Tuesday, 6 October 2015

Reipas seitsenvuotias


Istuskelin huussin edustalla katsomassa uutta oranssia istutusaluettani, joka ei suoranaisesti näytä yhtään miltään. Perennanvarret ovat vain kuivia korsia jos niitäkään, ja rusotuomipihlajan lehdetkin on riivitty. Mutta mielessäni kuvittelin keväisen lumikellojen ja oranssien krookusten iloittelun, tuomipihlajan kuparisina puhkeavat lehdet ja samaan aikaan kukkivat oranssit tulppaanit, myöhemmin kesällä oksien lomaan nousevat tiikerililjan varret sun muut. Huomasin sitten vähän liikettä horisontissa.


New plantings
Well, this is my latest planting area, not yet finished – and above all not looking like anything yet. But as I was sitting there I was seeing all the lovely colour combinations in my mind's eye. In the corner of my eye, there appeared something else... my darling Ransu, real eye candy! Always there to lift his mamma's spirits even when they don't need lifting in particular. And bringing me breakfast too, fresh voles, yummmm!

Sieltä hän saapuu. Eikö olekin komea!

Otsikko on tietenkin harhaanjohtava. Ei seitsenvuotias kissa mikään vanhus ole, reipas seitsenvuotias ei ole lööppiainesta vaan normikamaa. Mutta jostain ne lööpitkin täytyy yrittää repiä...

Reipas seitsenvuotias myyrämetsällä.

Yllätys kuistin pöydällä, ehkä katettu aamiainen minulle?

Loppuun pari puutarhahuomiota. Ruostekukat talvehtivat superhyvin ja odotukseni kukista olivat korkealla. En kylläkään tehnyt mitään kukkien eteen, ehkäpä olisi pitänyt. Lehtiä on runsaasti, mutta kukkavarsia ei vain näy missään. Kuivuusvaurioita on kyllä havaittavissa lehtien kellastumisena ja kärkien ruskistumisena. Olisi ehkä pitänyt kastella? Jos nämä ovat vielä ensi keväänä hengissä, silloin annan lannoitusta ja yritän muistaa kesäisen kastelun.


Japaninvaahtera 'Osakazuki' on viimein kasvanut metriseksi! Syynä siihen on se, että tajusin kerrankin suojata tämän verkolla aikaisin syksyllä, sillä peurat käyvät näykkimässä tätäkin. Yksi verso on lähtenyt kasvamaan suoraan ylöspäin, ehkä lopultakin jonakin päivänä tästä tulee se parimetrinen pikku puu, jonka silmissäni näin, kun tämän istutin... vuonna 2007. Joskus puutarha palkitsee kärsivällisen odottelijan. Se on hyvä pitää mielessä, kun kärsimättömyyskohtaus iskee.


Japaninvaahtera – Acer palmatum
Ruostekukka – Crocosmia
Rusotuomipihlaja – Amelanchier lamarckii

30 comments :

 1. Hienoja myyräsaaliita seitsemän vuoden kokemuksella. Onnea!
  Ehkä ruostekukat eivät ehtineet kukkia tänä kesänä. Minulla ne ovat olleet maassa jo monta vuotta, mutta kukkia ei tänä syksynä näkynyt. Viime yön pakkanen pysäytti täällä kasvun, mutta jotkut jatkavat silti kukkimistaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ransu kiittää!
   Voi tosiaan olla, että erityisen kylmä touko-kesäkuu vei noiden kukinnan. Tosin jossain blogissa näin kukkanupun, mutta kun nyt tuli näin kylmä, ehkä sekään ei ehtinyt kukkia.

   Delete
 2. Ihana 7 vuotias myyrästäjä. Tuovat vielä sinullekkin tarjolle. Nyt on todella taas aika että saa alkaa miettimään mikä missäkin hyvin onnistuu uuden kevään koittaessa. Viimeyö oli vielä paljon kylmempi kuin edellinen, niin se kasvukausi täällä on sitten päättynyt.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi että, nyt se syksy sitten tuli. Täällä oli viime yönäkin +2 astetta.

   Delete
 3. Olisin ehkä kirkunut tuosta pöydällä olevasta ateriasta. Vaikka tarkoitus olisi ollut kuinka hyvä.
  Onneksi tiedät jo, että uudet istutusalueet eivät ihan heti näytä siltä, mitä mielikuvissa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Heh, kaikkeen tottuu, myös joka puolella lojuviin raatoihin :-D
   Onneksi on mielikuvat!

