Monday 23 May 2016

Tulppaanihuumaa


Pienimuotoinen kuvamaratooni puutarhani tulppaaneista viime perjantailta. Rohanissa alkavat kukkia kerrannaiset 'Royal Acres' -tulppaanit.


Samoin hyvin tumma viininpunainen 'Havran'.


Tässä kohdassa Musti tuli naapurin puolelta seurakseni. Sillä oli kovasti asiaa. Pastori Panttersson saarnaa usein, mutta haluaisin tietää, mistä aiheesta.


Muotopuutarhassa on muun muassa italiantulppaaneja. Ne ovat pilvisellä säällä ihania suippopuikuloita.


Auringossa ne avautuvat, mutta täysin levälleen auenneena muoto ei ole enää minun silmiini niin kaunis. Tämä lajike on 'Peppermint Stick', ja se kukkii ahkerasti vuodesta toiseen. Keskellä on 'Top Hit' -hyasintti.


Liljakukkainen 'Ballade' on hieno, ja sen taustalla näkyy täydellinen väriyhteensointuvuus...


...alppikärhö 'Ruby' on tulossa kukkaan.

Pikkuiset 'Little Beauty' -tulppaanit kukkivat ryppäinä.


Oranssissa penkissä on eri värimaailma. 'Blushing Apeldoorn' -tulppaani kukkii, taustalla näkyy vuokko-esikkopuutarhan narsisseja ja kevätesikkoja.


En kyllästy ihailemaan rusotuomipihlajan ja oranssien tulppaanien sekoitusta. Siksipä hankin uuden japaninvaahteran, se näkyy taustalla. Hyvin liuskalehtinen ja punaruskea lajike on 'Enkan', jonka pitäisi pysyä pienenä pensaana.


'Texas Flame' on tulossa seuraavaksi kukkaan, vieressä kohoaa tiikerililja.


Kylänäkymä on kaunis, yhdessä puutarhassa kukkii pilvikirsikka.

Omatkin kirsikkapuuni kukkivat sekä punaisessa villissä penkissä että ylempänä rinteessä.


'Carnaval de Nice' on tulossa kukkaan kerrottujen narsissien keskelle. Istutin syksyllä paketin papukaijatulppaanien värisekoitusta, mutta siitä on tullut vain punaisia ja valkoisia, niitä näkyy taustalla. Ei se mitään, ihania nekin ovat!


Kitkemisen tuoksinassa poikki menneet kukkavarret ovat päätyneet huussikukiksi. Rakastan puutarhavessaani; jokaisella puutarhurilla pitäisi olla mahdollisuus syödä, nukkua ja käydä vessassa niin, että puutarhastaan ei tarvitsisi poistua ollenkaan.

Ensi kerralla raportoin varmaankin Uudenkaupungin kukka- ja mökkiviikonlopusta!


Alppikärhö – Clematis alpina
Italiantulppaani – Tulipa clusiana
Japaninvaahtera – Acer palmatum
Rusotuomipihlaja – Amelanchier lamarckii
Tiikerililja – Lilium lancifolium

27 comments :

  1. Meilläkin on ulkohuussi. Pitänee alkaa kutsua puutarhavessaksi :). Ihania tulppaaneita, minulla ei ole koskaan ollut yhtään, en jotenkin vaan osaa niitä laittaa. Sitäpaitsi pelkään, että myyrän suuhun joutuisivat nekin :( .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Puutarhavessa ehdottomasti :-)
      Kannattaa kokeilla, muutaman euron menetys ei ehkä ole kauhea, jos aloittaa yhdellä tulppaanipussilla. Ne on niin kauniita... Kyllä mäkin niitä istutan joka syksy, vaikka vesi- ja muita myyriä löytyy, samoin jäniksiä ja peuroja. Mutta aina jokunen kukka säästyy ihailavaksi.

      Delete
  2. Aaa, tämä oli hyvä, puutarhavessa;) Täältäkin löytyy sellainen ja on nimenomaan kesähuussina aina juuri tuon saman syyn takia. Pihalta ei tarvitse poistua;) Ja on ekologinen! Tuollainen seinäkukkateline täytyykin kehitellä, kiitos mukavasta vinkistä!
    Ihana katsella sinun kukkakuvia taas. Ovat jo niin pitkällä. Aurinkoisia päiviä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. On niin kivaa, että mutaisia saappaita ei tarvitse riisua vessassa käydäkseen, eikä linnunlaunun kuuntelua myöskään tarvitse lopettaa siksi ajaksi. Huussikukat täytyy ehdottomasti olla!
      Kiitos, aurinkoisia päiviä sinullekin!

      Delete
  3. Alla tulpaner är fina oberoende av färg. Jag fick lökar som jag inte hade en aning om vilken sort eller färg de var :) De behöver flyttas eller få någon kontrastfärg bredvid sig men det betyder ju att jag borde fota platsen nu och komma ihåg vad jag har planerat var, inte alldeles lätt...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Åtminstone det går snabbt att ta bilder! Det är alltid någon växt som man förstör när man börjar plantera nya lökar, kanske det bara hör till.

