Monday, 6 June 2016

Liljaonnea

Liljasadosta näyttää tulevan tänä vuonna hyvä. Tässä juhannuspioni kurkistelee punakukkaisten tarhasarjaliljojen takana, taustalla 'Chameleon' -metsätyräkki, jolla on ruskeat lehdet.

Good lily year
It was a hard winter for some plants, but not for lilies! Or then last summer was sufficiently cool and rainy for them, which can not be said of this summer. The drought goes on, but now it seems that we will most likely have rain on Wednesday. By then it has been nearly a month without a drop.


Pakko laittaa vielä tämäkin kuva, juhannuspioni ja metsätyräkin lehtiä taustanaan ihana keltalehtinen 'Sun Power' -kuunlilja. Vaikka kuunlilja kasvaa parin metrin päässä, silmä poimii sen täydellisenä taustana pionille.


Punaisessa villissä penkissä ollaan edelleen, Tulipa sprengeri kukkii!


Siirrytään vajaat kymmenen metriä alarinteeseen oranssiin penkkiin. Siinä on 'Texas Flame' -tulppaanien kelta-punasävy kypsynyt ihanaksi terrakotan ja punan sävyksi. Syksyllä siirretyt tiikerililjat kasvavat kovaa vauhtia, samoin kanadanliljat, jotka hankin syksyllä Vakka-Taimelta. Odottakaas vain, toivottavasti pääsen kuvaamaan kukkia! Kanadanliljat kasvavat tuolla tulppaanien keskellä, kauniit sirot varret.


Sama näky toisesta suunnasta, tässä näkyvät rusotuomipihlajan soinnukkaasti punertavat uudet lehdet.
Kanadanliljassa on herkullisen raikkaan oranssi kukka (kuin appelsiinisorbettia!), mutta nyt Vakka-Taimen myyntivalikoimaan oli viimein tullut heillä vuosia sitten näkemääni (silloin vasta yksittäiskappaleena) punakukkaista var. coccineum -kanadanliljaa, ja sitäkin oli tietysti saatava! Se nousee nyt punaisessa villissä penkissä.


Istutin kauan sitten (ehkä viisi vuotta) kanadanliljaa metsäpuutarhaani. Se kukki pari vuotta ja sitten hävisi.
Eipäs hävinnytkään! Ihan kuin tietäen, että se on saanut lajitovereita, on se nyt noussut keltapeippikasvuston seasta. On tämä varmaan sille kovin haasteellinen kasvupaikka vaahteran alla, ehkä liian varjossa ja kuivassa – mutta arvelen, että viime kesän sateet herättivät sen. Nyt olenkin kastellut tätä pariin otteeseen.

Viime kesänä hankin pantterililjaa, Mustin nimikkokasvia ('Black Beauty' -liljan lisäksi). Ruukullisesta riitti jaettavaksi kolmeenkin paikkaan: punaiseen villiin penkkiin, metsäpuutarhapenkkiin ja uuteen saniaistarhaan. Sitä nousee nyt kaikissa kolmessa kohdassa! Tässä kuvassa ei tosin ole pantteri, vaan heikinliljan varsi katajan alla metsäpuutarhapenkissä mätästädyke 'Nestor' -kasvuston vieressä.


Saniaistarhassa on yllättävän kuivaa. Siellä kasvaa kuitenkin kiitollisena Polygonatum roseum. Kuvassa ei kukkia oikein erota, niitä on muutama varren alaosassa. Ehkä tämä kukkii vielä runsaamminkin, mutta lehdet ainakin ovat valtavan kauniit!

Venytän liljojen käsitettä aika lailla esittelemällä kaikenlaista muutakin, mutta kun on kaikkea ihanaa. Niin kuin tämä Lahden messuilta keväällä hankittu 'Rebecca' -orvokki (Viola williamsii). Se kukkii nyt, miten suloisen rajut pikku kukat! Tämä myytiin sarviorvokkina, mutta on sen risteymä. Tämä kasvaa nyt saniaistarhassani.


