Wednesday, 3 August 2016

Haaste bloggaamisesta

Vaalean vihreää -blogista tuli haaste bloggaamisesta. Kuvitukseksi sopii hyvin blogin kautta tutuiksi tulleilta kanssapuutarhureilta saatuja kasveja. Niitä onkin paljon, eivätkä kaikki millään mahtuneet tähän mukaan! Joten suo anteeksi, jos juuri sinun antamasi kasvi on jäänyt uupumaan.
Ensimmäisessä kuvassa on Hernepensaskujanteen Jorita saatua tuoksuruutaa.


Jorin itse siemenestä kasvattama ritarinkannus, joka on ilmeisesti lajiketta 'Cherub'. Tämä on (tai siis oli, kukki jo) aivan ihana! Sain tämän pienen taimen Jorilta jo kesällä 2013, nyt se kukki... Jostain syystä eivät ritarinkannukset minulla oikein menesty, kaitakasvuinen ja yleensä alle metrinen kukkavarsi kaatuilee ja siihen tulee vain muutama kukka. Cherubin varsi oli vain puolimetrinen ja loput kukkanuput lopulta näivettyivät kuivuuteen.


Useita vuosia sitten Min Edenin Ninalta saatu hempeänsininen ritarinkannus kasvaa ehkä paremmassa paikassa, sillä se jaksaa yleensä tehdä pari pystyä kukkavartta, jotka ovat jopa puolitoistametrisiä.


Vasta pihan laittoa aloittaessani sain monta perinneperennaa Raakkilasta. Niistä on ollut iloa jakaessani esimerkiksi helminukkajäkkärää moneen kukkapenkkiin. Tässä se kukkii valkoisena Rohanissa. Harmaakäenkukkaa olen saanut sekä Vironperältä että Talikko ja taikasauva -blogin Intopiiltä.


Olen myös ihastunut kasveihin blogeissa. Intopiin puutarhassa rakastuin meksikonhanhikkiin. Sitten sitä täytyi hankkia omaankin puutarhaan.


Olin nähnyt 'Purpurea Plena Elegans' -tarhaviinikärhön lehtijutussa ja kirjassa, mutta Anun puutarhassa se aiheutti pökerryksen yhdessä aronian violetinmustien marjojen kanssa. Juttu löytyy täältä.
Mutta oma PPE:nä ostettu kärhöni ei olekaan tehnyt ruusumaisen kerrottuja kukkia! Voisiko se johtua siitä, että kukkii vasta ensimmäistä kertaa... kukkien keskellä on pienten terälehtien kimppu, mutta kukka muistuttaa enemmän 'Avant Garde' -viinikärhöä. Sekin minulla on, mutta sen kukkien keskustan terälehtien pitäisi olla vaaleammat. Ilmeisesti PPE voi tehdä myöhemmin kesällä yksinkertaisempia kukkia, mutta nämä ovat kyllä uusien versojen ensimmäisiä kukkia. Tämä on mysteeri. PPE on siis edelleen ostoslistallani, jos tämä olikin väärä kärhö.
Kasvit osaavat silti yllättää. Lehtien, kaarnan ja kukkien ulkonäkö voi muuttua paljonkin kasvin ikääntyessä.


Anun puutarhasta sain myös loistotädykkeen siemeniä, jotka kylvin vasta viime kesänä. Nyt monista taimista ensimmäinen kukkii. Ihana sininen!


Hempeä väriminttu on Cheriltä Autuas olo -blogista.


Yhtä hempeä syysleimu 'Crème de Menthe' oli hankittava, kun Auringon ihanat -blogissa näin tämän kuvan, tai olikohan niin, että näin tämän ihan livenä. Minulla on ollut suuri onni vierailla monien bloggaajien puutarhoissa ja saada heistä oikeita elävän elämän ystäviä!


'Sun Power' -kuunlilja on Suvikummun Marjalta, hänen puutarhaansa pääsin ihailemaan kesäkuun bloggaajatapaamisessa.


Munankuoripelargoni 'Raspberry Ripple' on Pionimetsän Tiinan itse siemenestä kasvattama.


