Saturday, 17 January 2015

Lisää keväistä hehkutusta

Näky viimeöisen sateen jälkeen on tämä. Ja kun tuulikin on viimein vähän tyyntynyt, on olo huikea. Paitsi edelleen vähän flunssainen, mutta kyllä tämä menee lepäämällä ohi. Ja oman pihan minttuteellä runsaalla hunajanokareella höystettynä. Valkosipuliakaan ei sovi unohtaa. Kaikki nämä keinot toimivat sitä paremmin, mitä enemmän niiden tehoon uskoo!
Eipä enää parane kokeilla potkukelkkailua tuossa kylätiellä...

These were the views from my kitchen windows today. In the middle of January. For someone who loves spring such as me, this feels like having drawn the winning ticket! 

Keittiön toisen ikkunan näkymässä ei ole lunta senkään vertaa. Valosarjat ovat edelleen puissa, mutta en viitsinyt lähteä niitä kuumeisena poistamaan, ehtiihän nuo, vaikka huomenna.
Kuva on otettu vasta lähes neljältä ja silti oli näin valoisaa. Pitenevä päivä on ihana asia! Ja tämä todistaa taas sen, ettei lumi mitään valaise. Vaikka lunta ei ole yhtään, on päivä jo tunnin pitempi kuin talvipäivänseisauksen aikaan, hei!

Sekin on mahtavaa, että pystyy tekemään kaikenlaista. Pihalla oli pakko tietenkin käydä, vaikka en mihinkään varsinaiseen puuhaan vielä ryhtynytkään. Istutin kaupasta ostetun rosmariinin oikeaan ruukkuun, multaa sai pihalta, kun otti istutuslapion käteen ja kaivoi kosteaa maata. Tammikuussa, jee!

Rosmariini nököttää nyt nätisti pelargonien lomassa, toivottavasti viihtyy.

Olen vähän lapsellinen, kun en malta lopettaa joulukoristelua. Otin punaiset pallot pois pasuunasta ja laitoin tilalle ruskeat tammenterhot, ehkä kauneimmat ikinä näkemäni joulukoristeet. Säälihän näitä olisi vielä piilottaa, etenkin, kun sain nämä vasta laitettua esiin.

Sisällä talvehtiva balkaninsyklaamikaan ei etene nopeasti. Kukkanuput ovat pysytelleet asemissa jo kuukauden. Ehkä pitenevä päivä houkuttaa ne kukkaan aikanaan. Nyt, kun lumi on sulanut, tarkastin ulkoilevat syklaamit. Niissä ei ole näin montaa nuppua eivätkä ne ole tämän vertaa auki, mutta hengissä vaikuttavat olevan.

Tein ulkona myös tällaisen löydön: vuoden ensimmäiset lumikellon versot! Olisipa hauskaa nähdä nämä pian kukassa. Lumikellohan on varsin nopea kukkimaan maasta noustuaan, jos sää vain on suotuisa.

Musti oli tyytyväinen, kun tulin vähäksi aikaa seuraksi pihalle, mutta sillä oli niin kiire, että en saanut tarkkaa kuvaa.

Mitä lie pantteri miettii.
Tai ehkä tiedänkin, Musti tuli sisälle jonkin ajan kuluttua myyrä hampaissaan.
Ruokahan sillä oli mielessä.

Rauhallista viikonlopun jatkoa ja syökäähän hyvin!

Balkaninsyklaami – Cyclamen coum
Lumikello – Galanthus
Pasuuna – Brugmansia
Rosmariini – Rosmarinus officinalis

40 comments :

 1. Pepsi: Oi Musti miten kateellinen nyt sinulle olenkaan, kun pääset sulalla maalla pyydystymään myyriä! Miten täällä nyt pyydystää a) ei tarkene ulos b) on liikaa lunta. Meiltä on tulossa lumipostaus lähipäivinä. Katso Musti sitten miten vaikeaa siinä on nyt myyriä pyydystää.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meidän täytyy tulla sitten Mustin kanssa lukemaan lumivuodatuksenne. Otamme osaa!

   Delete
 2. No jo oli postaus. Ihan kuin huhtikuun lopulta, arvioisin. Kyllä tunnen nyt kateuden piston. Ei lunta juuri yhtään. Suloinen syklaami! Selviävätkä nuo Suomen talvesta ulkosalla?
  Nuo tammenterhot voisivat olla vaikka kevätkoristeita - kivan näköisiä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ei tämä voi olla pysyvä olotila, kyllä tällainen sää on tammikuun puolivälille erittäin harvinaista!
   Ostin balkaninsyklaamit vasta syksyllä, joten en tiedä talvenkestosta. On sanottu, että olisivat murattisyklaameja talvenkestävämpiä. Minullahan murattisyklaamit joskus kestävät talven yli, ja joku talvi sitten on ne vienyt, eli aika epäluotettavia ovat. Siksi halusin talvettaa tämän yhden syklaamin nyt sisällä, että varmasti pysyy hengissä ainakin tämän ensimmäisen talven yli.

