarhaan viime syksynä istutettu loistokurjenpolvi piti alkukesällä kaivaa esiin lehtoakileijojen viidakosta, nyt se saa näyttää kyntensä eli pitkän kukinta-aikansa.


Tuoksuherne 'Cupanin' ensimmäiset kukat ovat avautuneet!
Aurinkoisia päiviä kaikille, tänne toivon uutta sadetta parin päivän sisään.


Harmaaminttu – Mentha longifolia
Loistokurjenpolvi – Geranium 'Johnson's Blue'
Tuoksuherne – Lathyrus odoratus
Tähkäverbena – Verbena hastata

18 comments :

 1. Ihana tähkäverbena! Ostin viime kesänä Särkän perennataimistolta kaksi vaaleanpunaista (v.h. f. rosea), mutta ne eivät selvinneet talven yli. Täytyy yrittää uudestaan ja ehkä kokeilla lämpimämpää paikkaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ahaa, Särkälläkin on ainakin ollut sitä vaaleanpunaista. Todella harmi, että tuli näin hankala talvi!

   Delete
 2. Gebsu puskee terveisiä Sailalle ihan hassuna ❤ Kiva toi tähkäverbena on hieno, mulla on vaan jättiä joka tietysti kiva sekin, mutta tuo perennaisuus kiehtoo.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Terveiset Gebsulle!
   Jätissä on tosiaan se vika, että vaikka se etelämpänä on perenna, meillä ei.

   Delete
 3. Ihanat violetit ja erityisesti nuo verbenat!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Verbenoissa on intensiivinen violetin sävy.

   Delete
 4. Onpa kaunis tuo verbena. Harmi, ettet hoksannut ottaa vaaleanpunaista matkaan, tuo on niin tuttu fiilis, että jälkikäteen vasta tajuaa...minun olisi nyt pakko saada tuollainen harmaaminttu, se on niin makean näköinen.

  ReplyDelete
 5. Ihania kuvia ja kukkia. :) Tykkään kans tähkäverbenasta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tähkis on todella suloinen pikkuriikkisine kukkineen.

   Delete
 6. Ihana tähkäverbena. Minä olen varonut minttujen istuttamista. Leviääkö tuo harmaaminttu kovasti? Haluan perhoskasveja kyllä, mutta en ihan kukkapenkillistä yhtä kasvia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä harmaaminttu näyttää leviävän. Mulla se on niin toivottoman kovassa savimaassa, että saa mielellään yrittää levitäkin, ja on se onnistunut jo jonkin verran muutamassa vuodessa. Pitää yrittää laittaa sellaiseen paikkaan, missä vieruskaverit ovat yhtä vahvakasvuisia.

   Delete
 7. Pitkään kukkivat kasvit ovat kyllä loistavia puutarhakumppaneita, vaikka ei tuo tuoksuhernekään yhtään huonommaksi jää:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, on mahtavaa, kun jotkut jaksavat kukkia ja kukkia. Muistaakseni tuoksuherneetkin ovat aika kivoja kukkimaan pitkään. Cupanissa on lisäksi ihastuttava tuoksu. Eilen kannoin sen tuulessa kaatuneen astian tuulensuojaisempaan paikkaan ja voi mikä tuoksu kukista tulikaan nenään!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!