Friday, 9 October 2015

Siirrytään sisälle

Valitettavasti on myönnettävä, että on taas se aika vuodesta, jolloin aktiviteetit siirtyvät sisälle. En edelleen ymmärrä ihmisiä, joiden mielestä on mukavaa, että on kylmää ja saa käpertyä sinne kuuluisaan sohvannurkkaan – kai se on paikoillaan kesälläkin? Valo vähenee, kylmyys lisääntyy, minusta nämä ovat selviä merkkejä siitä, että meidän pitäisi pystyä levittämään siipemme ja painumaan jonnekin missä elinolosuhteet ovat inhimillisempiä.
Kun nyt sain pahimman ärtymyksen puettua sanoiksi, helpotti ehkä hieman ja voin todeta, että pääsin tänä kesänä keittiön ikkunaan asti, vaikka kesäkuussa tuntuikin siltä, ettei tuplia pysty ottamaan pois koko kesänä – liian kylmää. Tämä pahiten hilseillyt ikkuna, jota muutama blogiystävä jo haikaili päästä rapsuttamaan, on nyt puoliksi kunnostettu.

Moan, moan, moan
Shortening days and cooling weather force one to move in. Sigh. I am really, really not an indoor person! Really. Sitting by some fire wrapped in some blanket (which to me seem more like a method of survival rather than enjoyment per se) are a poor substitute to summer, planting season and birds nesting everywhere in the garden.
At least the window restoration proceeded until the kitchen window this summer, even if in June it felt like the double windows could not be removed at all this year, so cold it was.

Ehkä jonakin vuonna pääsen eteisen ikkunoihin asti, kuistin suojassa tämä on työlistalla viimeisenä.

Pelargonit sun muut rehut joutuvat myös muuttamaan kämppäkavereikseni sisälle ihanan ulkoilukauden päätteeksi. Viime yönä olikin lähes neljä astetta pakkasta, toivottavasti viimeiset ulos jääneet pelakuut ovat vielä hengissä. Niitä on niin paljon, että omaa laiskuuttani olen tuonut niitä ripotellen sisälle.


Huone-esikko vietti koko kesän sisällä tällä kertaa. Se täytyy pitää poissa paahteesta ja kastella runsaasti.


Pasuunakin siirtyi sisälle pari päivää sitten. Tällä oli vaikea kesä eikä kukkia ilmestynyt ollenkaan. Kasvi ei onneksi myöskään kasvanut, sillä siinä on hirmuinen roudaaminen jo nyt! Runko on tainnut kasvaa paksuutta kuitenkin.
Leikkaisin sen muuten pistokkaiksi, mutta talvella on niin mukavaa istua puun alla lukemassa, että en millään raaski, vaikka selkä huutaa apua tämän kuljettamisessa portaissa, kynnyksissä ja ahtaissa kurveissa, vaikka kärryllä kuljetankin.


Neuletilaukset ja kiire saada valmista joulumarkkinoille tuottavat iltapuuhaa.

Todellisuus-keittiökuva, heh. Vedin viimein tv-antennin johdon kulkemaan seinää pitkin, se on tähän asti mennyt keskeltä keittiön lattiaa olohuoneeseen. Koska antennin tv-pää hajosi ja se on itse tehdyllä kuparilanka-jeesusteippi-viritelmällä kiinni tv:n takaseinässä, ei johtoon saa nyt missään nimessä kompastua, tai kuva menee.
Tällaista täällä tänään. Tai tässä eräänä päivänä, tavarat ovat jo paikoillaan.

There was a mayhem in the kitchen when I needed to rewire the tv antenna... not that this is VERY different from my ordinary daily mayhem.


Tämä saattaa tulla  järkytyksenä joillekin lukijoille, mutta minulla on jo nk. jouluvalot. Pidän valosarjoja paikoillaan ympäri vuoden, mutta nyt olen sytyttänyt niitä. Ainakin kaksi kertaa. Ei tässä muukaan auta.
Iloista viikonloppua, lämpenevää ensi viikkoa ja pian saapuvaa kevättä kaikille!


