Tuesday, 2 April 2013

Vähän kerrallaan

Lumi sulaa hitusen kerrallaan ja tällaisena lämpimänä päivänä toivottavasti vähän enemmänkin. Äsken todistin pihalla kaksi pientä edistysaskelta, kun lusikallisen kokoisia paloja lunta humpsahti hangen reunalta paljaaseen kohtaan ja alkoi siinä sulaa suloisella ratinalla. Nyt kannattaa keskittyä aurinkoisiin paikkoihin! Vahtipupu on jo kokonaan esillä ja sen edessä kasvava puksipuurivi tulee puksi kerrallaan näkyviin.

There is some progress in spring and even some signs that there might be flowers soon!

Idänunikkoon voi aina luottaa: sen lehdet ovat vihreät tammikuussa, jos ei ole lunta, ja taas heti lumen sulettua päältä pois. Taustalla näkyy toinen luottovihreä: rohtosormustinkukka. Näiden lehtiä tervehdin kuin rakkaita vanhoja ystäviä.

Jäätikön reunan alta paljastui yksi odotettu pikkuinen: kevätkurjenmiekka! Tämähän kukkii hyvin aikaisin, joten käyn tutkimassa tätäkin nyt monta kertaa päivässä – koska kärjestä alkaa pilkottaa sinistä?
Toistaiseksi näitä on löytynyt vain yksi, istutin toissa syksynä näitä ainakin kymmenen ja viime keväänä ne kukkivat kiitettävästi. Luulen, että kevätkurjenmiekka pitää kuivasta lepokaudesta ja viime kesä oli niin sateinen, että se on saattanut verottaa näitä, märkä syksy myös. Katsotaan nouseeko muita, mutta tämä yksi jäisestä mutavellistä nouseva tyyppi on jo kuin lottovoitto.

Sitten lähdin tutkimaan kivipenkereen viertä, saunan nurkalla näkyy palanen paljasta maata ja siinäkin kasvaa luottovihreä: rusopäivänlilja. Pieni hailakanvihreä verso nousee tappien lomasta! Kuvasta näkee hyvin, kuinka kivi- ja kasvimateriaali, joka yltää hangen pinnalle, sulattaa lunta ympäriltään.

Kasvimaan kohopenkeistäkin melkein puolet alkaa olla paljaana. Yksi kolme vuotta sitten kylvetty purjo on näköjään jäänyt tänne kasvamaan. Nämä kasvoivat niin hitaasti, että korjasin satoa vasta viime syksynä.
Sitten jatkoin tutkimaan kylätien pieltä, jossa naapurin vinkin mukaan pitäisi olla...

Wuhuu! Jei! Tienpenkan jyrkässä etelärinteessä kukkii muutama leskenlehti! Harkitsen puolivakavasti tämän kasvin istuttamista kukkapenkkeihin...

Mutta vaatiihan se tietenkin sen lumettoman kohdan. Tienpenkka on hyvä, kun se on niin jyrkkä, että lumi sulaa siitä hyvin varhain, jo viikkoja sitten. Omalla pihalla näyttää tältä. Pälviä kyllä on ja rakennusten eteläseinustoilla kaistaleet maata. Pihapolku on jäistä kuhmuraa.

Ransu joutuu vielä harppomaan kinosten yli.

Yritin ottaa kuvan Ransun loikasta lumen yli, mutta se singahtikin kaulattuun haapaan. Manulin lentoonlähtö.
Vauhdikasta tiistaita!

Idänunikko – Papaver orientale
Leskenlehti – Tussilago farfara
Kevätkurjenmiekka – Iris reticulata
Puksipuu – Buxus
Rohtosormustinkukka – Digitalis purpurea
Rusopäivänlilja – Hemerocallis fulva

44 comments :

 1. Leskenlehtiä! Ihan pian niitä voinee siis bongata meilläkin :) Meidänkään pihassa ei ole sopivaa rinnettä leskenlehdille, mutta muuten minäkin harkitsisin niiden istuttamista, hihi!

  ReplyDelete
 2. Kyllä teillä on ihan kadehdittavan pitkällä tuo kevät ;(

  ReplyDelete
 3. Nopeasti aurinko sulattaa lumen, aivan silmissä tapahtuu tuo sulaminen.
  Meillä on kuitenkin vielä paljon enemmän lunta kuin sinulla Saila, mutta onneksi sitä sulamista tapahtuu myös vauhdilla:)

  ReplyDelete
 4. Kartanonrouva Elise; Leskenlehden kukat ovat niin ilostuttavia miniaurinkoja :-)

  Amalia; Täällä on vähän lunta, mutta sääennustuksissa sisämaa-Suomessa näyttää olevan päivisin muutama aste lämpimämpää kuin täällä, meri vaikuttaa niin kylmentävästi, että täällä on vain 0-2 astetta lämmintä. Onneksi yöt näyttävät pikku hiljaa lämpenevän.