   Delete
 3. Voi kun tämä on niin mukavaa lukea näitä keväisiä postauksiasi!! Täällä ei taideta ihan vielä päästä samoihin fiiliksiin, Foreca lupailee pakkasen taas ensi viikolla vähän kiristyvän:( Äsken satoi kuitenkin vettä kun hain takkapuita, oikein nautiskelin sateen ropistessa puukatoksen alla:)
  Upea syklaami, kyllä se pian nuppunsa avaa<3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ensi viikon pakkasennuste on ainakin täällä ihan vähän lauhentunut, mutta parin asteen pakkasia on kumminkin luvassa. Nyt herääkin kysymys, millä suojaan kasvit ennen pakkasen tuloa.
   Veden ropina, sateen ropina ikkunoihin ja virtaavan veden solina on ihanaa! Samoin tämä keväinen värimaailma, on ihanaa saada värit takaisin näin keskellä talvea! Silmiin tulee keväinen olo, sitä on vaikea kuvailla. Näin koin tänään, silmät sanoivat, että on kevät!

   Delete
 4. Oih! Kuulostaa niiin hyvältä. Ja näyttääkin. Ihania versoja! Kevät tulee 6 vkoa maaliskuuhun..?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niinpä, kevät lähenee viikko viikolta ja koko ajan aurinko nousee ylemmäs ja päivä on pitempi. Miten toivorikasta!

   Delete
 5. Toivon entistä enemmä, että sinne ei enää tulisi talvi, maisema on niin keväinen. Täällä säiden vaihtelua riittää enkä jaksa vielä elätellä toivoa, mutta toivon samanlaista etenemistö kuin viimekin vuonna eli maaliskuussa puutarhatöihin! Nuo tammeterhokoristeet ovat minustakin maailman kauneimmat, niistähän voi nauttia koko vuoden.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olisi oikea taivaan lahja, jos talvi ei enää tulisikaan. Vaikea siihen on uskoa, kun ollaan vasta tammikuun puolivälissä!
   Olisipa ihanaa, jos kevät tulisi aikaisin vielä tämän lauhan alkutalven päälle.

   Delete
 6. Krya på dig! Hoppas du blir frisk fort!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tack! Det blir så småningom. Borde bara gå till sängen att sova, men som vanligt är jag inte alls sömnig nu :-D
   Till slut var det bäst att vi firar burgundisk gryta någon annan gång.

   Delete
 7. Hyvät hyssykät, sinulla on eri vuodenaika kuin täällä. Piippoja pukkaa maasta ja esikotkin jo kukkivat. Meillä on vielä lunta vaikka se vajenikin melkein puoli metriä. Katsoin pitkäaikaissääennusteita ja helmikuu näytti kovin lauhalta. Vaikka ne ovatkin vain ennusteita niin haluan uskoa, että kevät on jo alkanut. Meilläkin pantteri viihtyi koko päivän ulkotöissä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oli hyvä pantterisää :-)
   Täällä on tosiaan yllättävän keväistä. Luulen saaren vaihvihkaa lipuneen etelämmäs Itämerellä, muuta selitystä en tälle keksi! Lauha helmikuu kuulostaa hyvältä, itse luin, että tässä tulisi tavanomaista kylmempääkin ensin, toivottavasti ei ainakaan kovin paljoa.

   Delete
 8. Siellä on nyt kuin meillä vapun aikaan.- Niin erilainen on maailmamme pienessä Suomessa. Meillä ei parin päivän plussasää lumia vienyt, teki vain älyttömän liukkaaksi taas tiet ja pihat ja lumikin vähän tiivistyi, mutta sitä on kyllä riittävästi vielä.
  Oikein leppoisaa sunnuntaita.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, ja täällä saaristossa kun edelleen vaikuttaa lämpöä tasaavasti tuo meri, joka ei ole ensinkään jäässä, se estää kovimpien pakkaspiikkien syntymisen. Ilmasto on tosiaan erilainen! Toivottavasti pystyt liikkumaan kuitenkin.
   Kiitos, samaa sinulle!

   Delete
 9. No meillä on lunta satanut vai kuin, ei nyt niin pal, kun pohjoisessa. Ei kuitenkaan viltitossut tulta iske, niin kun teillä tekis :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lumi on ihan hyväksi viltitossuille ja kasveillekin!

   Delete
 10. Jäätie muuttui kyllä tosi nopeasti soratieksi! Ei tosin ihme, näillä lämpöasteilla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, yötä päivää plussalla, ja päivisin +5 ja aurinkoa, ja öisin vesisadetta... joka jää lähti nopeasti, vaikka usein se pysyy sitkeässä kuin liima.