Herkkuna pohjalla on Marian kodin ja puutarhan ihana pioniunikko, jonka siemeniä olen lähetellyt pitkin poikin Suomea, Marian tapaan. Alkuperäiset ovat siis kotoisin eteläiseltä Pohjanmaalta vanhemman rouvashenkilön puutarhasta, jos oikein muistan.


Ai niin!
Olihan tässä haasteessa joitakin kysymyksiäkin...

1. Kirjoita postaus palkinnosta logoineen
Jätin logon väliin, kun oli niin paljon kuvia...

2. Kerro lyhyesti kuinka aloitit bloggaamisen
Aloitin 2007 syksyllä, kun perustin nettikaupan. Halusin kaupan tädille kasvot ja asiakkaalle tietoa siitä, millaisessa paikassa puoti toimii.

3. Anna ohjeita aloittaville bloggaajille
Voi apua! Ole oma itsesi. Se pätee kaikkeen.

4. Mainitse ja linkitä blogi, joka sinut nimesi

5. Nimeä 10 bloggaaja palkinnon saajiksi
Olen tässäkin nihilisti enkä noudata sääntöjä. Lähetän haasteen eteenpäin vain Sametti Hortensialle Pikkuiseen puutarhaan. Siinäkin on mahtava ihminen, josta on tullut oikeasti hyvä ja tärkeä ystävä. Jaamme kyltymättömän kasvienkeräilyhimon. Luulen, että kun alamme puhua kasveista ja erikoisemmista lajikkeista, syttyy kummankin silmiin palo ja kumpikin alkaa varmaan lipoa huuliaan. Toiveeni on, että saisin hänet joskus käymään täällä puutarhassani, sillä olen saanut ihailla hänen mahtavaa postimerkin kokoista paratiisiaan kymmeniä kertoja.


Oma samettihortensiani lurpottaa kuivuudessa, sillä emme ole saaneet sateita lupauksista huolimatta. Voi olla, että myös bloggaaja- Sametti Hortensia lurpottaa, sillä hänen ihana mutta lyhyt kesälomansa loppui.


Täällä on tosiaan rutikuivaa. Edellisen kerran satoi (enemmän kuin 0,3 mm) lähes 3 viikkoa sitten, ja kun kuivuutta on ollut toukokuun puolivälistä asti, ei yksittäinen sade auttanut moneksi päiväksi. Onneksi on kuivuutta erinomaisesti sietäviä kasveja kuten tähkälaventeli.

Otin muutaman ruman kuvan ruskettuneesta pihasta todisteeksi. Tuossa lehtikuusen takana on onneksi aina edes hieman kosteaa.

Tällaista täällä on ollut, tänä aamunakin piti olla joitakin kuuroja, mutta täysin sininen taivas oli todellisuudessa. Ainakin se hyvä puoli tässä on, ettei nurmikon leikkuuseen tuhraudu aikaa.
Ensi yönä ja huomenaamulla pitäisi sataa ihan varmasti!


Helminukkajäkkärä – Anaphalis margaritacea
Kuunlilja – Hosta
Loistotädyke – Veronica austriaca ssp. teucrium
Meksikonhanhikki – Potentilla thurberi
Munankuoripelargoni – Pelargonium Zonale-Ryhmä
Pioniunikko – Papaver somniferum Paeoniflorum-Ryhmä
Ritarinkannus – Delphinium
Syysleimu – Phlox paniculata
Tarhaviinikärhö – Clematis Viticella-Ryhmä
Tuoksuruuta – Ruta graveolens
Tähkälaventeli – Lavandula angustifolia
Väriminttu – Monarda

30 comments :

 1. Nonni. Nyt iski kasvikateus.
  Tuota väriminttua minulla ei vielä ole, eikä tuon väristä pioniunikkoakaan. Upeita ovat!

  Meillä on vettä riittänyt, liljat alkavat kärsiä jo pahasti. Kasvimaalla sateesta tykätään, mutta hieman huolestuttaa onko taas tulossa märkä loppukesä ja vielä märempi syksy. Odotamme ja toivomme parasta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi hitsit! Jos mun väriminttu runsastuu, niin pistän sulle tulemaan. Ainakin se on jo selvinnyt 2 talvesta toisin kuin lukemattomat muut istuttamani värimintut. Pioniunikon siemeniä pistän nyt joka tapauksessa postilla sit kun niitä alkaa olla kypsinä, se on ihan varma nakki. Sitten sulla kasvaa sitä joka paikassa.
   Toivottavasti teillä kuivuu ja meillä kastuu!

