Monday 2 May 2016

Tukka takana ja kesä edessä


Ensimmäiset hyasintit alkavat avautua muotopuutarhassa. Tämä on mahdollisesti 'Pink Pearl', jota pidin susirumana värinä Rohan-penkissäni, ja on se sitä tässäkin, vaikka sopiikin paremmin muotopuutarhan pastellivärimaailmaan. Voi tämä olla muutakin. Tässä vaiheessa alan olla hieman sekaisin, sillä istutan lisää hyasintteja joka syksy sen lisäksi, että siirtelen niiden paikkoja.

More blooms
Every day there are more and more flowers. Folks, this is May, the sweetest month of the year! Also the sunniest, as proved by the photos.


'Purple Sensation'.


'Apricot Passion', tai sitten jotakin muuta.


Tummahelmililjat ovat tulossa kukkaan, kun atsurihelmililjat lopettelevat. Tähän on muodostunut kiva helmililjapuro, vaikka ei olekaan ihan Keukenhofin mittakaavaa. Laventelin voisi leikata.


Samaan aikaan kukkivat pikkukäenrieskat sointuvat niin ihanasti tummahelmililjoihin. Yksi mukulaleinikkikin on päässyt kuvaan, niiden ensimmäiset kukat ovat avautuneet.

Ruohonkin voisi leikata.

Syklaaminarsisseista tulee mieleen sanonta "tukka takana, elämä edessä". Näiden kehälehdet nimittäin kääntyvät suloisesti taakse, näin kukinnan alussa sitä ei vielä oikein huomaa. Tämä on 'Peeping Jenny'.

'Jetfire' näyttää jo kehälehtien vauhdikasta takaviistosuuntaa. Kesä, täältä tullaan!
Tai näin euroviisujen alla täytyy todeta, että tuleehan tästä mieleen myös Carola Häggkvistin legendaariset tuulikonekutrit.


Päivän pamaus: kylmänkukka avasi kukkansa!


Hyasintti – Hyacinthus orientalis
Kylmänkukka – Pulsatilla
Mukulaleinikki – Ranunculus ficaria
Pikkukäenrieska – Gagea minima
Syklaaminarsissi – Narcissus cyclamineus ja Cyclamineus-Ryhmä
Tummahelmililja – Muscari armeniacum

42 comments :

  1. Voi, narsissiaki jo ja kylymänkukkaki! Hyvin sulla tuloo hyasintit vuaresta toisehe. Mulla pakkaa taantua. Kärsiivät varmasti, monesti kuivuuresta. Voi yäk, nurmikon leikkuu alakaa taas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hyasintit tuntuvat tulevan hyvin uudestaan, tuossa ne saavat kesäistä paahdetta ja kuivuutta, jota varmaan kaipaavat, mutta ehkä kuivuus muuhun aikaan on pahasta. Samaa mieltä nurmikon leikkuusta :-D

      Delete
  2. Ihania hyasintteja kaikki! Olen täällä katsellut hieman epäileväisenä omia istutuksiani. Tulppaanit ovat todella vaivaisen näköisiä vaikka istutin myös uusia viime syksynä. Hyasintteja istutin myös ensimmäistä kertaa ja niistä ei näy merkkiäkään. Toisaalta, ehkä nyt on kaikki vähän myöhässä - tai sitten talvi teki tuhojaan ensimmäisen kerran. Joku oli myös katkaissut lupaavan tulppaanin alun (taisi olla musta papukaijatulppaani), kulkukissat käyvät asioilla pehmeässä penkissä ja tallovat... :P Mutta eihän niitä voi syyttää (paitsi jos kyseessä on Mimman Arkkivihollinen).

    Kylläpä on upean värinen kylmänkukka! Minun violetti on vasta pieni nöyhtäkasa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi himputti! Ja Mimman Arkkivihollinen hiiteen! Toivottavasti niitä kukkia sieltä vielä nousee, nyt on kylmät yöt varmaan vielä sielläpäin.
      Nöyhtäkasa ♥

      Delete
  3. Houkuttelevan värinen kylmänkukka. Saisipa tuollaisia oikein kunnon pehkon kukkimaan samanaikaisesti.

    Tykkään tuosta "tai sitten jotakin muuta" -lajista. Minulla on sen nimisiä vähän jokaisen kasvin osalta, kun nimet ovat aikojen saatossa unohtuneet tai sitten en ole edes opetellut.

