Wednesday 2 September 2015

Jee, uusi istutusalue!

Huussin edustalta hävinnyt pöllikasa tuotti yhden ilahduttavimmista asioista, joita voi kohdalle sattua.

Hurrah, I got a new planting area as a pile of wood disappeared! That's the best thing that can happen, innit?

Sieltä nimittäin löytyi sen verran iso kivi (kokokategoriaa Titanic), että en saa sitä kuopasta ylös, ja tällä kertaa päätin myös olla kaivamatta sitä syvemmälle alas pois ruohonleikkurin terän tieltä. Tähän kohtaan ei ruohonleikkuria tarvitakaan, sillä tähän tulee tietenkin istutuksia!
Huussista on suora näkyvyys kylätielle, mikä on aika typerää. Olen jo pidempään pohtinut tätä ongelmaa.

Nythän siihen ongelmaan löytyi ratkaisu. Istutan tähänkin siro- tai rusotuomipihlajan, molempia löytyy tuolta tontin laidalta kivimuurin vierestä. Näin saan vähän yhtenäisyyden yritystä tähän touhuun. Edellämainitut tuomipihlajat ovat riittävät pieniä, jotta suhteellisen lähellä oleva taloni ei tulevaisuudessa jää metsän keskelle... rakastan valoa ja avaruutta, en halua elää taloa korkeampien puiden katveessa, se ahdistaa.
Ja sitten tähän tulee kauan kaipaamani oranssien kukkien penkki, tiikerililja ainakin siirtyy tähän hetkohta! Sekä tietenkin vasta ostamani päivänsilmä, tätä varten sen ostinkin.

Päivän todellisuuskuva. Aina, kun tartun lapioon, on lasisaavi otettava mukaan, sillä näitä nousee maasta joka kerta, kun siihen lapion iskee. Ja sateen ja talven jälkeen näitä löytyy maan pinnalta ihan ilman lapiotakin, siis sellaisista kohdista, joissa on hiljattain muokattu maata.

Ihan lähellä, vanhan talon päädyssä olevassa hobittipenkissä on edelleen hyvin kaunista. Ängelmäristeymä 'Splendide White' kukkii ihanasti metsätyräkki 'Chameleonin' kanssa. Sinipiikkiputkikin änkesi kuvaan.

Alempana tontin reunalla on marja-aronia, joka on tehnyt marjoja ensimmäisen kerran. Nämä mustat marjat ovat niin kauniita. Mutta valitettavasti tämäkin puska on peurojen ruokalistalla, joten yli viisi vuotta sitten istutettu kasvi oli vielä viime syksynä vasta polvenkorkuinen. Silloin päätin pitää sen suojana verkkoa ympärivuotisesti, ja nyt pensas onkin kasvanut jo lähes metriseksi. Se pääsi keväällä kukkimaankin, minkä tuloksena se nyt kantaa marjaa.
Toivottavasti tämä nyt pääsee kasvamaan riittävästi korkeutta vieruskaverilleen kärhölle tueksi. Anun puutarha -blogin innoittamana (blogin sivustalla on kuva aronia-kärhö -yhdistelmästä) siirsin 'Purpurea Plena Elegans' -kärhöni tämän aronian viereen, sillä purppuraiset kukat ja mustankiiltävät marjat ovat yksi kauneimmista näkemistäni kasvipareista.
Voisihan kärhölle toki rakentaa jonkun obeliskinkin siksi aikaa, kun aronia kasvaa. Hmm, hmm! Hommat sen kun lisääntyvät.

Loppuun poikien kuulumiset.

Nuuh, nuuh.

Perhanan pikku natiainen, nyt saat isoveljen tassusta!

Ransu pakeni lopulta lautakasan päälle.

Olkoon siellä, tuumaa Musti. Kunhan pysyy hengittämättä ja hiljaa.


