Sunday, 25 October 2015

Toiveita juoksevasta vedestä

Yksi puuha kesän työlistallani oli vesijohdon kaivaminen syvemmälle ja eristäminen. Vaikka putkessa kulkee sulanapitokaapeli, on letku lähes joka talvi jäätynyt. Viime talvi oli siitä erinomainen, että vettä tuli hanasta koko talven.
Talon lähellä oleva pää oli jo saanut styroksia päälleen siinä vaiheessa, kun salaoja kaivettiin. Nyt käsittelin lopun. Kaivaminen olikin helppoa, sillä letku oli aivan pinnassa. Tämän tiesin jo etukäteen siitä, että se on sulanapitokaapelin asennuksen jälkeen sulattanut lunta päältään. Letkun päällä oli tuskin kolmea senttimetriä maata.

Nämä kuvat on muuten otettu viikkoja sitten. Tämä täytyy sanoa ennen kuin joku älähtää kesäisistä maisemista! Tarkastaja saapuu paikalle.

Jaahas, jaahas...


Laitoin letkun ympärille oman vaahtomuovisen putkieristeensä, sen lisäksi kaivoin letkua sen verran syvemmälle kuin pystyin. Päälleen se sai paksujen styroksilevyjen paloja. En lähtenyt siihen, että poraisin talon sokkeliin ja kaivoon uusia reikiä syvemmälle, jotta letkun saisi routarajan alle.
Betoninen sokkeli ja kaivonrengas ovat tosin sellaisia kohtia, joissa betonin kylmää johtava ominaisuus saattaa jäädyttää vesiputken, mutta niissäkin on nyt letkun ympärillä aiempaa paremmin eristettä. Toivottavasti se auttaa.
Kivikin johtaa kylmyyttä. Yhdessä kohdassa letkun matkan varrella on suuri kivi lähes maan pinnassa, ja letku kulki aivan siinä kiinni. Siirsin letkua kauemmas ja eristin sen huolella kivestä. Olen kuullut tapauksesta, jossa suuri kivi johti pakkasta maan pinnasta syvemmälle ja aiheutti putken vuotuisen jäätymisen, joka loppui vasta, kun kivi kaivettiin pois.

Tässä vaiheessa minun piti jättää työ kesken ja hankkia lisää putkieristettä. Tarkastaja valvoo, millaiseksi työmaa jätetään.


Menin myös tikkailla kaivoon laittamaan putkieristeen sinnekin, sillä letku kulkee ilmassa jonkin matkaa ennen kuin osuu veteen. Kylminä talvina kaivon vedenpinta on jäätynyt. Toivotaan, ettei sellaisia tule, mutta nyt on varauduttu.

Aloitin muuten oman blogin pidon Yhteyshyvän verkkosivuille! Siellä on enemmän näitä rakennusjuttuja sun muita, mutta totta kai kirjoitan niistä tännekin entiseen malliin. Yhteishyvän-blogini nimi on Nainen ja moottorisaha ja se löytyy täältä. Tervetuloa sinnekin!

Insulated water
During cold winters, that is every winter apart from the last one, my water pipe has frozen. Now I attempt to get running water year round. Let's hope the insulation works!

57 comments :

 1. Kyllä tuo ihan ammattimaiselta näyttää. Meillä uusittiin putket muutama vuosi sitten ja silloinkin laitettiin tuota styroksia putken päälle.
  Toivotaan, että pelittää hyvin pakkasilla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oi, hieno kuulla! Keksin tuon styroksin itse, kun sitä kerta oli varastossani, eli ei ollut ihan tuulesta temmattu idea sitten.
   Jos saisi jokusen viikon lisää juoksevaa vettä sekä syys- että kevätpuolella, niin sekin olisi jo kotiinpäin!