    Kukkapenkissäni on yksi ainokainen pikkukäenrieska, joka lienee tullut jonkun muun mukana. Se on niin hellyttävän pieni, mutta näkyy pitkälle yksinäisessä multaisessa ylhäisyydessään. Ja sinnikkäästi ponnistaa esille joka vuosi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olisi pitänyt ostaa useampi kylmänkukka samalla, mutta kun minulta oli kuollut niitä jo muutama, niin ostin vain kokeeksi tuon ihanan värisen Tertun perennoista monta vuotta siten. Jälkikäteen: olisi pitänyt ostaa viisi!
      Heh, aikamoista arpapeliä tämä lajikkeiden miettiminen, ja viime syksynäkin istutin kahta ihan uutta hyasinttilajia muotopuutarhaan. Joka tapauksessa kukat ilahduttavat aina.
      Voi, eikö käenräeskasi hoksaa lisääntyä, toivottavasti vähitellen.

      Delete
  4. Kyllä sinulla on kevät maan tasalla pidemmällä. Ruohonkin voisi jo ajaa. Minulla on samanvärinen kylmänkukka odottamassa istuttamista.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nyt kevät etenee, ja kun yöpakkasetkin pysyttelevät poissa, niin sitäkin enemmän. Saisi hidastua eikä kiihtyä juuri nyt!
      Yhtäkkiä tuli täysi keväthöyry päälle, kun nurmen leikkuukin alkaa olla ajankohtaista.

      Delete
  5. Upea kylmänkukka ja herkät hyasintit.
    Eipä täälläkään tuollaista käenrieskamattoa, muutama hassu vain...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Toivottavasti niitä tulee lisää, ovat niin suloisia pikkuisia!

      Delete
  6. Vårlöken är så härlig, tänk att en så liten blomma kan ge så mycket glädje!. Jag hann inte plantera ut mina julhyacinter i helgen. De väntar i en låda, hoppas jag får dem i marken snart.De brukar ju komma upp sen flera år. De blir kanske litet glesare och är litet lustiga att se på för de får mig att tänka på julen. Nå, det är långt dit som tur är. Nu är det full fart framåt :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det är den pyttelilla blomman!
      Hyacinter hinner nog. Jag brukar plantera dom så snart man kan gräva, bara därför att jag längtar efter att gräva jorden :-D Det är roligt att tänka hur långt borta vinters mörkret är.

      Delete
  7. Voi että odottelen hyasinttien kukintaa, mutta ei toivoakaan vielä pitkään aikaan saati helmihyasinttien! Hyasinttien tuoksua haluaisin jo haistella, se on ihana, vaikka olen tuoksuallerginen, en saa oireita kukkien tuoksusta vain teollisista, elin niiden lisäaineista! Mutta kylmänkukka aloittelee juuri kukintaa meilläkin, ostin punaisen, sain valkoisen, ihana sekin, suloisen nukkapintainen! Tuo punainen on ihana!

    Että tykkään noista syklaaminarsisseista(kin)!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi ei, eikö helmihyasinttejakaan vielä! Kukat ulkona ovat ihania, en muuten edes vielä huomannut hyasinttien tuoksua puutarhassa, mutta eipä niitä ole kukassakaan kuin nuo kolme :-D Puutarhassa se ohimenevä tuoksuvana on ihana, kun se ei ole koko ajan nenässä. Synteettiset tuoksut ovat usein kamalia, itse olen niille henkisesti allerginen ;-)
      Kaikki kylmänkukat ovat ihania, minullakin oli valkoinen, mutta niitä oli vaikea saada viihtymään. Onneksi tuo yksi on nyt ilahduttanut monena vuonna, ja Rohan-puutarhassa on toinen!

      Delete
  8. Voihan Carolan kutrit, miten nuo narsissit ovat jo kukassa! Hyasintitkin...ohhoh ja tuo kylmänkukka on kyllä oikea katseenvangitsija. Täällä käenrieskat levittäytyvät vuosi vuodelta, mutta eivät kyllä ihan vielä tuohon malliin. Uusi ihana puutarhapäivä tulossa, aurinko näyttäytyy upeasti. Yöllä oli kyllä aste pakkasta, onneksi nostin karaistavana olevat taimet illalla autotalliin :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hyvä että muistit nostaa taimet talliin! Täälläkin on ollut viime aikoina yöpakkasta, mutta viime yö olikin lämmin - +4 astetta! Nyt tärkeintä alkaa olla taimiruukkujen kastelu, jos siirrän ne ulos, sillä ne kuivuvat silmänräpäyksessä tuolla tuulenvireessä ja paahteessa.
      Punainen kylmänkukka on oikea kaunotar, vähän kuin Carola ;-)

      Delete
  9. Ooooo mikä kattaus! Kylmänkukka on upea. Noita käenrieskoja odotan kovasti, koska aion napata yhden tai kaksi kuvauksiin. Luulen, että sopisi kooltaan hyllylleni. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pikkukäenrieska on täydellinen kukkahyllyllesi! Olen joskus miettinyt, että se olisi täydellinen barbin puutarhan lilja, mutta nukkekotimittakaavassa se olisi sitten jättililja ;-)

      Delete
  10. Wau mikä kylmänkukka! upea! Muistatko mistä olet nuo narsissien sipulit hankkinut?

