Saturday, 16 April 2016

Aurinkoista sadepäiväksi


Kevätsahrami 'Jeanne d'Arc' loistaa kilpaa vaaleajouluruusun kanssa. Se on taustalla, vierellään samoja sahrameita.

Sunny for a rainy day
It was supposed to be cloudy if not rainy, but it was a great day – so great that my muscles ache for digging a trench and lining & piping & filling it with gravel. That part will be much neater than it was previously, but so far the job is unfinished, so here are some flowery images for a change...

Atsurihelmililjat ovat muodostaneet ihanan yhdyskunnan vuosien saatossa. Tämäkin sininen, kuten sinivuokot, oikein loistaa kuivien lehtien keskellä. Tällä lajilla on kivan leveät lehdet.

Tämäkin loistaa! Pikkusinililja, sinikukkainen peruslaji on ehtinyt avaamaan kukkansa vuokko-esikkopuutarhassa harvinaisen samanaikaisesti lämpimämmän muotopuutarhan vaaleanpunaisten kanssa. Usein tämä enempi varjossa kasvava rypäs on kukassa vasta selvästi myöhemmin.

Muotopuutarhan pikkusinililja 'Rosea' on perhosten suosiossa. Nyt onnistuin saamaan kaksi perhosta samaan kuvaan, edellisen kerran yritin mennä liian lähelle ja perhoset karkasivat. Nyt oli zoomlinssi apuna.


Seuraavaksi löysin kalvaspikarililjan alut! Toivottavasti tätä ei syödä, nyt sataa, ja sateen mukana peurankarkotuslitkuni huuhtoutuu pois. Tein satsin sitä samaa, jota kokeilin viime vuonnakin, resepti on täällä vuoden takaisessa postauksessa.
Viime vuonna tämä syötiin enkä ollut varma, onko tämä enää hengissäkään. Nyt kalvaspikarililjan päällä on jonkinlainen suojahäkkyrä, verkkoa ei nyt ollut yhtään ylimääräistä, kaikki verkonpalaset ovat jo käytössä. Toivottavasti saamme ihailla kukkia!


Kevään ensimmäinen pikkukäenrieska ehätti jo kukkaan lämpimässä muotopuutarhassa.

Mustin kopin edustalla kukkivat 'Cream Beauty' -sahramit. Vain yksi turkintalventähti kukki tässä tänä keväänä, mutta ilahduin kovasti, kun huomasin kymmenittäin talventähden siementaimia! Ne ovat tuollaisia minipalmuja.


Ensimmäiset esikot tulevat kukkaan. Saunan edustan etelänkevätesikossa on pari kukkaa jo, ja sitten tämä vuokko-esikkopuutarhan aikainen pioneeri, tarhakääpiöesikko. Huomasin myös siperianesikon pienen kukkavarren alun maanrajassa. Tästä alkaa esikkokausi!
Aurinko vetäytyi pilveen iltapäivän lopuksi, vähitellen alkoi sade. Tätä jo kaivataan, pihallani alkaa olla kuivaa niissä paikoissa, joissa ei ole märkää... Pojat tarkkailevat ympäristöään ikkunoista, luulen, että vetäydymme sänkyyn aikaisin, minulla on liian hyvä kirja kesken. Ja lihakset kipeinä, olin ojahommissa tänään. Lempipuuhaa!
Iloista sunnuntaita!


Atsurihelmililja – Muscari azureum
Etelänkevätesikko – Primula elatior
Kalvaspikarililja – Fritillaria pallidiflora
Kevätsahrami – Crocus vernus
Pikkukäenrieska – Gagea minima
Pikkusinililja – Scilla bifolia
Siperianesikko – Primula cortusoides
Tarhakääpiöesikko – Primula Vulgaris-Ryhmä
Turkintalventähti – Eranthis cilicica

42 comments :

