Tuesday, 21 June 2016

Kasviyhdistelmiä


Kukkapaussi kuitenkin saapui Saaripalstalle, vaikka niin alkukuusta hehkutin, että ruusut alkavat kukkia. Kyllähän juhannusruusu, Tove Jansson ja Papula ovatkin pistäneet parastaan, mutta varsinainen ruusu- ja pionishow on vielä nupulla, on niin viileää. Naurattaa helleuutisointi, ainakin täällä meren kylmässä syleilyssä näyttää 10 päivän ennuste pysyttelevän tiiviisti 15 asteen tuntumassa yötä päivää. Eipä siinä mitään, se lämpötila saa kukinnat kestämään pitkään ja manulitkin viihtyvät.


Akileijat pelastavat tilanteen, kuten aina. Metsäpuutarhassa on tummanliilojen lehtoakileijojen taustana oivallinen väripari sille: hopeainen pallohopeakuusi ja rotkolemmikki 'Looking Glass'.


Sama penkki vähän kauempaa. Jopa naapurin hopeapaju taustalla sointuu tähän! Hempeän liila illakko kukkii oikealla. Kunhan punalehtiruusun siemenkylvökseni taimet hieman varttuvat, istutan niistä yhden tämän ryhmän vasempaan reunaan, siinä on ollut punalehtiruusulle varattu istutuspaikka jo pari vuotta.


Rohanissa kasvaa tummalehtisen 'Royal Burgundy' -japaninkirsikan alla jättipoimulehteä, mikä näyttää kivalta, vaikka peuraverkko ja sen tappi eivät niin silmiä hivelekään.


Kaikenlaiset suojat ovat silti kovin tarpeen, sillä tänään kirosin sitä, että peura oli syönyt kerrotun sikoangervon kukat taas tänäkin vuonna. Tässä kuitenkin paahdepenkin ihania kukkia, joita ei ole syöty: päivänkakkaraa, tähkähietaliljaa ja verikurjenpolvea.


Onneksi jäi taas kuva muistoksi: kerrottu sikoangervo ennen syödyksi tulemistaan...


Hobittipenkin varjossa nousee jaloängelmä ja sen lehtien välistä kurkkii luonnonkukka haisukurjenpolvi. Tätä tuoksahtavaa hentoista söpöliiniä en juurikaan raaski kitkeä, ja miksi pitäisikään. Oikealla on metsätyräkki 'Chameleonin' tummia lehtiä.


Muotopuutarhassa ei kuki juuri mikään, mikä tuntuu hassulta, sillä tämän pitäisi olla varsinainen englantilaistyyppinen kukkapuutarha. Mutta kohta jytisee! Sitä odotellessa ihailen tätä viehättävää viileäsävyistä kolmikkoa: koristelaukka 'His Excellency', jalopähkämön harmaanvihreät lehdet ja syysleimu 'Crème de Menthen' valkokirjavat lehdet. Pian seuraan lyöttäytyy valkokukkaisia rohtosormustinkukkia (mm. kuvan oikeassa reunassa), mikäs sen sointuisampaa.


Tiedän, että ininäni siitä, ettei nyt juuri mikään kuki, ei oikein mene läpi, kun onhan tässä vaikka mitä kukkia. Akileijat pelastavat tässäkin kohdassa muotopuutarhaa, lisäksi edessä on vuorikaunokki 'Amethyst in Snow' ja taustalla valkoisena harsuna morsiusleinikki. Mutta TÄ-TÄ-TÄ-TÄÄ! on vielä tulematta, tiedäthän mitä tarkoitan. Tyttyryyt. Sikurit, harjaneilikat, pionit, ruusut, sormustinkukat, päivänliljat, hortensiat, kuusamat, ritarinkannukset, ukonhatut, keltakaunokit, kurjenmiekat, unikot, liljat... lähes kaikki siis. Kohta se hetki tulee, ihanaa!