    Meillä ei kylmänkukat viihdy, se yksi ainokainen sinnittelee sitkeästi, mutta sen kaikki kaverit ovat jo hävinneet.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jetfire on jostakin ihan tavallisesta kotimaisesta taimiliikkeestä, mutta en muista mistä. Peeping Jenny on tilattu Hollannista P. C. Nijsseniltä, jota suosittelen lämpimästi.
      Voi hitsi, hyvä että se yksi sinnittelee. Mullakin tuo on ollut pitkään ainoa, joka on selvinnyt, mutta nyt on toinenkin - Rohaniin toissa syksynä istuttamistani 2 kylmänkukasta toinen on yhä hengissä. Joten aina kannattaa yrittää uudestaan ja uudestaan...

      Delete
    2. Tjahas. Pakko googlettaa tuo P.C. Nijssen. Saattaa tulla kalliiksi :)

      Delete
    3. Sori ;-) Oikeasti en ole ollenkaan pahoillani, sillä tuolta löytyy niin ihania herkkupaloja! Nijssenin puotiin on linkki tässä blogini sivussa lemppariostospaikat-listassa.

      Delete
  11. Wow !! Beautiful spring flowers !!
    Greetings

    ReplyDelete
  12. Kyllä taas saa todeta, että on onni tämä blogi. Ihmettelin mitä kummia pikkuisia vaalean violetteja liljoja nyt puskee maasta, sinne ne olen lykännyt syksyllä, mutta minkä nimisiä ne ovat. Rullailua Saaripalstalla alaspäin ja sieltähän ne löytyivät, virvaliljoja, kiitos tiedosta.
    Harmi ettei törmätty Lahden messuilla, kun käytiin jo perjantaina heti aamusta. Niin ja onnea myös blogin sijoituksesta sillä listalla, se ei ole ihme ollenkaan, kun jaksat aina vastailla kommentteihin ja siten ihmiset myös palaavat tänne.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi mahtavaa, että vastaus löytyi. Kiitos kovasti kauniista sanoistasi! Minustakin on niin kivaa lukea vastauksia kommentteihin, se saa tosiaan palaamaan blogiin.
      Voi harmi, että emme tavanneet Lahdessa. Olin niin toivonut, että voisin treffata siellä päin asuvia blogituttuja, mutta moni oli käynyt omien muiden kiireiden takia jo perjantaina. Niin harvoin blogituttuja kun tapaa.

      Delete
  13. Onpa kaunista ja keväistä. Kevätkukat ovat ihan parhaita!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kevätkukat on kaikken ihmeellisimpiä!

      Delete
  14. Vai on tuo pikkukäenrieska! Se on niin söpö. Mietin, että just jossain näin sitä ihan ekan kerran elämässäni livenä ja nyt täällä. Muistin! Äidin leposijan toisella puolellaja vielä eilen. En kehdannut ottaa alkua, vaikka mukana olis ollut vielä istutuslapio. Kai sitä nyt void hautausmaaltkin vähän pölliä..oli kyllä söpöä! Hyasintit tuntuu taantuvan...tai sitten ovat vasta tulossa. Talventähtikin alkoi kukkia vasta eilen. Muutamat kylmänkukan karvanöyhdät ( niinkö Linda ne nimesi...:)) näkyvissä. Ja onnittelut sijoituksesta ..eipä tuo ny mikkään ihme kyl oo!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kai hautausmaalta saa jotain ryövätä, jos ei kerro kenellekään ;-) Itse olen ryövännyt tiikerililjan itusilmuja ystävän isän haudalta.
      Juu karvanöyhdät, ne on niin söpöjä! Vähän kuin Ransu korvakarvoineen tässä vieressä.
      Kiitos!

      Delete
  15. Jep, täysillä kohti kesää;)

    ReplyDelete
  16. Ihana postaus. Hyasintit oikein tuoksuivat postauksessasi
    Iloa päiviinne. ♥ ♥

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hyasintit ovat tosiaan ihania, tuoksuvat ja kukinnosta tulee väriä puutarhaan.

      Delete
  17. Voi, ovatko hyasintitkin jo aukeamassa! Ja kylmänkukka. Minulla oma jännitys kuvistasi vain kasvaa. Miten minun hyasinttini, narsissini ja muut minut vastaanottavat ensi viikolla? Viime vuonna kasvatin siemenistä punaista kylmänkukkaa. Saa nähdä, ovatko ne hengissä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Elämme jännittäviä aikoja. Toivottavasti pääset pian tarkastelemaan tiluksiasi!

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!