Wednesday, 18 May 2016

Herkkuvärejä muotopuutarhassa


Muotopuutarhassa eletään karamelliaikoja. 'Peppermint Stick' -italiantulppaanit alkavat kohta kukkia 'Top Hit' hyasinttien yllä.

Sweets for the eyes
There seem to be a lot of candy colours right now!


Tässä samat kukat toisesta suunnasta, nyt edustalla kukkii 'Splendid Cornelia'.


Kohta mukaan liittyy tummaa violettia: maatiaiskurjenmiekan nuput valmistautuvat.


Ihan pieni violetti kukkii jo: idänvarjohiippa 'Lilafee'. Tämä on suloinen kuin karkki!


Omenapuuhun ovat juuri puhjenneet lehdet.


Muuten aika pastellisessa muotopuutarhassa hehkuu yksi monen monta vuotta vanha papukaijatulppaani, ehkäpä 'Rococo', sain näitä nimettömänä. Ihanaa, että tämä on vielä elossa ja vieläpä säästynyt peurojen hampailta!


Ehkäpä merkkaan tuon punaisen liekkipapukaijan langalla, jotta voin siirtää sen vaikka punaiseen villiin penkkiin. Nämä liljakukkaiset 'Balladet' noudattavat paremmin muotopuutarhan värimaailmaa. Oikealla kukkii vielä vaaleansinisiä 'Valerie Finnis' tummahelmililjoja.

Yksi muotopuutarhan kulma alkaa olla pahasti juolavehnän vallassa, kun reunuslaudat ovat vuosien saatossa nousseet ja päästäneet juolavehnää leviämään. Täytyy uudistaa koko penkin kulma-alue jossain vaiheessa. Siinä kasvaa muun muassa näitä pikkuisia 'Little Beauty' -tulppaaneja, ihan peukaloisen kokoisia.
On tuossa kortettakin, mutta sille ei oikein voi mitään, eikä tarvitsekaan, nyhdän noita pamppuja ylös silloin tällöin, eikä niistä oikeastaan haittaa ole. Kortteen juuret ovat syväsukeltajia eivätkä vie ravinteita koristekasveilta, näin olen ainakin itse järkeillyt. Kun ei niitä poiskaan saa. Lannoitevettä niistä voi valmistaa, todella hyväätekevää sellaista, ja terveellistä hiushuuhdetta myös! Korte saa kerättyä pitkillä juurillaan savisesta maasta piitä, mikä vahvistaa solukkoa – niin ihmisessä kuin kasvissakin. Itse jätän siksi aina kitkenyt kortteet kukkapenkin pinnalle luovuttamaan ravinteitaan kasveilleni.


Ta-daa! Tämä aiheutti päivän onnesta pökerryksen. Ihanaakin ihanampi pihaesikko kukkii. Tämä on ollut visusti verkon suojissa, jotta kukaan ei pääsisi tätä syömään – näitä valitettavasti popsitaan oikein urakalla, jos ei ole suojaa. Niin lehtiä kuin kukkiakin.
Eikö ole täydellinen!
Ja kuvan ottamisen jälkeen verkko heilahti takaisin päälle niin, että humaus kävi.


Kevät kääntyy kohti loppuaan, vaahteroihin puhkeavat lehdet. Taustalla japaninlehtikuusi on jo saanut uudet vihreät neulaset.

Ransu esittelee, miltä nurmeni nyt näyttää. En ole leikannut sitä yli viikkoon. Ehkäpä voisi taas leikata... Voikukat ovat kyllä aika ihania. Ja onhan niiden siemenpallerotkin lähes yhtä söpöjä kuin Ransupallero!


Hyasintti – Hyacinthus orientalis
Idänvarjohiippa – Epimedium grandiflorum 
Italiantulppaani – Tulipa clusiana
Japaninlehtikuusi – Larix kaempferi
Maatiaiskurjenmiekka on luultavasti Iris aphylla
Papukaijatulppaani – Tulipa Papukaija-Ryhmä
Pihaesikko – Primula pubescens
Tummahelmililja – Muscari armeniacum

38 comments :