Haisukurjenpolvi – Geranium robertianum
Illakko – Hesperis matronalis
Jalopähkämö – Stachys macrantha
Jaloängelmä – Thalictrum delavayi
Japaninkirsikka – Prunus Sato Zakura -Ryhmä
Jättipoimulehti – Alchemilla mollis
Koristelaukka – Allium Koristelaukka-Ryhmä
Metsätyräkki – Euphorbia dulcis
Morsiusleinikki – Ranunculus aconitifolius 'Flore Pleno'
Pallohopeakuusi – Picea pungens 'Glauca Globosa'
Punalehtiruusu – Rosa glauca
Päivänkakkara – Leucanthemum vulgare
Rohtosormustinkukka – Digitalis purpurea
Rotkolemmikki – Brunnera macrophylla
Sikoangervo, kerrottu – Filipendula vulgaris 'Plena'
Syysleimu – Phlox paniculata
Tähkähietalilja – Anthericum liliago
Verikurjenpolvi – Geranium sanguineum
Vuorikaunokki – Centaurea montana

14 comments :

 1. Kesä on siis suurelta osin vasta edessäpäin!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niinpä onkin, ainakin suurin kukkailotulitus! Kevään komeista tulppaaniajoista onkin jo kulunut joitakin viikkoja, nyt on enimmäkseen vihreää, kaunista sekin.

   Delete
 2. Kivastihan siellä on kukintaa, vaikkeivat nuo kaikki sinun luettelemasi upeat kasvit vielä kukikkaan. Mutta eiköhän kohta... TÄT TÄT TÄÄ... ;-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nyt on kaikenlaista pientä kukassa, ei näyttävää, mutta kaunista katsottavaa. Kohta törisee :-D

   Delete
 3. Kyllä juu sitä tykitystä tulee..
  argh noita peuroja!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, per--een peurat, ensin meni virmajuuri ja sitten tämä. Olen suihkinut karkotetta harva se ilta, mutta jos sataa tihuuttaa, niin se ei enää haise.

   Delete
 4. Voi kun kaunista! Hassua! Ihan samaa violetti-harmaa-yhdistelmää myös ihailin uudessa kukkapenkissä johon siirsin keväällä violetin villin lehtoakileijan ja sen taustana on ruusujuurta joka on hieman sinertävänharmaata. Se yhdistelmä oli ihan onnekas vahinko! TADAA!!-hetkeä odotellessa ihanaa juhannusta sinulle ja pojille jos en ehdi/muista sitä tällä välin toivottaa ♥ :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos, ihanaa juhannusta sulle ja Mimmalle!
   Harmaa ja violetti on ihanat puutarhassa, ripauksella valkoista höystettynä vielä ihan superkombinaatio.

   Delete
 5. Meillä on ollut lämmintä. Kukintapaussia ei oikein ollutkaan. Kukintapaussi on kuitenkin jonain vuonna todennäköinen, joten akileijoja saisi sitä varten olla lisää.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Idemmässä on tainnut olla lämpimiä kelejä, sääkartoistakin päätellen. Akileijoista ei tule sellaisia suuria väriläiskiä, mutta ne ja morsiusleinikki kukkivat hyvin juuri tähän tulppaanien ja kesän kukkaloiston väliin.

   Delete
 6. Nämä kylmät kelit ovat hidastuttaneet kukkimista. Onhan sitten enemmän odotettavissa. vahinko kun tarvii laittaa verkkoja. Niin jouduttiin mekin tekemään kun jäniksen poikanen muutti pihaamme asumaan. Söi kaikki tillit, Nyt piti laittaa verkko juurikasvin ympärille ettei niitäkin syö.
  No tarviihan senkin elää ja kiva kun tukkää pihastamme, hih,
  Hyvää keskikesän juhlaa sinne teille  ♥ ♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin, on kiva, ettei kaikki kuki salamana. Verkot ei puutarhaa kaunista, ja onhan se mukavaa seurata eläimiä, mutta kun ne syövät kukat ja hyötykasvit. Muuten ne olisivat oikein kivoja pihavieraita.
   Kiitos hyvää juhannusta teille!

   Delete
 7. Akileijat meilläkin pelastavat tämän muuten vihreän hetken.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niinpä, ja kun niitä on paljon, on ihanaa katsottavaa. Joka päivä aukeaa joku uudenlainen kukka, kun on kertynyt noita mitä erilaisempia siementaimia. Kauan ne jaksavat kukkia myös, kun ei ole liian kuuma. Se on kiva.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!