Monday, 5 January 2015

Kylmän kauden tunnelmia

Otin makuuhuoneen renginkaapin päältä siinä jo pari vuotta kököttäneet kynttilänjalat – olikin jo aika pyyhkiä niistä pölyt, heh. Laitoin tilalle metallihäkin ja siihen valosarjan. Kaunis yhdistelmä, mutta loppujen lopuksi se päätyi kuitenkin vaatekaapin päälle, pienen renginkaapin päällä se oli vähän liian suuri.
Valosarjat tuovat kivaa hämyä pimeänä kautena. Ei tarvitse laittaa valoja päälle, kun menee huoneeseen, vaan hämärässä joten kuten näkee, no, ainakin silittää kissaa. Tai ehkä vahingossa sängylle unohtunutta villapaitaa. Tähän täytyy todeta, että yksi ärsyttävimmistä tietämistäni sanoista on hämäränhyssy. Ai p-le! Se jotenkin liittyy siihen ärsyttävään hymistelyyn, että pimeydessä olisi jotain ihanaa. Siinä ei ole mitään ihanaa. Mutta onneksi on nuo pelargonit. Edes jotakin elollista on hengissä ja jopa kukassa.

Keittiössä huomasin, että allaskaapin alta puhaltaa kylmää ilmaa. Olen yrittänyt tukkia kaikki raot, sillä niistä pääsee myös hiiriä. Kellari on täysin kylmää tilaa, joten jostain pienestä raosta tuolta edelleen vetää.
Otin käyttöön vanhan eurooppalaisen ratkaisun: vedonestotyynyn. Noita tyynypötköjä on monissa Euroopan maissa vanhoissa taloissa ovien ja ikkunoiden edustoilla. Omassa talossani on sekä keittiön että makuuhuoneen ovien edustoilla talvisin, sillä eteinenkin on kylmää tilaa.
Nettikauppaani Elsan lempituoliin tuli joulun alla myyntiin tuollaista kaunista keskiaikaiskuvioista ovityynyä, joten nyt pääsin testaamaan, toimiiko se yhtä hyvin kuin vanhat tyynyni.

Ransu esitte...

...lee.
Oikealla on Laura Ashleystä hankitty terrierikuosinen tyyny, vasemmalla on Elsan lempituolin pupukuvioinen tyyny. Siinä on tummansininen tausta ja ainakin minusta se on hyvin kaunis.

Vaihdoin samalla keittiöön puhtaan käsipyyhkeen. Tämä on suoraan pestyjen pyykkien pinosta otettu, usko pois! Noita mustia jälkiä, joita tulee painomusteesta ja noesta, ei tunnu saavan millään pois. Puulämmitys on ihan kiva, mutta siinäkin on huonot puolensa. Ihanissa valkoisissa käsipyyhkeissä ei oikein ole järkeä.

Iloisia pakkaspäiviä, pysykäähän lämpiminä! Onneksi ylihuomenna ollaan taas plussan puolella.

PS. Elsan lempituolissa on nyt talviale!

45 comments :

 1. Kissaluukun edessä mekin pidetään isoa tyynyä kovemmilla pakkasilla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Totta, kissaluukustakin vetää. Minulla se vain ei tuo lisähaittaa, kun eteiseen vetää myös vintin portaiden alta (ei mitään eristystä kellarin suuntaan) ja ulkoseinän yläosasta matkalla vintille, kun sitäkään ei ole yhtään eristetty, lautojen raoista paistaa päivä (silloin kun on päivänvaloa ;-)). Niin että eteinen on kumminkin pakkasella. Tyyny luukun edessä onkin hyvä, paitsi silloin kun kissat on ulkona :-D

   Delete
 2. Meillä on isännänhuoneessa kohta josta puhaltaa oikein kunnolla. Mies työntää sinne säännöllisesti pellavaa, ja kissat repii yhtä säännöllisesti pois. Olen alkanut kehitellä siihen jotain systeemiä sillä remppa on tuskin tiedossa ihan heti. Mutta kohta on hankala, siitä on lattia revoitty auki jotta saatiin vesiputket kulkemaan esillä. Ihmettelen miksi Suomessa on niin vähän markkimoilla vedonestäjiä, verhoja ja tyynyjä. Mieluummin lämmitetään harakoille kun laitetaan kylmäksi ajaksi joku suoja eteen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä nämä on tosi käteviä, myös rullalle laitettu matto. Ei mikään turha tai hätäpäiväinen ratkaisu, vaan ihan näppärä. Aika harva haluaa alkaa repiä lattioita ja seiniä auki!

