Sunday, 15 December 2013

Kevätkalenterin kolmas luukku

Se hetki, kun narsissit ja tulppaanit kukkivat, on vuoden parasta aikaa.

In May, when tulips and daffodils are in bloom – that is the best time of year!

'Ballade'-liljakukkaiset tulppaanit, 'Delft Blue' -hyasintit, 'Valerie Finnis' -helmililjat ja marhanliljan nouseva verso ♥

Varjossa talon pohjoispuolella kasvava isokevättähti kukki vasta edellisten kanssa samaan aikaan toukokuun puolivälissä, normaaleissa olosuhteissahan se on aikaisempi. Nyt en muista, siirsinkö sen parempaan paikkaan kesällä, tarkoitus oli ainakin. Ehtiihän sen ensi kesänäkin.

Kävin tutkimassa tilastoja Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilla. Siellä on paljon tietoa, tosin oman paikkakunnan tilastoja ei ole, mistä olen antanut heille palautetta. Se olisi kiinnostavaa ja varmasti mahdollista, onhan heillä kaikki tilastot jossakin digitaalisessa muodossa kuitenkin jo olemassa.
Tutkailin termisen kevään alkamistilastoja ja totesin, että viime kevät alkoi kuukautta myöhemmin kuin edellisvuonna, ellei siellä sitten ole jokin lyöntivirhe. Sen kyllä uskon ilman virhettäkin, viime kevät todellakin antoi odottaa itseään tuskastuttavan pitkään. Maaliskuu meni kokonaan kärvistellessä, terminen kevät alkoi meillä vasta 11.4.! Se tulikin sentään sitten koko maahan lähes samaan aikaan.
Toivotaan, että ensi kevät tulee mahdollisimman varhain!

Helmililja – Muscari
Hyasintti – Hyacinthus orientalis
Isokevättähti – Scilla luciliae
Liljakukkainen tulppaani – Tulipa Liljakukkaiset-Ryhmä
Marhanlilja – Lilium Martagon-Ryhmä

20 comments :

 1. Ei tuohon enää niin pitkä aika ole! Vähemmän aikaa kuin esimerkiksi lokakuussa katsottuna :)

  ReplyDelete
 2. Joo! Edellisen kirjoitukseni kommentissa juuri sanoinkin, että tänä aamuna herätessä ensimmäinen ajatus oli: joulukuu alkaa kohta olla pulkassa, sitten enää kaksi kuukautta ja kevät voi ihan oikeasti jo alkaa ♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin, pari kuukautta menee äkkiä. Ja se etu on vanhenemisessa, että vanhemmiten aika mennee aina vaan noppeemmin. Tosin sit keväät ja kesätkin hujahtaa äkkiä, mut ei viälä aatella sitä.

   Delete
 3. Viime kevään uusintaa en halua, se oli kaamea pitkässä jäätävyydessään. Voi kun ihminen kaipaakin tuota tulpaanien aikaa: kiitos Hong Kongin kukkasipulien super alen, kevään odotus on taas jännittävää! Ihanat kuvat puutarhastasi.

  ReplyDelete
 4. Maija; Niin, on turha ajatella sitä, että kevät ja kesäkin vilahtaa ohi ;-)

  Maria; Teitkin oikein superurakan niitä istuttaessasi, mutta keväällä on sitten ihanaa :-) Ja kyllä minäkin, vaikka istutin vain muutaman paketin tänä syksynä, odotan innolla millaisia niistä tulee.

  ReplyDelete
 5. Todellakin toivon, että kevät tulee kiireen vilkkaa eikä sitä tarvitsisi odotella nin epätoivoisen pitkään kin viime keväänä. Mutta onneksi meillä on nyt ollut ihanan pitkä syksy. On voinut tehdä puutarhahommia useamman kuukauden. Minusta viime syksynä lumi satoi niin aikaisin, että minulla ainakin jäi puolet hommista tekemättä.
  Onko marhanlilja sama kuin varjolilja?

  ReplyDelete
 6. Voi ihanuutta, tuo on parasta aikaa!

  ReplyDelete
 7. Irene; Toivottavasti viime kevään kaltaista ei koskaan enää ikinä tule. Tämä on tosiaan ollut hyvä puutarhasyksy, kun on ollut sopivan kuivaakin, alussa liiankin kuivaa, mutta parempi sekin kuin mätänevät kasvit.
  Marhanlilja on varjo- ja täpläliljan risteymä, kukat ovat oranssit-ruskeat.

