Sunday, 28 April 2013

Partiolla riittää hommia

Kuljemme Mustin ja Ransun kanssa tarkkoina, tosin eri syistä. Minä tutkailen mitä maasta nousee ja Musti ja Ransu vahtivat kaikkea, mikä liikkuu.

Iltakävelyllä.

Tänä talvena nurmikolle on tullut todella paljon vesimyyrien käytäviä paksun ja kovan lumikuoren suojissa.

Water voles have had a good snow cover this winter, thick and hard because it got so icy. Cats and owls could not get at them, but now they are all exposed!
However, water voles are not the only nuisance in my garden. Deer eat everything – now they have eaten the yew cuttings that were meant to become a hedge against, you guessed it, the deer, dammit!

Nyt saavat vesirotat kyytiä. Ojanvarret ovat parhaita paikkoja.

Vesimyyrät eivät kuitenkaan ole ainoita tuholaisia. Pari päivää sitten katsoin keittiön ikkunasta ja huomasin, että aiemmin kyläniityllä hengailleet valkohäntäpeurat olivat siirtyneet kylätielle.

Otin kameran ja hiivin talon nurkalle, peuroja oli lisää naapurin pihalla. Ja joka puolella. Niitä tuli oikealta, vasemmalta ja keskeltä, yhteensä yhdeksän.

Mittani täyttyi ja aloin karjua niille, pysyisivät metsässä! Sinne ne nyt menevät vain tullakseen takaisin syömään kasvini joku toinen kerta.

Tekisi mieli tähdätä niitä jollakin muullakin kuin kameralla. Pienet marjakuusenpistokkaat, joista oli tarkoitus kasvattaa pensasaita (peuroja vastaan) on syöty, tämä kuva on otettu tammikuussa. Enpä ollut tullut ajatelleeksi, että ne tätäkin söisivät, mutta niin vain kävi. Kaikkien näiden vuosien jälkeen pitäisi jo minunkin ymmärtää, että kaikki on suojattava verkolla, siis IHAN KAIKKI. Voi harmien harmi! Kolme viikkoa sitten tutkailin pistokastaimia tyytyväisenä, hyvältä näyttivät, olin laittanut ne kasvimaahan kohopenkkiin, missä ne saisivat kasvaa rauhassa. Nyt niistä on pienet tapit jäljellä, saa nähdä selviävätkö, luultavasti eivät.

Tämä ei ole peuratuho, mutta harmittaa yhtä lailla. Pieni japaninvaahtera 'Osakazuki' menestyisi muuten pihallani polvenkorkuisena pensaana, mutta sen vaakatasoon kasvavat oksat katkeavat lumen painosta. Tänä talvena katkesi viimeinen oksa, nyt ainoa ehjästä varresta kasvava verso on tuo kuvassa ylöspäin lähtevä pieni risu. Toivottavasti se riittää kasville.

Loppuun on pakko laittaa iloisempi kuva: kevätkaihonkukan ensimmäinen kukka neljä päivää sitten. Nyt kukkia on kolme.
Mukavaa sunnuntaita!

Japaninvaahtera – Acer palmatum
Kevätkaihonkukka – Omphalodes verna
Marjakuusi, kuvassa japaninmarjakuusi – Taxus cuspidata

44 comments :

 1. Voi ei! Meilläkin noita peuroja käy ja viime syksynä tuli se kaamea porotokka täydentämään tuhon! Koitetaan kestää :(

  ReplyDelete
 2. Aita on ainoa keino, minulla se on jo rakenteilla, mutta sen teko on tietenkin hidasta kun pitää ensin kaataa sopivat puut. Valmiina on vasta noin viisitoista metriä, ei se noita vielä estä, mutta jospa edes hidastaisi :-/

  ReplyDelete
 3. Oijoi, ei ihme jos liipasinsormea syyhyttää:D Melkoisen röyhkeää toimintaa noilta elukoilta. Onneksi sentään edes joku kanta pysyy kurissa -siis se myyräkanta. Hyvä pojat!

  ReplyDelete
 4. Minäkin näin peuran tuossa pellolla muutama päivä sitten. Pian ne varmasti täälläkin lisääntyy harmiksi asti ja nytkin syövät loppu kesällä ainakin hortensioita ja kasvimaan antimia:( Täällä myyrät ovat vieneet ainakin pussillisen tulppaaneja, vain yksi nousee ja alue täynnä koloja:( Ajattelin siirtyä enemmän narskuihin ja laukkoihin, ne saa olla rauhassa!