Marja-aronia – Aronia Prunifolia-Ryhmä
Metsätyräkki – Euphorbia dulcis
Rusotuomipihlaja – Amelanchier lamarckii
Sinipiikkputki – Eryngium planum
Sirotuomipihlaja – Amelanchier laevis
Tiikerililja – Lilium lancifolium
Ängelmä – Thalictrum

44 comments :

 1. Aina on ihanaa saada uusia istutusalueita. Niitten tekeminenkin on ihan parasta! Hauskat pojat!

  ReplyDelete
 2. Suuressa pihassa on se(kin) hyvä puoli, että aina löytyy uutta istutusaluett..:)

  ReplyDelete
 3. Anna sen nyt Musti kuitenkin hengittää! - Pepsi

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä se hengittää :-D Ja tulee kohta kumminkin taas tahallaan härnäämään Mustia.

   Delete
 4. :D Minulla on melkein kaikki kukkapenkit syntyneet kivien ympärille. Täällä pihankivet ovat osa peruskalliota, joten niitä ei kannata yrittää kaivaa ylös eikä alas. Kyllä huussin edessä on hyvä olla vähän näkösuojaakin, kukista nyt puhumattakaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Heh, kallion kanssa ei tarvitse miettiä, saako sen ylös vai alas.

   Delete
 5. meillä ihan sama lasi ongelma..niitä vaan nousee itestään tuosta meidän rinteestä, välillä vanhoja nahkakenkiä yms..mutta lasi on pahin ja tietysti kaikki rikkinäisiä, saa pelätä et lapset ja koirat/kissat rikkoo siellä kinttunsa :( oi meillä olis noita istutusalueita...mutta mää en selviä näistä olemassa olevistakaan :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, kenkiä täälläkin, ja navetan takaa kaivoin seitsemän kalossia :-D Inhottavaa on lasten ja eläinten kannalta tuo lasi. Itse käytän puukenkiä tai metallivahvisteisia turva-kumisaappaita. Sulla on vähän muutakin tekemistä kuin pynjata pihalla!

   Delete
 6. Ihanan iso piha sinulla. Sieltä löytyykin mahdollisuuksia uusiin istutusalueisiin. Kisut ovat ihania!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä tänne vielä muutama puska mahtuu :-)

   Delete
 7. Lasia nousee meilläkin joka paikasta ja jotenkin harmi kun se on sekajätettä, ei kelpaa edes kierrätykseen. Nyt on hiljalleen kaivettu umpeen mennyttä aitan alustaa esiin niin jopa sieltäkin löytyy lasia.

  Isot kivet ei ole hullumpi löytö, niiden varjolla saa uusia istutuspaikkoja.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joka paikasta sitä löytyy, ei enää oikein jaksa ihmetellä, että "täältäkinkö..." Joka paikassa on jätettä. Mulle tuli tuosta kivestä mieleen heti kaksi asiaa: sun Tür-penkki ja se, että kaipaan huussinäkösuojaa. Win-win :-)

   Delete
 8. Hyvä idea toteuttaa vähän näkösuojaa WC:n edustalle!
  Minullakin on uusi aika iso alue valmiina, vain kasvit istuttamatta. Laitan sinne suuren määrän erilaisia esikoita, joita olen keväästä asti vaalinut. Osa vielä aika pieniä taimia, joten jännitystä piisaa sitten keväällä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tosiaan, esikoita! ♥ Kiitos vinkistä! Ostin tänään 'Texas Flame' -tulppaaneja. Tykkään niistä kovasti, mutta sen värisille ei aiemmin ole ollut sopivaa paikkaa.

