Saturday, 9 April 2016

Postireissu

Kuvasin muutama viikko sitten verkkokauppani Elsan lempituolin tilausten postitusreissun. En tiedä, onko maailmassa montaakaan verkkokauppaa, joissa tilaukset viedään maitokärryillä ja laivalla postiin. Ajattelin, että tämä ehkä saattaa kiinnostaa jotakuta.
Tämän vuoksi aikanaan blogin perustinkin: jotta asiakkaat voivat tietää, kuka ja missä verkkokauppaa oikein pitää. Että se on oikea kauppa oikeassa paikassa ja sitä pitää joku oikea ihminen. Verkkokaupat voivat olla niin kovin persoonattomia. Toivon, että omani ei ole.

Tällä kertaa maitokärry oli lastattuna harvinaisen pienellä lastilla, joskus kärry on kukkuroillaan.

To the post office
This is how my web shop orders are taken to the post office. The ferry ride is 1.5 to 2 hours each way, but the walks are so short that I can't bring myself to start a car – hence the so-called milk cart.

Matka laivarantaan on vain muutama sata metriä, siksi en halua mennä autolla. Se tuntuu turhalta, ja jos sääkin on hieno, kuten tuolloin sattui olemaan, tulee samalla tehtyä pieni kävelylenkki.

Saapuminen kotisaaren laivarantaan.


Laiva saapuu.

Laiva pysähtyy muutamalla saarella matkalla Nauvoon. Tässä on Maskinnamon laituri.

Järvsorista ajettiin pysähtymättä ohi, tämä taitaakin olla lähes suora lento.

Innamo kylpee iltapäiväauringossa.

Merikotka ei enää ole harvinainen näky, niin kuin se oli lapsuudessani. Nykyään niitä näkee usein, ja jopa viisi kerralla. Merikotkan tunnistaa ja kuulee sitä hätyyttävistä lokeista. Kotkat syövät lokkien munia ja poikasia, siksi lokit yrittävät hätyyttää kotkat tiehensä.

Saapuminen Nauvon kirkonkylän satamaan.

Täällä on katuvalot ja asfalttitiet, tuntuu kovin urbaanilta! Juttelimme juuri Utöstä peräisin olevan ystäväni kanssa, että esimerkiksi tämä Nauvon pääsaari ei oikein tunnu saaristolta, vaikka se sitä onkin. Tämä on jo ihan kuin mantereelle saapuisi, kun losseilla pääsee Paraisille lähes koska vain. Ja fyysisesti vielä Parainenkin on saaressa, se vasta onkin vaikeaa käsittää!


Määränpääni eli Nauvon posti. Riippuen siitä, millä aikataululla laiva lähtee takaisin, aikaa asioida postissa ja ruokakaupassa saattaa olla alle puoli tuntia tai yli kolme tuntia. Laivamatkoihin menee vähintään 1,5 tuntia suuntaansa, joskus lähemmäs kolmekin tuntia, jos kierretään Seilin kautta ja jos laiva kulkee jäissä, mikä hidastaa kulkua. Täällä ei oikein voi elää minuuttiaikataululla.

Sitten sama toiseen suuntaan ja vihdoin kotiin! Pojat ovat yleensä sisällä postireissuni ajan, sillä niillä on tapana seurata minua rantaan enkä halua jättää niitä sinne puoleksi päiväksi, vaikka osaavat toki tiensä takaisin kotiin. Mutta he voivat ottaa postituspäiväni vapaapäivän kannalta.

Rentouttavaa viikonloppua kaikille!

68 comments :

  1. Merikotkanta on siis alkanut elpyä. Ihastuttavat maisemat. Levollisen näköistä. Hyvä palvelu muutenkin Elsan Lempikaupalla :)

    ReplyDelete
  2. .....kotkanta...nii, kielihä muuttu ja lyhene!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iha täyrest men kotkanta!
      Merikotkia on todellakin paljon nykyään - vähän huolestuttaa Mustin ja Ransun puolesta, mutta täytyy toivoa, ettei kotka tule ja vie. Kyllä niillä varmaan syötävää riittää, kun on muita lintuja, kaloja, myyriä ja jäniksiäkin vaikka hurumykky. Alkaisivat viedä peuroja ja kauriita...

      Delete
    2. Niinpä. Jos rakentaisin katollisen verkon koko tontin kokoiseksi, niin ei pääsisi peuratkaan syömään mun kasveja! Ai niin, eikä pikkulinnut pesimään. Hmm.