   Delete
 3. Tyyny kylmänestäjänä on mainio idea. :)

  Minulla tyynyt yhdessä muovilaatikoiden kanssa toimivat esteinä kissalle, ettei Kollo pääse pureksimaan tietokoneen johtoja. ;)

  Hämäränhyssy on tuttu sana lapsuudestani. ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin, kissanestäjä voi myös olla tosi tarpeen :-D

   Delete
 4. Voi ei nyt mainostit tuota rautahäkkyrää jota muutenkin himoan kamalasti. Tosi hienon näköinen tuolla hyllyn päällä. Tyynykin on kyllä upea. Hyssynhyssyn, en oikein itsekään lämpene tuolle sanonnalle :) Ihanat pelaquut! Yksi on supertuuhea!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Rautahäkkyröitä on myynnissä Elsan lempituolissa :-)
   Tuuhein pelakuu on juuri se, josta saat keväällä pistokkaan!

   Delete
 5. Olen kaivellut ohjeita vedonestotyynyihin, saisi tehtyä sellaiset kaksipuoliset, jotka kulkevan oven mukana, mutta niitäkin pitää kynnysten kanssa hiukan miettiä. Mökille kaivattaisiin kylmää eteistä vastaan todellakin...

  Pitäisi tästä lähteä ulos vähän kuvaamaan, on niin kaunista ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onneksi talvellakin on ystävänsä!
   Minulla on tuo keittiön ovi sellainen, josta kuljen jatkuvasti, mutta ihan hyvin sitä oppii nostamaan jalkojaan. Ja kissat hyppäämään ;-)

   Delete
 6. Paristoilla toimivat ajastettavat valosarjat ovat mainio sisustuselementti. Käytämme niitä myös tekemään talosta asutun näköisen; täällä kun on taas joulun aikaan kierrellyt asuntomurtajia. Ja nuo vedonestotyynytkin ovat oikeastaan aika hauskoja hyödyllisyytensä lisäksi.
  Keittiöpyyhkeistä tulee pakostikin ajan mittaan läikikkäitä, kun kaikkea ei pesussa pois saa. Mitä siitä, kun itse tietää, että pyyhe on puhdas sitä ripustettaessa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihan totta, murtovarasasioitakin täytyy valitettavasti miettiä!
   Riittää, että itse tietää, että pyyhe on juuri pesty :-)

   Delete
 7. Ihana tuo siun renginkaappi.
  Just tänään vitsailtiin että rintamamiestalo onyhtä viileä kesällä ja talvella, tuuletus pelaa monesta kohtaa. :)
  Meillä on vanhoista matoista tehtyjä kääröjä vedon toppareina.
  kestetään, kohta on kevät.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Älä muuta sano, hengitysilma on terveellistä, ja on käytönnässä mahdotonta kuolla häkämyrkytykseen :-D
   Mattokäärö on ihan yhtä hyvä.