 1. Mun tarttee aina lukea näitä sun kukkasipulipostauksia moneen kertaan, kun näissä on niin mahtavia ja erikoisia lajkkeita. (Tai oikeastaan sama juttu on perennakuviesi kanssa. :))
  Meillä on vielä sipulikukat vähän hitaammalla eikä pikkukäenrieskaakaan vielä näy. Tänään tosin kevät eteni aimo loikkauksen ja kaikkea uutta oli pulpahtanut maan pinnalle. Aivan ihanaa! Nyt on jännää kierrellä puutarhassa joka kerta. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tosi kiva, jos kasvihamstrauksestani on iloa muillekin! Nyt tuntuu, että aurinkoisena päivänä kevät etenee hyvin nopeaan. En olisi uskonut, että näen käenrieskaa näin nopsaan kukassa, vastahan niiden korret pisti maasta, mutta näin se tapahtuu hetkessä. Onneksi nyt viilenee ;-)

   Delete
 2. Valkoinen krookus (kevätsahrami) näyttää tosi kauniilta. Muistaakseni istutin viime syksynä noita samoja ja myös valkoisia skilloja. Ja esikkokausikin jo alkamassa, ihanaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kaunista valkoista kukintaa siis luvassa! Juu, esikot ovat niin ihania, ja nyt olen hankkimassa syysesikkoa ekaa kertaa, toivottavasti saan sen viihtymään. Olisi esikon kukintaa vielä syyskesälläkin.

   Delete
 3. Mökillä pilkisti joitakin krookuksia, pari posliinihyasinttia yritti myös kurkkia. Tänä keväänä en valitettavasti ehdi mökille kevätkukintaa ihailemaan niin useasti kuin haluaisin, lähiomaisen hoitaminen menee edelle.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi harmi, että kevätkukat menee sivu suun, mutta siellä ne tekevät sivusipuleita ja siementaimia ja kukkivat ensi vuonna tätäkin enemmän.

   Delete
 4. Ihania kukkijoita! Meilläkin jo krookukset ovat nousseet kukkimaan, virvaliljat jo lopettelevat, mutta helmililjat eivät vielä ole kunnolla edes nousseet maasta. Meillä on ollut ihan kauheita yöpakkasia, jopa -8 astetta, viime yö taisi pitkään aikaan olla ensimmäinen ettei pakastanut! Luntakin on hituloinut, pah! Ihania pamauksia myös noissa aikaisemmissa postauksissa, en ole tänne blogistaniaan taas oikein ehtinyt jostain syystä katsomaan toisten kevään ihanuuksia. Aika saisi tosiaan hidastua...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kuulostaa ihan samoilta kukinnoilta kuin täällä, tosin täällä oli vain -4 pakkasta, pari viime yötä menty plussalla täälläkin. Mutta että lunta, plääh!
   Suositelen atsurihelmililjaa, se on selvästi muita helmililjoja aikaisempi.

   Delete
 5. Hienoa, että kauniit herkkusi ovat talvehtineet hyvin. Ehkä se on lupaus muidenkin aarteiden talvehtimisesta <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kaikesta ei vielä tiedä, keikkuva kevätsää on tainnut viedä ainakin yhden ihanan esikon, tai katsotaan nyt. Kyllä se vielä ehtii. Leuto sadesää on mannaa.

   Delete
 6. Olen aivan sanaton ihastuksesta! Kiitos. Tuntuu hyvältä katsella tällaista, kun oma piha on puolillaan lunta. Puutarhahommien sijaan on tullut pilkottua paljon lumikökkäreitä:)
  Toivottavasti peurat pysyy loitolla siellä. Pidän oikeasti peukkuja sen puolesta!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi kiitos peukuista! Ja voimia lumikökkäreiden kanssa, onneksi nekin on varmaan häviämään päin.