Mahdutetaan mukaan paratiisililjakin, vaikka se ei ole ollenkaan liljojen sukua nimestään huolimatta.


Ja sitten vielä tämä: huikean värinen 'Red Zinger' -helluntaikurjenmiekka. Oikea namu!
Maukasta uutta viikkoa!


Heikinlilja – Lilium henryi
Helluntaikurjenmiekka – Iris Intermedia-Ryhmä
Juhannuspioni – Paeonia humilis 'Flore Pleno'
Kanadanlilja – Lilium canadense
Keltapeippi – Lamium galeobdolon
Kuunlilja – Hosta
Metsätyräkki – Euphorbia dulcis
Mätästädyke – Veronica prostrata
Pantterililja – Lilium pardalinum
Paratiisililja – Paradisea liliastrum
Rusotuomipihlaja – Amelanchier lamarckii
Sarviorvokki – Viola cornuta
Tarhasarjalilja – Lilium Hollanducum-Ryhmä

30 comments :

 1. Huokaan syvään! Mulla on Vakka-Taimen tilaus vielä tekemättä ja viettelet siis kanadanliljojen ostoon ihan selvästi! Hiljalleen liljoja olen lisäillyt, onneksi liljakukkojen määrä on pysynyt maltillisena! Ihania nuo raidalliset tulput, helluntaikurjenmiekka...kaikki!

  Rapsutukset pojille :D ja mukavaa viikon jatkoa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. No niin, no niin.. jos googletat Lilium canadense coccineum, niin tajuat miksi ostin sen innosta kiljuen syksyllä, vaikka ruukussa ei käytännössä näkynyt juuri mitään järkevää :-D Ja se tavallinen oranssikin on minusta niin ihana.
   Pantterililjan kanssa muuten kävi niin, että ostin sen kaupungissa ja huomasin parvekkeella liljan varressa liljakukon. Tuli kiire kipata purkin mullat kompostiin ja samalla huomasin, että ruukussa olikin kolme hyvän kokoista sipulia, siksi sitä sitten tulikin heti istutettua useaan paikkaan. Onni liljakukosta!
   Kiitos, samaa sulle ja rapsut myös sun pojille, ja pian jo nähdään!

   Delete
  2. Kävin ja hurmaannuin, laitan tilauslistalle :D

   Ei ole enää montaa aamua lauantaihin :D :D :D

   Delete
  3. Joo, kivaa, H-hetki lähenee!

   Delete
 2. Onpa ihana kurjenmiekka! Meillä ei kukkinu tänä keväänä yksikään tulppaani, talvi vei kaikki. Minunki varjoliljat näyttää olevan nupullaan, ensimmäistä kertaa elämässään! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi harmi ettei ollut tulppaaneja. Mutta sullakin on selvästi liljat kovassa vedossa, hyvä niin :-)

   Delete
 3. Täällä huokaillaan myös, mikä kurjenmiekka viimeisessä kuvassa! Ja nuo Texas Flamet, oi ja voi, olen sanaton.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Texas Flameissa on supersuuret kukat, ne takuulla pienenevät ensi vuonna, jos tulppaani ylipäätään nousee uudestaan. Tosi komea on, taisin ostaa pari pussia saman tien ja sitä ei ole tarvinnut katua. Ihana ja pitkäkestoinen kukkaloisto. Kuten huomasit, ne olivat jo nupulla kauniit, vihreäraidalliset, ja nyt vielä tämä värin kehittyminen punertavammaksi.