  ReplyDelete
 5. Voihan peehanan peurat :( Onneksi Musti ja Ransu pitävät pienemmistä tuholaisista huolen!

  ReplyDelete
 6. No voihan peura!! Harmittaa varmasti, uskon. Toivottavasti pääset näistä harmituksista, kun aita valmistuu!!

  ReplyDelete
 7. Kevätkaihonkukka,
  kuin kuononi nukka!

  ReplyDelete
 8. Voi kökkö niitä peuroja.

  ReplyDelete
 9. Teillä myyrät ja peurat, täällä prkl:n lehtokotilot.

  ReplyDelete
 10. onkohan näillä pelottimilla mitään vaikutusta -> http://www.topostop.fi/catalog/product_info.php/cPath/43/products_id/103 - ja onko Åvensorilla pakko säilyttää peurakanta? pataan kaikki...

  hannah

  ReplyDelete
 11. Kiitos kaikille komenteista! Ihme kyllä kukaan ei ole (vielä) sanonut, miten söpöjä... ehkä kaikki vakkarilukijat tietävät jo, että tämä on todellakin väärä foorumi peurasöpöilyille, tai ainakaan mitään vastakaikua se ei saa :-D

  Myrsky; Pojat voisivat kyllä siirtyä suurempiin lajeihin hoidettuaan myyrät!

  Minna; Hortensiat ne tosiaan kaluavat tapeiksi ja hyvin monta muutakin kasvia. Laskimme viimeksi tutun dendrologimiehen kanssa yhteysaluksella, mitä koristekasveja peurat eivät syö emmekä keksineet kuin muutaman. Narsisseja kukaan ei syö, täällä peurat kyllä syövät laukatkin, mun ilmasipulit on syöty jo nyt.

  Pirkko; Peehana, juu!

  Hyvä Mieli; Jos aita edes vähentäisi vierailuja, niin se olisi kotiinpäin. Varsinkin syksyllä ihan kaikki kauniit syyskukkijat syödään: maksaruohot, syysleimut, ruusut, punahatut, salkoruusut, jättiverbenat, daaliat, viime syksynä syysvuokotkin.

  Sulo; Voi sua ♥

  Santra; Voi todella :-(

  Vaalean vihreää; Voi että. Tuota asiaa olen miettinytkin ja olen kiitollinen, ettei noita ole.

  Hannah; Olen jo julistanut Peurat pataan -teemavuoden. Metsästyslupia myönnetään naurettavan vähän, kun kanta lisääntyy roimasti koko ajan. Kyllä ne saisi kaikki pataan laittaa, kun ne on alun perin tänne metsästystä varten tuotukin.
  Metsäkauriitahan saa ampua ilman lupaa, sentään.

  ReplyDelete
 12. No jo nyt on prrrkele noitten peurojen kanssa!! Peurat pataan kuulostaa oikein hyvältä teemalta. Ehkä pidämme seuraavan blogitapaamisen Ahvensaaressa ja autamme sua syömään kaiken peuranlihan :P

  Mutta tuo kevätkaihonkukka! Tänään kävin pyllistelemässä niidenkin luona, ei näkynyt vielä nuppuja.

  ReplyDelete
 13. Nami, peurapataa, juu :-) Paras peura on padassa porisevaa lajia, tämän olen ennenkin sanonut.
  Voi että, pikaista kevätkaihon kukintaa sinne, ei siis pelkkää kevätkaihoa ;-)
  Mulla taas vuokot nousevat selvästi myöhempään kuin joillakin ystävillä, jotka ovat jo asiasta raportoineet. Tänään näin ensimmäiset hämyvuokon maasta nousevat punertavat varren kaaret, siis senttimetrin pituiset pätkät vasta.

  ReplyDelete
 14. Uskomattoman röyhkeitä nuo peurat! Kannan harvetaminen olis varmaan aiheellista. Ensimmäinen kaihonkukka on suloinen!

  ReplyDelete
 15. Ne vain seisovat ja tollottavat kun ihminen lähestyy. Pari kesää sitten yllätin peuran syömässä perunannaattejani, kun tien toisella puolella naapurit istuivat ulkona kuuntelemassa radiota, siis reilun kymmenen metrin päässä.