   Delete
 2. Kyllä nyt luulisi veden virtavan iloisesti koko talven. meillä kävi niin, että iso kivi jäädytti myös vesijohdon joka talvi kunnes se poistettiin ja styroksia sitten putken suojaksi.
  On ihanaa kun on tarkastaja joka katsoo onko kaikki tehty OK.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ahaa, teilläkin oli kiviongelma. Toivotaan, että se tällä ratkesi minunkin osaltani.
   Sinullakin on untuvapöksyinen ylitarkastaja :-)

   Delete
 3. Mietinkin yksi päivä näitä sinun vesijohtojasi :)Toivottavasti auttaa, ison urakan olet tehnyt. Meillä kun naapurissa aina jäätyi putket niin työukkeli sanoi, että kriittisin kohta on sisäänmenoaukko. Toivotaan myös leutoa talvea...Ihana juttu tuo Yhteishyvän, upea!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivotaan! Tosiaan, se kohta missä putki menee sokkelin läpi kellariin on ongelmapaikka ja toivon, että vika ei ole siinä - sitten en tiedä mitä voin enää tehdä.

   Delete
 4. Kunnon urakka! Meillä oli vastaava homma aikoinaan Sipoossa asuessamme. Kaivolla oli lähes pari sataa metriä matkaa. Yhtenä jouluna putki jäätyi ja vedimme koko joulun pulkalla kaivolta vettä. Mielenkiintoista hommaa...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Apua, miten pitkä matka ja jouluna vielä!

   Delete
 5. Kaikenlaiseen sitä joutuu. Meillä vesijohtoa ei saa kaivettua maahan koska kallio niin pinnassa joka puolella. Siksi putki kulkee todella paksun eristekäärön sisällä, se kyllä auttaa. Lämmityskaapelia käytetään vain kovimmilla pakkasilla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ahaa, teillä ei ole edes kaapelia tarvittu, sepä kiinnostavaa!

   Delete
  2. Toinen mikä auttaa on se että meillä käytetään vettä koko ajan. Joka päivä on päällä pesu- ja tiskikone, joku käy suihkussa tai laskee vettä hanassa. Juokseva vesi ei jäädy :D
   Mutta tietysti yhden hengen taloudessa menee vettä eri tahtiin kuin meillä, silloin parempi suojaus on paikoillaan.

   Delete
  3. Totta. Minä kun olen välillä poissa ja vesi ei liiku ollenkaan, niin se ei ainakaan auta asiaa.

   Delete
 6. Menitkö Ransu tarkistamaan kaivoonkin? - Pepsi

  ReplyDelete
 7. Voi mahoton, mitä kaikkea sie osaatkin tehdä, hattua siulle nostan.
  Toivotaan ettei putket nyt jäädy.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi kiitos! Tuo ei kyllä ollut yhtään vaikeaa, ihan yksinkertaista hommaa. Kun nyt vain tekisi tehtävänsä ja saisi juoksevaa vettä talvipakkasillakin!

   Delete
 8. Sä oot kyllä tosi reipas ja monitaituri!
  Toivottavasti nyt vesi juoksee koko talven.
  Onnea uudelle, hauskalle ja hyödylliselle blogille!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Heh, kiitos! Täytyy olla, kun ei ole työmiesten armeijaa ;-)

   Delete
 9. Virallinen tarkastaja on tomerana häntä pystyssä :) Aika urakka sinulla tuossa! Toivottavasti vesi juoksee nyt talvet jäätämättä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivotaan näin. Ransulla on tarkkaavainen ote näihin hommiin.

   Delete
 10. Kokemusta on jäätyneitä putkista..:) Toivotaan, että tulee lunta, sekin eristää kylmältä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivotaan näin. Saaristossa sitä harvoin kovin paljon tulee.

   Delete
 11. Toivotaan että saat poikien kanssa nauttia juoksevasta vedestä talvellakin. Varsin pätevältä se vaikuttaa. Ja tarkastaja hurjan komealta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tarkastaja on niin komea, että suorastaan aiheutti keskittymishäiriöitä!