   Delete
 8. Nätti toi pupukankainen, paljon nätimpi kuin tuo toinen. Ja sitten sanoitkin sanat Laura Ashley....ilmankos en terrierikuvioisesta tykännyt, vältän tietoisesti brändejä ja näköjään tietämättänikin :) Meillä käytetään tulisijoja paljonkin, mutta en ole huomannut noen kanssa mitään ongelmaa, siis en ole huomannut, voi olla että oikeesti olisi ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Itse tykkään tuosta terrierikankaasta, vaikka Ransu ei koirista tykkääkään ;-)
   Ehkä sinä osaat käsitellä tulisijoja ilman, että tökkäät kätesi aina nokiseen luukkuun tms. Minä en ;-D

   Delete
 9. Hämäränhyssy, jep jep... Mutta ihana tunnelmakuva tuo ensimmäinen! Ja aivan uusia tuttavuuksia nuo vedonestotyynyt meikäläiselle.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jep...
   Toivottavasti et tarvitse vedonestotyynyjä, vaan saat aina elää ihanan lämpimässä ja vedottomassa talossa!

   Delete
 10. Haa, meilläpäin sanotaan hämärähyyry ja tykkään kovasti siitä sanasta, ehkä siksi että isä käyttää sitä ja siitä tulee joku lapsuusmielleyhtymä. Noi tyynyt oiskin ihan loistoidea, tosin tässä kämpässä niillä sais vuorata ihan joka paikan ja silti jäädyttäis tänne :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Teilläpäin on muitakin hauskoja ilmaisuja kuten kaffeköffi ;-)
   Onneksi pääsette kai jo ennen ensi talvea muuttamaan omaan lämpimään taloon!

   Delete
 11. Hieno tyyny. Meillä ei varmaan tuo toimisi kuin yöaikaan oven vieressä (jossa sitä kyllä tarvittaisiin), kun sen verran voi olla liikettä ovesta muutoin. Veto on ikävää, onneksi on tohveleita ja villasukkia myös.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Itse kuljen koko ajan tuosta keittiön ovesta eikä se aiheuta kompastumisia, kun tyynyyn on tottunut. Onneksi on tohvelit ja villasukat, molemmat jalassa on hyvä olla!

   Delete
 12. Minä olen yrittänyt tarjota Sulolle kynsienraapimiseen rullalle kierrettyä mattoa, ei kelvannut. Päätyi sitten samaan tarkoitukseen matto kun nuo sinun kauniit vedonestotyynysi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vedonestoa tarvitaan, eli Sulo jätti ajattelevaisesti maton mammalle kodin lämmikkeeksi.

   Delete
 13. Ihanaa särmää tässä postauksessa. Minä vaihdoin kirkkaammat lamput , kun tuntuu etten näe, en kuule. Hämäränhyssyä vietetään ekaluokassa vain, kun yritetään levätä kesken päivän tai rauhoittaa isoa porukkaa pysymään vähän aloillaan. Vallan vihoviimeistä nokea olen pyyhkinyt viime päivinä parittomiin sukkiin taustalevyttömästä ja ovettomasta kirjahyllystä. Parittomat sukat voi onneksi heivata hevonkuuseen. Mutta jokin taustalevyllinen ja ovellinen ratkaisu on löydyttävä. Laminaatti on maailman kylmin aine. Sitä ei enää milloinkaan minnekään. Pohjoisnurkkaa tässäkin huushollissa on tänään eristetty. Tuloksesta en tiedä vielä. Auton bensatankin luukku on umpijäässä. Pitäiskö jäädä pois töistä vai säästää bensaa... äitini 74v on alkanut lukea siemenluetteloita. Kai sitä kohti on vaan mentävä ja uskottava, siis siemenluettelonlukemista ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Todella tuntuu, ettei näe mitään! Parin tunnin ajan päivässä voi esim. siivota, sitten ei taaskaan näe mitään. Ja minulla ON siis sähkövalot ;-)
   Parittomat sukat - nerokas idea nokisten näppien pyyhkimiseen!
   Äitisi on oikeassa, kevät tulee seuraavaksi.

   Delete
 14. Valaistunut metallihäkki on tosi kaunis ♥. Kuten myös makuuhuoneen pöydän ääressä oleva valkoinen puutuoli!

