Saturday 10 October 2015

Risotto

Nyt tarkkana, sillä seuraa tämän vuoden ruokapostaus. Kovin usein näitä ei nimittäin heru!
Sain keväällä maa-artisokan taimen, mistä olen erittäin iloinen. Maa-artisokka kuuluu ehdottomiin lempimakuihini. Peurat verottivat kasvustoa rankasti, sain sadoksi kolme pähkinän kokoista mukulaa.

The first harvest
I just love Jerusalem artichoke. Its flavour is so refined! Hence I was so pleased as I received a plant last spring. Deer ate it with great gusto, as they eat nearly everything. I harvested three nut-sized tubers and boy did they make a great risotto!

Luulin 19-vuotiaaksi asti, että risotto on tylsää ruokaa, jota tehdään Uncle Ben's -riisistä ja herne-maissi-paprikasta. Sitten ystävä perehdytti minut italialaiseen ruokamaailmaan, eikä paluuta ole ollut. Ai TÄLLAISTA risotto onkin!
Ensimmäinen oikea risotto, jota sain, ja jonka tekoon samalla osallistuin, oli kinkku-rosmariinirisottoa. Vähän sillä reseptillä tein nytkin, mutta en laittanut lihaa. Päätin, että maa-artisokan hieno maku ei saa peittyä.
Ensin kuullotin sipulia ja valkosipulia voissa, sitten lisäsin riisiä ja kuullotin hieman lisää. Taisin lisätä maa-artisokatkin viipaleina tässä vaiheessa.

Seuraavaksi lorautus viiniä, valkkari olisi varmaan sopinut myös, mutta sitä ei ollut.


Kun viini on imeytynyt, aletaan lisätä lihalientä vähän kerrallaan välillä sekoittaen. Aina, kun neste on imeytynyt, lisätään uutta – paitsi sitten, kun risotto on valmista. Täytyy olla tarkkana, että siitä tulee al dente eikä mitään ylikypsää kanttiinirisottoa!

Rosmariinia lisätään loppuvaiheessa. Kun risotto on valmista, siihen voi vielä sekoittaa voinokareen. Risottoannoksen päälle raastetaan parmesaania.

Kuvaa valmiista annoksesta ei ole, sillä imuroin sen heti lautaselle saatuani.
Iloisia risottohetkiä kaikille muillekin, ja muistakaahan ottaa rosmariinit ulkoa sisälle! Minun meinasi unohtua ja pakastua.

Maa-artisokka – Jerusalem artichoke – Helianthus tuberosus

36 comments :

  1. Replies
    1. Joo, on tosi hyvää! Teen usein risottoa ilman viiniä, kun sitä ei aina ole, mutta on se maukkaampaa viiniplörön kanssa. Risottoa voi tehdä mistä vain :-) Alkuperäinen ohje oli kinkkusuikaleiden tai -kuutioiden kanssa.

      Delete
  2. Risotto on siitä kiva ruoka, että sitä voi muunnelle aina tarpeiden mukaan. Helppoa tehdä ja nautinnollista syödä.
    Vuosikymmeniä sitten, kun olin pikkutyttönä töissä ison kartanon puutarhassa, jo silloin tutustuin maa-artisokkaan, tuohon herkkuun, mutta muistanko väärin, että se oli monivuotinen kasvi? Ainakaan niiden mukulat eivät olleet noin sileitä kuin nuo sinun ovat.
    Ihanaista lokakuuta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Juu, on tuo monivuotinen kasvi. Nuo mukulat olen jo kuorinut, ne olivat aika pieniä ja siten ei kovin muhkuraisia. Peurat kun söivät kasvustoa koko kesän, ei juuristokaan sitten kovasti kasvanut.

      Delete
  3. Kiitos vinkistä, ja innostuksesta - nimittäin minulla on maa- artisokkaa pilvin pimein :) Tuli tuossa mieleen että mikä estäisi tarjoilemasta risoton noin, ja lihan sitten erikseen.. Minun artisokat ovat niin muhkuraisia että niitä on vaikea kuoria, mutta luin jostain että ne voi myös hyvin harjattuina ja pestyinä paistaa pannulla kuorineen. Tänään koklaan, kiitos Saila <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olin itsekin ajatellut käyttää ne tuoreempina ja kokeilla tuota ettei kuorisi, mutta sitten kului kuitenkin muutama päivä sadonkorjuun ja käytön välissä, niin kuori oli jo kuivunut.
      Risotto on Italiassa usein alkuruoka, kuten pastakin, ja sen jälkeen tarjoillaan liha, jonka kanssa ei sitten olekaan mitään perunoita tms. kuten meillä.

      Delete
  4. Varmasti herkkua. Pitää kokeilla. Kiitos, Saila.

    ReplyDelete
  5. Hmm., risottoon! Keräsin myös eilen maa-artisokkaa, ja juuri mietin, tekisinkö keiton vai jotain muuta. Muutaman taimen jätin paikoilleen. Olkoot talven yli, tai jos myöhemmin syksyllä tekee herkkua mieli.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Juu, vaikka mukuloita oli vain kolme pientä, sai koko risotto niistä aivan ihanan aromin. Kiva, jos pystyin innostamaan uusiin kokeiluihin!

      Delete
  6. Suht koht helposti syntyvä herkku. Hyvä, että peurat eivät vieneet koko satoa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eivät ne mukuloita olleet syöneet, mutta kun maanpäällinen kasvusto oli koko kesän ajan max 30 cm korkeaa, niin eihän satoakaan sitten kovin paljoa tule. Tuo ei ole vaikeaa, eikä tarvita montaa astiaa valmistukseen!

