Monday, 4 April 2016

Maasta pieni punnertaa, ja iso myös

Atsurihelmililja pääsi taas yllättämään! Yleensä helmililjat eivät suinkaan ole kevään ensimmäisten kukkijoiden joukossa, mutta tämä on aikainen laji. Kaikista tummahelmililjoista sun muista ei edes vielä näy versoakaan maan pinnalla.

Pitemmittä puheitta: muita versokuvia viime päiviltä. Bokharankurjenmiekat. Nämä tunnistaa viuhkalehdistä.

Koiranputki 'Ravenswing', luulen. On niin punainen. Joissakin tavallisissakin on punertavaa näin nuorina. Täytyy tarkkailla.


Laukkoja. Ihanat violetit lehdenkärjet.


Kevätkurjenmiekka, nuppu puoliksi syöty. Kaikkialle ei vain riitä verkkoja.


Keisarinpikarililjat yllättivät nousemalla mullan pinnalle viime viikolla! Nämä ovat niin mahtavia jo tässä vaiheessa; pulleita, eikä aromia voi olla huomaamatta.

Keittiön pöytätilanne. Tila edelleen ahtaalla, vaikka istutin jo osan rikkaporkkanoista ulos, ja ne ihmeen kaupalla selvisivät hengissä istutusta seuranneesta -3,8 asteen yöstä. Jaoin pienen ruukun noin 500 ritarinkannuksen tainta, terkut Lindalle Romppalaan! Revin tiheän kasvuston viiteen osaan ja ruukutin noin 100 kpl puntit kunkin omaan ruukkuunsa. Minkäs teet, kun en tullut miettineeksi sitä, että jokainen siemen saattaa itää, ja niin ne ryökäleet juuri tekivät.
Sitten terveisiä Pirkolle Elämää ja elämyksiä -blogiin. Kun kevät ei alkanut edetä, tein lisää kylvöksiä. Kylvin Pirkon lähettämän koristeheinäseospussin kolme lajia, niistä on itänyt uturölli. Suloisia ituhaituvia tuossa etualalla. Toivottavasti niistä tulee utuisen hieno kasvusto ja pystyn lähettämään jokusen taimen Pirkollekin! Paitsi jos ne ovat yksivuotisia, taitavat muuten olla.

Jotta siemenvarasto ei vain pääsisi tyhjenemään, osallistuin Piha ja piennar -blogin arvontaan. Voitin, jihuu! En osallistu, ellei palkintona ole jotakin jota ehdottomasti haluan, ja nyt tarvitsin ehdottomasti maarianohdaketta, joka on kuvassa alimpana. Sillä on upeat vaaleasuoniset lehdet. Mukana tuli vaikka mitä ihania siemeniä ja muita tarvikkeita. Kiitos Anheliina!

Pojilla on omat kevätkiireensä. Terveisiä vaan, sanoo Ransu eikä ehdi edes katsoa kameraan.


Atsurihelmililja – Muscari azureum
Bokharankurjenmiekka – Iris bucharica
Keisarinpikarililja – Fritillaria imperialis
Kevätkurjenmiekka – Iris reticulata
Koiranputki – Anthriscus sylvestris
Laukka – Allium
Maarianohdake – Silybum marianum
Tummahelmililja – Muscari armeniacum
Uturölli – Agrostis nebulosa

27 comments :

 1. Ooo, kevät edistyy! Voihan kevätkurjenmiekka. Nuo sun pihan erilaiset nakertajat ovat näköjään päättäneet hotkia ihmeellisiä kukkavoimia itseensä heti, kun verkko vähän välttää ja tilaisuus vain tulee.
  Onnea arvonnan voitosta! Siemenpussien rapina on jotain niiin...en edes löydä sanoja. Aloitan yleensä sen jo tammikuussa :) vain pyörittelemällä, mitä löytyy :)
  Kaihoisana katson ikkunasta aurinkoiselle, VÄHÄLUMISELLE pihalle. Siellä voi juuri nyt tapahtua vaikka mitä!!! Sain viime viikon torstaina niin infernaalisen flunssan, ei puhettakaan mistään tekemisestä, ei vielä tänäänkään. Hyvä kun sohvalla on selvinnyt hengissä, viikonlopun Hgin keikkakin oli pakko jättää väliin. No täältä noustaan...viimeistään huomenna. Kärsimätön sairastaja kääntää kylkeä. Ihmisikä makuulla. Terkut pojille, Musti on näköjään jossain vaanimassa :)