   Delete
 4. Hempeä mätästädykekin kaiken muun ihanan ja lupaavan lisäksi pisti silmääni - onpa kaunis. Meinasin tilata tuon näköistä Taimimoision nettikaupasta, mutta ei ollutkaan enää saatavana. Minäkin istutin tänä keväänä pari heikinliljaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hankin mätästädykkeeni Harjunpään taimistolta, joko Uudenkaupungin kukkamessuilta tai Marketanpuiston markkinoilta (olivat siellä ainakin viime syksynä sadonkorjuumarkkinoilla). On aivan ihana maanpeitekasvi, niin kaunis utuisen vaaleansininen kukkapilvi nyt, kun kukkii.
   Heikinliljassakin on muuten tosi herkku oranssiväri, sellainen appelsiini. Vesi herahtaa kielelle sitä ajatellessakin.

   Delete
 5. Sinulta ei kukinta lopu, oletko koskaan laskenut kuinka monta lajiketta puutarhassasi kasvaa? Nimistö tuntuu loputtomalta :) Nuo kurjenmiekat ovat huikean upeita.

  ReplyDelete
  Replies
  1. En ole laskenut enkä laske, määrähän muuttuu koko ajan, sitten ei ehtisi muuta tehdäkään kuin olla kirjanpidon kimpussa... aika menee paljon kivempiinkin tehtäviin! Täytyyhän koko ajan kukkivaa olla ;-)

   Delete
 6. Minustakin tuo kurjenmiekka on upea! Liljat ovat selvinneet minullakin suht hyvin viime talvesta, kaunista kukintaa siis luvassa.

  ReplyDelete
 7. Ihanaa tykitystä<3 Toivottavasti kuivuus helpottaa pian, pelkään että kesästä tulee rutikuiva:(

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivotaan näin! On merkillistä, kun piha näyttää heinäkuun loppupuolelta - nurmi kellastuu. Mutta kukat ovat kumminkin kesäkuuta, jolloin on yleensä vihreää ja rehevää. Nyt on kyllä iso sade tulossa kai huomenaamuna tänne, tervetuloa vain! Aika pahalta näyttää, kun tässä vaiheessa on jo vesi kaivoissa niin matalalla.

   Delete
 8. Replies
  1. Se on aivan ihana, ja hyvän värinen, ihan takana olevan punamultaseinän sävyä, mutta onneksi kukat ovat matalammalla, kivijalkaa vasten, jotta näkyvät.

   Delete
 9. Kääks, mikä kurjenmiekan väri! Tuo on kyllä löydettävä jostain. Minulla on yläpihan yhden istutusalueen suhteen uudistussuunnitelmia. Jos se toteutuu, mahtuu kyllä taas paljon kasveja :) Ihania nuo kaikki muutkin kasvisi kyllä ovat. Voi tuota Texas Flamen herkullisuutta. Väri tuo mieleeni viime talvena edesmenneen valtavan ruostekukkapenkin hehkun. Sitkeästi se talvehti joka vuosi tähän asti, vaikka sen ei edes pitäisi ;) mutta tämä talvi oli liikaa! Nyt jään odottelemaan lisää kukkivia liljakuvia, aah jo etukäteen :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kunpa ny muistaisin, mistä tuo Red Zinger on hankittu, luulen, että ihan jostain taviskaupasta, voi olla joku K-rauta tai Prisma tms. Tai sitten Taimialta Espoosta, heillä on hyvät kurjenmiekkavalikoimat. Se on todella hyvän näköinen verrattuna moniin muihin, tuossa kuivalla ja paahteisella paikalla kivijalan eteläpuolella. Siinä oli mulla ruostekukkiakin, on paras talvehtimispaikka niille (kai), mutta mitään ei sieltä ainakaan vielä nouse. Nousivat muistaakseni viime vuonnakin tosi myöhään, toivoa on aina... Ja toisaalta kesällä tuossa oli kumminkin niille liian kuivaa.
   Tuohon paikkaan pitäis näköjään siirtää kaikki parralliset kurjenmiekat, kun noin hyvin tuokin viihtyy. Se tekee koko ajan lisää kukkia.