      Delete
  3. Mielenkiintoista, kiitos postauksesta! Ei ihan joka päivä taida viitsiä tehdä postikeikkaa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihan joka päivä ei ole 5-7 tuntia ylimääräistä aikaa ;-)

      Delete
  4. Varmasti maailman ihanin ja kiireettömin postimatka. On hauskaa ajatella, että Elsan lempituolista tilaamani tavarat kulkevat maitokärryillä. Tekniikka mahdollistaa puodin pitämisen syrjäseudullakin ja logistiikka on parasta A-luokkaa :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Noo, vastaan näin, että asuisin myös ihan mielelläni saarella, jossa olisi posti ja kauppa! Mutta täytyy yrittää ottaa matka hyödyn kannalta, siinä aa neulottua tai kirjoitettua, tai sitten vaan lörpöteltyä muiden kanssa.

      Delete
  5. Hienot maisemat posti reissun varrella:)

    ReplyDelete
  6. Ihastuin koko postitusprosessiin :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tervetuloa postittamaan anytime!

      Delete
  7. Siellä kauppias näkee todellakin vaivaa asiakkaidensa eteen. Kauniissa maisemissa paketit matkaavat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. No mutta samalla tuossa saa käytyä ruokakaupassa sekä itselle että ystäville. Voi ehkä totuudenmukaisemmin sanoa, että kauppiaan päässä viiraa, kun on perustanut nettikaupan tuollaiseen paikkaan ;-)

      Delete
  8. Ne sun samat maisemat näyttää mulle ihan uusilta, kun vain Nauvon pääsaari on tuttu ;) Hauska postaus, tosi konkretiaa nettikaupan toiminnasta. Mistä sä olet löytänyt noin hienot kärryt?
    Innostuin tänään 'hiukan' leikkaamaan aitoja ja pensaita. Nyt oon ihan kanveesissa, aina menee överiksi :) Meillä on huomenna haravointi yms. talkoot ja aattelin, että nyt kun leikkaa, saa kaiken kompostiin/hashtagiin/haketukseen samalla vaivalla. Mukava tulevaisuus, ensin rehkitään, sitten syödään. Aurinkoa on luvattu.
    Leppoisaa lauantai-iltaa! Ransu ja Musti ottaa leppoisasti jo, ainakin kuvasta päätellen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kärryt tuli talokaupan mukana!
      Heh, vai et osaa lopettaa ajoissa ja vedit överit :-D Tsemppiä lihassärkyihin!

      Delete
  9. No ei ihan vaan piipahdeta postireissua :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. No ei piipahdeta yhtään missään :-D

      Delete
  10. Ihana postaus ja hauska yhteensattuma, sillä juuri tätä postaustasi lukiessani telkun uutisissa puhutaan kotimaisen verkkokaupan kehityssuunnitelmista ja haastateltavana mm. Stockan uuden logistiikkakeskuksen johtaja. Uutisessa paketit kulkevat automatisoiduilla radoilla ja ihmisiä näkyy vain kourallinen valtavassa hallissa. Hienoista puitteista huolimatta minulla on surkeita kokemuksia Stockan verkkokaupasta ja Akateemisen omistajanvaihdoksen myötä ei enää kirjojakaan voi sitä kautta hankkia (surkea valikoima). Sinun verkkokauppasi on kuin eri planeetalta - kirjaimellisesti. Kuka vielä väittää, että verkkokauppa olisi persoonatonta ostamista? Tai että yrittämiseen tarvitaan viimeisimmät pelit ja vehkeet.

    Maitokärrysi ovat ihanat. Niitä on taas myynnissä uusvalmisteina. Sellaisia olen himoinnut, mutta aina on muita rahareikiä jonossa.

    En minäkään raaskisi jättää kissoja tuntikausiksi omin nokkineen ulos, vaikka kuinka tietäisin niiden osaavan kotiin. On paljon levollisempaa hoitaa omia asioita, kun tietää kissojen olevan kotona. Luultavasti kissat käyttävät aikansa nukkumiseen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Näin saman uutisen ja mietin samaa, tuo on sitten toisenlainen lähestymistapa. Varmasti asiakkaat arvostavat sitäkin, että tilaus tulee seuraavana päivänä. Asiakkaan kannalta on silloin kurjaa, jos pitää ottaa yhteyttä ja tuntuu, ettei saa ketään "oikeaa ihmistä" kiinni, eikä ihminen ikinä seuraavalla kerralla ole sama.