  Maiju; Onneksi se menee kun aurinko paistaa, hyvä kun teiltä kaadettiin puita :-)

  ReplyDelete
 5. Nyt on niin lämpimiä päiviä, että lumi sulaa vauhdilla. Vielä kun yöt lämpenisivät. ;)

  ReplyDelete
 6. Oi leskenlehtiä! Taitaa se kevät sittenkin tulla :) Pakko uskoa niin! Ahdistin itseäni juuri kymmenen päivän sääennusteella ja tänne oli laitettu jotain valkoisia hiutaleita sunnuntain kohdalle. Huoh.

  ReplyDelete
 7. Ah, ihanat leskenlehdet!! Tällaisena keväänä niistä osaa todella olla ilahtunut! Jopa kuvan kautta tuo annoksen aurinkoisuutta.

  Jäistä mutavelliä löytyy meiltäkin kasvilaatikosta. Elli tetenkin meni sinne istuskelemaan ja joutui sisäänpäästyään tassupesulle. Ymmärrän hyvin, että siinä vellissä oli varmaan ihan tosi ihana olla ;)

  ReplyDelete
 8. Sirpa ja Kollo; Ilahduin niin, kun katsoin Ilmatieteen laitoksen sivuja ja siellä menee enää ensi yönä lähelle kymmentä pakkasastetta, sen jälkeen enää -3 ja viikonloppuna nollaan! Siis la-su yönä (kun sunnuntaina pitäisi sataa räntää). Jei!

  Minna; Hmm, se sunnuntain ennuste on vielä epävarma, mitä reittiä matalapine kulkee. Tänne ainakin on luvattu +2 ja räntää, sehän ei ole ollenkaan paha, saattaa jopa sulattaa lunta ;-)

  Inka; Elli kävi varmaan Ransun tyyliin fiilistelemässä lumettomassa läntissä :-D

  ReplyDelete
 9. Leskenlehtiä, todella keväistä:) Ja upea Manuliloikka!

  ReplyDelete
 10. On tuo leskenlehti kaunis, kun läheltä katsoo. Nuo keskellä olevat keltaiset pallukat, enpä olisi osannut sanoa niiden kuuluvan kukkaan.

  ReplyDelete
 11. Myrsky; Leskenlehti on ihana, melkein yhtä ihana kuin manuli :-D

  Anonyymi; Kukka on todellakin jännittävä ja hieno. Kukan keskustassa on monia pieniä kehräkukkia ja keskustan laidalla kukkia, joista siemenet kehittyvät. Kuvassa näkyy jokunen avautunut kehräkukka.

  ReplyDelete
 12. Meillä satoi aamulla lisää lunta ja entistä on muillekin jakaa.
  Ihania, ihania keväthetkiä sinulle!!!

  ReplyDelete
 13. Voi jestas sentään, sullahan on siellä jo kevättä rinnuksissa suorastaan...ja ihania alkuja ja leskenlehtiäkin..ei meillä vaan vielä. Kukkapenkeissäkin on niin korkeat lumikinokset vielä, että ihmeitä pitää tapahtua ennen kuin sieltä mitään nousee...plääh..
  Olen aistivinani innostusta....:)

  ReplyDelete
 14. Jaana; Voi ei. Kunpa se teiltäkin sulaisi pian pois eikä tulisi uutta!

  Tuija; Pikku hiljaa tässä innostuu. Kunnes taas tuskastuu! Nuo leskenlehdet kasvavatkin lähes pystysuoralla penkalla, siihen ei lumi kerry. On hieno hetki, kun kukkapenkkejä alkaa tulla esiin, ja varsinkin niissä asuvia kasveja!

  ReplyDelete
 15. Lumen sulamisesta todellakin lähtee yllättävän kova ääni; sellainen rahina vai miksi sitä sanoisi?! Kuuntelin sitä ihmeissäni tänään aurinkoisen rinteen edessä.

  ReplyDelete
 16. Juu-u, ei ole pelkoa, että näillä leveysasteilla vielä leskenlehtiä voisi bongailla. Tosin eivät ole hiihtokelitkään enää parhaat mahdolliset, joten kyllä se kevät tulee. Sen on pakko tulla.

  ReplyDelete
 17. Akileija; Lumen sulamisen ritinä on sulosointuja korville! Samoin kuin tip, tip ;-) Akileijanlehdetkin ovat kivasti vihreät pian lumen sulettua.

  Susanna; Voi harmi. Toivotaan että kevät tulee pian sinnekin!