  ReplyDelete
 16. Meillä on kanssa mökillä tullut peuroista ongelma tässä parin vuoden sisällä. Erityisesti meidän tontilla jammaa sellainen neljän peuran jengi. Ne ovat syöneet kaikki muut sipulikukat paitsi laukat ja narsissit, kullerot, kärsämöt, pihlajat, perunannaatit, lähes tulkoon kaikista pensaista on napsaistu oksia, myös persikkapuuta on parturoitu. Viime syksynä ne kaivoivat ylös istutetut sipulit maasta ja popsivat niitä! Kyllä otti päähän!! Nyt tänä keväänä olen suojannut lähes kaikki sipulikasvit kananverkoilla, mikään karkoitin ei ole tehonnut. Ei Nassut pois -hajustepallot, ei Revira-rakeet, ei tuomenoksat...Huoh! Joten ymmärrän tuskasi enemmän kuin hyvin!

  ReplyDelete
 17. Kiitos ja otan osaa! Onneksi nämä eivät ole kovin paljon kaivaneet sipuleita, mutta ihan ensimmäiset istuttamani jouluruusut ne kaivoivat, onneksi sen jälkeen istutetut jouluruusut on jätetty suurin piirtein rauhaan. Lehtiä käydään aina syömässä mutta kukat (nyt nupulla joten koputan puuta!) on jätetty syömättä.
  Minullakin on sama kokemus, että karkottimet eivät toimi, tai voi olla, että se oksa jossa karkotin on jää syömättä, mutta siitä ei ole paljon iloa kun ympäriltä syödään kaikki.

  ReplyDelete
 18. Röyhkeitä! Kuinka kehtaavatkin tulla poikien palstalle?

  ReplyDelete
 19. Hyvät vahdit sinulla on, kunhan oppisivat pitämään peurat pois pihaltasi niin olisi hyvä.
  Toivotaan että peurat pysyy metsässä. ♥ ♥

  ReplyDelete
 20. Mamma N; Älä muuta sano :-D

  Sylvi; Toivotaan, pelkään pahoin, että kaikki peurat jo tietävät että minun pihalta saa erikoista salaattia.

  ReplyDelete
 21. Oooh, miten kauniita peuroja, näyttävät niiin upeilta, ja sait niistä vielä kuvatkin! Mutta ymmärrän että ei todellakaan ole kiva jos ne syövät sun kasvis!
  Ja kevään eka kukka, se se saa huokaisemaan ja syvään :D, tiedän tunteen ja sitä odotellen ;)
  -Helena ja Blackie Kahden Naisen Loukusta-

  ReplyDelete
 22. Ei auta kuin kissaihmisen siirtyä suurempiin kissoihin. Yksikin tiikeri tai leijona tekisi eetvarttia peurakannalle (puutarhailijan näkökulmasta, siis). Leopardi olisi myös tyylikäs, ja hei, entäs gepardi, kauniskin kuin mikä! Musti-pantteri voisi viihtyä mustan pantterin kanssa. Ja miten vaikuttavaa sinun olisi kävellä postinhakureissulle kahden pikkukaverin ja yhden ISON kaverin kanssa... Rispektii!

  ReplyDelete
 23. Meillä oli myös suuri marjakuusi pihassa ja painotus tuolle oli sanalle. Peurat kävivät nimittäin syömässä sen edellisenä talvena niin ettei siitä jäänyt kuin luuranko jäljelle. Itse en edes raaskinut huutaa peuroille kun oli niin kova pakkastalvi ja ajattelin ettei rassukoille ole tarpeeksi syötävää muualla, heh...

  ReplyDelete
 24. Ärräpäitä peuroille! Meillä lehtokotiloiden armeija lähestyy pihaamme. Niitä löytyi viime kesänä kunnon populaatio kylän keskustasta ja hyvin olivat levittäytyneet tännekin päin. Joka päivä tarkastan ojanpielukset, tallon kaikki mitä löydän ja eilen vein jo myrkkyäkin. Sotatila julistettu!

  Ostin kirjasi tänään Prismasta ja hykerrellen katsoin jo kuvat läpi, niitä on ilostuttavan paljon! Ja löytyihän sieltä Ransu ja Mustikin :))

  ReplyDelete
 25. Peurat ne minunkin puutarhassa mellastaa..ja joka vuosi joitakin tuhoja. *lataa tussaria*

  ReplyDelete
 26. Piti tulla ihan blogiisi kiittämään upeaa uutta kirjaasi Puutarha laatikoissa, jota olen saanut ilokseni nyt muutaman päivän lueksia:)) Täältä löytyy niin paljon kaikkea mielenkiintoista, jäänpä myös blogisi lukijaksi. Teillä näyttääkin olevan ihan liiaksi asti peuroja. meil ei enää näy yhtäkään, on niin tarkkaan seudulta metsästetty parin viime vuoden aikana. Mökille olen tekemässä riukuaitaa, projekti etenee pikkuhiljaa joka kesä. Näin äkkiseltä tuli mieleeni, et riukuaita vois teidänkin pihapiiriin sopia hyvin ja pitäis peurat loitolla.