      Delete
  11. Haa, hyvä talokauppa! Voiskohan vielä valittaa, kun meille ei tullu kärryjä mukana. Valitusaika taitaa kyllä olla jo umpeutunut ;) Kiitti tsempistä, sitä kyllä tarvitaan nyt!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Valita ihmeessä, aina kannattaa valittaa :-D

      Delete
  12. Aika harvalla verkkokaupan postineidillä on yhtä hulppeat postitusmaisemat kuin sinulla! Kelpaa tehdä töitä. Ja miten ekologinen reitti, jalat ja maitokärry. No toki se lauttakin.
    Pojilla taisi olla ihan mukava hetki sisällä, myyränmakuisia unia ilmeisesti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lautassa on onneksi se puoli, että se kulkee muutenkin, minun tulemiset ja menemiset harvoin vaikuttavat sen polttoainepäästöihin (paitsi tilausvuoroina). Se on julkisen liikenteen ihana puoli.

      Delete
  13. Vau! Mie oon ihan sanaton ja se on harvinaista se!

    ReplyDelete
    Replies
    1. :-DDD Näinkö pääsi käymään.

      Delete
  14. Kiinnostava postireitti! Mun sukulaisia on asunut kauan Nauvossa, mutta en ole koskaan käynyt siellä. Enkä muillakaan saarilla. Aukko sivistyksessä!
    Minullakin on tuollaiset kärryt, naapurin navettaa kun purettiin, hain sieltä vaikka ja mitä kierrätettävää. Heinähuoneen seinistä tein kompostkehikkoa, ikkunoita,perunalaatikoita ja ruukkuja on käytössäni. Ja kärryt, mutta pitäisi korjata renkaat.
    Serkkuni kärräsi pikkutyttöään ympäri kylää tuollaisilla rattailla. Näin täällä maalla!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saaristossa kannattaa ehdottomasti käydä, mutta minun ja monen muun mielestä saariston rengastien päivässä ajamalla on kuin viilettäisit vain liukuhihnaa mitään näkemättä.
      Kärryt ovat loistavat, en tiedä mitä tekisin ilman niitä. Olen kuullut, että eräällä saarella on myös eräs vanhempi rouva viety juhlista kotiin maitorattailla ;-)

      Delete
  15. Olipas mielenkiintoinen postimatka...ihania maisemia kyllä matkalla :) Ja pojat ottaneet lokoisasti sillä aikaa, niinkuin meidänkin karvapojat..sängyssä loikoen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuntuu, että kissat vain nukkuvat aina kun ollaan poissa kotoa.

      Delete
  16. Ihana postaus, tuollainen postimatka nyrjäyttää sydämen. Saaristolaiselämä on unelmani <3

    ReplyDelete
  17. Ensimmäinen blogijuttu, minkä luetutin aikuisella pojallani, kun hän oli juuri sopivasti saaristosta kotona käymässä. Kommentti oli hymyssä suin: "Sellaista se on."

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sellaista se justiin on :-) Saaristo ei ole ihmisille, joiden täytyy saada kontrolloida aikataulujaan. Se on ihmisille, jotka ymmärtävät, että luonnonvoimat ovat aina ihmistä suurempia - tai niin se opettaa, jos sitä ei valmiiksi tiedä! Kyllä minullakin on mennyt hermo ties kuinka monta kertaa, kun ei olisi aikaa tai etenkin, jos näyttää että myöhästyn laivasta ja täytyy etsiä yöpaikka, mutta ei sekään ole elämän ja kuoleman kysymys.

      Delete
  18. On sulla melkoinen postimatka!
    Vaan onneks posti kulkee kuitenkin, varmaan persoonallsimmasta päästä näin 😉
    Maitokärryt on kova sana, tänään kuskattiin iso matto ja pikkutuoli yhteen suuntaan ja iso, vanha nojatuoli toiseen -ja keväämmällä sitten kukka-amppelit torilta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Onhan tuo sikäli kivaakin, että pääsee samalla ruokakauppaan, joten kynnys lähteä puolen päivän postireissulle ei ole yleensä kovin korkea. Mutta mieluiten vien tietysti monta tilausta kerralla, jos mahdollista!
      Kärryihin saa jopa enemmän tavaraa kuin pieneen autoon.

      Delete
  19. ja, man planerar nog sina resor till närmaste tätort noggrant. Det är otaliga listor man skriver för att säkert komma ihåg allt när man en gång reser. Men sen kan man ju klara sig utan det mesta om man glömmer också, kanske ändå inte kaffemjölk ;) Det är stort besvär du gör för dina kunder, hoppas de uppskattar ditt arbete!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Utan kaffemjölk kan man inte vara, det är kris! Ofta tänker jag att jag borde ha en husko :-)
      Jag har världens bästa kunder, aldrig har någon klagat om man inte får sina paketer genast. Alla har förstott, det är underbart.

      Delete
  20. Replies
    1. Sitä olen kyllä, totisesti. Ehkä kuvaavin adjektiivi!