  ReplyDelete
 18. Komia loikka Ransu! Ja niistä leskenlehdistä, kyllä niitä pitää istuttaa omalle pihalle, toisethan tuo keväällä sisälle ruukkuun. Leskenlehti on vaan niiin kevät.

  ReplyDelete
 19. Mistä tunnistaa puutarhaihmiset keväällä? Kun kumarassa kuljetaan jokaisessa nurkassa harva se päivä tihrustamassa "joko joko?" ;)

  Onko sulla kauan olleet nuo puksipuut tuossa? Et suojaa niitä kevätauringolta?

  ReplyDelete
 20. Myrtti; Kyllähän niitä voisi varovasti jostain siirtää omallekin tienpenkalle, vaikka ne ei siitä puutarhaan oikein näykään...

  Kukkahattuneiti; Niinpä, pyllistelykausi on lähtenyt käyntiin :-D
  Ensimmäiset ja isoimmat puksit, nuo jotka näkyvät kuvassa, istutin 2010 keväällä enkä ole suojannut niitä ollenkaan pakkaselta enkä auringolta. Nyt on tietty aika paha kevät, kun lunta on sulanut ja on kovia yöpakkasia... katsotaan miten noiden käy.

  ReplyDelete
 21. Kyllä edistystä huomaa! Aurinkokin lämmittää jo todella paljon (varsinkin kun istuu bussissa takki päällä ja hattu silmillä aurinkoisella puolella) :)

  ReplyDelete
 22. Tästä se alkaa, ihan oikea leskenlehti. Muutenkin sinulla on jo aika hyvällä tolalla kevään edistyminen, paljaita laikkuja ja selkeitä kasvitunnistuksia. Kyllä on ihanaa aikaa...

  ReplyDelete
 23. Huh, pupu ei enää huku lumeen. Ihan hauskasti puksipuista näkee tuon eron lumen määrässä. Onneksi lumien sulamista tapahtuu sielläkin. Kyllä sitä tapahtuu myös täällä, hitaasti. Ihana kuva leskenlehdistä! Mikä kaunotar!

  ReplyDelete
 24. Vielä ei näy leskenlehtiä täällä, mutta tänään lumi tuntui sulavan ainakin työpaikkani pihalla kiitettävää vauhtia ja iltapäivällä hyppelin vesilammikoiden ja kuran seassa autokatokselle. Puksipuista näkyvat latvat, niinkuin on näkyneet melkein koko talven, mutta tänään totesin, että kartiovalkiokuuset ('Alberta Globe') olivat melkein puoliksi tulleet esiin hangesta. Eli kymmenkunta senttiä lumi huvennut ihan päivässä!

  ReplyDelete
 25. Oivoi, ei auta edes nähdä unta leskenlehdistä! Ehkä kuukauden päästä... ;) Meillä on lunta vielä varmasti puoli metriä joka paikassa! Toisaalta hyvä, niin ei pakkaset tee liian suurta tuhoa, viime yönä ollut tuossa kylillä -23 astetta.

  ReplyDelete
 26. Olen iloinen leskenlehtihavainnostasi (enpä olisi uskonut tällaista kellekään kirjoittelevani), kyllä teki varmaan hyvää tuo luonnonkeltainen ihme!

  En puhu omista keväthavainnoistani mitään (koska niitä ei ole).

  ReplyDelete
 27. Mamma N; Hyvä paikkavalinta :-D

  Between; Tämä on ihanaa aikaa! Siitäkin ihanaa, kun yksikään suloinen pieni kevätkukka ei vielä ole mennyt ohi. Sitten kun niistä alkaa jo olla osa kukkinut, hiipii suru puseroon, kun täytyy odottaa taas vuosi että tavataan taas.

  Vaalean vihreää; Leskenlehti on mahtikukka, kevään ensimmäinen, oikea pikku aurinko!

  Tiina; Vau, 10 cm päivässä! Mahtavaa. Täällä ei ihan ylletä sellaisiin lukemiin, mutta onneksi lunta on muutenkin enää aika ohuelti. Juuri saunasta tullessani silmäilin ja tuumasin, että nyt voi sanoa alkavan näyttää lupaavalta (kun katsoo oikeisiin paikkoihin eikä niihin lumisiin).

  Puutarhuri; Voi että... hurjia pakkasia!

  Geranium; Havainto oli iloinen! Ja on jo kirjattu Luonto-liiton kevätseurantalomakkeeseen nettiin. Myös ensimmäinen sääskihavainto, olikohan se lauantaina. Tinteillä alkaa olla muutakin syötävää kuin jyvät :-)

  ReplyDelete
 28. Ransu on sitten komistus! Leskelehtiä odottelen tännekkin..
  Lumitilanne samoilla linjoilla kuin sinulla siellä.