      Delete
  7. Vaude, mikä hella! Ja vanhat esineet. Vasta kolmannella selauskerralla pystyin keskittymään itse ruuanvalmistukseen. Maistelin ensin vaakaa, kahvipannua ja koko miljöötä! Mukavaa syksyä, Riitta

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos kovasti! Vanhat rojut ovat kovin mieleeni.

      Delete
  8. Kerran sinulla oli myös pastapostaus ja noudatin ohjettasi. Tuli herkkua. Parempaa pastaruokaa kuin ikinä ennen olin laittanut, vaikkei ollut paljon tykötarpeita, eli juuri siksi, ettei tykötarpeita ollut liikaa. Nyt tuli sitten risotto-ohje, jota voi hyvillä mielen noudattaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mitä ihmettä, mikähän ohje sekin oli. En yhtään muista, mutta ei se haittaa, mukavaa on jos tykkäsit! Italialaiset ruuat tuntuvat olevan hyviä juuri siksi, ettei ole ängetty kaikkea mahdollista yhteen ruokaan.

      Delete
    2. Minäpäs muistan! Siinä oli salviaa ja kanaa :)

      Delete
    3. Ai niin, salviapasta! Mutta en kyllä laita siihen mitään kanaa... hmm... No, olisi se varmaan hyvää niinkin!

      Delete
  9. Kiitos risotto-ohjeesta, mulla on vähän samat kokemukset risotosta herne-maissi-paprikoineen...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hih, ole hyvä! En tajua lainkaan, kuka on mennyt keksimään siitä sen herne-maissi-paprika-version.

      Delete
  10. Juuri tulin ulkoa kääntämästä kasvimaata ja vannoin, että tänä vuonna kävisin kyllä edes kerran kaivamassa maa-artisokkia ennen maan jäätymistä. Voisinkin kokeilla ainaisen keiton sijaan tuollaista risottoa niistä, nami!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiva, jos sait idean ja jos se maistuukin vielä :-)

      Delete
  11. Meilläkin maa-artisokat jäi tosi pieniksi, syy taitaa olla kuivuudessa. Syyskuussa satoi todella vähän, lokakuussa ei ole satanut kuin kerran. Mutta hyviä ne on, tykkään tehdä keitoksi porkkanan ja perunan kanssa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kuivuuskin voi olla ongelma, tosi alkukesällä sitä ongelmaa ei ollut :-D Nyt on tosiaan ihan rutikuivaa!

      Delete
  12. Mulla on ollut tuollainen samanlainen käsitys risotosta kuin sinulla silloin joskus aiemmin, tuohan siis kuullostaa ihanalta ja tuoksuu melkein tänne asti! Hyvää varmaan. Mulla ei artisokkaa ole kasvussa, pelkään sen huimaa taipumusta levitä rajattomasti, täytyisi löytää sopiva paikka!

    Meilläkin on nyt kauriita tokallinen, söivät matoiset omenat puiden alta, siis siivosivat alueen huolella ja maistelivat saarniani, no siitä en tykännyt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Risottoriisi (Carnaroli, Arborio tms. pyöreäjyväinen puuroutuva riisi) on ihan eri juttu kuin irtojyväinen, tajusin vasta tuolloin 19-vuotiaana, että risoton koostumus onkin ihan eri kuin olin siihen asti luullut. Se on tahmeaa, ihanaa mössöä...! Ja sitä voi tehdä ihan mistä vain, mutta liikaa ainesosia ei saa olla.
      Toivottavasti kauriit eivät iske tärkeiden taimiesi kimppuun!

      Delete
  13. Jukra mun pitää saada puutarhaan noita maa-artisokkia kasvamaan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. No jukra, joo! Ne on niin hyviä. Haaveilen maa-artisokkakeitosta, sellaisesta oikein kermaisesta, mutta tämänvuotinen sato ei ihan riittänyt. Ehkä keväällä sitten!

      Delete
  14. ihana tuoksu leijaili keittiöstäsi tänne asti!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihania tuoksuja noista risotoista tuleekin!

      Delete
  15. Nam. Teen joskus tattirisottoa vähän samalla kaavaalla. Kylläpä artsokkasatosi jäi pieneksi. Voisit keväällä hakea täältä kunnon mukulat jos sinulla löytyy niille tilaa. Nehän kasvavat melkein missä vain. Opin tänä kesänä peuroilta, että varret voi katkoa, ne haarautuvat ja kukkivat matalampina. Minulla varret venähtävät yli kolmimetrisiksi ja kaatuilevat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joo, nam! Sienirisotto on kans herkkua.
      Mulla ei kukkineet maa-artisokat edes haaroittuneina, kun peurat söivät niitä koko ajan noin 40 cm:n korkeudelta, koko kesän. Pöh. Peurarisotto maistuisi!

      Delete
  16. Risotot OVAT hyviä. Appelsiinirisotto & paistetut kananpalat, nam myöskin täällä. Risottosi on yksinkertainen, mutta ainekset tekevät siitä varmasti makoisan. Rosmariini on mausteena hyvä ja vahva, ei liikaa, muuten jää syömättä, valtaa koko menyyn.
    Sirpa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yksinkertainen onkin parasta, turha yrittää mitään erikoiskikkailuja :-) Kokemusta liiallisesta rosmariinin laitosta risottoon kyllä on, sitä virhettä en toiste tee!

      Delete
  17. Kuulostaa aivan täydellisen herkulliselta. Maistoin Wienissä taidemuseon kahvilassa aivan superhyvää sienirisottoa, taivaallista! Ja mietin että miten näitä tehdään... ??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tässä tuli pähkinänkuoressa teko-ohje, eli viini ja liemi (liha, kala, kasvis-) ja pyöreäjyväinen risottoriisi ovat taikasanat. Sitten vain säveltämään eri aineksilla!

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!