  Pioni; Niin on ♥

  ReplyDelete
 8. Niin joulukuu on tosiaankin jo puolessa välissä ja ainakin muina vuosina minun "henkinen kevät" on alkanut heti kun joulun pyhistä on päästy! Viime vuonna tilasin pelargonioita joululomalla, olin jo ihan fiiliksissä ja siksikin kevään tulo tuntui pisimmältä ikinä. Toivon todella, että tänä vuonna se alkaa jo paaaljon aikaisemmin:)

  ReplyDelete
 9. Tänne oin aina niin kiva tulla kun on takuuvarma keväthullu vastassa :) Superiloinen siitä! Uskon vakaasti tuohon kuukauden myöhässäoloon koska omien laskujeni mukaan kaikki oli kolmisen viikkoa myöhässä viime keväänä. Toivotaan hyvää kevättä ensi vuodelle ja jotenkin olisi sellainen olo, että saattaa pitää paikkansa, että tämä talvi on helpompi!

  ReplyDelete
 10. Ihan kipeää tekee kun noita kevätkuvia katselee näin talvea vasta ootellessa. Olkoon kevät varhainen, toivon miekin!

  ReplyDelete
 11. Minna; Toivotaan näin!

  Sametti Hortensia; Ei tässä voi muuta kuin keväthulluilla, kun paljon muuta ei liiku mielessä ;-D
  Minustakin tämä syksy oli tosi kiva ja tähän asti on ollut oikein hyvät lämpötilat ja kelit. Fiilis on luottavainen.

  Pike; Siellä se odottelee nurkan takana jo ;-) Siis ei tonttu, vaan kevät!

  ReplyDelete
 12. Kevät on kyllä jo paljon ajatuksissa! Viimeinen kevät hoitovapaalla lasten kanssa.

  Toivotaan, että se tulisi aikaisin tosiaan :)

  ReplyDelete
 13. Kevätkalenteri, mikä mainio ajatus – ja toteutus! Ihania sipulikukkijoita, niin odotettuja kevään lähettiläitä.

  Kevättä kohti minäkin pusken, kolmesta virallisesta talvikuukaudesta ensimmäinen on jo puolessavälissä. Tää me kestetään ihan kevyesti, ja kevät tulee taas ajallaan. Eikun etuajassa.

  ReplyDelete
 14. Ilosofiaa; Toivotaan varhaista kevättä!

  Geranium; Juu, etuajassa saa luvan tulla tällä kertaa.

  ReplyDelete
 15. Se oli kyllä pitkä se viime kevään odottaminen! Sen taidamme muistaa kaikki;) Oli kuin aika olisi pysähtynyt... Mutta varmaan tulee seuraava kevät sitten aiemmin, tunnen sen aivan selvästi;)

  ReplyDelete
 16. Viime kevättä sai tosiaan odottaa mutta sitten kesä oli ihana, siitä ehti oikein kunnolla nauttia, niin hyvin, että syksy vihdoinkin tuli ihan yllätyksenä, ainakin minulle. Kuluneena vuotena aika on mennyt vähän pikakelauksella. Siksi haluaisin ehkä vähän jarruttaa, kun luulen, että kevät kuitenkin tulee silmänräpäyksessä tai kahdessa. En ole vielä ennättänyt tilata edes siemeniä, kahtena talvena olen tilannut jo ennen joulua (tai no, onhan nyt viikkoa aikaa siihen). Jotkut siemenet kannattaa kylvää jo tammikuussa, joten silloin kevät melkein alkaakin.

  ReplyDelete
 17. Pian tämäkin vuosi jää muistoksi.
  Toivotaan parempaa kevättä.
  Ihanaa kevättä kunhan tuo talven sekä saadaan taitettua.

  ReplyDelete
 18. Kaksi edellistä talvea lumineen ja pakkasineen olivat rasittavia .Ilmatieteen laitos on onneksi taas luvannut plussaa seuraaviksi viikoiksi.Näin ollen talvi lyhenee lyhenemistään , näin uskallan toivoa.YES!

  ReplyDelete
 19. Hyvä Mieli; Tuohan on hyvä, että tunnet aikaisen kevään ;-) Luottavaisin mielin eteenpäin!

  Paula; Onneksi syksy on ollut niin hieno, ja kesä myös, että saimme kompensaatiota surkeasta keväästä. Ehtiihän niitä siemeniä tilailemaan vielä tammikuunkin puolella, ei hätää! Monta talviviikkoa on vielä edessä...

  Sylvi; Kiitos, samaa sinne teille!

  Aila; Ihana ajatus, koko ajan lyhenevä talvi :-)

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!