Wednesday, 14 January 2015

Päivän pihakierros

Ihanaa, plusasteilla ollaan! Vesikin juoksee hanasta edelleen, mikä on todella harvinaista tähän aikaan vuodesta. Jokainen hanan avaaminen on juhlaa!
Pihalla on vain vähän lunta. Tähkälaventeli on sulattanut ympärilleen avannon.

There is only a little snow, but a bitter wind makes sure that it can't thaw – there is an icy crust, and our road has become an ice road.

Puksipuidenkin vihreät lehdet keräävät sitä vähäistä lämpösäteilyä, mitä auringosta tähän aikaan vuodesta saa, ja sulattavat lunta ympäriltään. Ransu tarkkailee vaahteraa...

Vaahterassa on pantteri.

Musti esittelee myös, miten vesi valuu syksyllä kaivamassani ojassa. Oja johdattaa veden pois vanhemman talon takaa ylämäestä. Sielläkin on niin savinen maa, että vesi vain seisoo, jos ei ole ojaa johtamassa vettä pois.

Vaaleajouluruusu on selvinnyt pakkasista hyvin lasikuvun alla ja näyttää näin lupaavalta.

Jotkut saniaiset ovat vielä kauniina, tämä on Dryopteris lepidopoda.

Belarina-tarhakääpiöesikkoa eivät pakkaset ole hetkauttaneet ollenkaan, sen nuput ovat pirteinä pystyssä ja alkavat hieman raottua. Esikot ovat sitkeitä tapauksia.

Saariston kipakka tuuli jäädyttää lumen pintaan jääkuoren ja tiemme on muuttunut jäätieksi. Tuuli on kaatanut kumoon tuolin lisäksi pätkän aitaa, katkaissut muutaman suuren katajan oksan ja hajottanut saunan oven. Onneksi ei ole pakkasta, niin aidan tolppiakin saa hyvin iskettyä maahan!
Iloisia lauhoja päiviä!

Puksipuu – Buxus
Tarhakääpiöesikko – Primula Vulgaris-Ryhmä
Tähkälaventeli – Lavandula angustifolia
Vaaleajouluruusu – Helleborus niger

36 comments :

 1. Kevättä ilmassa, sanon minä :-) Ihanaa

  ReplyDelete
  Replies
  1. On! Täällä merellä on tosin aina otettava huomioon, että tammikuun puoliväliin saakka meri vaikuttaa lämmittävästi, mutta helmi-maaliskuussa voi olla hyvinkin kylmää ja meri vielä jäätyä. Tämän viikon lämpötilat näyttävät oikein lupaavlta!

   Delete
 2. Mun mielestä kanssa nää plussakelit on just hyvät. Alkuviikon kovemmat pakkaset sai meillä vesiputken jäähän, ei ollut kivaa se.

  Mielettömän sitkeä esikko tosiaan ja jouluruusukin on ollut ahkera! Ja kuten aina, vallan valloittavat esittelijät : ) Rapsutuksia sinne!

  ReplyDelete
  Replies
  1. On ikävää, kun vesiputki jäätyy :-(
   Kiitos, rapsutukset välitetään, kunhan pojat malttavat olla hetken paikoillaan.

   Delete
 3. Saaripalstan pojilla näyttää olevan kevättä rintakarvoissa! Minustakin tuntui jo siltä että tänään olisi ollut kevättä ilmassa kun aurinko pilkisti hetken aikaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, jos aurinko ei viimaista ulkoilmaa oikein kykenekään lämmittämään, niin sisällä auringon lämpö tuntui tehokkaalta ja ihanalta <3

   Delete
 4. Tälläset tyynet pakasettomat päivät ovat sitten ihania,kun tuo lumikin tuosta katoaisi.
  Ihana kuva puussa asuvasta mustasta pantterista

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olisikin tyyntä! No, hyvä jos siellä on ollut. Täällä oli vilpsakka 15 m/s länsituuli. Pantteri viihtyy puissa :-)

   Delete
 5. Voi jestas, siellä on kevät tulossa ja vasta talvea parannellaan ja latuja tehdään! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ei talvea tartte parannella :-D Olisikin kevät tulossa! Hitsi, ensi viikon alkuun onkin nyt ilmestynyt miinuslukemia, äskettäin ne olivat vielä plusmerkkisiä. Toivotaan, että tuulet kääntyvät... jokainen lämmin viikko kantaa lähemmäs kevättalvea, jolloin auringon mahti alkaa jo olla voimakas ja talvi joutuu antamaan periksi.

