Thursday, 5 December 2013

Nostin sitten perunat

Päivän kuvassa noin kymmenen mukulaa ja yhä nupulla oleva vaaleajouluruusu puolenpäivän aikaan, jolloin vielä paistoi aurinko, sittemmin taivas on mennyt vähän pilveen.
En ymmärrä, miten perunoiden nosto voi aina olla niin vaikeaa. Luulisi, että kun tulee nälkä, niin perunat nousisivat mieleen, mutta ei. Nostan ne joka vuosi ihan viime tingassa, osassa on jo reikiä, tosin en tiedä, johtuuko se myöhäisestä nostosta. Ja olen ihminen, joka todella pitää perunasta!
Yksi syy on varmasti se, että kesällä ei todellakaan ehdi laittaa ruokaa, perunat ovat aivan liian hidasta valmistettavaa siihen, että tulee sisälle kello kymmenen jälkeen sudennälkäisenä. Ei siinä tule lähdettyä uudestaan ulos perunoita nostamaan. Mutta näin syksyllä luulisi aikaa olevan. Mystistä.

I finally got the spuds up, wondering if they are any good any more, but they seem to be. Hooray!

Tulipahan perunarenkaan maa käännettyä samalla. Siinä on noin tuhat pioniunikon vartta, niitä voisi tietysti vielä yrittää kääntää enemmän mullan sisään. Ensi kesänä tämä on varmaan taas piukassa pioniunikkoa, kuten viime kesänäkin:

Ensi keväänä perunat menevät tietysti eri paikkaan, sillä niitä ei pidä viljellä samassa maassa kahta vuotta peräkkäin. Unikot sen sijaan menevät minne itse lystäävät.

Viereisessä renkaassa kasvaa parsaa ja viime keväänä kylvämääni jalosauramoa. Toivottavasti se talvehtii, se on jo nyt kasvattanut juuri sellaista mattoa kuin toivoinkin, tosin kylvökseni on selvästi ollut epätasainen!

Yrttipenkin timjami, mäkimeirami 'Aureum' ja salvia ovat yhä pirteän vihreitä.

Ransu kirmasi seurakseni ryytimaalle. Iloista torstai-iltaa!

Jalosauramo – Chamaemelum nobile
Mäkimeirami – Origanum vulgare
Parsa – Asparagus officinalis
Pioniunikko – Papaver somniferum Paeoniflorum-Ryhmä
Salvia – Salvia officinalis
Timjami – Thymus vulgaris
Vaaleajouluruusu – Helleborus niger

24 comments :

 1. Uusia perunoita jouluksi ;) Tuohan on oikein hyvä juttu. Ransu poika näyttäisi olevan pienessä hepulissa vai oliko mamma vain kateissa hetken?

  ReplyDelete
 2. No en oo kyllä kuullut, että perunoita nostetaan joulukuussa!

  ReplyDelete
 3. Minä yritin toissa aamuna käydä nostamassa maa-artisokat, vaan niin oli jo maan pinta jäässä, että sinne jäivät;) Nyt voisi vielä kohta yrittää ennen lumi myräkkää, tänäänhän on ollut lauhempaa niin josko talikko taas uppoaisi. Istutin vielä äsken viimeisen istutuksen, irlanninkatajan, taustan ehdottamallesi ruusulle<3 Tein sille havuista suojauksen ja laitoin kuorikatetta mullan pintaan, toivottavasti selviää talvesta ja keväästä hengissä. Minulla olisi sinulle muuten ikkuna aiheinen kysymys viimeisimmässä päivityksessäni, jos kerkiäisit käydä kurkistamassa. Mulle iski taas inspis alkaa kunnostaa ikkunoita;) Ostin eilen rakennusapteekista liitua ja pellavaöljyä, ajattelin kokeilla itse kitin tekoa. Olisiko sinulla siihen antaa vinkkejä? Peitin lasit, vinkkisi mukaan, kitin poiston ajaksi märällä rätillä, eikä yhtään lasia rikkoutunut, jee !!

  ReplyDelete
 4. Voihan Ransu! Siulla on vaan perunoita joulukuussa, eikä mitään lunta ollenkaan. Raasuransu - saat tulla miun luokse pulkkamäkeen.