  ReplyDelete
 27. ... mutta ihana tuo kevätkaihonkukka.
  Meillä ei kuki vielä juuri mitään.
  Joku lupailee vasta.

  ReplyDelete
 28. Helena ja Blackie; Nooo, kauneus on katsojan silmässä ;-)

  Intopii; Pihagepardi, mikä loistava idea! Se saisi takuulla nuo ärsyttävästi pomppivat peurat kiinni.

  Wanhan Wallankumous; Voi hitsi, ai että ne syövät jopa suuretkin yksilöt. No se siitä pensasaitaideasta sitten. Pöh.

  Katja; Voi apua, lehtokotiloiden hyökkäys! Tsemppiä ja onnea sodankäyntiin! Ihanaaa kuulla että kirjasta on iloa, sieltä löytyy tosiaan pari tuttua naamaa ;-)

  Taina T; Voi harmi! Minullakin on tussarin lataukset mielessä vaikka tähänastisessa elämässä olen ollut hyvin rauhantahtoinen tyyppi :-D

  Ilona Winebridge; Kiitos kovasti palautteesta ja tervetuloa lukijaksi! Jonkinlaista riukuaitaa rakennankin, peuroja vastaan sen vain täytyy olla melkein kaksimetrinen, joten ihan tiivistä näköeste-riukuaitaa en halua. Osalle matkasta olen istuttanut myös pensasaitaa, mutta muutama sata metriä aitaa puuttuu vielä...

  Rva Pioni; Voi että, voi kun pian kukkisi, sitten kun kukinta alkaa, tuntuukin että kellot voisi pysäyttää siihen hetkeen.

  ReplyDelete
 29. Nehän vetää sitten nassuunsa kaiken ! Uskon, että on turhauttavaa istuttaa, kasvattaa ja unelmoida.
  Ajattelin samaa kuin Intopii, gepardi ( ei sellasia pehmoja kuin Joanna Lymleyn dokkarissa oli viimeksi kun olivat kuin kotikissat)
  pihalle käyskentelemää. Tai miten olisi sellainen Lavvi-koira ?
  Myyrät kuitenkin ovat Poikien intressi nro 1. Mahtaa Ransu olla onnesta piukeana ; kevät ja vesimyyrät !:)
  T.Leena ja Pojat

  ReplyDelete
 30. Your photos are beautiful!

  ReplyDelete
 31. Olemme mökkieläjiä Salon seuduilla eikä meillä vielä ole ollut pahemmin peuratuhoja. En ole tajunnutkaan että niistäkin pitää olla huolissaan. Kauheaa jos ne syö kaikki ihanuudet pihasta eikä voi paljo tehä!

  Tänään muuten tuovat pihalle lavalaatikot ja pääsen aloitamaan ekaa kertaa laatikkoviljely kokeilut koirjasi ohjeilla. Toivotaan ettäpeurat ei innostu uudesta viljelijästä!

  ReplyDelete
 32. Komeita ja kauniita eläimiä nuo peurat. Harmi vain, että tekevät tuhoja. Olen muuten ihan koukuttunut pinterestiin, jossa olen katsonut kuvia erilaisista puutarhoista. Siellä on myös kuvia upeista puutarha-aidoista ja erilaisista koristeellisista häkkivirityksistä, joita meillä Suomessa ei ole totuttu näkemään. Sieltä hakemaan mallia ja ratkaisua!

  ReplyDelete
 33. Kyllä minuakin harmittaisi. Pahuksen peurat!

  ReplyDelete
 34. Hups, äskeinen kommenttini karkasi vahingossa keskeneräisenä. Minulta se oli kuitenkin :)

  ReplyDelete
 35. Perat ovat söpöjä, kunhan eivät ole puutarhassa eivätkä auton nokkapellillä. Harmitus.