   Delete
 6. Jos lumi ei muuten ole kivaa, niin Ransu on upea näky lunta vasten. Lumi jotenkin korostaa turkin värejä.
  Melkoinen jäätie siellä on!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ransu on komea kissa ja omiaan talvimaisemassa, vaikka ei lumesta yhtään pidäkään.

   Delete
 7. Esikko se onkin sitkeä sissi! Raportoihan tiheästi hänen kuulumisiaan :) Kiva keskiviikkoiltaa, pantterille, manulille ja pääpuutarhurille!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tänään huomasin myös ekan kukkansa avanneen etelänkevätesikon saunan edessä! Se pitää käydä kuvaamassa. Nyt on silti niin kylmä, että vahvasti epäilen Belarinan kykyä avata kukkiaan tällä viikolla. Ja ensi viikolla taas pakkasta, joten raportin jatkoa saattaa tulla vasta maaliskuussa tms...

   Delete
 8. Noista pälvistä, nupuista ja varsinkin viimeisen kuvan keväisestä valosta voisi luulla, että siellä eletään joitain ihan muuta kuukautta, kuin tammikuuta... Kissatkin näyttävät keväisen virkeiltä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tänään, kun aurinko ilmestyi, olikin varsin juhlava olo! Tuuli on kyllä niin hyytävä, että huomaa olevansa vielä talvessa.

   Delete
 9. Tittade på din buxbom när jag gick förbi i helgen och tänkte att den var grön och fin. Buxbom borde ju inte klara sig så bra i vårt klimat. Kanske vi ändå har det så varmt i skärgården att den klarar sig fin. Hoppas det inte blir så rysligt kallt att den (och vattnet) fryser.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dom är fina och har varit så många år att man kan såga att dom klarar sig här riktigt bra. Vi har nog mildaste vintrar i Finland, även om vi har bara litet snö och mycket vind!

   Delete
 10. Teillä on siis jo kevät! Joko jouluruusua joku on käynyt maistamassa, ei kai! Kevän vihreyttä jo saniaisisa ja esikoissa ja saniaisen takana oksassa isot silmut. Eikö meri ole jäässä? Voi noita kisupoikia! Meillä on paaaaaljon lunta ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jouluruusujen lehtiä syödään, mutta onneksi kukkanuput ovat alempana ja peurat eivät jaksa kumartua :-D Lasikupu auttaa suojaamaan niitä myös peuroilta!
   Saniaiskuvan silmut ovat oikeastaan katkenneessa vaahteran oksassa, niitä olen asettanut tuohon sekä talvi- että peurasuojaksi - vieressä on orjanlaakeri ja sekin kuuluu niiden ruokalistalle.
   Meri ei ole yhtään jäässä! Mutta sen jääpeite taitaakin olla aina paksuimmillaan vasta helmi-maaliskuussa.

   Delete
 11. Siellä näyttää olevan samanlaista kuin täällä.
  Lumi ei näytä täälläkään pysyvän mutta onneksi ei ole kovia pakkasia.
  Hienot kuvat pojista.
  Mukavia päiviä sinne teille,

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, onneksi on lauhaa, niin kasvit eivät lumipeitettä niin tarvitsekaan. Kiitos, mukavia lämpimiä päiviä teillekin ja varovaisuutta jäisillä teillä!

   Delete
 12. Esikot ja jouluruusut ja kaikkea keväistä. Pitänee ryhtyä miettimään muuttoa etelämeren saarelle, kun siellä on kevät jo tammikuussa. Panttereitakin puussa ja harmaita leijonia...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hih, harmaa leijona puskee tässä kättäni ja hankaloittaa kirjoittamista. Tervetuloa vain tänne, aika kylmä tuuli kyllä on ja jäistä, jotenkin tulee mieleen Siperia tästä kumminkin. Onneksi aurinkoa on päivä päivältä vähän enemmän ja korkeammalta!