Huone-esikko – Primula obconica
Pasuuna – Brugmansia

40 comments :

 1. Kamalia pakkasia todellakin ollut, harmittaa niiden kasvien osalta, jotka olisivat vielä kukkelehtineet iloisesti. Dahliat ja tuoksumiekkaliljat ovat ihan ruskeina kaikkine ihanine nuppuineen. Toisaalta onhan se luonnolle hyväksikin, että saavat pikkuisen varoituksen tulevasta talvesta, muutenkin kuin valon vähenemisen muodossa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo.. periaatteessa syksyn tulon ei pitäisi tulla yllätyksenä lokakuussa. Olisin voinut ottaa pelakuut sun muut sisälle jo kuukausi sitten. Mutta ei niissä mitään pakkasvaurioita vielä näy, kun niitä tarkastin (ja kannoin taas pari sisälle).

   Delete
 2. Toinen valosarjalainen ilmoittautuu, lasikuistilla ja isännänhuoneessa ovat päällä ympäri vuoden :D
  Kylmä on ikävää ja vielä ikävämpää on pimeys joka alkaa iltaisin ihan liian varhain. Mutta onneksi kevät on taas ihan kohta (tällä ajatuksella selviää talven yli).

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihana ajatus, tartun siihen kuin hukkuva oljenkorteen.

   Delete
 3. Uskallanko sanoakkaan, mutta syksy on minusta aivan ihanaa aikaa..:DD ...ja minulla roikkuvat tunnelmavalot (huom, ei jouluvalot) jo keittiön ikkunassa..vaikka en tiedä mikä ero niissä on..joulu vai tunnelma..:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onhan se hyvä, että jotkut pitävät syksystä. Mitähän siitäkin tulisi, jos kaikki voivottelisivat kuorossa - kurjuuden massatapahtuma?
   Ystäväni mies oli huomaavinaan, että naiset alkavat innostua valosarjoista noin nelikymppisinä. Hän nimesi ne sitten ikäkausivaloiksi ;-)

   Delete
 4. Spot on. Allekirjoitan kaiken mitä kirjoitit niin täysin. Tälläiselle ulkoilma-puutarhaihmiselle joku sohvannurkka ei kauheasti auta. Ihana kun sulla on tuo kukkiva olohuone nyt. Hurjan kokoinen pasuuna, on siinä roudaamista, ajatus sen alla istumisesta on aah! Kaaoskeittiökuva nauratti, kiva nähdä todellisuuskuvia kaiken siloposkisisustusmaailman rinnalla. Mayhem todella :) Tsemppiä myyjäis/myyntikiireisiin!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, kukkatapetti olkkarissa ja kaikki livekukat päälle. Se on sentään kivaa!
   Kiitos, ei tässä vielä kiireitä ole, mutta käsin neulominen ei ole mitään nopeaa touhua. Kun tässä vaiheessa aloittaa joulumyyjäisiin kutomisen, tietää jo kättelyssä, että tulee kauhea kiire, ei tässä montaa hanskaparia ehdi tehdä.

   Delete
 5. Jotenkin tämä kylmyys ihan lamaannuttaa. Vaikka ikkunasta katsoen näyttää ihan kauniilta, aurinko on paistellut joka päivä.
  Pelakuut olen siirrellyt autotalliin turvaan, muttta mitään syksyistutuksia en ole vielä ehtinyt ajattelemaan.
  Onneksi on sisäkasveja ja tuo pian saapuvan kevään toivotus oli kyllä niin tsemppaava.:)
  En muuten tiennyt että kudot noita tuotteita itse nettikauppaasi. Sähän oot tosi monitaituri.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi kiitos! Hitaastihan noita neuleita syntyy, mutta jotain aina kumminkin.
   Onneksi puolen vuoden päästä on kevät täydessä tohinassa, ja hyvällä lykyllä se voi alkaa jo helmikuussa :-)

   Delete
 6. Antaako karvapöksypojat kukkien olla sisällä rauhassa vai nakerrellaanko niitä? En myöskään tykkää tästä kylmästä ajasta, joten ripustaudun kevään odotukseen. Täällä myös osassa huushollia palaa tunnelmavalot ympärivuoden ja heti syksyllä pimeiden tultua muuallakin. Aurinkoisia syyspäiviä! ehkäpä joulumyyjäisissä tavataan...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ei pojat nakerra oikein mitään huonekasveja, pieninä kyllä, mutta ei enää näin aikuisina. Antavat niiden olla kaupungissakin rauhassa ja syövät vain kissanruohoa. No, siellä mulla ei olekaan juuri muuta kuin kaktuksia!