  ReplyDelete
 2. Hei nuo liljat muuten ovat nyt hiukan innostuneet, aika ajoissa! Upeita ja mikä väri jo nyt. Jäi pois tuosta edellisestä, kun vaivuin itsesääliin ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Valitettavasti iiriksetKIN ovat ruokalistalla.
   Kiitos! Munkin on pakko aina kylvää jo tammikuussa, vaikka ei siinä olekaan järkeä. Tai onhan siinä, pysyy järjissään kun pääsee kylvämään uusia kasveja.
   Voi että, toivottavasti paranet pian!

   Delete
 3. Todella kova tuhina ja ähinä pihalla kuuluukin nyt, kun kaikki punnertavat ylös maasta!
  Onpa törkeää mennä popsimaan kurjenmiekan nuput!
  Aina tulee tappioitakin, ei vaan voi mitään!
  Juuri äsken oltiin kuvaamassa auringossa kukkansa auki leväyttäneitä unkarinsinivuokkoja, siinä vieressä meidän bokharankurjenmiekat olivat juuri samassa vaiheessa, nyt jo tunnistan ne, enkä enää ihmettele, että onko niissä joku virustauti, kun ovat niin vekeillä :)
  Ensimmäinen krookus oli myös aukaissut kukkansa. Ihan hyvä päivä oli täälläkin!
  Terveisiä Ransulle ja Mustille!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kurjenmiekkojen syönti harmittaa, kun ovat lemppareitani. Parin Katharine Hogdkin -tuppaan ylle laitoin suojaverkot, mutta näille ei enää riittänyt. Ihanaa, sinivuokkoja!!
   Pojat kiittävät ja lähetämme teidän karvajengille terkut!

   Delete
 4. Onpas söpöjä. Vaikka mitä uutta joka päivä. Meni tuo arvontapalkinto ainakin oikeaan osoitteeseen kun olet niin innokas kylväjä! Hillitön tuotto kylvöksissäsi! Eilen näin taimistolla noita keisarinpikarililjoja ruukussa ja hitto, että meinasin pyörtyä hajuun :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Usko tai älä, mä tykkään keisarinpikarililjan tyrmäävästä hajusta. Sitä kasvoi lapsuuden pihassani, ja tuoksu liittyy kevääseen ♥ Kevätkevätkevät ♥

   Delete
 5. Ihana kevätpäivä oli tänään. Tuli ostettua 350 l multaa! (eli 6 X 50 l), ei luulis nyt loppuvan :D Olivat muuten viimeiset viime kesäiset säkit huoltiksella..mutta minä olin nyt ajoissa. Kylvöksissä en kyllä ole...ensimmäiset laitoin multaan päivällä, kunnes multa loppui ja nyt otin uutta multaa sisälle lämpiämään...lisää tällaisia ihania päiviä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. No niin, nyt sulla on millä mällätä :-D

   Delete
 6. Ihana kevätpäivä. Sinulla on vaikka mitä sieltä jo tulossa siis sisällä ja ulkona.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onneksi on vihreää elämää! Vaaleanvihreää :-)

   Delete
 7. Ihanan keväisiä kuvia. Meillä on vielä runsaasti lunta, joten tuollaisia löytöjä ei meillä vielä tehdä. Mutta perässä tullaan; tänäänkin paistoi aurinko koko päivän.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kevät etenee äkkiä, kun aurinko paistaa ja välillä sataa vettä :-)

   Delete
 8. Nyt näkyy jo täälläkin pieniä piippoja ja sinivuokkojen nuppuja.