   Delete
 7. Iiik ihanaiset helmililjat sinulla jo kukassa!
  Lihaskivut kevääll on ihan tuttua mutta siitä se kuntokasvaa niin että kohina käy.
  Niii ja miten minusta tuntuu ettet sinäkään sitä punttisalia tarvitte.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, talven jäljiltä on kunto aika ravassa, mutta äkkiä se tästä kohenee. Aika paljon jaksoin eilen punnertaa ojan ja kottikärryllisten sepelilastia kanssa. Traktorin peräkärryllinen sepeliä on ollut yksi parhaita ostoksiani :-D
   Vatsalihakset täytyy kyllä pitää kunnossa, jotta ei riuhdo selkävoimilla kaikkea.

   Delete
 8. Mahdottoman paljon sulla on jo kukassa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Monenlaista on, mutta eihän pihan voi sanoa värikkäältä vielä näyttävän :-D Onneksi nurmi (etenkin sammalkohdissa) on ihan vihreää, kukkapenkit on pääosin ruskeita.

   Delete
 9. Siellähän kukkivat helmililjat jo upeasti ja esikkokin jo aloittelemassa kukintaa. Itse huomasin yhden (etelän?)kevätesikkoni mädäntyneen tyvestä, luultavasti seisovan veden takia, joka ei päässyt imeytymään jäiseen maahan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Atsurihelmililja on ihanan aikainen, paljon muita lajeja aikaisempi, tummahelmililjasta näkyy vasta vähän lehtiä. Jossain aucherissa taisin huomata kukkanuppua maan tasalla nousemassa vasta.
   Voi että, toivottavasti esikkosi siitä vielä nousee. Mulla kyllä kasvaa elatiorit todella märässä kohdassa, tosin siinä on loiva rinne, joten ei ihan lätäkössä, mutta melkein.

   Delete
 10. Siellähän on ihan jo kesä, perhoset ja kaikki! Pikkuherkkuja piha täysi ja pian lisää esikkoja...arvaan. Täälläkin sataa kaatamalla nytten, hyvä kun kukat tosiaan saavat vettä. Mukavaa sadepäivää sinulle ja pojille!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä kyllä kyllä uusia esikkoja on tulossa :-) Pikkuherkut on hyvä sana, niitä nämä just on! Eikä näitä edes metrien päähän näe, pitää tietää missä ovat ja kontata.

   Delete
 11. Täälläkin sataa vettä. Eilen näin perhosen metsälenkillä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minäkin näin vasta viikolla tämän kevään ensimmäiset perhoset, nokkoset ja sitruunan. Ja kimalaisen. Niin keväistä!

   Delete
 12. Että perhosiaki jo ja viälä nokkoossellaasia. Toivottavasti niitä olis enemmä tänäkesänä. Helemililijoosta ei näy ku piänet merkit, eikä valakoosista sitäkää. Täälon sateesen näkööstä, muttei viälä saa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nokkosperhosia näkyy yleensä huhtikuussa täällä, toivotaan että niitä on enemmän siellä teillä, tosin muistelen että on niitä täällä päin ollut ihan runsaasti viime vuosina.
   Tummahelmililja on paljon myöhäisempi kuin tämä atsuri. Sade tekee hyvää!

   Delete
 13. Voi teitä onnellisia etelän kevätihmisiä. Tuotte valon meille muillekin. Nokkosperhosista ei ole täällä tietoa vielä kuukauteen!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Etelän kevätihminen :-) On kyllä onni, että kevät saapuu mahdollisimman aikaisin. Ajattelin juuri tänään, että täällä lounaassa kevät on niin pitkä kuin se Suomessa voi olla, kun lunta on vähän ja maa sulaa roudasta yleensä äkkiä, mutta kylmä meri pitää huolen siitä, että vielä kesäkuussakin on viileää. Toivottavasti bongaat ilahduttavat kevätmerkit pian!

