Thursday, 24 September 2015

Uutuuksia

Pidin viime viikonloppuna istutusmaratoonin, kun en aiemmin ollut ehtinyt saada maahan uusia taimia, joita on tullut haalittua viime viikkoina. Koska taimistojen alennusmyynti on jo alkanut ja toisaalta sipulikukat olivat tulleet kauppoihin, riitti istutettavaa. Viimein myös Marketanpuiston sadonkorjuumarkkinoilta hankitut aarteet pääsivät maahan, mikä mihinkin. Onneksi olin valmiiksi miettinyt, mihin mikäkin kasvi tulee! Niitä oli nimittäin kolmisenkymmentä plus sipulit.
Tässä on uusi oranssi istutus huussin näkösuojana, vaikka huussi ei kuvassa näykään. Se on oikealla. Kivenmurikan takana on pieni rusotuomipihlaja. Samaa lajia kasvaa myös kivimuurin edustalla. Puuntaimen juurella on monenlaista kelta- ja oranssikukkaista kasvia. Taimia ei juuri kuvassa näe, mutta toivottavasti jotakin kukkaloistoa olisi jo ensi kesänä edessä. Istutusalue on vasta muutaman neliömetrin kokoinen, mutta laajenee jatkossa kasvihankintojen myötä.

I run a planting marathon last weekend, and got some 30 plants into the ground. Some of the job involved moving other plants, so it is never as straightforward as it may first seem.

Ransu saapuu paikalle.


En ottanut lähikuvia äskeisen penkin kasveista, sillä ne eivät tosiaankaan näytä vielä yhtään miltään. Tässä on sen sijaan ihan hyvännäköinen vaikkakin vielä hyvin pieni mielenkiintoinen tuttavuus: rusomesiangervo 'Hjordis'. Ihanat pronssinkirjavat lehdet! Tämä pääsi mutapuutarhani partaalle, tosin vielä väliaikaiseen paikkaan, sillä varsinainen paikka vaatii vielä kaivuu- ja maansiirtotöitä.
Heti tämän takana on sysikurjenmiekka. Sen hankin Vakka-Taimen pöydältä Marketanpuistosta, mesiangervo on ystävän kanssa tehdystä yhteistilauksesta Särkän Perennataimistolle. Sain sieltä viimein 'Bilbo' -karvasinilatvan hobittipenkkiini, ja löysin vieläpä 'Elf' -patjarikkoa, joka pääsi samaan paikkaan.

Muhevaisella oli jo neljä perennaa kympillä -tarjous, enkä millään voinut kävellä 'Gardener's World' -harmaakäenkukan ohi. Tämä on kerrottu ja vähemmän shokkipinkki, enemmän purppuraan vivahtava kuin tavallinen käenkukka. Enemmän makuuni, siis. Harmi vain, että tämä on steriili: ei ole siementaimia luvassa. Kasvia voisi jakaa, en kiireessä ehtinyt, mutta ehkä vielä ennätän.
Tukussa taasen oli hyvän näköisiä punaperuukkipensaita, noh, olin sellaistakin ajatellut, ja kun myyntierä oli kolme niin otin sitten sen. Istutin nämä Rohanin penkin takaosaan, pitää vielä verkottaa, ettei kukaan syö. Nämä lehdet ja käenkukan kukkaset ovat huippukivan näköiset yhdessä, kuva on vain kalpea aavistus, oli niin huono valo kuvata – liian kirkas paiste. Pensas on yleisintä lajiketta 'Royal Purple'.

Tukussa kävin työni takia, mistä tulikin mieleeni, että olen unohtanut raportoida toisen työni tärkeän asian. Nettikauppaani Elsan lempituoliin on tullut myyntiin ihania puuleimasimia!


Tämä on ehkä lempparini, ihana lumikellomätäs! Valitsin tietenkin ainoastaan ihania malleja, kymmentä erilaista. Ja tajusin vasta kuvauksen loppuvaiheessa, että puuleimasimen kanssa täytyy leimattavan arkin tai kankaan alle laittaa hieman pehmennystä, puu kun ei jousta kuten kumi. Siksi tuossa paperissa on epätäydellinen leima.
Joku koristetyyny on ainakin pakko toteuttaa kangasvärien avulla, puhumattakaan keväthenkisistä joulukorteista!
Leimasimet löytyvät kaupastani täältä. Tervetuloa ostoksille!