   Delete
 12. Jee uusi blogi! Hienoa, Saila! Pistetään seurantaan.

  Teillä on kyllä tuo työnjohto kohdillaan. Koitapa tehdä joskus jotain salaa...?

  ReplyDelete
 13. Juokseva vesi on kyllä hieno asia. Varmasti lihaksissa tuntuu tuo kaivaminen. Meillä nurmikko on paikoin niin tiivistä, ettei meinaa lapiolla läpi päästä. Toivottavasti nämä upeat syyssäät jatkuvat. Tsemppiä monitaiturille saareen!

  ReplyDelete
 14. Luksusta tuokin, juokeva vesi. Niin moni pitää sitäkin itsestään selvänä asiana:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Älä muuta sano! Se helpottaa elämää kummasti.

   Delete
 15. Noita kaivantoja katsellessa tulee kyllä mieleen toivoa joulupukilta ihkaomaa pikkuruista bobcatia. Ihan pätevillä menetelmillä hommassa etenet, joten luulisi noiden toimenpiteiden auttavan. Aika pinnassa vesiputki tosiaan on kulkenut, jos sen päällä on vain kolme senttiä maata. Tottakai se silloin jäätyy. Etenkin, ellei tule lunta päälle.
  Ihan turha muuten väittää, etteivätkö naiset selviytyisi jos jonkinlaisista rakennushommista. Tässä siitä on taas oiva merkki. Peukutus sinulle Saila! Eikä kyllä ole moittimista työmaan valvonnassakaan. Muhkea karvapöksykolli hoitaa sen puolen kaikkien lakien mukaisesti.
  Täytyypä käydä katsomassa uutta blogiasi. Ja laittaa sen vakiseurantaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oma pikku bobcat olisi unelmien täyttymys! Täytynee kirjoittaa pukille.

   Delete
 16. Siellä on pistetty lapio tosiaan heilumaan! Meillä myös jäätyivät putket ihan alussa, taisi olla eka uusivuosi. Haettiin kipakasti kaupasta sellainen halppis höyrypesuri ja siihen yhdistettiin letkua. Se letku sitten jäätyneeseen putkeen sisälle ja aina sentti kerrallaan sulatettiin putkea kahdessa vuorossa. Omalla vuorollani se sitten aukesi ja vedet vain purskahtivat ympäri teknisen tilan seiniä:) Voi mitä muistoja, ikävät asiatkin tuppaavat kääntymään iloisiksi muistoiksi kunhan vain kuluu tarpeeksi aikaa :) Toivottavasti ei kuitenkaan saada enää lisää jäätäviä muistoja ;D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi ei - toivottavasti tuollaisia kokemuksia ei enää tule.

   Delete
 17. Nainen ja moottorisaha!! Wsu! Hianoo ja mitä mahtavin nimi blogilla. Hyvä Saila, oot taitava kyl vähän kaikessa!
  Nyt tulee lauha talvi...tulee.tulee...., mutta on nuo eristykset tosi tärkeät.
  Parasta a- ryhmää tuo karvainen työnjohto...Pantteri- isäntä ilmeisesti tupluureilla.
  Meille tulee Yhteishyvä....tosin saa sen kai ilmaiseksiki noista Siwoista yms.
  Nainen ja moottorisaha :D Jee!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Heh, kiitos :-D Ahaa, lauha talvi tulee. Kiitos tiedosta! ;-)

   Delete
 18. Oletpa melkoinen uurastaja, itse en noita kaivuu, moottorisaha, enkä muitakaan eristysjuttuja ole koskaan tehnyt, ja en varmaan edes osaisi. Hienoa kun tiedät, mitä jäätyvälle vesiputkelle pitää tehdä.
  On kurja, jos vesiputki "piiputtaa" talvella ja yskäisee pelkkää ilmaa.

