Wednesday, 13 April 2016

Päivän pamaukset


Krookukset leväyttävät kukkansa auki auringossa, kuten tänään. Kiveystä tehdessä tuli ihan hiki! Tämä on kultasahrami.

Viime syksynä perustin oranssin penkin, jonne itseoikeutetusti kuuluvat 'Orange Monarch' -sahramit. Tämäkin lienee kultasahrami.

Sahrameita pamahtelee koko ajan lisää. Maasta ylös ja kukka auki, pum! Tämä on risteymälaji eli tarhasahrami 'Advance'.

Lisää hempeilyä: vaaleanpunaiset 'Pink Sunrise' -helmililjat ja pikkusinililja 'Rosea', keskellä kuvaa yksi kukka auki. Nämä ovat pienenpieniä, vain muutaman senttimetrin korkuisia!

Sinisetkin pikkusinililjat ovat nousseet maasta. Niin myös mukulaleinikki, sen lehtiä on oikeassa reunassa.


Lämpimimmillä paikoilla ovat myös pystykiurunkannukset availemassa kukkiaan. Kylläpä kaikki tapahtuu nopeasti. Tahti ei saisi tästä ainakaan kiihtyä... juuri nyt on vuoden parhaat hetket.


Ensimmäiset posliinihyasintin kukat ovat avautuneet! Tämä taitaa olla ensimmäinen sipulikukka, jota pihalleni istutin kohta kymmenen vuotta sitten, ja tätä on levinnyt mukavasti vähän joka puolelle, moniin yllättäviinkin kohtiin. Ihana kukkanen.


Päivän pörinästä vastasi jättikokoinen kimalainen, jonka selkäpuolta en päässyt tutkimaan, se lensi nopeasti vaappuen pois tyhjennettyään ensin atsurihelmililjan kukat medestä.


Eikö ole söpö! Karvapehva.


Keisarinpikarililjat ovat venyneet hurjasti pituutta, Ransu esittelee. Alkaa pikku hiljaa tapahtua vähän korkeammallakin kuin maan tasalla.


Näsiä harkitsee jo vakavissaan kukkanuppujen avaamista.

Loppuun poikien puuhia: Ransun puskapissi. Ja kyllä, tällaisia kohtia on pihallani runsaasti, mutta niistä en ota niin paljoa kuvia!


Mustilla on tassut täynnä kyttäyshommia.

A lot in a day
This is the best time of year. Everything is new, the growth only just beginning. The perfect time to create new stone terraces and paving areas, and that is what I did today. In the evening there are plenty of new flowers that were only barely visible in the morning, it has been a simmeringly warm day. More of these, please!


Atsurihelmililja – Muscari azureum
Helmililja – Muscari
Keisarinpikarililja – Fritillaria imperialis, kuvan lajike on 'Aureomarginata'
Kultasahrami – Crocus chrysanthus
Mukulaleinikki – Ranunculus ficaria
Näsiä – Daphne mezereum
Pikkusinililja – Scilla bifolia
Posliinihyasintti – Puschkinia scilloides
Pystykiurunkannus – Corydalis solida
Tarhasahrami – Crocus hybridus

31 comments :

 1. Ihastuttavia kukkasia paaaljon, en voi käsittää, että nyt eletään jo sitä parasta kevätaikaa. Tuo advance olikin tosi nätti krookus. Ja nyt jo nuo helmililjatkin kukassa! Pojilla taitaa olla kevättä rinnassa kun pissailevat sinne tänne, hih.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin, nyt on niiiiin paras aika! Maassa ryömimisaika :-) Tummahelmililjoista ei vielä ole merkkiäkään, enkä tiedä, mikä risteymä tuo pinkki on, kun on niin aikainen. Atsuri on aina ensimmäinen helmililjoista, muuthan kukkivat vasta ekojen tulppaanien kanssa. Ihanaa, kun voi monia lajeja hankkimalla pidentää kukkakausia.

   Delete
 2. Kyllä sinulla alkaa olla niin kaunista-ja nuo ihanuudet, karvakaverit.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, äskenkin pihakierroksella olivat jaloissa pyörimässä - pihaseura on niistä niin mukavaa.

   Delete
 3. Komian näköösiä nua keisarinpikarililijat jo tuaski vaihees. Hianot leheret. Mäki ihastuun tuaho 'Advance'n.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Advancella on hieno pastelliväri, tosi kaunis!

   Delete
 4. Mulla ei edelleenkään kuki kuin yksi krysanteemi...muut kevätkukat ovat tunkeneet vasta lehtiä esiin...no hyvä kun eivät pidä liian kiirettä :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä ne ehtii! Yöt on kylmiä vielä.

   Delete
 5. Puutarhasi kasvivalikoima on niin runsas, että keväisin yllätyksiä nousee varmasti joka päivä. Luulen, että olen sinulta ottanut mallia posliinihyasinteista, ne ovat suloisia ja aikaisia kevätkukkia. Kiva kuulla, että myös leviävät helposti.

  ReplyDelete
  Replies
  1. PS. Korppoolainen käärmeenlaukka kasvaa iloisena kasvimaallani, kiitos itusilmuista!