 1. Ah, eikö ole kummallista, että kaikkein karamellisimmatkin värit puutarhassa ovat ihan syötävän mahtavia. Nuo tulppaanit ovat iiiks-hienoja ja niiden muoto... Mutta en voisi kuvitella pukevani noita värejä tai edes lemmikinsinistä, vaikka väri on puutarhassa aivan lyömätön. Ilman lemmikkejä ja niiden sineä maailmasta todella puuttuisi jotain. Eläköön pastellit!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä vain! Tosin mulla on nyt vaaleansininen villatakki päällä ;-) Mutta jotain pinkkiä tai violettia en voisi oikein kuvitella pitäväni päällä, mutta puutarhassa ne ovat huippuihania. Tajusin yhtenä kesänä, että kaikkein ihanin värimaailma muotopuutarhassani on violetti-valkoinen. Siinä kukkayhdistelmässä on sitä jotakin, etenkin suurempana pintana, ja kun on monia eri korkuisia kasveja ja kukkia. Talo vieressä on keltainen, ja se mätsää niihin täydellisesti. Mulla vain on tuossa kaikenlaista vuosia sitten istutettua, ennen kuin aloin ajatella tätä pastellivärimaailmaa. Ehkä jotain voisi kokeilla siirtää. Moni kasvi vaan on siirtoon kuollut, joten täytyy pohtia.

   Delete
 2. Herkkuvärejä ja maatiaiskirjenmiekkojen rehevä kasvusto pompsahtaa sieltä kohta kukkaan. Meikäläisen maatiaiset ovat vähän kituliaita.. auttaisikohan jos siirtäisi kohopenkistä vähän hikevämpään maahan? Vai millaisissa oloissa ne sinulla viihtyvät?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Luulen, että en siirtäisi. Nää pötkyläjuuriset viihtyy niin paahteessa ja kuivassa. Voisiko olla viime syksyn märkyys syynä? Tulin ajatelleeksi siksi, että meillä oli ongelmallisen kuiva syksy, eikä tuo kurjenmiekka ole ollut ikinä niin komea ja täynnä nuppuja kuin nyt. Tosin kohopenkissä se kuivuus ei niin vaikuta.
   Mulla tuo kasvaa niin paahteisessa paikassa kuin suinkin, ja maa on aivan surkeaa: tiilenpaloja ja muuta kuivaa murskaa.

   Delete
 3. Oi, on nii mun färimaailmaa....paitsi tua punaane tuluppaani :) Ransupalleroa ny ei mikää voita!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ransupallero on myös omasta mielestään voittamaton.

   Delete
 4. Karkkikukkia, minä tykkään. Eivät kerry vyötärölle :) Huikean hieno väri esikolla, kuin hienointa samettia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Totta, ei kerry vyötärölle - päin vastoin, kun urheilee kukkapenkeissä!

   Delete
 5. Ihanaa keväistä kukintaa, mahtavia värejä. Tuo pihaesikko on aivan upea. - Mukavaa viikon jatkoa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pihaesikot ovat niin epätodellisen näköisiä, liiankin täydellisiä ollakseen elävä kukka, ja siksi niin ihania! Kuin joku olisi askarrellut yöllä tuollaisen naivistisen kukkataideteoksen puutarhaan.

   Delete
 6. Ransupalleri, pieni voikukan siemenpallero. :) Paitsi ihania värejä myös ihania, sulokkaita muotoja.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voikukan siemenhahtuvapallerosta tulee aina mieleen Toto, jota kuulemma pienenä kutsuttiin voikukaksi, kun se oli sellainen pörröinen ja pöllämystyneen näköinen pikku korat. Mutta onhan Ransussakin huomattavaa voikukka-samankaltaisuutta. Ja sulokas muoto myös!

   Delete
 7. Niinpä niin, kielotkin jo kukkii ja kesä kohta ohi! On kaunis tuo sun esikko. Älä nyt ota kovin tosissaan tuota ekaa lausetta ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Heh, itse olen ihan samanlainen pirunmaalaaja. Täällä onneksi kielot ovat vasta juuri ja juuri nousemassa maasta ;-)

   Delete
 8. Oi miten kauniita kuvia - ja kaunis puutarha. Meidän pihalla (Paraisilla) on ollut täystuho.. 10 vuotta vanhoissa ruusupensaissa ja perennoissa ei ole mitään elämää. Syy varmaan huonossa hoidossa, mutta ahdistaa..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi harmi! Mulla nousee useasta ruususta tänä vuonna uusia versoja vain tyveltä, vanhemmistakin. Joten kannattaa katsoa, jos niissä olisi versonalkuja siellä lähes maanrajassa!

   Delete
 9. Hienoja kevätkukkia. Upeat väriyhdistelmät. Ja onpas tuon maatiaiskurjenmiekat nuput jo hyvässä vauhdissa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minäkin yllätyin maatiaiskurjenmiekan nopeudesta. Tosin yleensä se kukkiikin jo toukokuun lopussa, mutta silti, tämä tuli niin kovin yllättäen ;-)

   Delete
 10. Kaunista, kaunista! Tulikin mieleen, että minun pitäisi uudistaa kurjenmiekkapenkki. Eivät enää kuki :(

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kurjenmiekat kannattaa tosiaan jakaa muutaman vuoden välein, kun niiden kukinta vähenee. Tosin mä olen tainnut onnistua lähes murhaamaan yhden kurjenmiekan, sen siirtopalassa ei ole ollenkaan henkeä ja siinä alkuperäisessä osassakin vain pihisee. O-ou. Joten kannattaa ehkä paloitella varovasti, mä vain iskin lapiolla miten sattuu.