  ReplyDelete
 5. Aah noita unikkoja, ihanaa että menevät minne haluavat. Ja tietysti vielä mahdollisimman moneen paikkaan;)
  Minä en ole koskaan kasvattanut perunaa, viime keväänä kyllä jo suunnittelin...

  ReplyDelete
 6. Hauska ajatus perunoiden nostamisesta joulukuussa! :D
  Mulla taitaa olla pellossa vielä jokunen porkkana. Sinne jäävät lumen ja roudan alle. Täällä Pohjoisessa ei pellosta enää mitään nosteta.
  Ransu taitaa olla innokas apulainen puutarhapuuhissa!

  ReplyDelete
 7. Nyt mie kyllä nauran:)(en pahalla) jotta sie nostat perunoita joulukuussa, ne pitäs nostaa syyskuun lopussa tai lokakuun alussa.Meillä maa jäässä ja lunta .
  Nuo kaivon renkaat on hyvä systeemi, laitetaampa mieleen.
  Oikein hyvää itsenäisyyspäivää:)

  ReplyDelete
 8. Mamma N; Hyvin huomattu, hepulit siellä on todellakin menossa. Juuri tuota ennen Ransu oli singahtanut talon katolle ja hetken pelkäsin, että se tulee mukkelismakkelis kuistin väärältä puolelta alas. Onneksi tuli tikkaita kuitenkin.

  Amalia; Kyllä minulla aina menee vähintään marraskuulle! Mutta aina ne on syöty, mitä ei ole jo joku otus syönyt.

  Minna; Jos kaataisin lämmintä vettä päälle ennen kaivamista ;-) Kerran istutis jouluruusut niin jouluksi ja nehän olivat hengissä vielä keväälläkin :-D
  Voi hitsi, en ole tehnyt itse kittiä, ostan mieluiten Lasimestarinkittiä (saa ainakin Tamminaulasta).

  Myrtti; Voisikohan siperialaisen ja norjalaisen ero olla se, että siperialainen tykkää lumesta ja norjalaisen mielestä paras sää on tihkuinen? Ransu ei tykkää lumesta yhtään!

  Pioni; Niitä kasvoi myös tuon perunarenkaan juurella, mutta toivottavasti muistin kitkeä ne ennen siementämistä - en välttämättä halua unikkopeltoa tuohon kiveykseen, vaan yritän pitää sen kasvittomana ;-)

  Kisulit; Ransu on todellakin innokas apuri ja linssilude myös ;-)

  Kosotäti; Pakko myöntää, että joka vuosi minulla on nosto mennyt siihen, että tulee ensilumi - nythän sitä ei vielä ole kuulunut, joten ihme että muistin perunat vielä nytkään ;-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ääh talikoin iltapäivällä niin innolla hevon kikkareita, että unohdin koko artisokat. Pikkuisen on nyt illalla lunta viskonut, mutta aka vetistä taitaa olla. Huomenna otan ne kyllä ylös vaikka sen kuuman veden kanssa;D Kyllähän ne kevääseenkin pärjää, pelkään vaan että myyrät levittävät ne lumen suojissa ympäri kasvimaata. Saa nähdä miten kitin leipomisen kanssa käy, ainakin yritän muistaa lisätä sitä valkopippuria taikinaan;) Hyvää itsenäisyyspäivää sinulle!

   Delete
 9. Onpa kesäisen sorttisia kuvia verrattuna tähän meidän muutaman asteen pakkaseen ja hennon valkoiseen maahan. Eipä taitaisi perunat enää nousta kohmeroisesta maasta.

  ReplyDelete
 10. Samaa mietin, kun katson kuvia muissa blogeissa - että onpa eri näköistä kun monessa paikassa on lunta. Täälläkin ehkä lauantaina, ellei se tule räntänä sitten. Odotamme valtavalla jännityksellä ;-)

  ReplyDelete
 11. Eihäs sitä kaikkea ehdi, muista ja kerkeä. Meilläkin jäivät rosamundat maahan, pakkasta on ollut reippaasti. Täytyy kuitenkin viikonloppuna kokeilla onnea.