   Delete
 11. Hyvä meininki! Tänne on luvattu loppuviikolle 20 astetta pakkasta..😢

  ReplyDelete
 12. Eihän pasuunakukan tammenterhojen tarvitse olla joulukoristeita, vaikka ne sellaisina olisi myyty. Ovatpahan vain koristeita, ja kyllähän pasuuna on nuo kauniit hedelmät ansainnut oksilleen, kun kukkikin niin pitkään ja hartaasti :) Toivotan suotuisaa jatkoa Saaripalstan kevääseen ilman minkäänlaisia uusintanäytöksiä talvesta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Totta, en edes muista, millaiset hedelmät tai siemenet pasuunassa on, mutta omaani ei sellaisia ole kehittynyt. Nämä voivatkin olla pasuunanterhoja!
   Kiitos, voi kun toivotuksesi toteutuisi! Ransukin viihtyy nyt ulkona, paitsi jos mamma on sisällä :-D

   Delete
 13. Voi, tuo viimeinen kuva on niin keväinen <3 Kyllä Musti nyt nauttii! Itse kävin juuri koirulin kanssa liukkaalla lenkillä, reidet tulee kipeeks kun varovasti köpöttelee :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, ihanan keväistä kun aurinkokin paistoi! Tänään onkin pilvisempi päivä.
   Varovasti joutuu siellä liikkumaan.

   Delete
 14. Ei voi olla totta? Ethän juksaa;)
  Täällä on lunta haaruksiin asti.
  Kiva kuitenkin, että näytät ensimmäisiä nuppusia;) Tietää mitä odotella tännekin, joskus...

  ReplyDelete
  Replies
  1. En juksaa! Kuvat on oikeasti eiliseltä. Tänään on muuten samannäköistä, mutta päivä on pilvinen. Löysin juuri lisää narsissin-, lumikellon- ja laukanversoja, muun muassa :-)
   Kyllä ne nuppuset sinnekin ehtii, vaikka lunta kuulostaa olevan ihan tolkuttomasti!

   Delete
 15. Huh, todellakin kuin eri maailmasta nämä kuvasi. Täällä hankea riittää ja jäätikköä lisäksi. Gebsu ulkoilee n 20 sekuntia, lyhyttukkaiset ei lainkaan, koska hanki alkaa heti ikkunasta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyyh, ikkunasta alkava hanki! Millähän saisi muunnettua itsensä itämaiseksi hyvin pidetyksi kotikissaksi talvikausiksi, jotta ei tarvitsisi ikinä ulkoilla. Tai ei se kesäkään olisi hullumpi hyvin pidettynä itämaisena kotikissana...

   Delete
 16. Eikä! Kuvasi näyttävät niin keväisiltä! Olet oikea onnenmyyrä asuessasi noilla leveyksillä! Meillä on noin 40cm lunta ja lisää tulee. Ylihuomenna pitäisi olla -28 pakkasta:(

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ei ole ihan sattumaa, että olen asettunut näille leveyksille ;-) Ja vieläpä etelärinnetontille. Huh mitä pakkaslukemia sinne, tänne näyttää tulevan korkeintaan -2 kymmenen päivän ennusteen mukaan. Tsemppiä!

   Delete
 17. Niin, Suomi on pitkä maa mutta ei nyt ole vielä noin kevään aika kuitenkaan että lumikellotkin nousisivat! Meillä on lunta ja luistellaan jäisillä teillä. Pantterista on upea kuva, arvoituksellinen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niinpä, aika erikoista tämä. Toisaalta tänne saaristoon kun tulee talvi aina niin myöhään, esim. krookusten piipot ovat hyvinkin usein näkyvissä tammikuulla. Mutta sitten tulee yleensä talvi. Nyt ei kovaa talvea ole näköpiirissä luvassa, mutta vielähän tässä lusitaan koko helmikuukin ennen kevätkuukausia.
   Toisaalta, viime vuonna lumikellot aloittivat kukinnan pihallani helmikuussa. Se on ihan asiallista, minusta ;-)

   Delete
 18. Nyt olen niin kateellinen! Meillä on pohkeisiin asti lunta ja sen alla jäätä, vuoroin sataa räntää ja pakastuu. Mietin kauhuissani miten mahtaa keväällä kasvien käydä näin oikukkaan talven takia. Maata ei näy missään, sen verran paksu lumikerros on. Eikä valosta tietoakaan, joka päivä pilvistä (kts. blogista pimeitä kuvia). Mutta ihanaa että voin ainakin hehkutella kevään tuloa blogisi kautta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tänään on taas pikkuisen valkoista, kun yöllä on tullut vähän rakeita. Ei pääsisi hullu puutarhuri täällä kaivamaan lumikasaa, sehän turhautuisi!
   Tsemppiä kevään odotukseen!

   Delete
  2. Hullulla Puutarhurilla ja sen pöljällä kaverilla on aina jotain projekteja, tuo lumi on nyt sit SE juttu. Kesällä rikkaruohot...:) Olen myös kateellinen teidän myyräntappajista, meillä ne talttahampaat saavat riehua rauhassa.

   Delete
  3. On se hyvä, että projekteja riittää :-D
   Myyräntappajat ovat tosiaan puutarhurin tärkeitä ystäviä. Se peurajahtikoulutus vaan on yhä pahasti kesken!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!