Wednesday, 4 May 2016

Rohanin kevätsiivous

Siivosin Rohan-penkkini pari päivää sitten. Kylläpä kevät etenee nopeasti, tuolloin nimittäin työskentelin pitkisssä kalsareissa ja haalarissa eikä tullut edes kuuma. Tänään oli ohuet housut ja vain pari paitaa päällekkäin, uskalsin olla jonkun hetken ilman takkiakin...
Rohan on tässä kuvassa siivottu ja kevätkuosissaan. Ai, ei siltä näytä vai?
Annas kun selitän. Tässä kasvaa seuraavia kasveja, jotka ovat peurojen ja kauriiden ruokalistalla: tulppaaneja, hyasintteja, pikarililjoja, näsiä, liljoja, valkolatva, laukkoja, esikkoja, lumikki, ruusuja, jouluruusuja, salkoruusu, peruukkipensaita, koristekirsikka, mustaselja, maksaruohoja, iiriksiä, päivänliljoja, kärhö, kimikki, myskimalvoja, ritarinkannus, akileijoja, syyshohdekukka, orvokkeja. En varmaan muistanut kaikkea, mutta ymmärtänet, miksi kitkennän, uusien kasvien istutuksen ja kylvöjen jälkeen viritin verkkoja, risuja ja häkkyröitä koko penkin pituudelta.

Ne penteleet, tai joku muu pentele, syövät vieläpä koko ajan uusia lajeja. Perjantaina huomasin kerrotussa rentukassa olevan avautuvia nuppuja. Kun menin niitä lauantaiaamuna katsomaan, oli kaikki syöty.


Etsin myös kovasti punakolmilehteä katajan alustan metsäpuutarhapenkistä, sillä sen pitäisi jo lähes kukkia. Lopulta hoksasin sen – kasvi oli lähes syöty, vain yksi lehdenraappana oli jäljellä. Perrrrhana!
Nyt tämäkin kasvaa sellaisen risuvirityksen suojissa, että oksat pois. Tai siis ei pois, vaan paikoilleen.
Pershana, pershana, pershana.

Siirrytään takaisin Rohaniin ja iloisempiin asioihin eli kukkiin, joita ei (vielä) ole syöty. Viime kevään ruukkuistutuksista siirretyt suloiset matalat turkintähdikit kukkivat.


Valkokukkaiset idänsinililjat ovat myös avanneet kukkansa.

Löysin uuden kauniin kerrotun tarhajouluruusun, joka kuuluu Double Ellen -sarjaan. Tämän kukissa on pilkut, vastaavaa ihastelin Sarin puutarhat -blogissa Turun puutarhamessujen jälkeen. Messujen viimeisenä päivänä ei näitä kaunottaria enää löytynyt, mutta nyt löysin Espoosta Taimiasta.


Lahden puutarhamessuilta hankittu punakukkainen kärhö pääsi koristekirsikka 'Royal Burgundyn' juurelle. Kaikkien näiden herkkujen suojaaminen ei ole liioittelua... tänä vuonna olen suurissa toiveissa myös Fritillaria elwesiin kukkimisen suhteen, sillä olen löytänyt useita sen näköisiä versoja ja ne ovat nyt verkkojen suojissa, osa jopa kaksinkertaisesti.
Minulla taitaa olla puutarha verkossa.


Loppuun ei tule päivän pamausta tänään, vaan päivän pöristys. Söpöläinen villakärpänen suristeli ohi kärsä sojossa ja takajalat liehuen. Kiireensä kullakin.

Iloista ja puutarhatuholaisista vapaata toukokuuta!