   Delete
 7. Ne mitään jouluvaloja ole vaan kaamosvaloja tai vaan valoja - ympärivuoden mullakin on parit valosarjat lamppuina lasipurkissa. Jotkut tosiaan huokaisee, että ei sitä puutarhailua olisi jaksanutkaan enää - en ymmärrä, tahtoisin sen jatkuvan vuoden ympäri! Meillä oli viime yönä 9.9°, siis miinusta...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin, mullakin on kaupunkikeittössä ihan kattovalaisimena ns. joulutähti, se on lamppu eikä mikään jouluvalo!
   Juu, on se ihme, miten kukaan voi kyllästyä vihreyteen ja kasvukauteen?! Huh, aika kovat pakkaslukemat.

   Delete
 8. Tsemppiä Saila! Olet luonut sisätiloihin niin lämpöisen ja kotoisen tunnelman, että mikäs siellä on ollessa ;)
  Jooluvalotkin on oikein jees!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos ja tsemppiä sinnekin! Toivotaan oikein aikaista lumikellokevättä, istutin yli sata lumikellon sipulia viime viikolla :-)

   Delete
 9. Kuvat näyttää kyllä syksyltä... Tuo jossa on ompelukoneen kulmaa mukana, tykkään erityisesti :)

  Kyl sää täänkin syksyn ja talven kestät. Aurinko paistaa aina välillä (kuten tätä kirjoittaessani esim).

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, kai tää menee kun aiemmatkin on menneet. Tiukille se kyllä ottaa! Onneksi ei tiedä, jos tulee kamala kylmä kevät, niin voi etukäteen elää toivossa, että kevät tulisi jo helmikuussa.
   Ihania nää aurinkoiset päivät!

   Delete
 10. Komppaniaan sinua ihan sataprosenttisesti. Intian pimeyttä, kylmyyttä ja elämän siirtymistä sisälle. Syksyä epämiellyttävämpää on vain talvi ja lumityöt. Eilen katsoin telkusta 80-luvun Kaurismäen elokuvaa, jossa näyttelijä käveli narskuvassa pakkaslumessa. Hui, miten selkäpiitä kylmäsi.
  Ei ne ole jouluvaloja tähän aikaan vuodesta, vaan sisustusvaloja. Niitä roikkuu jo minullakin. Pitäähän tähän pimeyteen välillä saada.
  Harva sitä pasuunapuun katveessa talvi-iltaisin istuu.

  ReplyDelete
 11. Voi elämänkevät tätä tablettikieltä! Korjauksia edelliseen: komppaan - ei komppaniaan, inhoan pimeyttä - ei Intian ja pimeyteen valoa. Ota tästä nyt joku tolkku, anteeksi vaan kovasti.

  ReplyDelete
  Replies
  1. :-D Hyvät naurut sai! Luulin, että komppaniaaminen oli tarkoituksellinen vitsi, Intian pimeys oli vielä ymmärrettävää, onhan se lähempänä päiväntasaajaa, mutta että Intian kylmyys... ;-)
   Huh, narskuva lumi on karmeuden huippu! Siitä saa traumoja, joita jonkin verran lievittää pasuunapuun alla lukeminen talvi-iltaisin.

   Delete
 12. Meinasin lykätä jo mustamarjaorapihlajapuissa olevat valot päälle pihalla. No, jos mä odotan vielä parisen viikkoa. Tiukkaa se tekee, sillä ulkona on jo niin pimeää. Sisällä minulla on valosarjoja useitakin ja niitä ei siis riisuta minnekkään. Päälle laitetaan kun siltä tuntuu! :) Hyvää viikonloppua!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lykkää ihmeessä valot, et ole edes ensimmäinen, valoja on nähty jo, olen kuullut raportteja mantereelta ;-)
   Niin pimeää on iltaisin jo tosiaan.
   Kiitos!