   Delete
 2. Härliga växter! Hörde att du lovat regn i morgon :) hoppas du har rätt, annars lovade du ju komma och vattna :D så vi kommer att klara oss så vi så.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det är så roligt att ha växter som påminner om vänner!
   Jo, jag lovar regn/vattning fortfarande. Ni klarar er :-D

   Delete
 3. Voi mitä hempeilyä, etenkin nuo ritarinkannukset ja pioniunikko. Tuo syysleimun väri on myös suloinen, en varmaan ole nähnyt aiemmin kyseistä sävyä. Kivoja blogikavereita sulla! Toivon, että sinun PPE siitä vielä kerrostuu tai sitten mullekin on myyty joku väärä. Mähän istutusleikkasin keväällä kärhön ihan pieneksi, jotta se kasvattaisi kunnon juuret ja olin varma, ettei se tänä vuonna kuki. Siksi ilo oli ylimmillään noista vaatimattomistakin kukkasista. Ne tosiaan ovat paljon yksinkertaisempia kuin kuvissa. No tätähän täytyy nyt ryhtyä seuraamaan ja vertaamaan ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tämäpä erittäin kiinnostavaa. Yksittäinen väärä PPE olisi ihan mahdollinen, mutta kaksi ihan eri paikoista eri vuosina hankittua jo epätodennäköisempää. Toivotaan, että kukista tulee jatkossa aiempaa kerrotumpia. Kukkien kuuluisikin olla aika pieniä, mutta tosian hyvin kerrottuja. Jännää seurata kärhöjämme ensi vuonna!

   Delete
 4. Tää oli ihana postaus! <3
  Ystäviltä saadut kasvinalut ovat yleensä niitä rakkaimpia ja muistuttavat aina antajastaan. On ihana, että meistä monista bloggaajista on tullut oikeassa elämässäkin ystäviä. Se on tämän bloggaamisen yksi todellinen rikkaus! Sama palo taitaa syttyä aika monen meistä silmissä, kun tulee kasveista kysymys.
  Sametti Hortensian kasvirakkaus välittyy kyllä hänen blogistaankin upeasti, vaikken ole koskaan häntä tavannut. Aivan ihana blogi ja puutarha!
  Arvaa, mun täytyy surukseni todeta, että se Lahden messuilta ostamani jättililja taisi kuolla kupsahtaa. On jotenkin ihan kuiva, vaikka täällä on sadellut kiitettävästi. :(
  Toivottavasti, sinnekin sade yltäisi, lempeänä ja kastelevana!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bloggaaminen on ainakin minulle ollut hauska kokemus, täysin erilainen kuin ensin luulin. Tämä vuorovaikutus, kommentointi ja just se, että tapaa sukulaissieluja, tulee ikään kuin kirjekavereita. Ja sitten siitä on pieni askel oikeaan ystävyyteen, kun tuntee oikeastaan hyvin jo entuudestaan.
   Sametti Hortensian blogi on samanlainen persoona kuin hän itsekin, ihanan kokeileva, innostuva, kaikkea elämään liittyvää ymmärtävä ja hyväksyvä, ja tykkään niin siitä, kun hän kertoo, mikä onnistui ja mikä ei. Ei ole ulkokultaa siinä yhtään, vaan ihailtavaa aitoutta.
   No voi itku, kun se oli vielä JAPANINjättililja! Mullakin se näivettyi, mutta sitten tajusin alkaa kastella, niin siinä on vielä jotain vihreää. Se kasvaa tosi varjossa varmuuden vuoksi, ettei vain olisi kuivassa ja liian valoisassa, kun joutuu jo kuivuutta sietämään. Toivottavasti sulla se on elossa kumminkin!

   Delete
 5. Mielenkiintoiset vastaukset mielenkiintoiseen haasteeseen. Harmittava kuivuus. Meillä on satanut melko paljonkin, välillä aina saa unohtaa kastelun, kuten nyt kun vettä tulee lähes kaatamalla. Toisaalta meillä kastelukin on helppoa, kun kasteluvesi saadaan omasta kaivosta.