Idänsinililja, valkokukkainen – Scilla siberica 'Alba'
Punakolmilehti – Trillium erectum
Tarhajouluruusu – Helleborus Orientalis-Ryhmä
Turkintähdikki – Ornithogalum oligophyllum
Villakärpänen – Bombylius major

26 comments :

 1. On nuo peuret oikein mieliharmina sinulla,, kaikki menee suihin oita ei ole suojattu. Tuttavani isot tulöppanimaat syötiin joka ainut nuppu ja ihan asutuksen keskellä. Meillökin tuossa lähipellolle on juoksennellut Himmun iloksi, mutta ei vielä ole tuhoja tehneet.
  Ihanaa toukokuun jatkoa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Peuroja ja kauriita alkaa olla kaupungeissakin vaikka kuinka. Kivahan niitä on metsässä katsella, ja pellollakin, kunhan eivät tee tuhoja ja syö kaikkea kaunista.

   Delete
 2. Ei ole täällä peuroja, mutta jänökin riittää. Mun hieno kaukaasiantädykekasvusto on kaluttu mullokselle :((( Ja niin kuin odotin sen ihanaa sinistä kukintaa! Metsätulppaaneita ei -vielä- ole syöty!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi eiiii! Ikävää. Sitä odottaa jotakin kukkaa pitkään, joskus lähes vuodenkin, jos se on lempikukka, ja sitten se syödään. Niin epäreilua! Toivottavasti metsätulppaanit saavat kukkia rauhassa.

   Delete
 3. Merimiehen mökin puutarhassa kasvit verkossa. =). Johan on, jos sieltäkin syövät! Sinähän saat kohta vetää paimenlankaa puutarhasi ympäri.
  Minä kirosin viikolla sitä, kun yksi jänis oli muuttunut kolmeksi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Heh, verkot ja saaliit ;-) Täällä on tiheä peurapopulaatio, vaikka onneksi sitä joka talvi harvennetaan. Mutta niitähän tulee jäitä pitkin myös.
   Ja kun nuo penteleet lisääntyvätkin niin vauhdilla! Hetkessä yksi jänis muuttui kolmeksi, ärh.

   Delete
 4. No voi harmitusten harmitus! Miten ne peurat voivat olla noin törkeitä, eihän muutamsta kukasta edes vatsa mitenkään täyty! Luulisi metsästä löytyvän runsain mitoin jotain täyttävämpääkin ravintoa. Jos olisin sinä, kävisin varmaan omin käsin henkilökohtaisesti kuristamassa jokaisen peuran! Yllättäviä kykyjä löytyy, kun riittävästi kiukuttaa!!
  Onneksi edes jotain on vielä säästynyt niiden ahnailta kidoilta. Meillä ei vielä melkein mikään ole ehtinyt aloittaa kukkimista, paitsi pari pientä tulppaania. Joku slow kevät on täällä meneillään. Ei haittaa sekään, kun töissä on vastaavasti kiire!
  Leppoisaa helatorstaita Saaripalstan väelle :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ärsyttävää todella. Kai niille maistuu kaikki uusi. Kyllä mun tekee mieli enemmänkin kuin vain kuristaa ;-D Itse asiassa nykyään kun näen peuran tai kauriin, herää minussa vastustamaton halu ampua. Vaikka en siis omista asetta, olen joskus radalla ampunut ja muistaakseni osunutkin kohtuullisesti...
   Tavallaan hyväkin, että on slow-kevät, jos olet pitkiä päiviä töissä!
   Kiitos, leppoisaa helatorstaita sinne! Ai niin, sulla on se taimiston maratoonityöpäivä... tsemppiä sittenkin!

   Delete
 5. Villakärpänen on kyllä aivan ihanan näköinen pikkuinen huristelija :) Kaunis jouluruusu. Tuota sarjatähdikkiä näin Belgiassa tienpientareella. Sitä täytyy kyllä hankkia omaan pihaankin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Villakärpänen oli mahdottoman söpöliini pieni karvapallo. Siitä tuli kyllä mieleen, että pitäisiköhän imuroida - sisällä pyörii kooltaan satakertaisia villapalloja, enkä nyt tarkoita kissoja.

   Delete
 6. Puutarha verkossa :D tur det så kan vi alla njuta av den!

  ReplyDelete
  Replies
  1. ;-) Det är roligt att dela trädgårdsintressen!