      Delete
  4. Upeita, eikä mitään tusinakamaa! Tuoksuva vessa rules. Ihana Mustin vaaleanpunainen suukki käy heinikossa :) Onpas tuo kaariportti söpö! Laitoitko siihen ne köynnökset?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kaariportti on vinossa :-D Kuvakin on vinossa, joten ei portti oikeasti ihan NOIN vinossa ole... kai... Yhdellä puolella on oranssikukkainen kuusama, toisella Clematis montana, joka ei ehkä sitten ikinä kuki, mutta kokeillaan.

      Delete
  5. On tää niin mahtavaa aikaa. Kevät kaikessa kauneudessaan!

    ReplyDelete
  6. Ihania kevätnäkymiä! Puutarhavessa olisi kyllä kätevä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Puutarhavessa on ehdoton, aamullakin on ihanaa avata ensimmäisenä ulko-ovi ja mennä istumaan linnunlaulun keskelle.

      Delete
  7. Ihania tulppuja! Kyllä pastori saarnaa varmaan kevään ihanuutta ja kukkien kauneutta, mitä muutakaan voisi ajatella! Taidan ensi syksynä laittaa enemmän tuollaisia voimakkaan värisiä tulppuja sinne tänne ilahdutamaan, ovat ne niin kauniita!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vahvan väriset tulppaanit on ihania kyllä, mutta kaikki on!
      Oli muuten tosi hauska nähdä, olen ihan häkeltynyt, että tunnistit mut. Kiva että nähdään pian taas!

      Delete
    2. No huomasin, mutta helppo oli tunnistaa ja viimeinen varmistus tuli kun kerroit Vesa Muuriselle tulevasi bloggaritapaamisen, josta juuri olin puhunut hänen kanssaan ja hän vasta häkeltynyt olikin, kaksi Sailaa ja kaksi bloggaritapahtumaan tulijaa vierekkäin, vähän hymyilytti!

      Delete
    3. Oli kiva tavata, pian nähdään ja sitten on aikaa puhua puutarhaa! Toivottavasti löysit kaikkia ihanuuksia messuilta, minä löysin ja leijailin kotiin :D

      Delete
    4. Hehee, Sailabloggaajien vyöry!
      Ennätin just kirjoittaa listan kasvihankinnoistani :-)

      Delete
  8. Kauniita tulppaaneja! Päätin, että syksyllä istutan niitä paljon. :)

    ReplyDelete
  9. "Texas Flame" vaikuttaa mielenkiintoiselta tulppaanilta, tykkään tosi paljon juuri sen kaltaisissa joiden kukinnoissa on vihreää. Esitänkin toiveen että siitä saisi uudemman kuvan kun kukkii kokonaan.

    Puutarhavessa <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Texas Flame on oikeastaan kelta-punainen sitten avauduttuaan. Mäkin toivon, että näen ne kukassa! Ilman muuta kuvaan, jos on jotain kuvattavaa jäljellä kun pääsen kotiin.

      Delete
  10. Minusta italiantulppaanit ovat kauniita<3

    Meillä alppikärhö kukkii nyt monissa puissa ja pensaissa. Huomasin just, että ulottuu yläterassille asti kukinta, mutta onneksi ei nyt ole tukahduttanut ison puistosyreenin kukkimista. Kukinnan jälkeen, vähän käsittelen taas juuri ja vain tuota kärhöä, että pensas pääsee tekemään ensi vuoden kukka-aiheensa.

    Meillä alppikärhöä on levinnyt jopa siemenistä, mistä olen todella onnellinen.

    Pilvikirsikka, 'hillittykasvuinen pikkupuu', muka:) Istutimme eilen rautatieopmenapuun. Näin Paula Ritanen-Närhistä facessa niin hienon kuvan, jossa hän on kukkivan rautatieomenapuun alla, että oli pakko saada samanlainen. Kyllä face vaikuttaa!

    Minusta liljat ovat tänä vuonna pari viikkoa aikaansa edellä, sillä minulla osa jo nupulla!

    <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. En ymmärrä, miten montaa puuta markkinoidaan pienenä. Kun ottaa huomioon, miten monet kaupunkipihat todellakin ovat hyvin pieniä ja sitten ollaan ihan pulassa puiden kanssa. Jotkut puut kasvavat jäteiksi vasta vanhoina, mutta kai ihminen on vastuussa myös tulevien sukupolvien raivausongelmista :-D
      Alppikärhö on elinvoimainen ja ihana, minullakin alkaa kukkia kirsikkapuussa se tavallinen sininen, niin kaunis.
      Onnea uuden rautatieomenapuun johdosta! Se onkin harvinaisen kaunis puu.

      Delete
  11. Ihanat tulppaanit. Mun ei kannata niitä laittaa, kun vesirotta panee ne poskeensa :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. No voi harmi! Ne kyllä pistelee kaikenlaista. Mutta aina kai osa jää henkiin.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!