   Delete
  2. Täytyypä pitää kurjenmiekkasilmät auki ;) Mä istutin jo uusia ruostekukkia nyt keväällä. Niillä entisillä tyypeillä ei ollut toivoa, sipulit oli ihan pehmeitä ja matojen ruokaa syksyn sateiden jälkeen. Sellaiseen aiempaan määrään tarvittaisiin vain ihan kilokaupalla sipuleita.

   Delete
  3. Voi että, en osaa edes kuvitella miten ihanaa ruostekukkaloistoa sulla on ollut! Olen nähnyt sellaista jossain Englannissa. Omalla pihalla eivät ikinä ole silleen intoutuneet, ehkä kuivuuden johdosta, kun olen huomannut, että ainakin Brittein saarilla ne pitää ihan ojanreunuksista.

   Delete
 10. Herranjestas mikä helluntaikurjenmiekka! Silmät tapillaan sitä ruudusta tuijotan. Huisa!

  Minä olen parkunut koko kevään että märkä syksy vei liljat ja olen hamstrannut niitä epätoivoisesti kaupoista lisää. No puuliljat menivätkin (byääh!), mutta muita värililjoja onkin sitten neljäsataa... joista tosin sata liljaa on ruukuissa kun en ole löytänyt myyrävapaata aluetta perennapenkeistä niille. Viime viikolla oli Kauppilassa loput liljat euron pussi, ostin muutaman :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuo on ihanan värinen. Mulla olisi vähän punertavampikin lajike Cranapple, mutta se ei kuki tänä vuonna. Kaiken kaikkiaan tämä on niin loistokas jo toista vuotta peräkkäin, että tekisi mieli siirtää kaikki pötkyläjuurisen kurjenmiekat tuohon kohtaan kuumaan ja kuivaan, siitä ne tykkää.
   Ihanaa, sulla on kuin onkin liljaloistoa tulossa! Harmi kovasti puuliljoja.

   Delete
 11. Vau, mikä väri helluntaikurjenmiekassasi. Ja juhannuspionisi on kaunis. Kaikkea tapahtuu puutarhassa tosiaan. Pari viileää päivää ei näköjään haittaa vielä puutarhan vauhtia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Paljon tapahtuu, tämä päivä olikin täällä vielä tosi lämmin, ei ollut sitä hytisyttävää pohjoistuulta mitä eilen.

   Delete
 12. Minä vasta eilen selailin Vakka-Taimen hinnastoa ja muutaman liljan taidan laittaa ostoslistaani. Se pitäisikin kai jo lähettää heille... mutta kun sitä on niin hankala saada valmiiksi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Huomasin saman ropleemin :-D Ja sitten vain lopetin selailemisen ja päätin, että johonkin se raja on vedettävä. Osittaisellakin selailulla tuli aika mojova lista!

   Delete
 13. On taas Saaripalsta puhjennut loistoonsa. Tulipa sprengeri, ihanan liukuvärjätty, todella kaunis sävy.

  Helluntaikurjenmiekka, dramaattisen värinen kaunotar, tämän sävyinen amppelikomistus sopisi taloni väriin, en vaan ole löytänyt mitään tällaista. Väri on aivan upea. Paratiisililja + helluntaikurjenmiekkaa maljakkoon, kauneuksia olet taas saanut kasvamaan.

  Myrskyä luvattu, toivottavasti ei saaristossa tee pahojaan. Minun amppelini pyörivät kuin hyrrät ympäri, otin suojaan. Heti kun minä laitoin kesäkukkani, saapui myrskymatala, toivottavasti juhannuksena on juhannus : )
  Sirpa


  ReplyDelete
  Replies
  1. Tjaa, enpä keksi amppelikasvia, joka olisi tuolleen viininpunaisen rusehtava (tosin olen hirmu vähän perehtynyt kesäkukkiin, voi olla, että en vain tiedä).
   Ei täällä nyt tuule kovasti laisinkaan, ihan perustuuli vain. Ei oo edes puutarhatuolit kaatuneet, ehkä siinä on normaalin ja vähän kovemman tuulen ero :-D
   Toivottavasti sielläkin pian laantuu!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!