   Delete
 14. Nokkosperhoset siellä lentelevät Sailan iloksi. Maasta pukkaa ihanaiset pikkusipulit. Sinulla varmaan avautuvat kaikki ihan ensimmäiseksi.
  Tänään on ollut oikein hyvä ulkotyöpäivä. Pahimman sateen aikana siivoilin kasvihuonetta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täällä avautuu kaikenlaista, mutta esimerkiksi näsiä pitää kukkansa vielä supussa. On kiinnostavaa, miten eri lajit valitsevat kukkimisaikansa - jotkut kukkivat sisämaassa aiemmin, kuten juuri näsiä. Mutta hyvää on hyvä odottaa :-)
   Täällä on satanut oikeastaan koko päivän, jos ei rankkasadetta niin sitten tihkua. Päätin pitää välipäivän kaivuu- ja kiveystöistä, sekin on ihan kivaa vaihteeksi, niin upeita kelejä on ollut, ja ensi viikolla taas aurinko paistaa! Kivaa, että olette päässeet ulkohommiin.

   Delete
 15. Puutarhailu on ihan parasta treeniä! Minä kannoin tänään kompostimultaa muutaman ämpärillisen kukkapenkkeihin, aloitin siis varovasti lihaskuntoilun;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. On viisasta aloittaa hissukseen - mulla on joka ikinen paikka kipeä :-D

   Delete
 16. Oi, oikein useampia perhosia yhtä aikaa.
  Kaikkea kukkivaa sieltä löytyykin. Esikkojenkin aika jo alkaa.
  Lihakset kyllä tulevat kipeäksi kaikesta fyysisestä puuhailusta. Olen huomannut, että minulla taitaa olla talven aikana sormien lihakset liian vähällä käytöllä, kun fyysiset puutarhatyöt tuntuvat myös sormissa. (toki myös pohkeissa ja hauiksissa jne.)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jännä juttu, että sormivoimat(kin) heikkenevät talven aikana! Mutta kyllähän sormia käyttää paljon kaikkien käsityökalujen kanssa. Sun pitää aloittaa sormitreenit aina maaliskuun alussa, niin että olet iskussa huhtikuussa :-D

   Delete
 17. Atsurinhelmililjat vaikuttavat oikein kotiutuneilta. On aina ilo nähdä, kun kasvi kuin kotoutuu.

  ...että käenrieskoja jo nyt!

  <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. On ihanaa, kun lähes kymmenen vuoden raivauksen ja raivouksen jälkeen osa pihaa on hieman siistiytynyt ja jokunen kasvi on levinnyt!

   Delete
 18. Minulla yksi esikko jo kukkii, mutta muuten kevät on paljon jäljessä saaristoon verrattuna. Sade tuli hyvään aikaan, kasvu kiittää.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä tuli hyvä sade, minun piti jo joitakin kohopenkkejä kastella, niin rutikuivia olivat. Eivät ole enää, täällä tuli rankasti sadetta - hyvä niin.

   Delete
 19. Voi miten monikukkaista menoa! Täälläkin alkoi puolilta päivin tihkuttaa, ihanan kevyt kevätsade. Ruoho vihertyy silmissä, varsinkin kun piha on nyt saatu haravoitua. Ja jipii, vihdoin kukkii meilläkin ekat kevätkukkaset eli lumikellot yläpihalla. Tänään vasta huomasin niiden piilottelevan kainossa kukassaan, muut lajit ovat vasta nupuilla. Mutta tästä se lähtee ja monta kukkaa on vielä edessäpäin :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hih, monikukkaista meininkiä. Kevyestä ei täällä voi puhua, tai tihkuakin oli, mutta välillä sade ropisi oikein kunnolla. Ihanaa, se tekee kasveille hyvää. Skool lumikelloillesi!

   Delete
 20. Saavuin kurkistelemaan kevään etenemistä...
  Ihanaa, Saaripalstalla pilkottaa jo vihreää, sinistä, valkoista ja keltaista, se tietää silloin sitä, että kevät on oikeasti alkanut ja on lupa odotella yhä kasvavaa väriloiston monimuotoisuutta.
  Sirpa

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä, ihana kevät on täällä! Täytyykin hetikohta mennä kurkkaamaan, raottuuko esikon ja koiranhampaan kukkanuppuja - juon vasta aamukahvia :-D

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!