Tuesday, 15 September 2015

Syksyn ihanimpia

Edellisessä kirjoituksessa manasin peuratuhoja. Onneksi on kuitenkin joitakin lempikasveja, joihin ne eivät koske kuin nimeksi tai lainkaan. Mahtiyhdistelmä täpläpunalatva 'Atropurpureum' ja siniheinä iskee jälleen, ja tämä kaksikko on voittamaton.

Luckily there are some favourite plants that deer leave alone.

Hortensioita ne syövät, mutta Endless Summer kasvaa niin lähellä taloa ja hankalasti saavutettavissa, että siihen ei kajota. Kukat nuokkuvat kuivuudessa, onneksi täksi iltapäiväksi on tulossa sadetta! Jokunen kesällä istutettu perenna näyttää kuivuneen kuoliaaksi.

Voimakkaasti aromaattisiin kasveihin kuten yrtteihin ei kosketa. Tämä ihana maanpeiteminttu kasvaa punakukkaisen ruusun juurella, valitettavasti itse ruusun latvat on syöty. Tämä myytiin väärällä nimellä, luulen tämän olevan omenaminttu (kirjavalehtinen versio). Kirjavalehtiset ovat hyvä valinta, kun haluaa vähemmän leviävää minttua. Kirjavalehtisillä on aina pienemmät kasvuhalut kuin alkuperäisillä muodoilla.

Ukonhattu on myrkyllinen, vaan eipä tuo myrkyllisyys näytä peuroja haittaavan – jouluruusut ja munkinhuput syödään hyvällä ruokahalulla. Jokin näissä silti ilmeisesti tökkii, ja onneksi niin. Köynnösukonhattu 'Red Wine' on taas avannut kukkansa iloksemme.

Ja sitten on tämä ihanuus, joka kukoistaa vuoden ympäri. Ransu ♥
Iloista tiistaita!

Endless Summer (The Original) on jalohortensia 'Bailmer' – Hydrangea Macrophylla-Ryhmä
Köynnösukonhattu – Aconitum hemsleyanum
Omenaminttu – Mentha × rotundifolia
Siniheinä – Molinia caerulea
Täpläpunalatva – Eupatorium maculatum

25 comments :

 1. Kuinkahan kävisi neljijalkaisen hirviön, jos Ransua yrittäisi maistaa, huonosti varmaan, Ransu paljastaisi upeat sapelit sievistä tassuistaan ja siinä hirviö saisi karmeat, kirvelevän syvät haavat! Upea kuva taas kainaloisesta!

  Onneksi sentään kaikkea ei syödä! Kastelukannulla on ollut käyttöä loppukesällä, hortensia on kuivana niin surullisen näköinen! Omilleni olen kantanut jo vettä useamman ämpärillisen. Sateita luvattu, toivottavasti ei kuitenkaan mitään monsuuniaikaa tule vaan sadetta sillain sopivasti joskus, vaikka yöllä!

  Minttuja olenkin halunnyut, mutta niiden kasvuinnokkuus hillitsee, taidankin kokeilla noita kirjavalehtisiä! Kiitos vinkistä jälleen!

  ReplyDelete
  Replies
  1. ....jopa tuli kirjoitusvirheitä, taitavat sormet olla tänään väärässä järjestyksessä!

   Delete
  2. Onpa kutkuttava mielikuva, Ransun sapelikynnet peuran takalistossa! Vaan eipä taida Ransukaan ylettää niin korkealle.
   Hitsi, kun olen ollut poissa kotona tämän kuivan ajan - ei ole voinut kastella. Nyt alkoivat ensimmäiset tipat, aika tarkka oli Ilmatieteen laitoksen ennuste, että kolmelta sade alkaa!

   Delete
 2. Meilläpäin tuhooja on jänis - naapurin pokkanat oli syöty parempiin suihin :P (puolet peuran päästä olen kerran nähnyt, autosta, 100 km etelämpänä...)
  No Franz (villahousupoika) varmaan ajaakin n. 99 porsenttia pois peuroista yms. harhakkeista. Ei voi kissalta enempää vaatia...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi pahus noita tuhoojia. Täälläkin joku muu kuin peura (luulen) on kaivanut osan narsissien sipuleistani ylös. On se kumma, kun eivät voi jättää toisten puutarhoja rauhaan *pui nyrkkiä*!
   Voi, Ransu tuhisee sikeästi vieressäni kun peurat tekevät yöllisiä tuhojaan. Ei ole Ransupojasta siihen paljon apua, oman uneni laatuun kyllä.

   Delete
 3. Äsken katselin kasvimaan reunassa, kuinka mangoldirivi näyttää niin oudolta. Kauaa ei mennyt, kun hoksasin, että peurat olivat viime yön aikana käyneet parturoimassa mangoldipenkkini. Lehdet ovat tipotiessään. Punaiset varret siellä sojottavat kuin lyijykynät kohti taivasta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juuri se tappirivi! Ärrinmurrin. Ärsyttävää, niin ärsyttävää. Katselin omalla pihallani pensaita, joita yritän kasvattaa peurasuoja-aidanteeksi. Peurojen ei pitäisi syödä jasmikkeita eikä heisiangervoja, vaan niin vain niidenkin versojen kärjet on riivitty lehdistä ja katkaistu. Toivottavasti nyt kasvavat kumminkin.

   Delete
 4. Ihanaa kukintaa riittää sinulla! Kiitos tiedosta noiden kirjavalehtisten osalta:)

  ReplyDelete
 5. Minun puolueeton mielipide on että tuo viimeisessä on kyllä paras kukoistus! - Pepsi

  ReplyDelete
 6. On kyllä ihan superihana yhdistelmä ekassa kuvassa! Ransu <3 Pusuja!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kuvassa ei oikein näy, miten siniheinän kukinnoissa on violettia, sointuu niin täydellisesti punalatvaan. Ransu lähti ulos, kun sade taukosi, eli pusut tulevat olemaan märkiä ja varmaan ojanpohjan ja myyrän tuoksuisia ;-)

   Delete
 7. Hieno väri köynnösukonhatussa. Sinulla on vielä niin vihreää puutarhassa. Meillä alkaa jo kuihtuminen vähitellen näkyä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On tämä haikeaa luopumisen aikaa. Täällä tosin näkyy lähinnä kuivuminen, mäntykin tuntuu pudottaneen kolmasosan neulasistaan.

   Delete
 8. Punalatva on kyllä kaunis.Ihana jättiperenna..Ransu se on komein!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täpläpunalatvassa on kivan intensiivinen väri ja kukkii myöhään, ainakin minulla rantapunalatva on ihan halju ja jo ohikukkinut tähän aikaan. Ransu on aina komein, vähintäänkin omasta mielestään.

   Delete
 9. Replies
  1. Kaveri on aika kuvauksellinen, ja taitaa tietää sen itsekin.

   Delete
 10. Peurat,-kele! Meilläpäin ovat kurjet riehuneet kasvimaalla, (ei onneksi meillä) siinä lentelevät porkkanat ja muut maasta kun ne penkovat maata. Sato saa kyytiä:/

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi peurkele. Vihollisia joka suunnasta. Lentävät porkkanat ei kuulosta yhtään hyviltä!

   Delete
 11. Voi hortensia, onneksi lähimmät jäävät rauhaan kuitenkin. On niin nättejä :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onneksi on tuo Endless Summer, se kukoistaa joka vuosi eikä peurat pääse sitä syömään!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!