   Delete
 7. Mitäs peurat tuumaas, tuasta Riitan eherottamasta paimenlangasta? Jos ei ny koko puutarhahan, nii jonku penkin ympärille.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onko paimenlanka sitä valkoista litteää? Se on minusta niin rumaa.. mutta voi kysyä, onko syödyt kasvit sitten sitä kauniimpiam tai nuo risukasat istutusten päällä. Lankaa pitää vain olla monta kerrosta, peurat hyppivät 180 cm:iin asti yli ja kaivautuvat 20 cm:n raosta ali. Kukkapenkkejä ja istutuksia on niin monia erillisiä, että täytyisi aidata koko puutarha. Hitaasti mun aitaprojekti etenee, mutta vähän lisää joka vuosi.

   Delete
 8. No ei ole totisesti kivaa, että kaikki menee jonkun ravinnoksi. Nyt löytyisi heille ravintoa jo muualtakin. Meillä on austanut koko talven yksi kauri, ilmeisesti metsäkauris, kun on niin pikkuinen. Hän tykkää hinkata sarvinystyröitään lehtikuusten kylkiin. Nimen omaan nuorten lehtikuusten. Olisi tarjolla vaikka kuinka paljon puita, mutta vain nämä kelpaavat. Viime keväänä oli hinkattu kuorettomaksi japaninlehtikuusia, Tänä keväänä 'Diana'. Ukkokölli voiteli sitten jollain tuota Dianan kylkeä ja näkyy se ainakin aloittaneen lehtien kasvattamisen. Koristeomenapuualue on vielä aidattuna, varmuuden vuoksi ei vielä poistettu aitoja. Mutta kyllä sun Rohan on nyt siistin näköinen ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hui kaaheeta, oma pihakauris. Nehän syö ihan kaikkea ja vielä enemmän kuin peurat. Mulle kans varoitettiin tuosta lehtikuusiongelmasta, mutta onneksi mun japaninlehtikuusi on saanut kasvaa rauhassa. Mikähän siikäkin on, että juuri se laatu kelpaa.

   Delete
 9. Ihanuuksia taas. Kaunis jouluruusu. Ja söpöjä nuo valkokukkaiset idänsinililjat.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihania valkoisia kukkia tuli tähän postaukseen.

   Delete
 10. Ei ole liioittelua verkottaa kaikki. Niin sapettaa puutarhatuholaiset. Ja vielä noin isot.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sapettaa todella, nyt vispaan kokoon taas uuden karkotesprayn öljystä, munasta, maidosta ja saippuasta. Se tuntuu tepsivät, esimerkiksi kirjopikarililjat kostealla niitylläni on saaneet nousta rauhassa, kerrankin, samoin assyrianpikarililjat!

   Delete
 11. Mie edelleenkin suosittelen sitä haulikkoa ja suolapanoksia mokomien ilkiöiden persuksiin jospa sitten jättäisivät kukat rauhaan.:))
  Tuo jouluruusu on ihana, pidä se verkon alla suojassa ettei sitäkin syödä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Laittaisin kumminkin sellaisia panoksia, joilla saan peuran pataan asti ;-)
   Jouluruusun ympärillä on risukehä, toistaiseksi se on saanut olla ihan rauhassa. Teen vielä uuden karkotesuihkeen ja sumutan sen, varmuuden vuoksi!

   Delete
 12. Onpas villakärpänen söpö, kärpäseksi. Toivottavasti suojaukset auttavat.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivotaan! En tiedä, onko villakärpänen oikeasti edes kärpänen, se kuuluu kai kimalaiskärpäsiin (mutta ovatko ne sitten kimalaisia tai kärpäsiä, en tiedä sitäkään :-D)

   Delete
 13. Ovelia ja röyhkeitä ovat, perkules sentään! Ei mikään ihme jos kiukku kihahtaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiukku kihahtaa ja peurapataa ajatellen vesi kielelle herahtaa :-D

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!