  ReplyDelete
 29. Kiitos Saila! Kuvat antaa enemmän kuin vähän toivoa siitä, että kyllä se kesä sieltä tulee.
  Eka leskenlehtikin jo!

  ReplyDelete
 30. Pakko lähteä kohta ryömimään pitkin tienpenkkoja jos sattuis silmään vaikka edes yksi leskenlehden nuppu <3

  Pienin, mutta ihanin askelin se kevät edistyy... Nämä kuvat on mannaa sielulle <3

  ReplyDelete
 31. Taina T; Hienoa, sielläkin alkaa varmaan kohta näkyä vaikka mitä!

  Katja; Ihanaa että ilostuit, kyllä se tulee!

  Kaisa; Heh, hullu ryömijä ;-) Niitä on vaikea bongata ennen kuin avautuvat.

  ReplyDelete
 32. Palattiin eilen kotiin suurin odotuksin kun lämpö nousi auton mittarissa ajon aikana kotia kohti jopa +6:een asteeseen! Olihan täällä kolatut kohdat jo paljaana, vaan yhtään elävää kasvihavaintoa en löytänyt:( Tuhka oli kyllä sulattanut rusokirsikan ympäristön vapaaksi, mikä oli sekin ihan mukava näky, lisää tuhkaa hangille ja äkkiä:D Mukavaa keskiviikkoa sinne!

  ReplyDelete
 33. Oi, leskenlehtiä! Nyt ei tunnu niin typerältä Teekkarin koiran ulkoiluttaminenkaan, kun on oikeaa asiaa, eli leskenlehtien bongaaminen tien reunalta.
  Teekkari on tämän viikon täällä Raumalla työasioissa ja koira on täällä kissojen ilona.

  Hieno manulisingahdus, kertakaikkiaan!

  Eilen illalla tuli heti jostain syystä Saila mieleen, kun ikkunasta ulos vilkaistessani tuolla vastapäisellä pellolla kirmaili 10 valkohäntäkauriin lauma!

  ReplyDelete
 34. Minna; Ooh mitkä lämpötilat! Hei, rusokirsikka kukkii jo kuukauden kuluttua :-)

  Suvikumun Marja; Heh, vai tuntuu koiran perässä hihnassa kulkeminen typerältä ;-) Tsemppiä kissoille! Muista Onni pysyä nyt kotona ja pistä koira kuriin ja nuhteeseen!
  Huh, toivottavasti sulla oli pyssy tanassa :-D

  ReplyDelete
 35. Leskenlehti, näin keväällä sitä tervehtii ilolla ja kesällä sitä kuokkii pois kukkapenkeistä raivoisasti. Hih hih.

  Ostin kirjasi. Lähden sitä lukemaan. Öytä.

  ReplyDelete
 36. Oi, miten kivaa! Lukuiloa! Ja pikaisia leskenlehtiä sinnekin.

  ReplyDelete
 37. Leskenlehti kuuluu niihin kasveihin, joita pitäisi muistaa polvistuen nöyrtyä katsomaan läheltä. Pieni ON kaunista :-D

  ReplyDelete
 38. Hei! Nuo viisaat sanat olet lausunut joskus ennenkin. Niin totta ovat! Pienimmät kukkaset ovat usein niitä ihmeellisimpiä. Kyllä noita tulikin kumarrellen palvottua, jotta sain kuvat!

  ReplyDelete
 39. Oi, sieltä päin on kevät ilmeisesti tulossa :) Leskenlehti on ihana kevään airut. Innoissani istutin sitä kerran kasvimaanreunaan ja se oli iso virhe. Kasvi leviää juuriensan avulla niin, ettei siitä pääse ikinä eroon, olen kaivanut valtavia kuoppia, mutta aina vain jokin juurenpätkä onnistuu jatkamaan sukua. Ne ovat kauneimmillaan tienvierillä :)

  ReplyDelete
 40. Kiitos kokemuksen jakamisesta! Näin vähän ajattelinkin, että olkoon siellä missä on, lyhyt kävelymatkahan tuohon on kukkia ihailemaan.

  ReplyDelete
 41. Tää on kyllä joku trikki-kuva;siellä mitään leskelehtiä voi vielä kasvaa???

  ReplyDelete
 42. Kyl maar kasvaa! Kukka on jo lähemmäs kymmenen, ja tänään bongasin tuossa samassa paikassa nokkosperhosen!

  ReplyDelete
 43. Onnittelut kevään ekan leskenlehden bongauksesta! Olen niiiiin kateellinen tuosta ilosta.

  ReplyDelete
 44. Kiitos kiitos, pikaista leskenlehden kukkimista sinnekin!

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!