   Delete
 9. Kummallista miten pikkuveli voi joskus olla se isompi veli :D
  Eiks huussista ole kiva katella kylätien tapahtumii... luulis niin :P

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nooh, kun yhdeksän vuotta olen katsellut kylätien tapahtumia pöntöltä, niin alkaa jo tuntua, että vaihtelu virkistäisi ;-)

   Delete
 10. lapsuuskodissani sama juttu aikoinaan, maalla yleinen tapa haudata kaikki pihamaalle. kun aikoinaan tein hevoslaitumia, niin kävelin ne läpi metallinpaljastimen kanssa, nurmen alta löytyi kaikenlaista tavaraa! kesällä putsattiin aitan alustaa, sielt tein oivan löydön, vanhan lasisen ehjän mustepullon vain korkki uupui. myllytuvan lattia purettiin homevian vuoksi, sen alta löytyi vanha peltinen tummelirasia, visusti talletin aarteenani.
  marja-aronia kaikin puolin kaunis ja lisäksi marjoista saa tehtyä viel aivan ihanaa hyytelö, mitä ei syödä niil välil värjään eli arvaat mul olevan melko isot puskat.
  pojat on poikia;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tokihan haudattiin pihamaalle, kun minne muualle jätettä sitten olisi viety.. etenkin saarella. Meren pohjaan tietty :-(
   Mullakin on pihalta löytynyt ehjä mustepullo, ihan ihme, että on säilynyt ehjänä. Kaivoin yhdelle ruusulle kuoppaa ja siellä se oli, en edes silponut sitä lapiolla.

   Delete
 11. Kuten Ilonakin tuossa sanoi, vielä joitakin aikoja sitten maahan tungettiin surutta ihan kaikki. Kenties niin tehdään jossain vieläkin. Edellinen kotimme oli 80-luvulla rakennettu paritalo. Siellä pihaa laittaessani lapio tyssäsi jo 10 cm:n syvyydessä rakennusjätteisiin. Kaikki, mitä rakentamisesta yli jäi, jätettiin pihamaalle ja päälle kipattiin vähän multaa. Kyllä otti välillä pattiin, kun sai kantaa roskiin milloin muovia, milloin styroxia.
  Musti vissiin vähän kasvattaa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin tietysti, eikä saaristossakaan ollut jätteenkeräystä kuin vasta ehkä 70-luvulla. Mihinkä sitä ennen sitten mitään sai tungettua, paitsi tulipesään kaikki mikä paloi. Voi ei, ikävä yllätys löytää rakennusjätteet pihamaasta.
   Mustin vastuutehtävä on kasvattaa nuorempaansa ;-)

   Delete
 12. Kait sitten ennen oli tapana hävittää palamaton tavara kaivamalla se maahan. Täällä on kokonaisia "roskapusseja" kaiveltu ylös metsän puolelta. Sitä varmaan vielä riittää.
  Oranssipenkki tuomipihlajoineen kuullostaa herkulliselta ja antaa samalla rauhaa vessavierailuihin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi että. Jätettä löytyisi varmaan kuutiometreittäin, jos oikein lähtisi kaivamaan.
   Rauhallinen ja oranssi vessahetki tuntuu oikein lupaavalta tulevaisuudelta :-)

   Delete
 13. Uusi istutusalue on kyllä varmasti varsinainen onnenpotku!

  Isäni tiesi kertoa, että lasipurkkeja ja -pulloja on joskus 30 - 40-luvuilla kaivettu maahan. :(

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, ja 70-luvullakin, ainakin saarissa. Ja voipi olla, että vanha isäntä vielä 90-luvulla... yksi päivä kaivoin yhdestä kohdasta n. 40 kpl Karjala-olutpullon korkkeja, yli 20 Alkon kierrekorkkia ja pari tupakansytytintä, jotka eivät ihan hirveän vanhoilta edes näyttäneet.

   Delete
 14. Kyllä mä muistan kun mummoni käski viedä tyhjän sillipurkin tuonne ns. navetan taakse kuoppaan..ei ole viell kävelly vastaan mutt kuukaus sitte löysin kiviaidan takaa purkin jos luki se parempi emännän käsivoide.
  Tollase kiven ympärille on kiva alkaa tekee uutta penkkiä kasveille. Jos laittan kiven päälle toisen kiven niinku merkiks..ooh mä oon se kivihullu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Heh, parempi emännän käsivoide.. et kokeillut, josko olisi ollut parempaa kuin se mitä käytät ;-) Juu, tuohon voisi laittaa toisenkin kiven päälle, ans kattoo.