  Ps. Teillä on muuten melkoisen vihreää, sanoisinko jopa keväistä;)

  ReplyDelete
 12. Teillä ei saaressa ole vielä ollenkaan talvisen näköistä - Ransun kelpaa kirmailla.:-)

  ReplyDelete
 13. Myrsky ja Minna; Voi että, ja uuniperunat ovat niin hyviä :-/ Onnea nostoyritykseen!

  Sirpa ja Kollo; Ei täällä normaalisti vielä olekaan talvisen näköistä tähän aikaan vuodesta, se, että olisi lunta olisi varmaan aikamoinen poikkeus. Parina viime vuonna on kyllä ollut. Onneksi nyt ei ole! Vihreä on ihana väri, kuura riittäisi minulle mainiosti tuomaan talven tunnun.

  ReplyDelete
 14. Jos maa ei ole jäässä, niin perunathan ovat vähän kuin kellarilämpötilassa?!

  Kaivonrenkaat ovat oivallisia puutarhaelementtejä ja varsinkin jos ne ovat täynnä pioniunikoita.

  Mä kaappaisin mieluusti Ransun syliini (jos saisin sen kiinni)!

  ReplyDelete
 15. AnnaS; Niin minäkin ajattelen, mihinkähän ne siellä mullassa pilaantuisivat. Mutta ehkä ne joutuvat vähän matojen syömiksi, vähän reikäisiä on jotkut niistä - mutta ei anneta sen haitata, tuleepahan proteiinit samassa paketissa.
  Ransu saattaisikin juosta suoraan syliisi, tai sitten pinkaista karkuun, ei noista pikkupojista ikinä tiedä.

  Minna; Voi ei, mutta nyt kai pitäisi tulla vettä, niin se ehkä sulattaa kohmeisen maan. Ainakin täällä sataa.
  Kiitos, samoin!

  ReplyDelete
 16. Noista sinun kaikista puuhistasi ja kuvistasi nousee minulle taas niin valtava kevään kaipaus..
  Kumpa tämä joulukuu olisi jo kohta ohitse..*huoks*
  Veljeni nostaa osan perunoista myös melko myöhään.
  Laittaa syksyllä lehtiä ja olkia päälle.

  ReplyDelete
 17. Älä muuta sano, joulukuu on ihan turhaa aikaa! On niin hiivatin pimeääkin. Marraskuu menee täällä meren äärellä mukavasti, mikää ei vielä pääse jäätymään, ellei ole erityinen poikkeussyksy kuten pari vuotta sitten, jolloin sadevesitynnyrit taloni kulmissa jäätyivät pystyyn. Onneksi ne eivät hajonneet, mutta pullistuivat kummasti.

  ReplyDelete
 18. Hih, apua, uusia perunoita! Meillä on lunta jo sen verran, että eipä enää löytäisi pottusia lumen seasta. Onneksi siellä on sää toinen :)

  ReplyDelete
 19. Olen pari kertaa nostanut lumesta perunoita, ja niitä on aika hankalaa löytää! Oli nytkin vähän vaikeaa, kun naatit olivat tietenkin jo hävinneet, tai niistä oli hyvin vähän jäljellä. Onneksi ala oli pieni, niin sen pystyi kääntämään kokonaan. Perunamaalla voisi olla vaikeaa paikantaa rivejä.

  ReplyDelete
 20. Ohhoh! Olitkos tekemässä jotakin omituista ryytimaalla, että Ransun piti suorittaa ns. kiireellinen väliintulo? ;)

  Näillä korkeuksilla ei kyllä enää perunoita nostettaisi. Taikka maa ei ole jäässä vielä, ainakaan paljon, mutta lumityöt pitäisi ensin tehdä!

  ReplyDelete
 21. Ransu on vähän sellainen iloinen hepulipoika, joka tykkää kirmailla pihalla mamman perässä. Kissanminttukaan ei kasva ryytimaalla vaan kukkapenkissä, siis siitä ei voinut olla kyse.

  ReplyDelete
 22. Hassua, mun synttäripäivänä teillä maa vihreänä ja noin kaunista. Täällä pyrytti lunta ja oli aivan jouluisen kaunista ;)

  ReplyDelete
 23. Nehän olivat tosiaan sun synttäriperunoita! Ilmankos olivat niin hyvin säilyneitä ;-)

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!