   Delete
  2. Jee, ihanaa! Siitä voikin jo kerätä satoa leivän päälle, maistuu niin hienolta ,ja kiva ajatella samalla muinaisia merenkulkijoita ;-)
   Syksyllä uusien sipulikukkien istuttaminen on todella hyvä sijoitus, niistä on keväällä niin iso ilo! On samoista vanhoistakin, mutta uusia on aina mukava odottaa.

   Delete
 6. Oi miten hehkeitä ja monenlaisia kevätkukkijoita siellä onkaan! Tuo posliinihyasintti on todella kaunis, ovat muutkin, mutta ne ovat minulle tutumpia kukkasia. Onpas muhkea pörriäinen, näköä ja kokoa riittää! Niin tarkoitan nyt tuota kimalaista :) Ovat pojatkin muhkeita, ettei totuus unohtuisi! Täällä ei kuki vielä kunnolla mikään, mutta kovasti pukkaa kyllä piippoa ja muuta vihreää alkua. Lähinnä tuolla pihalla on nyt leikkurin hommia, kirurgisia toimenpiteitä. Ja tietysti ainaista kevään tulon ihailua... Avokompostikin on vielä sen verran kohmeessa, ettei sitä voi oikein vielä levitellä penkkeihin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Posliinihyasintin väri on ihanan raikas. Tosin näitä kaikkia pikkukukkia ihaillakseen täytyy maata rähmällään märässä maassa :-D
   Kimalaisia on todella monta lajia, tajusin tämän vasta pari vuotta sitten. Tuo oli valtava, oikea jumbojetti.
   Aurinkoisina päivinä kevät etenee nopeasti.

   Delete
 7. Väripläjäyksiä ja kaikenlaisia karvapeffaisia sun ilonasi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuo oli kevään eka kimalaisbongaukseni, niiden pörinän havaitseminen on niin riemastuttavaa. Ransu nyt pörisee vähän väliä ympäri vuotta ;-)

   Delete
 8. Voi että siellä on kevät pitkällä. Minä bongasin ekan kimalaisen viikonloppuna, voi sitä riemua keväästä ja surisevista ötököistä. Kesällä ne eivät sitten enää välttämättä olekaan kivoja, pistävät mokomat.
  Mun neljästä keisarinpikarililjasta näkyy vain yksi, liekö muut menehtyneet talven aikana.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ekan kimalaisen näkeminen (tai kuuleminen) on niin mukavaa! Voi hitsi, toivottavasti ne nousevat vielä. Joskus ne myös pitävät nihkeily-välivuoden.

   Delete
 9. Kevät kiireet on sitte Mustillakin :) En ymmärrä mihin on mun krookukset kahdesta penkistä hävinneet. Viime keväänä vielä oli, mut enää ei oo kun muutama :(

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi että, toivottavasti niitä vielä ilmestyy!

   Delete
 10. Miten hienostunut väritys 'Advancessa'! Kylläpä siellä jysähtelee, täällä vielä aika paljon vaisumpaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, Advance on herkku! Täällä jytisee. Sitten, kun rusokoiranhampaat avautuvat, kuuluu jytinän lisäksi riemunkiljuntaa.

   Delete
 11. Melkoista pamahtelua siellä,meillä hentojen plupsahtelujen varassa vielä ollaan. Ihana hehkutella sun aikaisilla ennen omia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hih, plumps! Tuli mieleen, kun lapsena siskon kanssa äänitettiin omaa kuunnelmaa kasetille, ja kun joku tyrkättiin uima-altaaseen, niin keksimme pudottaa superpallon mukilliseen vettä. Plops.

   Delete
 12. Kevät on vähän kuin ilotulitusta. Räpsähtelee näkyviin kaikenlaisia ihania asioita, ensin rauhakseen ja sitten kiihtyvällä tahdilla. Ihan lähiaikoina tapahtuu Suuri Pamaus, kun puihin ilmestyy lehdet. Se ihmetyttää joka kevät yhtä paljon. Että voi niin äkkiä tapahtua niin paljon!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niinpä, ihania räpsähdyksiä! Mä toivon, että tämä hetki ennen puiden vihertymistä kestää kauan - sitten tulee jo kesä niin äkisti. Vaikka se puhkeamishetki on kyllä upea, niin ihania sävyjä.

   Delete
 13. Kivoja pamauksia. Siellä selvästi valmistaudutaan värikkääseen vappuun. Täällä öiset pikkupakkaset vähän hidastavat pamahtelua.

  ReplyDelete
 14. Nyt etenee kevään tulo hurjaa vauhtia..kovin lämmintä päivällä mutta yöllä hrrr taitaa olla pakkasella.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niinpä tekee, ja sahaa ees taas - nytkin näyttää olevan aste pakkasta. Vaikea sitä on päivällä auringon lämmössä edes ajatella, että yöllä pakastaa.

   Delete
 15. Ovatpa nuo vaaleanpunaiset helmililjat hempeitä! Posliinihyasinteista haaveilen myös ja lisäsinkin ne jo syksyn sipuliostoslistalle.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nuo molemmat ovat niin kauniin pastellisia ja olisivat muuten tosi nätit myös yhdessä!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!