  Työmaapäällikkö on touhuissa aina mukana, häntä ei tosin palella talvellakaan, onhan hänellä villahousut. Metsäkissan käpälät ovat kuitenkin tosi arat talvella. Hän on aina niiiiiin kiinnostunut kaikesta : )
  Sirpa

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kaikenlaista täytyy tehdä, kun vanhan talon hankkii.
   Ehkä niistä käpälistä johtuu, että Ransu ei halua pakkasella ulos eikä pidä lumesta.

   Delete
 19. Toivottavasti uurastus auttaa. Ilman juoksevaa vettä kaikkeen saa kulumaan enemmän aikaa.

  ReplyDelete
 20. mahtavaa huomata et muutkin kavavat viel käsipelillä! isäntä kaivoi muutama vuosi sitten saostuskentän käsipelillä ja hiukan hullun hommana pidettiin. nyt syksystä avannut rajaojan käsipelillä ku naapuri ei ehdi kaivaa kaivurillaan kiireidensä vuoksi;)
  meil mökil käytetään maanpäällistä vesijohtoa juur siksi kun vähän ollaan siellä kylmän aikaa et putkes jäätys ihka varmasti. piipahdin uudessa blogissasi, mahtava alku, onnea matkaan Saila Yhteishyvän blogiisi:))

  ReplyDelete
  Replies
  1. tai kaivavat, ensin kaivetaan, sillee kasvatetaan hauiksia...

   Delete
  2. Kyllä vaan, käsipelillä siirtyy paljonkin maata mutta ei niin nopeasti kuin nykypäivänä on totuttu noiden koneiden ansiosta... niillä vain tulee ympäristöstä niin ruma, maa tallaantuu ja tiivistyy raskaan koneen alla.
   Kiitos Ilona!

   Delete
 21. Ison työn olet tehnyt, toivotaan siis juoksevaa vettä vuoden ympäri:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. No juu, vähän tuohonkin kului aikaa, mutta niinhän kaikkeen menee ;-)

   Delete
 22. Toivottavasti tälläkin kertaa vesi kulkee koko talven! Valmistelut on ainakin asialliset.

  ReplyDelete
 23. No huh, ei ihme jos on jäätynyt kun noin pinnassa kulkee. Toivotaan, että nyt pysyy sulana :)

  ReplyDelete
 24. Ohhoh. Hommaahan tuossa on! Toivottavasti nyt pysyy paremmin sulana!! ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hommaa on kaikessa vanhan omakotitalon asujana, kuten tiedät ;-)

   Delete
 25. Saila, onnittelut♥ Tarkoitan tietenkin Cisionin listausta, jossa upeasti olet toisena!

  (Lukisin kaikkien kaikki jutut nyt, mutta kolmen viikon poissaololla on hintansa, niin kirjoissa kuin puutarhassa;) Palataan!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos kovasti ja onnittelut itsellesi ykkössijasta!

   Delete
 26. Oot sä vaan ihan mahottoman ahkera! Sulla on kyllä hyvä pomo tuossa hommassa :)
  Yks kysymys. Mitä tapahtuu, jos nyt leikkaan Fammentanzin alas?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Noooh... tää oli jo viikkoja sitten tehty juttu, jonka halusin todellakin saada tehtyä ennen talven tuloa! Onhan tässä ollut keväästä asti aikaa ;-)
   Tjaa, ruusuille parempi leikkuuaika olisi keväällä. Maalis-huhtikuussa. Mutta tuo on sen verran kestävä ruusu, että mikä ettei, kai voi kokeilla leikkuuta nytkin.

   Delete
 27. Mielenkiintoisia kaivantoja, taatusti kiinnostaa karvapeppuja :) kävikö heti kokeilemassa, että miten toimis vessana? Meillä tuoreet kaivannot testataan oitis.

  ReplyDelete
  Replies
  1. :-D En ainakaan todistanut tällaista tapahtumaa, mutta ehkäpä joku kävi salaa!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!