  Minua sykähdyttää aivan erityisesti tuo kaunis meksikonhanhikki ja suloinen pioniunikko.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täällä Ahvenanmaalla (tai lähes) on tainnut olla metsäpalovaroitus voimassa yli kaksi kuukautta putkeen.
   Hanhikissa ja unikossa on hienon väriset kukat.

   Delete
 6. Aivan suloisia kasveja olet saanut ystäviltä. Nuo molemmat hempeät ritarinkannukset ovat suloisia ja samaa värisarjaa oleva pioniunikko. Niin ja tuo väriminttu. Tuon väristä en ole aiemmin huomannutkaan. Omani on liila.
  Tuo PPE yhdessä aronian kanssa aiheuttaa huimausta myös täällä päässä. Aronioita meillä on, mutta tuo PPE vielä puuttuu. Se on kyllä jostakin hommattava.
  Toivottavasti siellä sataa nyt täysiä. Ainakin meillä tulee vettä niin, että ihan hirvittää.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos vain sinullekin kasveista! Vironperän happomarjasta kasvaa peurasuojaa kovaa vauhtia tien puolelle, ja harmaakäenkukkaa olen saanut jo lahjoitettua eteenpäinkin, se on niin ihana piristysväri.
   Se Anun kuva on tosiaankin huimausta aiheuttava!
   Täällä satoi aamupäivän aikana 11 mm! Jihuu, se oli tuplat ennusteeseen nähden - kerrankin niin päin. Niin mukavaa, tuli vettä moneen tarpeeseen.

   Delete
 7. Ihana kuvitus! Kiva, että vastasit näin. Noin paljon kasveja blogikavereilta tai innoituksesta. PPE saattoi mennä minunkin ostoslistalle.

  Miten teidän sade? Saitteko tänään vettä? Tässä samalla alkaa kovasti kiinnostaa muidenkin puutarhojen säätilanteet.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos haasteesta! Tästä tuli vähän vahingossa saatujen kukkien maratooni, mutta mikäs sen mukavampaa.
   Tuli sadetta, 11 mm! Jipii. Kesän sadesaldo nousi kerralla yli 60 mm:n. Totta, kiinnostaa millaista keliä muilla on ollut!

   Delete
 8. Ystäviltä saatuihin kasveihin syntyy ihan oma tunnesiteensä. Joka kerran kasvia katsoessa muistaa myös sen antajaa. Ihana kattaus kaikenlaista herkkua ja taas kerran joutui toistamaan, että tuon ja tuon ja vielä tuonkin haluaisin omaan puutarhaan.

  PPE:stä olet tainnut postata aiemminkin ja myös jossain toisessas blogissa oli siitä kuvia ja juttuja. Se on ehdottomasti hankintalistalla.

  Postin on kyllä aivan ehdottomasti lopetettava väkensä vähentäminen. Sehän johtaa ilmiselvästi siihen, ettei mikään lähetys enää päädy perille. Laitoin nimittäin tulemaan aimo annoksen kastelevaa sadetta sinne päin. Näytti jääneen tänne oman kylän päälle.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ystävien antamat kasvit ovat tosiaan puutarhan suola. ja blogeista näkee ensinnäkin hyviä kuvia kasveista sellaisina ja sen värisin kukin, kuin ne ovat oikeasti, kun kuvia ei ole ylikäsitelty. Ja sitten saa vinkkejä yhdistelyyn, istutuspaikkaan jne. Koko ajan ihastuu uusiin kasveihin ja saa myös vinkkejä, mistä taimistoilta mikäkin kasvi on hankittu.
   Joo, kirjoitin viinikärhöistä ehkä viikko sitten ja sittemmin tajusin, että tuon kukkien piti olla vähän eri näköisiä.
   Vai pistit sadepilvet Postin mukana tulemaan :-D Tänä aamuna postisi tuli perille!