Harmaakäenkukka – Lychnis coronaria
Karvasinilatva – Polemonium boreale
Patjarikko – Saxifraga Arendsii-Ryhmä
Punaperuukkipensas – Cotinus coggygria f. purpureus
Rusomesiangervo – Filipendula multijuga
Rusotuomipihlaja – Amelanchier lamarckii
Sysikurjenmiekka – Iris chrysographes

26 comments :

 1. Härligt att du fått allt planterat. Jag har ett-par växter som jag borde få i jorden och säkert 50 narcisslökar. Vill så gärna se dem blomma på våren, tänker mig att hela gaveln av huset under kammarfönstret skall bli fullt med narcisser.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vilken skön idée! Narcisser säkert stortrivs där i halvskugga-sol och ingen äter dem heller :-)

   Delete
 2. Paljon ihanuuksia olet taas ensikesäksi maahan laittanut. Saamme sitten kuvistasi niitä ihailla.
  Mukavaa syyskuun loppua!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti kaikki kukoistaa - tai ainakin kasvaa.

   Delete
 3. Ransu se tepsuttelee aina kuvaajaa kohti häntä pystyssä :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pikkuiset manulinpoikaset ovat tuollaisia :-)

   Delete
 4. Nyt jään innolla odottamaan ensi kevättä ja mitä kaikkea uutta (ja vanhaa) ihanaa taas kasvaa puutarhassasi.
  Eikös se niin ollut, että loka - helmikuu voidaan skipata välistä? ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, tai loka on vielä tosi jees ja koska sen viimeisenä päivänä on aina tosi hyvä taimistoalennus, niin marraskuun pari ekaa viikkoakin eläisin vielä ihan mieluusti että ehtisin istuttaa - mutta sitten... voisikin silmät ummistaa kolmeksi kuukaudeksi, kyllä :-)

   Delete
 5. Oi, mitä ihania uutuuskasveja! Kevät, kevät, tule pian ... ehkä se tulee nopeammin tuon lumikellomätäsleimasimen avulla :) Täytynee piipahtaa nettikaupassasi ...

  ReplyDelete
 6. Lisää ihanuuksia olet löytänyt! Oih, nuo leimasimet ovat kauniita!

  ReplyDelete
 7. Ihana määrä istutettavia. Toivotaan hyvää kasvuunlähtöä. Ja uuden istutusalueen luominen on aika kutkuttavaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On aivan ihanaa kaivaa uutta istutusaluetta, varsinkin, kun tuossa oli pöllipino päällä niin monta vuotta, että rehottavaa nokkoskasvustoa ei ollut kuin vähän reunoilla, jaa maakin aika hyvää. Jee! Toiveet on korkealla.

   Delete
 8. Ihkuja leimasimia;) täytynee tulla ostoksille!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tervetuloa, ihania ovat! Saniainenkin on ihana, ja ohdake ja ja...

   Delete
 9. Hyvät on nyt istutuskelit. Ja peruukkipensaankin olet löytänyt.
  Ihan tuli lapsuus mieleen noista leimasimista.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ai, kiva kuulla, että lapsuudessasi oli joitakin tuontapaisia leimasimia! Minun lapsuudessani ei enää ollut.
   Istutuskelit on nyt ihan parhaat :-)

   Delete
 10. Olipas kiva lukea tämä kirjoitus! Hurjan paljon istutettavaa, oikein unelmakasveja ja kolme (!!) peruukkipensasta, ihanaa. Muista suojata ne, jänisten herkkua näemmä, huomasin viime talvena. Nettikauppa on kyllä ihan liian täynnä kaikkea herkullista tällä hetkellä :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täytyy muistaa virittää verkkoja, en ehtinyt kun vielä pari tuntia ennen laivan lähtöä istutin kasveja maahan.
   Kiva kuulla, jos nettikaupassa on mieleisiä juttuja!

   Delete
 11. Kuulostaa siltä, että keväällä odotetaan joukolla, millaisia uutuuksia maasta ponnistaa.
  Hienoja leimasimia!

  ReplyDelete
 12. Oi, voiko enää ihanampaa leimasinta olla kuin tuo lumikelloleimasin!! <3

  ReplyDelete
 13. Kauniita leimasimia :) Lumikellot taitavat olla minunkin suosikkini. Herkkä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on harvinaisen ihana. Oli mukavaa, että leimasimessa oli tuttu ja tunnistettava rakas kevätkukkanen :-)

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!