  ReplyDelete
 36. Leena ja Pojat; Eli jos teidänkin suunnalla liikkuu peuroja, niin marjakuusiaita ei olekaan paras idea. Ne Lymleyn dokkarin kehräävät gepardit on uskomattomia!
  ADHD:ta poteva Lávvi olisi varmaan oikein hyvä pitämään kaiken loitolla - sehän saa perirauhallisen Mustinkin ihan stressiin :-D Kiitos, Ransu on onnesta PULLEANA!

  Linda; Thank you!

  Inna Vaara; Peuroista on harmia jos meinaa kasvattaa pihalla mitään koriste- tai syötävää kasvia, jos pitää luonnontilaisen tontin niin ei kai niistä silloin haittaa ole.
  Onnea kastatuksiin!

  Mirka; Kiitos vinkistä, aita on jo rakentumassa. Koska tänne on vaikea tuoda materiaalia, yritän olla sen suhteen omavarainen ja rakentaa aidan puutarhan raivaamisesta syntyvistä riu'uista.

  Maiju; On ne harmittavia!

  Nettimartta; Valitettavasti kannan kasvaessa ne yhä useammin ovat konepellillä ja pihoilla. Olen nykyään sitä mieltä, että ne saisi hävittää täältä kokonaan (jos pystytään), kun eivät ne kuulu luonnonlajistoomme. Korkeintaan saisi olla jossain aidatussa teemapuistossa, mistä ne eivät varmasti pääsisi karkaamaan.

  ReplyDelete
 37. Millainen vaikutus mahtaisi olla koiralla? Tosin taitaisivat odotella puiden siimeksessä hetkeä jolloin koirinesi kissoinesi olisit lähdössä.....Onko naapuristossa koiria?

  ReplyDelete
 38. Pihan voisi aidata ja pitää koiraa siellä vapaana yötä päivää. Olen miettinyt asiaa, mutta kun reissaan saaren ja kaupungin väliä ja jo kaksi kissankoppaa vie niin paljon tilaa autossa, kun aina on niin paljon muutakin kuljetettavaa, pitäisi hankkia isompi auto! Toisaalta ajattelen myös Ransun mielenterveyttä, se kun sekä pelkää että inhoaa koiria. Valitettavasti tällä saarella ei enää asu yhtäkään ympärivuotista koiraa. Parilla naapurilla, joiden talot ovat kesämökkinä, on koira, ja muutenkin kesän lähetessä ja elämän kylällä vilkastuessa peurat alkavat edes jonkin verran karttaa tätä kylää.

  ReplyDelete
 39. Jos voisi soittaa koiranhaukunta cd.tä ulkona ? Ransu varmaan menisi siitä kyllä sekaisin, koska koiraa ei näkyisi missään.
  Marjakuuset on edelleen kaupassa muuten, on muita suunnitelmia. ...ehkä....Peuroja ei meidän " mailla" ole, urbaani ympäristö nääs (...entisenä espoonlahtelaisena sanon kyllä että ihan landella ollaan ;)
  Ransun ja Pantterin nyt pitää vaan JULMISTUA MUR !
  T.L& P

  ReplyDelete
 40. Heh, ai ehkä siksi Ransu kasvattaa vyötärönympärystä, kun meinaa muuttua julmaksi suurkissapedoksi :-D
  Ransu tosiaan reagoi voimakkaasti koiran haukuntaankin. Urbaani ympäristö olisi poikaa, mietin joskus täällä villipetojen raivostuttamana, vaan ystäväni pihalla Espoossa mellakoivat peurat yhtä lailla kuin täällä :-/ Ja kanit, ja fasaanit, myyrät ja koiranulkoiluttajat...

  ReplyDelete
 41. ...ja välillä myös naapurit ja niiden metelöivät kersat...heh..siksihän ( tai siksikin ) sieltä oli päästävä pois ;)

  t.L &P

  ReplyDelete
 42. Sun pitää nyt opettaa Musti ja Ransu ammuskelemaan peuroja,vaikkapa jollain hernepyssyllä... Mutta oikeasti todella kakkamainen riesa,etanat voi sentään hukuttaa olueen tai panna kiehuvaan veteen :/

  ReplyDelete
 43. Hernepyssyllä :-DDD Se olisi NIIIN kotiinpäin, jos ne ampuisivat peuroja hernepyssyillä! On ne hitonmoinen riesa, mutta en osaa sanoa, mikä on pahin, riesoja on monenlaisia. Nää saa kyllä aikaan aikamoista totaalituhoa :-/

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!