  Juu, vetoa on tasaisen epätasaisesti riippuen siitä, mistä suunnasta tuulee :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuoli ja pieni pöytä ovat lasten kalustoa sukuni vanhalta huvilalta. Ne ovat tosiaan ihanat!
   Niinpä. Jostain suunnasta kun tuulee, niin tapetti kupruilee. Täytyy toivoa, ettei tuule siitä suunnasta usein ;-)

   Delete
 15. Sot och drag är förargligt! Hos oss fungerar åtminstone julkorven förträffligt, tack ännu en gång!

  ReplyDelete
 16. Ihanaa uutta vuotta myös sinulle Saila sekä Ransulle että Mustille myös:)

  ReplyDelete
 17. Oikein mukavaa Loppiaista sinne teille ♥ ♥♥

  ReplyDelete
 18. Kiitos Zelda ja Sylvi, hyvää uutta vuotta ja loppiaista teillekin!

  ReplyDelete
 19. Hyvä idea estää vetoa esim. oviaukosta tyynyllä. Yhtenä talvena tyttäremme huoneeseen laitettiin lattialistan taakse polyuretaania. Veto loppui kerrasta. Huoneesta tuli lämmin, kun aiemmin lattiat olivat aina kylmät.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sepä oli tuuria! Joskus kylmyyden syy voi olla alempana rakenteissa.

   Delete
 20. Olen aivan unohtanut laittaa talviviltin, hyvä kun muistutit, siihen saa sotkeutua aina kun astuu sisään verannalta:) Tuollaisia makkaroita voisi koittaa hankkia myös - ja muistaa laittaa jalkaan hyvät tossut!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyvät tossut ovat korvaamattomat! Minulla on lampaankarvatossut jalassa kesälläkin, eikä silloinkaan ole yhtään liian kuuma.

   Delete
 21. Enpä ole koskaan kuullutkaan vedonestotyynyistä aika mielenkiintoisia, töissä vetää niskaan, sen kai voi laittaa niskaankin kun ilmastointikonetta ei kai saisi tumpata tyynyllä täyteen! Komeat pelakuut Sinulla ja tuo rautahäkkyrä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. En minä ole niitä Suomessa ikinä nähnyt, paitsi omassa huushollissani :-D Ilmastointikoneen eteen ei tosiaan ihan viitsi laittaa tyynyä! Rautahäkkyröitä on myynnissä Elsan lempituolissa ;-)
   Ratkaisun voi tosiaan nähdä eri tavoin. Voi laittaa paksun huivin harteille ja niskaan, sellainen minullakin on pakkasilla. Äskettäin ostin rantatossut saunaan, kun sen lattia on talvisin jääkylmä. Toinen vaihtoehto olisi ollut paksu kumimatto tms, mutta sen alustan puhdistaminen limasta ja hiuksista ei hotsita. Kumimatto on nyt sitten vain täsmänä kummankin jalan alla.

   Delete
 22. Replies
  1. Tosiaan, juu ei ole ongelma! Mutta hiirenmentävästä aukosta kyllä vetää kylmää ilmaa, kas siinä se ongelman ydin onkin.

   Delete
 23. Minunkin äitini sanoi aina,et nyt on hämäränhyssyy niin nättinä pyssyy ja pimiäs on kaikki yhtä kauniita,käytän usein sanaa hämäränhyssy :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyvin sanottu, ihan totta :-D
   Minua vaan harmittaa, kun ulkopuuhailuaika on niin lyhyt, sisäelämään tuskastuu, ja tuntuu, ettei sisälläkään näe mitään vaikka olisi kaikki valot päällä.

   Delete
 24. Hehheh!
  Postaus x: Ransu esittelee:
  Postaus x: Ransu esittelee:
  Nyt: Ransu esitte...
  ...lee.
  Toivottavasti Ransu esittelee jatkossakin!
  Pirkon mainitsemaa hämäränhyssyä oli meilläkin lapsena, eikä sitä sanaa kannata unohtaa! Ja kyllä se kevät kohta tulee, ja sisäelämä helpottaa! Jaksaa Ransukin esitellä ilman tau...koja!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ransu ei oikein jaksanut keskittyä esittelemään ;-)

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!