Monday, 9 May 2016

Muotopuutarhan iloja


Ehdin jo harmitella lämpimän sään kuihduttaneen punaisen kylmänkukan ainokaisen kukkasen parissa päivässä, kun tänään huomasin kaksi uutta kukkaa!

Today's treasures
In my English Garden, a small cottage garden in front of my house.


Ensimmäinen 'Little Beauty' -tulppaani on auennut! Tämä on kaiketi risteymä, pitkään luulin tämän olevan tähtitulppaani, sitten kreikantulppaani, mutta tämä on lajien risteymä jota kaiketi täytyy vain kutsua Little Beautyksi, piste. Todella hyvin tämä nousee puutarhassani joka kevät, hieman 'Persian Pearl' -tähtitulppaanin jälkeen.


Lisää punaista! Hyasintti 'Amethyst', ehkä.

'Pink Pearl' sointuu muotopuutarhaan oikeastaan aika hyvin. Nyt sen seurana kukkii vaaleansinisiä 'Valerie Finnis' -tummahelmililjoja. Kiinanpionin punertavat varret asettuvat nätisti tähänkin kokoonpanoon.


Nyt niiden seuraan avautuu myös sinisiä 'Delft Blue' -hyasintteja.


Ihana syreeninkukat mieleen tuova 'Top Hit', kestoesiintyjä vuodesta toiseen.


Bokharankurjenmiekka, taustalla 'Purple Sensation' -hyasintteja.


Päivän pamaus: kalvaspikarililja avasi kukkansa! Ihanaa, ihanaa. Tämän kukkaa on odotettu! Ja verkko meni päälle heti kuvan ottamisen jälkeen, tämän kanssa ei oteta riskejä.

Tänään piti ruoho leikata, tässä istuinryhmän alla se oli 20-senttistä. Nyt silmä lepää, vaikka reunat jäivätkin taas kerran huolittelematta, kun muut puuhat kutsuivat (tein kivipengertä, kivet kutsuvat aina niin vastustamattomasti). Edessä on superverkkoviritys, sillä haluan, että tänä vuonna marskinlilja pääsisi kukkaan (lehtitupsu oikealla) ja marhanlilja myös, se on syöty monena vuonna peräkkäin.

Pyykit kuivuvat sekunnissa, on niin kuuma! Vaan omenapuun lehdet yhä vatvovat puhkeamista.


Muotopuutarhan vieressä on keto, jonka läpi johtaa polku.

Polun mutkassa kukkii 'White Lady', vanha narsissilajike.

Yritin saada Mustia poseeraamaan nättien kukkien edustalla, mutta tällainen kuvasta tuli. Liian kiire.


Bokharankurjenmiekka – Iris bucharica
Hyasintti – Hyacinthus orientalis
Kalvaspikarililja – Fritillaria pallidiflora
Kreikantulppaani – Tulipa orphanidea
Kylmänkukka – Pulsatilla
Marhanlilja – Lilium Martagon-Ryhmä
Marskinlilja – Eremurus
Tummahelmililja – Muscari armeniacum
Tähtitulppaani – Tulipa humilis
'White Lady' on tähtinarsissi, Narcissus incomparabilis, ja lisäksi se kuuluu ryhmään 3, pienitorviset.

26 comments :

 1. Tuo punainen kukka on kaunis. niinkuin kaikki muutkin, eikä Mustin häntäkään hassumpi ole. Noin käy usein kun Himmusta kuvaa otan.
  Hyvää jatkoa sinne!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hih, onhan se häntäpääkin toisaalta söpö! Himmulla lisäksi varmaan vielä heiluu tuo häntä.

   Delete
 2. Keväällä kaikilla on kiireitä.
  Ihania kasveja muotopuutarhassa. Jännää, että sinulla on aina siellä ensimmäinen ruohonleikkuu ennen kuin puissa alkaa olla lehtiä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niinpä tosiaan on, eka ruohonleikkuu on aina toukokuun alussa, ja silloin on puissa vasta hentoa viherrystä, koivuissa lähinnä. Nyt alkaa muuten omenapuussa olla parin sentin mittaisia pikku lehtiä!

   Delete
 3. Ei tässä nyt ehdi kissa pysähtyä kukkia haistelemaan, kun linnut livertää ja pyörii ympärillä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin varmaan, kyllä nyt kelpaa. Epäilen, että se nukkuu päikkäritkin ulkona.

   Delete
 4. Musti ei ehdi myyräkiireiltään. Ihan kuin meidän Iines, ei malta edes sisällä käydä kun pitää saalistaa yöt ja päivät. Minun kalvaspikarililja selvisi talvesta hengissä, kukkaa ei kyllä vielä näy. Vaan jo varresta voi olla onnellinen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kuulostaa ihan tutulta nuo Iineksen touhut! Ransu sen sijaan vaatii, että lähden sen kanssa ulos :-D
   Mullakin oli vain lehtiä kasvukauden tai pari, nyt tuli eka kukka!