      Delete
  21. Sinulla on kyllä niin fantastinen puoti ettei tosikaan. Kaikki käsityönä :) Ainoastaan tulee hieman sääli tilatessa tuota vaivaa minkä joudut tekemään asiakkaiden eteen. Mutta maisemat ovat niin upeat, että ehkä reissun tekee mieluusti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Se ei ole vaivaa, kun samalla postittaa useita tilauksia ja pääsee ruokakauppaan sekä itselle että ystäville :-)
      Totuus on, että omalta pihalta en mieluusti poistuisi, mutta onhan se myös ihanaa saada esim. leivänpäällistä, jos kaikki on jääkaapista loppu.

      Delete
  22. Hyvin on persoonallinen verkkokauppa! Ja toimitustavat myös!

    Musti ja Ransu ♥

    Merikotkakannan vahvistuminen lämmittää myös mieltä! Lokeilla ilmeisesti on riittävän suuret egot, kun käyvät isompiaan hätistelemässä :-D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Toimitustapojen lisäksi pakkaamistavat ovat myös persoonallisia, Ransu on pakkausmestarina mukana häärimässä. Tässä postauksessa ei ollut siitä kuvaa.

      Delete
  23. Mikäs kiire tässä, ei kaikkea tarvitse saada heti. Hyvä opetus.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nöyryyden ja kärsivällisyyden opettelu on aina paikallaan, ihan aina. Meille kaikille. Ja vähän väliä!

      Delete
  24. Kiitos, kun kerroit postimatkastasi. Nauvo on lapsuudesta tuttu paikka...kesäpaikka..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moni tuntee saariston kesän, ja se onkin ihana. Saaristo täyttyy kesäviikoiksi aina niin, että ihmettelen, ettei se uppoa ;-)

      Delete
  25. Ihana postimatka ja konkretisoi kyllä Elsan Lempituolin toimintaa hienolla tavalla ♥

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ööh, niin... mahdollisimman epäjärkevää, aikaavievää ja epätehokasta? No itse asiassa, kyllä juu :-D Mutta hauskaa se on.

      Delete
  26. Onpa Sinulla niin hieno postimatka, jotain josta ennen niin haaveilin kun joskus saaristosta ajattelimme talon paikkaa, ajatukset muuttuivat valitettavasti. Ja nuo maitokärryt, niin upeat! Maisemat ovat tosi kauniita!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saaristossa on hienot maisemat, mutta paikasta toiseen pääseminen usein hidasta ja hankalaa. Nämä on näitä asioita, joita joutuu punnitsemaan, kun miettii asumista.

      Delete
  27. Kiitos kun sain olla mukana postimatkalla. Mukava matka ♥ ♥

    ReplyDelete
  28. Olipas kiva postireissu, kiitos kun päästiin mukaan!

    ReplyDelete
  29. Ihana postireissu, ihana tarina! Kiitos että pääsimme mukaan <3

    ReplyDelete
  30. Olisi ihana asua saaristossa. Siellä elämä on oikeassa rytmissä ja luonto vaikuttaa arkeen niin vahvasti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niinpä, se tuntuu mukavalta. On siinä joskus huonotkin puolensa, mutta hyvät jyräävät ne mennen tullen.

      Delete
  31. Olisi kiva olla kärpäsenä katossa seuraamassa kisuleiden toimia niinä tunteina, kun sinä olet postireissulla. Kumpi palvelee, kumpi on palveltavana?

    Kiitos valaisevasta kirjoituksesta! Vesi erottaa, mutta myös yhdistää. Sinut ja putiikissasi poikkeavat.

    Me asumme yhdessä pääkaupunkiseudun kaupungissa. Lähipostimme on kymmenen kilometrin päässä. Jos bussilla lähtee asioille, niin kyllä siinä yli pari tuntia menee, vaikka ihan pikaisesti pistäytyisi postissa ja ruokaostoksilla. Piri

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sitä minäkin mietin, että mitä kissat tekevät. Toisaalta tuntuu, etteivät tee mitään poissa ollessani - ruokiin ei kosketa eikä vessassa ole jälkiä siellä käymisestä. Ilmeisesti vain nukkuvat.
      Ei se liikkuminen pääkaupunkiseudullakaan välttämättä nopeaa ole :-D

      Delete
  32. Kiitos postauksesta! Kummasti se aika vaan häviää käsistä kun asioilla "pistäytyy". Minäkin haaveilen omista maitokärryistä, vielä ei ole tullut vastaan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihme juttu, mutta aika kuluu, vaikka sitä ei kuluttaisikaan.
      Toivottavasti kohtaat kärrysi!

      Delete
  33. On siulla kyllä upea postireissu.

    ReplyDelete
  34. Replies
    1. Kiitos! Arkipäivää ei usein tajua edes kuvailla.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!