   Delete
 13. Kyllä tässä alkaa jo valoja kaipailla, ulos ja sisään.
  pakko kertoa siulle tämä kauhutarina, tänään oli kolme peuraa mustikkapensaiden kimpussa, annoin niille hatkat, se siitä pihasta jossa on koira.Toivottavasti pelästyivät pahaa ääntäni :) eivätkä ikinä palaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oi voi kamalaa! Kai murisit ja haukuit?

   Delete
 14. Valoja ja kynttilöitä on nyt just kiva sytytellä. Pihalla olisin mutta otsalampun kajossa ei ole kiva tehdä kuin pakollisest kuviot.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Heh :-D Otsalampun valossa puutarhurointi tai esim. ruohonleikkuu ei ole helpoimpia hommia!

   Delete
 15. Tsiisus miten hätäännys pakkaa päälle kun vihreys vähenee. Jokkemaassa on jo kansallinen hätätila taas ovella. Pakkasia äääk.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi kamalaa, kansallinen hätätila!

   Delete
 16. Nyt ahdistaa! Mullehan lokakuu merkitsee vielä loppukesää NORMAALISTI! Nyt kaikki kukat on jo menehtyneet. Ei o todellista. Näpit jäässä saa olla pihalla ja roudata normaalisti tähän aikaan kukkia kompostiin (tai tulevan perennapenkin pohjaksi). Syysasterikin menehtyi.
  Viikko sitten isän kanssa ihailtiin astereita, syyspäivänhattuja, kehäkukkia, orvokkeja jne... Olen pettynyt :(
  Mutta kivoi jutui tulossa ihan pian; lomaa,kuorikatteen levitystä, paljussa löhöämistä ja kuohuviiniä, karvapehvan juhlintaa ( en tarkoita itteeni). Jee!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meillä on pihalla syysvalot pensaassa palamassa!

   Delete
  2. Joo ahdistus tosiaan! Onneksi on karvapehvoja ja muita kivoja juttuja tiedossa :-)
   Valot on kivat!

   Delete
 17. Puumainen kasvi sisällä on kiva, minä olen leikannut kiinanruusuni varrelliseksi, että se näyttäisi pieneltä puulta:)
  En järkyttynyt valoistasi, mutta yllätyin ja hymy nousi huulille;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. En aluksi ollut innostunut pasuunasta, kun se vie niin paljon tilaa ja huoneeni ovat niin pieniä, mutta nyt, kun olen istuskellut sen alla jo muutaman talven, en enää haluaisi viettää talvea ilman sitä.

   Delete
 18. olen rohkelikko ja tunnustaudun talven ystäväksi blogiporttikiellon uhallakin;) sininen hetki, narskuva lumi jalkojen alla, kirkas tähtitaivas yllä, en osaa kuvitella mitään sen kauniimpaa, rakkaampaa ja tunnelmallisempaa hetkeä (tämä juontaa lapsuuteni kokemuksista)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyvähän se on, että pidämme erilaisista asioista :-D Kaikki nuo kuvailemasi asiat saavat minut hytisemään ja vetämään lisää villapaitoja päälle!

   Delete
 19. Pimeys. Tylsää. Meilläkin on "jouluvalot" makuuhuoneessa vauvan vuoksi. Ettei tarvitse pimeyteen herätä. Anopin pasuuna kukoisti komeasti mutta sille kävi köpelösti pakkasen vuoksi, toivottavasti sinun pasuunasi kukkii ensi kaudella.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sama täällä, huoneessa, jossa en ole, on kiva pitää valosarjaa, niin sieltä näkee hakea jonkun tavaran laittamatta valoja päälle (ja häiritsemättä kissoja).

   Delete
 20. Hmmm, miksi noita muuten sanotaan aina jouluvaloiksi noita valosarjoja?
  Kyllä nyt viimeistään on jo aika sytyttää kaikki mahdolliset valosarjat, lyhdyt ja kynttilät. Niin on pimeää iltaisin. Ja kaikki tulisijat lämpimiksi. Himskatin yöpakkaset.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Totta, ei nuo jouluvaloja ole - tämä kuvassa näkyvä valosarja on minusta tosi kesäinen, kun siinä on helmiä. Miksi sitten helmet liittyvät mielessäni kesään, en tiedä :-D
   Onneksi nyt vähän alkaa lämmetä vaihteeksi!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!