   Delete
 13. Oi miten ihana tuulahdus toivoa keväästä näistä kuvista välittyikään. Täällä Hämeenlinnassa jurrutetaan hangen alla, mikä on tietysti valon kannalta tosi hyvä, mutta kun ajatukset ovat siellä veden tippumisessa ja ensimmäisissä vihreissä jo. Tuli oikein semmoinen kannustusolo, että hyvä hyvä helleboret! Jaksakaa vaan! ja toisaalta semmoinen, että miten voi olla mitään noin kaunista kuin nuo saniaiset VIHREINÄ valkean keskellä. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, kyllä nuo tähän aikaan viheriöivät tai kukkivat ovat yksiä ihmeitä! Toivottavasti lopputalvi on superlauhaa.

   Delete
 14. Kaikkea kivaa pihalla :) Sullahan on puodissa niitä upeita verkkokoreja, eikö ne olisi loistavia peurasuojia? Mun on pakko alkaa hommaamaan lisää sellaisia kun jänöt pupeltaa vauhdilla kaikkea. Hienoa ettei vesiputki ole jäätynyt!! Voi noita poitsuja kun ovat tarkkana kuin porkkana, söpikset.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mitähän verkkokoreja? Nyt en muista kuin yhden mallin, ja niitä taitaa olla vain 2 kpl, ja nehän on myynnissä, en voi niitä pilata ulkosalla :-D Halvinta on laittaa jänis/katiskaverkkoa, mutta sekin on sikakallista. Joten suojaan vain puut ja pensaat, perennat saavat luvan pärjätä, sillä kasveja on niin paljon ja lähes kaikkea syödään. Pelkän verkon laittaminen päälle ei riitä, vaan se pitää laittaa tapeilla kiinni maahan, muuten ensimmäinen tuulenpuuska lennättää verkot naapurisaarelle.
   On kyllä ollut parikin talvea, jolloin vesi on jäätynyt vasta tammikuun lopulla... oikeastaan ikinä ei ole ollut talvea, etteikö se olisi jäätynyt jossain vaiheessa, se vain kulkee liian pinnassa ja menee kaivoonkin liian pinnasta. Mutta jokainen päivä, että vesi juoksee, on juhlaa!

   Delete
 15. Siitä huolimatta, että näin tuon jäätien kimaltelevan, olen kuintenkin siinä uskossasa että siellä Saaripalstalla on ikuinen kevät!

  ReplyDelete
 16. komeita kissoja on hänellä... :) Hjarmaa ja mjusta...

  ReplyDelete
 17. Oijoi, miten tämä maa on niin monimuotoinen, meillä on laulun sanoin hanget, korkeat nietokset:) ja siellä maa lähes paljas. Voin vain kuvitella tunnetta, kun merituuli puhaltaa oikein vimmoissaan ja lämpötila laskee miinukselle. Toisaalta niin ihanaa noiden esikkojen ja muiden sinnittely.
  Täällä oli viime sunnuntaina aivan uskomattoman kylmää ja tuulista, huppu tötteröllä kasvojen edessä vaan uskalisi lähteä ulkoilemaan, hrrr..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, oli todella vaikeaa kertoa ihmisille, millainen talvemme on, silloin kun asuin ulkomailla! Kauheasti se ihmisiä kiinnostaa, mutta mitäpä voi sanoa... voi olla lunta tai sitten ei, voi olla pakkasta tai sitten ei, talvi voi kestää kaksi viikkoa tai viisi kuukautta jne... Ja kun maa on vielä näin pitkä ja ilmasto ihan eri merellä kuin mantereella. Onkin mukavaa lukea blogeja, kun kaikkialla on niin erilaista.
   Tällä hetkellä tuulee taas niin, että nurkissa humisee, antenni kolisee katolla ja keinutuoli keikkuu yksinään kuistilla.

   Delete
 18. Näyttää lupaavan keväiseltä! Tuolla tiellä voisi hyvin kiitää potkukelkalla :)
  Tämän viikon aikana sää on ollut lievästi sanoen vaihtelevaa, huoh!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tänään ei enää onnistuisi potkukelkkailu, öinen sade ja myös tämänpäiväiset sadekuurot ovat huolehtineet siitä, että jäätä on enää nimeksi - pääosa tiestä on soralla ja piha nurmella <3

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!