   Delete
 11. Hempeitä pastellivärejä - suloisia!
  Mutta ihan yhtä ihana on tuo vahvan punainen 'Rococo' ja pökerryttävän upea pihaesikko.
  Tuota samaa kilometrijuurista kortetta meillä kasvaa puuvajan kupeessa. Täytyykin jättää kitketyt raadot sitten siihen kukkapenkin pinnalle jakamaan piitä noille penkin asukeille.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihania värejä kaikki! Mutta ehkä eivät ihan kaikki sekaisin kumminkaan. Tämä puutarhurointi on yhtä kasvien ylös kaivamista, kun mielikin muuttuu jatkuvasti siitä, mikä on onnistunein kukkayhdistelmä.

   Delete
 12. Idänvarjohiippa on aivan ihana. Kuin jokin keijukainen. Kukka muistuttaa nopeasti katsottuna akileijaa ja ehdinkin jo ihmetellä, että kukkivatko ne sinulla jo. Tosin huomasin omissa ihan tavallisissa lehtoakileijoissa isot nuput.
  Upea esikko. Ehdottomasti suoja päälle, ettei peurat heti popsi sitä pois. Ransu sen sijaan ei mitään suojia kaipaa. Hän on parhaimmillaan viipottaessaan pitkin vihreitä nurmikoita.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ransu tosiaan viipottaa :-)
   Eipä ollut tuossa varjohiippakuvassa mitään, mistä olisi mittakaavan nähnyt - kukkahan on oikeasti mini. Nyt itsekin näin, miten se muistuttaa akileijaa. Eipä silti, jotkut aikaiset alkavat ihan kohta kukkia, olikohan kääpiöjapaninakileija tms. Kukan väriä erottaa jo nupusta!

   Delete
 13. Ihana väri loisto. Täällä ei vielä kuki mikään tulppaani, oisko ne kuollu.
  Tuuhan osallistumaan kastehelmi arvontaan.
  Hyvää keskiviikko päivää.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti jokunen tulppaani sentään nousee! Kiitos kutsusta, tulen käymään!

   Delete
 14. Onpa muhkeat nuput kurjenmiekoissa. Nuoret kortteet sopii todella hyvin tulppaanien väriin, ei ollenkaan paha yhdistelmä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kauniisti sanottu! Kuitenkin kitkin tänään niitä kortteita, mutta äkkiäkös ne sieltä taas nousevat. Peltokortekin on ihan ok, mutta lehtokorte on minusta oikea kaunokainen - yhdessä kohdassa metsätiellä erään kuusen alla ihailen niitä aina ohi mennessäni, se on lumoavaa vihreää höyhentä. Täytyypä käydä ottamassa kuva!

   Delete
 15. Herkullisen kaunista kevättä siellä! Minulla vasta hyasinteista pari senttiä näkyvissä. Olen aina ihaillut kortteita :D kun se on niin kaunis utuisen vihreä, mutta toki varmasti rankka rikkaruoho kosteammilla paikoilla. Joskus jopa ajattelin että sitä kun saisi siirrettyä jonnekin, mutta täällä on sille varmaan aivan liian kuivaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi ei, kun täällä taas hyasintit on kohta ohi! Onneksi ne kukkivat pitkään.
   Tjaa, peltokorte on aika jämäkkä (ja se kasvaa savisessa maassa, sitä on pihassani). Lehtokorte on aivan ihana kevyt, mutta se kaipaa varjoa ja varmaan sitä kosteutta. Kortteet on kyllä aika kivoja, mutat ehkä en ihan ehdoin tahdoin niitä pihaani siirtäisi :-D

   Delete
 16. Todella väriloistoa. ♥ ♥

  ReplyDelete
 17. Mulla on varmaan nyt joku häiriötila, kun nuo vaaleat hempeät näyttävät niin suloisilta mielestäni. Eikä noi hyasintit toimi meillä, eikä vielä juuri mikään muukaan.... Söpö Herra Pallero <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onkohan sulla joku kriisi ;-) Voi ei, siis miten ei hyasintit toimi, ei ole nousseet ollenkaan? Kamala tilanne.
   Onneksi on pallerot (tai teillä ehkä pötkylät), ne pelastavat kaiken!

   Delete
 18. Ransupallero ♥ Meilläkin voikukat kukkivat ihan huolella. Jännä juttu kuinka ne pääsetvätkin ruohonleikkuria pakoon.

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!