   Delete
 5. Kaikki näyttää kivalta! Myös nuo villasukat kuivumassa ulkona. Minulla on menossa nyt paksjen villajumprien pesu ja kuivatus ulkona.

  Ihan outoa, kun joka kerta kun kysyn, mitä lannoitetta jouluruusulle, kaikki vaataavat eri. Olen ihans sekaisin ja tänään laitoin sitten kompostia...

  Luulin ensin tuota punaista kukkaa jouluruusuksi eli kiire on vienyt näköni. 4 päivää poissa puutarhasta, joka on ollut +25 asteen paahteessa ilman pisaraakaan vettä ja monia uusia puita ja pensaita, joita yleensä kehoitetaan kastelemaan ensimmäisenä vuonna...

  Kiva, kiva kevät, kun saatiin lehti puuhun!

  <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Komposti on varmaan ihan hyvää jouluruusulle, se pitää humuspitoisesta maasta - vaikka jostain olen myös lukenut, että savesta, heh. Ehkäpä konsensus on, että se pitää vähän kaikesta? Ja demonstroi muuten aika hyvin sen, että kasvien kanssa ei ole olemassa yhtä ainoaa oikeaa tapaa. Eikä kyllä monessa muussakaan elämän asiassa, kun tulee ajatelleeksi :-D

   Delete
 6. Upea tuo punainen kylmänkukka! Ja paljon muitakin ihanuuksia taas esittelyssä - etenkin tuo kalvaspikarililja, oooh. Muistaakseni olen minäkin sellaisen joskus istuttanut, mitähän sille mahtaakaan kuulua ...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi ei, kasveilla - etenkin harvinaisilla herkuilla - on ikävä tapa häipyä! Olisipa kivaa, jos se sieltä vielä nousisi. Tuokin taitaa olla vuoristolaji, joten kuiva talvikausi taitaa olla välttämätön.

   Delete
 7. Saammehan erityisesittelyn punaisesta penkistä, saammehan?? Vai olenko jo missannut sen? Kadehdin kovasti nurmikkoasi, meillä kun se tyyliin kuluu pois. Ostan sinulta kohta siirtonurmea kun teet uuden kukkapenkin :) Olipas söpöjä pikkareita (niitä yksiä mummokalsuja huomioimatta)!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hihii, siirtonurmea! Punaisesta penkistä oli just joku kuva kai edellisessä postauksessa, kun esittelin siellä asustavaa esikkoa. Täytyypä julkaista lisää kuvia. Siinä ei hirveesti ole kukkia, on narsisseja vain ja keisarinpikarililjat, ja nousevia pionien punaisia versoja ja metsätyräkin tummia lehtiä.
   Apua, mummokalsarit... onkohan se noi mun keltaiset urheilurintsikat!

   Delete
  2. Hih ja minä kun luin että olipas söpöjä pikareita :D Tuo kalvaspikarililja vei kyllä täysin minun huomioni, todellinen pamaus <3 <3

   Delete
  3. Kalvaspikarililja onkin erityisen söpö ;-)

   Delete
 8. Saatiin Saaripalstaa vähän kiinni näinä muutamana kuumana päivänä, viime yönä keksi viisas säiden säätäjä heittää perään vähän vettä. Ei haittaa yhtään, että tuli vähän viileämpi päivä, ehtii jotenkin mielikin mukaan tähän vauhtiin. Täällä kukkii jo luumu, kohta päärynäkin ja isotuomipihlajat, ihaninta on se, kun yhtäkkiä muodostuu näkösuojaa ja piiloja, kun tulee lehdet, uskaltaa tämmöinen sisäloinen lähteä liikkeelle puutarhaan, kun ei tarvitse tervehtiä naapureita.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vesi tulee kyllä tarpeeseen! Saisi meilläkin sataa niin pian kuin mahdollista, olen istuttanut paljon uusia kasveja...
   Hihii, sisäloisen ulkoilukausi!

   Delete
 9. Ilostun Mustin peräpäänkin vilahduksesta. Kiitos siitä :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. No mutta onhan se erinomaisen komea peräpää!

   Delete
 10. Ihania! Tuo kylmänkukka ja kalvaspikarililja varsinkin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Valitsitkin erikoisimmat suosikit, punainen kylmänkukka ja kalvaspikarililja eivät ole tavallisimmasta päästä :-)

   Delete
 11. Kevät etenee nyt kovaa vauhtia. Onneksi nyt on luvassa vähän viileämpää, niin kestää kevätkukkien kukinta pidempään; )

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onneksi viilenee ja ennen kaikkea SATAA! Saisi sataa jo...

   Delete
 12. No nyt sataa, toivottavasti sielläkin! Taidan sateesta huolimatta lähteä ulos, linnut visertävät niin kauniisti ja ilma tuoksuu ihan mielettömän raikkaalle ja hyvälle. 'White Lady' on todellinen lady, kerrassaan hurmaava <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eläköön sateelle!
   Lintujen viserrys ja sateen tuoma tuoksu on ainutlaatuista. Kyllä se houkuttelee ulos :-)

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!