   Delete
 4. Ei 7v ole vanhus, vaikka ehkä jo haluaakin nukkua pitempiä unia vai mitä Ransu? - Pepsi

  ReplyDelete
  Replies
  1. Seitsenvuotias on just parhaassa iässä!
   RANSU

   Delete
 5. nuot aamupalat on täälläkin ihan "parhaita" katettu portaille juuri siihen mihin yleensä aamulla kinttusi asetat...ja kaiteella istuu tietysti tarjoilija mairea hymy huulilla.."tykkäsitkö" voi melkein lukea sen naamasta :)

  ReplyDelete
 6. Voi miten ihanaa, maittava myyräaamiainen mammallekin :D naukooko teillä pojat kovaan ääneen saaliin kanssa? Meillä Iines on ollut tämän syksyn pihan mahtimetsästäjä ja tuo myyriä näytille alvariinsa. Ei siinä muuten mitään, mutta pitää ihan hirveää huutoa. Naukuu kun se olisi oma pää mikä laitetaan poikki eikä myyrän pää.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä pojat tulevat ilmoittamaan ja kerjäämään kehuja. Ei nyt ehkä niin hirveää huutoa kuin mitä kuvailet Iineksen huudoksi :-D Mutta selvä myyrä-ääni niillä on, minun täytyy avata ovi ja kehua ennen kuin alkavat rouskutella.

   Delete
 7. Eivät myyrät pääse pesimään pihaan, kun on noin reipas vahti. Meilläkin nyt tarvittaisiin Ransun palveluja.
  Ruostekukat eivät ehtineet kukkia minullakaan. Istutin sipuleita eri astioihin, mutta mikään ei kukkinut. Siirsin sitten komeimman sipulin ylätalon perustan eteen. Josko siinä selviäsi talvesta. Aikaisemmin olen ne aina kerännyt sisään syksyllä.
  Vaahterat ovat peurojen herkkua. Kaikista metsävaahteran taimista metsässä on latvus syöty meilläpäin. Pihassa ovat saaneet olla enempi rauhassa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi että! Katsoin kuvastasi, että onko teillä kontiaisia - niihin kissa ei taitaisi olla kovin avuksi. Vesimyyriin kyllä!
   Minulla ruostekukat talvehtivat erinomaisesti nimenomaan taloni kivijalan edustalla etelän puolella. Täytyy toivoa, että talvehtivat jatkossakin ja joskus näkisi kukkia.

   Delete
 8. Komea on! Ransu on seitsenvuotiaanakin ihan parhaimmillaan! Kissoilla on taipumus on olla parhaassa iässä aina ;)

  Taitavaa myyrästystä myös. Selvästi siinä on aamiainen katettu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Totta. Itse toivoo tietysti, että kissa olisi terveessä iässä aina. Vuodet tuovat mukanaan myös huolia, mutta toivottavasti ei vielä pitkään aikaan!
   Ransu on tänään ollut todella ahkera. Ainakin kaksi hiirtä ja myyrä, jos pysyin laskuissa, ja siinä vasta ne, joista kerrottiin minulle.

   Delete
 9. Ja kärsimättömyyskohtaus voi iskeä koska vaan...
  Minulle kannettiin tänään sisälle aamiainen, joskin hain heti sihvelin, jonka avulla heitin herkkupalan takaisin pihalle;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi että, niinkö menit sitten tekemään ;-)

   Delete
 10. Kyllä noin komean saaliin jälkeen voi vähän häntää huiskutella ja henkseleitään paukutella.

  ReplyDelete
  Replies
  1. :-D Jotenkin mä niin näen Ransun paukuttelemassa henkseleitä!

   Delete
 11. Onnea Ransulle! Hänhän on kissa parhaassa iässä ja niin komea.

  ReplyDelete
 12. Seitsenvuotiaana kissa on parhaimmillaan. Virtaa riittää eikä ikä vielä paina.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, ja yhdeksänvuotiaanakin taitaa olla sama juttu ;-)

   Delete
 13. Onko seitsenvuotias tuonut sinulle koskaan yllätysaamiaista sisälle saakka?

  Eräs tuttava kertoi, että heidän kissansa pitää ehdottomasti saada esitellä saaliinsa kunnolla, eli ensiksi niitä ilmestyi oven eteen portaille, sitten sisälle, kuistille saakka, omatekoisen luukun kautta, josta kissa pääsee tupaan, vaikka isäntäväki olisi poissa. Hiiriä sisälle, ääääk, siitä en pitäisi.
  Sirpa

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä, tosin eteistä pidemmälle eivät pääse, ovet ovat kiinni. Juuri äskenkin Ransu toi hiiren eteiseen ja vaati kehut ennen kuin söi sen.
   Kaikkeen tottuu, hei ;-) Tosin jos tuovat elävinä ja sitten hukkaavat saaliinsa sisälle, siitä hermostun.

   Delete
 14. On se vaan hienoo, että susta pidetään huolta. Et ois kuitenkaan itse saanut tuota evästä pöytään :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. No en olis saanut, en! Ei noita löydy jääkaapista...

   Delete
 15. Niin komea <3 Erinomaisen pullea aamiaisjyrsijä ja annoksen asettelukin on upean orgaaninen! Uskoisin, että annoksen nimi on "Katuva myyrä". Chef Franz, olette ylittänyt itsenne jälleen kerran!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Katuva myyrä, heh :-D
   Viime päivinä on katuvia hiiriä ja myyriä ilmestynyt eteiseen aika paljon, ja taas äsken Ransu lähti hiipparoimaan uuteen myyräjahtiin. Niitä on liikkeellä, ja nyt ne on napattava, ilmeisesti. Metsästyskausi kuumimmillaan.
   Chef kiittää!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!