   Delete
 15. Uutta istutusaluetta on syytä juhlistaa:) Lasinpaloja keräilen joka kesä mökkirannasta. Siellä "meri" heittää niitä rantaan. Välilä ihan ehjiäkin pulloja

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ehjät pullot ovat paljon kivempia kuin rikki menneet, toivottavasti tulisikin vain niitä! Tosiaan, juhlistus unohtui, mutta sen voi tehdä, kun istuttaa ensimmäisen kasvin!

   Delete
 16. Uusi istutusalue on aina juhlan paikka! Harmillisia nuo liian isot kivimöhkäleet - ja lasinsirut! On se kumma kun vanhoilla pihoilla kaikki sonta pitää haudata maahan... Toivotaan ettei M & R satuta tassujaan... Ransulla taisi olla Mustin mielestä pahanhajuinen hengitys kun noin antoi satikutia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täytynee ostaa skumppapullo, tosin ehkä vasta sitten, kun istutan sen tuomipihlajan (toivottavasti jo tässä kuussa)!
   Hih, pahanhajuinen hengitys :-D Taisi tulla liian lähelle tuijottamaan.

   Delete
 17. Äitini mökillä edellinen asukas oli kokeillut mm. metallisten kissanruokatölkkien kompostoitavuutta, minkä havaitsimme ensimmäistä kertaa (muuten hyvin multavaa) kompostia kääntäessämme. Ehkä tontillasi on tutkittu laajamittaisesti lasin maatumista?

  ReplyDelete
 18. Hurja miten maahan on aikojen saatossa kätketty kaikkea sellaista mitä ei pitäs, .Meiltä kans löytyy laseja ym joka paikasta mihin lapion laittaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on tosi ikävää. Aina saa pelätä tassujen puolesta, onneksi mitään vakavaa ei ole sattunut.

   Delete
 19. Jee todellakin tuota uutta istutusaluetta ja Suomen romanttisinta huussia. Kauheaa tosiaan kun koko kylä tietää milloin käyt vessassa. Tuomipihlaja loistoidea tuohon. Kiva kun siellä pojat rauhassa pihalla käyskentelee, not..Mun tekee nyt mieli tuota ämpäriäkin kun laitoit siitä kuvan. Vieläkään en ihan tajua mitä meidän esi-isät ajatelleet kun tunkeneet lasia maahan.. Nyt on muuten sitten bilbo ja kumppanit täällä mun hoivattavina, hyviltä näyttivät :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hihii, ei tuossa tiellä kyllä kovin vilkas liikenne ole :-D
   Ahaa, ne on siellä jo! Ihanaa, sun hellässä huomassa. Nyt en ehdi, palataan!

   Delete
 20. Hurja määrä lasia. Ei voi käsittää, niin monta vuotta saa varoa.

  Ihana kuitenkin, että on uusi istutusalue tulossa. Ja sille on vielä tilaustakin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, tuossa on vuosisatojen ajan syntynyttä rakennusjätettä varmaan, ja ikkunoita mennyt rikki ym. Harmi vaan.
   Jee, uusi istutusalue on ihana! Tuomipihlaja vielä puuttuu, mutta perennoja ja tulppaaneja on jo :-)

   Delete
 21. Onneksi `Purpurea plena elegans` elää taas ja kukkii! Viime vuonna se piti välivuoden ja ihan pelästyin että se katosi.
  Tosi hyvä idea tehdä uusi kukkapenkki, niitähän ei voi olla koskaan liikaa;) Minäkin pohdiskelin uutta penkkiä, ehkä pääasiassa hortensioita, kun talon länsipäädyssä ei nyt kasva mitään!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hui, onneksi se ei hävinnyt! Omani ei vielä ole kukkinut, kun se on niin uusi ja kertaalleen vielä siirrettykin.
   Kuulostaa siltä, että talon länsipäätyyn on ehdottomasti saatava jotakin istutuksia!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!