   Delete
 9. Piti oikein palata katsomaan, missä päin Suomea on ollut noin kuivaa! Pohjanmaalla on taas tämä kesä kelluttu tulvissa. Ei ole tarvinnut kastella, mutta kerran jouduin nakkaamaan puutarhaan uppopumpun, kun vesimäärä jäi seisomaan alankoon ja kasvit ihan uppeluksissa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi ei, uppopumppu puutarhaan! Kääk. Vettä on tullut niin tolkuttomasti joillakin paikkakunnilla, että tuntuu niin nurinkuriselta, kun meillä täällä Korppoon saarella on tullut nyt 63 mm reilussa 2,5 kuukaudessa.

   Delete
 10. Voi ihana Saila, kiitos tuhannesti, ilahduin! Minäkin todella haaveilen näkeväni vielä tämän elämän aikana puutarhasi (ja KISSAT!!)! Olen hyvin hyvin onnekas kun olen saanut tutustua sinuun. Lisää kasvikeskusteluja janoten.... Tulin iloiseksi kun sinne tuli vihdoin vähän vettä. Nuupahtanut olo tosiaan täällä päässä, hyvin kuvattu :) Upeita kasveja kirjoitus täynnä jälleen. Harmi kun mulla ei ole mitään mitä tahtoisit :/ Mutta jatketaan! Kiitos vielä Saila ♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olisi tosi kivaa, jos näkisit sekä pojat että puutarhani joskus! Kun pääset ja ehdit...
   Sulla on mulle paljon, mitä tahdon, nimittäin ihania puutarhahetkiä :-)
   Samettihortensiani on muuten valmistelemassa yhtä kukintoa tänne kesälle, unohdin raportoida!

   Delete
 11. Puutarhaystäviltä saadut kasvit ovat kyllä niin muistorikkaita, varmasti tulee aina antaja mieleen kun kaunista kasvia katsoo. Kiitos vain aivan ihanasta pikku pelargoniasta:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ai niin, sulle meni se pikkuruinen tuoksupelargoni! Se on kyllä söpö pienine lehtineen ja kukkineen.

   Delete
 12. Saadut kasvit muistuttavat aina antajasta. Aika ihania sekä antajat että kasvit :D. Fiuh saatiinhan sadettakin kun niin monet puhalteli pilviä vähän länteen päin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, onneksi saatiin! Ilmastosta tuli heti ihan eri, tänä aamuna kun avasin ulko-oven, oli vastassa kostea leyhähdys sen arotunnelman sijaan, johon tänä kesänä jo ehti tottua. Ihanaa, kun hortensiat, imikät, rotkolemmikit ja kaikki muut taas nostivat lehtiään lurpottamasta!

   Delete
 13. Minustakin on kiva, että puutarhasta löytyy eri ihmisiltä saatuja lahjakasveja, jotka muistuttavat antajastaan vielä vuosienkin päästä.
  Harmi, että tuo sinun Purpurea plena elegans -kärhösi osoittautui joksikin muuksi, vaikka onhan tuo yksinkertainenkin hieno.
  Ikävää, että siellä edelleen kärsitään kuivuudesta:(

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin on, saadut kasvit ovat arvokkaita.
   Purpurea PE:n metsästys jatkuu siis. Juuri tuollaisia runsas- ja pienikukkaisia kärhöjä ei voi olla liikaa.
   Täällä onneksi satoi eilen aamulla 11 mm!

   Delete
 14. Hianoja kasvia oot ystäviltä saanu! Nua ritarikki on aiva ihanan färisiä.
  Täälä tais olla melekee kokonaane viikko satamata. Ny on taas palattu normaalihi päiväjäriestyksehe, ei päivää iliman saretta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanan värisiä ovat huo hempeät ritarit.
   Vai on siellä taas märkää. On tämä kummallinen kesä, kun missään ei ole hyvää tasapainoa!

   Delete
 15. Puutarhakokemusten ja kasvien jakamaninen on bloggaamisen parhaita puolia ja tietysti se, että oikeasti ystävystytään. Puutarhan hoitaminen saa aivan uutta pontta jakamisesta. Sinultakin olen saanut monta tärkeää vinkkiä ja kasvia. Kiitos!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ilo on minun puolellani!
   Ainoa asia, mikä minua harmittaa, on se, että en onnistunut näkemään vilaustakaan Nerosta. Enkä Onnista Suvikummussa!
   Heh, mikä freudilainen kirjoitusvirhe - jakamaninen. Maaninen kasvien jakaminen?

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!