Saturday, 14 December 2013

Verso- ja silmuraportti

Syksyinen puutarha on kaunis. Nämä kuvat on otettu reilu viikko sitten. Pronssisara hehkuu auringossa ja tulikukkien lehtiruusukkeet ovat karvaisen harmaanvihreitä.

I like winter when there is no snow... but I am wondering about the many shoots. The autumn has not been extraordinarily warm here, I don't think, and yet there is abnormally much new growth for the time of year.

Tästä toivon pitkäaikaista asukkia puutarhaani: välimerenmaruna 'Powis Castle'. Edellinen eli kaksi vuotta, mutta sen kasvupaikalla oli liikaa talvimärkyyttä ja se menehtyi siihen. Seisovaa vettä ei nyt tämän uuden yksilön kohdalla muotopuutarhassa pitäisi oleman, sillä se on ojitettu joka puolelta ja maa on tiilensekaista kivikkoa edesmenneen talon jäljiltä. Tämä maruna saattaa tarvita myös talvisuojaa, mitä en edelliselle kokelaalle tarjonnut. En ole suojannut tätäkään vielä, sillä on ollut niin lauhaa. Muutaman päivän viileämmän kauden jälkeen näyttävät seuraavat viisi vuorokautta taas menevän kokonaan plussan puolella Ilmatieteen laitoksen mukaan.

Tässä on muotopuutarhan puksipuita, esikkoja, sinivuokkoja ja maustesahraminversoja.

Muotopuutarhassa myös nousee versoja, joista en oikein tiedä mitä ne ovat. Tämä kasvaa suunnilleen paikalla, missä pitäisi olla 'Forelock'-koristelaukkoja, joista ei viime kesänä näkynyt oikein mitään.
Viime kesä oli muutenkin laukkojen katovuosi, tai arvelen, että edellinen märkä syksy oli verottanut niitä. Minulla ainakin nousi vain murto-osa laukoista. Ukkolaukat kasvoivat normaalisti, mutta tähtilaukat, koristelaukat ja suurin osa mustalaukoista oli kadonnut. Hietalaukoista nousi vain pari.
Mutta voi tämä verso olla muutakin. Tässä kasvaa myös kevätkurjenmiekkoja ja muitakin sipulikukkia. Toivottavasti tämä säilyy hengissä, jotta mysteeri selviää.
Edessä näkyy sikurin vihreä lehti. Se kuuluu oikeastaan kedolle, mutta kasvattelen tätä ensimmäistä yksilöä muotopuutarhan penkissä ilman kilpailua heinikon kanssa. Siementaimia voi sitten siirrellä kedolle.

Jalohortensia on sitä mieltä, että nyt olisi aika aukaista uudet lehdet. Puhkeavia lehtiä on kasvin kaikissa oksissa.

Tässä on ruotsinköynnöskuusama. Tämä on hämmästyttävää, sillä minusta nyt ei ole ollut harvinaisen lämmin syksy. Saaristossa meri vaikuttaa niin, että se tasaa lämpötilanvaihteluja ja viivästyttää syksyn kylmenemistä. Toisaalta jatkuva tuuli viilentää säätä tuntuvasti ja voi aiheuttaa pakkasvaurioita vähälläkin pakkasella.

Sammakko poikasineen oli hukkua veden ja pudonneiden lehtien sekaan, niinpä nostin heidät kuiville.

Vadin (entinen pallogrillin osa) vesi jäätyikin hetkeksi.
Toivon nyt sitten hullun lailla, että talvi ei tulekaan. Todellisuudessahan se kai vasta alkaa, mutta yritän olla ajattelematta sitä. Onneksi päivä alkaa kuitenkin kohta pidentyä, enää viikko talvipäivänseisaukseen!

Hietalaukka – Allium vineale
Jalohortensia – Hydrangea Macrophylla-Ryhmä
Kevätkurjenmiekka – Iris reticulata
Koristelaukka – Allium Koristelaukka-Ryhmä
Maustesahrami – Crocus sativus
Mustalaukka – Allium nigrum
Pronssisara – Carex comans
Puksipuu – Buxus
Ruotsinköynnöskuusama – Lonicera periclymenum
Sikuri – Cichorium intybus
Sinivuokko – Hepatica nobilis
Tulikukka – Verbascum
Tähtilaukka – Allium cristophii
Ukkolaukka – Allium hollandicum
Välimerenmaruna – Artemisia arborescens

24 comments :

 1. Kauniita kuvia. Syksyn värit ovat kauniita. Kaakossa meillä oli jo lunta aika paljonkin, mutta sitten tuli vesisade. Vielä on vähän sentään.

  ReplyDelete
 2. Kiitos, auringonpaisteella tulee niin tunnelmallisia kuvia, vaikka valo ja varjo ovatkin hankalia kuvata. Meille tuli lunta maahan vain pari milliä, niin ei ollut paljoa mitä sulaa. Varsinkin sammal on syksyn kosteissa säissä oikein hohtavanvihreää.

  ReplyDelete
 3. Olet löytänyt kauniita kasveja, joulukuussakin. Meidän piha ei ole auringonpaisteessa ollenkaan kuvauksellinen. Paikoin lunta ja jäätä ja välillä mustaa ja ruskeaa maata.

  ReplyDelete
 4. Toivotaan, että kevään VAALEAN VIHREÄT sipulikukkien versot nousevat pian maasta lisäämään kuvauksellisuutta!

  ReplyDelete
 5. Ihan uskomatonta tulla aina tänne katsomaan miten versoo ja kasvaa heh. Meillä on aina vaan edelleenkin lunta ja lunta ja lunta.
  -Helena ja Blackie Kahden Naisen Loukusta-

  ReplyDelete
 6. Voi olla, että ei verso enää kauaa, en yhtään tiedä mitä näiden lauhan viiden vuorokauden kuluttua on luvassa...