  ReplyDelete
 9. Kivasti nousee piippoja! Onnea voitosta, näyttäisi olevan oikein mukavasti uutta kylvettävää :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Nyt on taas mitä kylvää, jee. Vielä en ehtinyt, mutta ehkä huomenna!

   Delete
 10. Det är så härligt att följa med allt som händer. Har du kroll-lilja och hur ser dens skott ut? Jag sådde av den från frö på friland men vet inte vad det är somm kommit upp i vår :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag har inte ännu hittat krolliljor. Första år gör det vanligt bara ett par gröna blad... skotten kan se ut mager som en ung sparris. Äldre plantor blir tjockare och likadana med kejsarkronor, men inte så feta. Då får de typiska blad runt hela stammen.

   Delete
 11. Voi kurjuus tuata kevätkurjenmiakkaa :(

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niinpä. Voit varmaan kuvitella, millaiset sadattelut ryydittävät pihakierroksiani :-D

   Delete
 12. Nuo keisarinpikarililjojen piipot ovat aika uhkeita! No nyt Saaripalstalla alkaa kasvamaan upea ritarinkannusviidakko, ne ovat ihania kukkia. Sellaisessa viidakossa lapsena pohjoisessa papan kanssa vaelsin, suosittelen, sinne saa vaikka labyrintin tehtyä :D Vein vinkistäsi itämättömän ritarinkannuskylvöksen navetan ikkunalle viileään ja nyt itää sielläkin, tosin en ihan noin paljoa kylvänyt, pussissa oli alle sata siementä sellaista matalaa tyyppiä!

  Harmi noita hirviöitä, miksi ne syövät aina kaikki ihanuudet, eikä metsässä olisi jo jotain vieläkin parempaa!

  Vilskettä riittää kissoillakin, ei nyt linssiluteeksi ehdi millään, Ransukaan! Rapsutuksia!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti alkaa ritarinkannusviidakko! Paitsi että peurat popsivat niitäkin, mutta kukkii sitten sitä mitä kukkii. Mahtava juttu, että pystyin auttamaan sinunkin ritareita itämään!
   Hirviöt ovat tosiaan niin hirviöitä. Ampuisin niitä oikein mielelläni, mutta pelkäisin osuvani johonkin naapuriin :-D Täytyisi varmaan ensin harjoitella jossain radalla...

   Delete
 13. Sieltä ne ihanat kukat nousevat yksi kerrallaan.
  Pojilla uskon että touhuja riittää ja meidänkin pihalla olisikin kiviaidalla paljon popsittavaa. Mukavaa Huhtikuuta sinne teille.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos, samaa teille! Nyt on hienoa aikaa, kun kaikki uusi ja raikas kasvu nousee taas maasta pitkän talven jälkeen.

   Delete
 14. Atsurinhelmililjaa odottelen minäkin tuolta luminen alta... , meillä lunta vielä riittää vaikka jotain pientä jo paikkapaikoin piipotteleekin. Sillä suunnalla on kevät hyvässä vauhdissa ja kaikesta päätellen myös ympäristön herkkusuut... Varmasti harmittaa kun aina jotain mielenkiintoista katoaa.
  Hienoa, että arpavoitto tuli perille ja että sisältö ilahdutti sinua. Omat kylvöhommat meni tältä keväältä aivan pipariksi, kun en uskalla laitaa mitään kasvamaan käsiongelman vuoksi. Mutta seurailenpa sinun kylvöksiä ja muiden blogikavereiden..
  Oikein mukavaa kevättä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos kovasti, olin niin iloinen tuosta voitosta, vaikka mitä herkkuja :-)
   Toivottavasti näet pian omat atsurit. Ne on kyllä ihmeen aikaisia! Muissa helmililjalajeissa on tuskin kukkavarren alkua näkyvissä, kun nämä jo kukkivat.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!