Wednesday 31 August 2016

Korkeat ja komeat kosteikkokasvit

Otos tämän hetken lemppareista: täpläpunalatva 'Atropurpureum' ja siniheinä.

Tall and Handsome
Here is my favourite selection of plants for boggy areas: bonesets, ornamental grasses and some tall flowers for the bank by the bog.


Raitamarskiheinää hehkutan varmaan joka vuosi tähän aikaan. Se on myöhäinen nousemaan maasta, ja joka kevät mietinkin, onko se kuollut. Sitten se alkaa kohota ja kasvaa, kasvattaen sirosti kaareutuvat kaislansa parin metrin korkeuteen.


Tästä kohdasta pihaltani on vaikea ottaa hyvää kuvaa, kun kaikki näyttää epämääräiseltä. Kostean paikan kasvit ovat kuitenkin viimein alkaneet rehevöityä, pitkään pieninä pysyneet kilpirikon taimetkin ovat alkaneet tehdä suurempia lehtiä. Japaninlehtikuusi kohoaa vieressä, ja raitamarskiheinän kauniit lehdet kurottautuvat puun alimpia oksia kohti.
Suuri surku on se, että kuningassaniainen näyttää menehtyneen viime talven aikana. Se oli huonossa paikassa, jossa juuristo pyrki joka talvi nousemaan maasta, kun lunta ei ollut, mutta märkä maa jäätyi. Täytyy hankkia uusi taimi ja istuttaa se hieman paremmin.


Kallionauhus on pysytellyt pienenä vuodesta toiseen, mutta nyt, kun siirsin kookkaaksi kasvaneen kaunokurjenmiekan pois tämän kyljestä, on nauhus hieman reipastunut. Tämäkin on todella kaunis väri japaninlehtikuusen sinertävänvihreiden oksien katveessa. Taustalla tässä ja edellisessä kuvassa näkyy palmusaraa, joka on upea kostean paikan heinä, mutta se leviää tolkuttomasti. Toisaalta se myös valtaa kätevästi tilaa – tässä oli niin vahva nokkos- ja ohdakekasvusto, että tiheäkasvuisia levittäytyjiä tarvitaan.


Mutapuutarhan mutalammessa kasvaa kirjosorsimoa, sekin on kova leviämään. Toisaalta se on oikein kaunis raidallinen pöheikkö. Tämän raidat ovat kermanvaaleita. kun ne raitamarskiheinällä ovat selvästi keltaisia. Musti esittelee.


Kirjosorsimo toimii kauniina tukena sen päälle kaatuneille jaloängelmän kukkavarsille. Tämä suloinen kerrottu on 'Hewitt's Double'.

Tässä kuvaa vähän kauempaa, vaikka voimakkaassa auringossa ei mikään näytä oikein miltään, ja mesiangervojen lehdet ovat menneet ruman ruskeiksi kuivan kesän aikana. Ransu halusi haastaa Mustin leikkiin mutapuutarhan toiselta rannalta, mutta ei tainnut tällä kertaa onnistua.


Jaloängelmä – Thalictrum delavayi
Japaninlehtikuusi – Larix kaempferi
Kallionauhus – Ligularia dentata
Kirjosorsimo – Glyceria maxima 'Variegata'
Palmusara – Carex muskingumensis
Raitamarskiheinä – Spartina pectinata 'Aureomarginata'
Siniheinä – Molinia caerulea
Täpläpunalatva – Eupatorium maculatum

7 comments :

  1. Punalatvat o parahimpia syksyn kukkijoota, näyttäviä ja se ihana haju, siis tuaksu. Sulla kallionauhus kuitenki kukkii. Mulla talavi vei osan, osa kituuttaa jotenkuten.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mitä, tuoksuuko punalatvat! En oo koskaan huomannut :-D Täytyy heti mennä nuuhkimaan. Saunan edustalla kasvavat rantapunalatvat on jo kukkineet ohi.
      Onneksi sunkin nauhus on kumminkin hengissä. Jos se taas ensi vuonna olisi komeampi. Toivottavasti emme saa toista kauhutalvea edellisen perään.

      Delete
  2. Täpläpunalatva sointuu kauniisti saunan keltaiseen väriin. Ihnania keltaisia sävyjä ja värejä japaninlehtikuusen lähellä.
    Täpläpunalatva on kyllä makeempi ku tavispunalatva, vaan siinäkin mäin tänään 5 neitoperhoa herkuttelemassa. Ilta-aurinko tai lämmin ip-aurinko osuu just niiden kasvupaikkaan.
    Ransulla on niin tanakka asento =) Mustizi♡ on ihan blääh R♡ansun mielestä ku ei tuu mutapainiin.
    Jee, pystyn taas kommentoimaan...olin vissiin poistanu jotain sovelluksia, kun mikkään ei oikke toiminu täl mun Samsungin tabletilla.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja siniheinä sointuu erityisen hienosti täplikseen, mut myös taviksen kauniin punaiseen väriin.

      Delete
    2. Jop, täplis on hieno ja tummat varret erottuvat hyvin vaaleaa seinää vasten. Japaninlehtikuuseenkin tulee kohta ihanat keltaiset pörröneulaset.
      Hyvä että voit taas kommentoida!

      Delete
  3. Hienot täpläpunalatvat ja muut kosteikkokasvit. Upea jaloängelmä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nuo ovat kauniita nuo korkeat kukkijat. Jaloängelmän kukkia puolestaan täytyy katsoa läheltä, kun ne ovat niin minimaalisen pieniä, silloin vasta niiden söpö kauneus avautuu.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!