  ReplyDelete
 7. Mulle sopisi, että lunta sataisi ensi viikolla sellaiset 15 cm, eikä sitten enempää. Maaliskuulle asti lämpötila pysyttelisi siinä -5 C hujakoilla ja sitten tuliskin jo kevät! :) Tuskin näin tulee käymään.

  Vähän käy sääliksi nuo sun puutarhan vihreät...taitavat vielä paleltua.

  Mukavaa viikonloppua!

  ReplyDelete
 8. Minulla oli joskus jättilaukkoja muutama ja siemensivät valtavasti. Pari vuotta kukinnasta kitkin samalta alueelta kukkapenkistä "outoa heinää" joka ylättäen tuoksuikin aivan ruohosipulille, joten taisivat olla laukanpoikasia :)

  ReplyDelete
 9. Voi sentään ihana postaus! Täytyisipä tehdä omallakin pihalla sama katsaus vielä kenties löytyvistä vihreistä! Ainakin käenkukat, sormustin- ja tulikukat,syksyllä istutettu laventeli ja iisopit ovat vielä vihreinä. Ai niin ja se jokin aika sitten istuttamani jouluruusu;)Leppoisaa lauantaita!

  ReplyDelete
 10. Tillariina; Toivon sinulle sellaista talvea, eihän sitä koskaan tiedä! Tänne ei tarvitsisi tulla pakkasta eikä lunta ollenkaan ;-)
  Ihmeen hyvin kasvit kestävät, kyllä sipulikukkien versoja nousee joka syksy. Viime vuonna kultasahramit nousivat tammikuun alussa ja sitten ne kukkivat ihan kiltisti huhtikuussa, kun kevät viimein tuli.

  Linda; Laukanpoikaset <3 Tämä ei voi olla poikanen, sillä verso on aivan liian paksu.

  Minna; Juu, sormustinkukat, tulikukat ja käenkukat ovat aivan ihania siitä, että ne ovat vihreitä niin pitkään! Ja esikot <3
  Toivottavasti sieltäkin löytyy paljon ilahduttavaa.

  ReplyDelete
 11. Kuvathan on kuin toukokuun alkupuolelta ja nyt on tosiaan se joulukuu.
  meillä jokapaikka jäässä, kuunlija penkkiäkin peittää paksu jää.

  ReplyDelete
 12. Ei niin kauniista esineistä voi tulla kauniita! Kuten nyt tuosta pallogrillin entisestä alusesta.

  ReplyDelete
 13. Toivottavasti toukokuun alussa on jo vihreämpää.

  ReplyDelete
 14. Mamma N; Juu, ruostuva rauta on kaunista.

  ReplyDelete
 15. Siis hetkinen, meidän puutarhassa on jotain valkoista paikoitellen ja Sulokin käy ulkona luistelemassa..

  Mutta teillä näyttää ihanalta ja keväiseltä!

  ReplyDelete
 16. Mitä, valkoista???!
  Onko Sulolle hankittu pienet luistimet <3

  ReplyDelete
 17. Olipas keväisiä kuvia! Meillä on maa ihan valkosena, eivät kerinneet lumet suojakeleilläkään sulaa.

  ReplyDelete
 18. Sulla pihalla vihertää, onneksi mekin pääsemme nauttimaan tilanteesta kuviesi välityksellä. Karvapöksyille terkkuja!

  ReplyDelete
 19. Kyllä se kevät tulee, voitonpuolella ollaan vaikka talvi on vasta näkyvissä. Ihmeellisiä nämä kuvasi vihreistä versoista.

  ReplyDelete
 20. Ihan, kuin kevättä kuvaisit...paljon alkuja...:)

  ReplyDelete
 21. Eikös teillä ole edes kuuraa maassa? Aivan kuin keväällä. Pitäisiköhän muuttaa saaristoon, jatkuisi paljaan maan jakso vähän pidemmän aikaa.

  ReplyDelete
 22. Maija; Ehkä se on hyvä vaan, että on sitä lunta, jos talvi tosiaan vielä on aikeissa tulla.

  Nettimartta; Rapsutetaan, teille kans pojille!

  Myrsky ja Minna; Tänä aamuna herätessäni mietin ensimmäisenä: Jee, enää pari kuukautta ja sitten voi ihan oikeasti jo kevät tullakin! Ihana ajatus.

  Irmastiina; Juu, noita oli kiva bongata, vaikka paleltuvatkin lähes satavarmasti. Kyllä niitä uusia versoja sitten tulee tilalle.

  Between; Juuri nyt en ole kotisaarella, mutta siellä pitäisi olla +4 ja vesisade. Enpä usko, että siinä on kuuraa ;-)
  Voisitte oikein mielellään muuttaa meidän saarelle! Saaristossa on todella pitkä syksy, vielä pidempi kuin rannikolla, kun meri vaikuttaa joka puolella. Pitää vain kestää lähes ainaista tuulta, joka keväällä on hyytävä - ja vielä alkukesäkin on kylmä kun meri on vielä niin jäätävä. Mutta eihän se vaikuta kuitenkaan maan tasalla, jos pihalla on tuulensuojaa. Kevätkukkasia saa kyllä ihailla ajallaan, puihin vain tulee lehdet mannerta myöhempään.

  ReplyDelete
 23. Luulin ensi vilkaisulla Välimerenmarunaa jäkäläksi! ;D

  ReplyDelete
 24. No mutta onhan siinä ihan samat värit, mittakaava vain on eri (tuo ulottuu noin puolisääreen).

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!