Saturday, 27 April 2013

Krookuksia ja esikkoja

Kaikenlaiset monenlaiset ihananlaiset krookukset kukkivat. Tässä tulee nyt jonkin verran toistoa, mutta sanon kuitenkin: tämä on niin ihmisen parasta aikaa! Voi kun aina olisi huhtikuu. Ei tarvitsisi ikinä leikata nurmikkoa, saisi vain ihailla näitä ihmeellisiä pieniä kevätkukkia päivät päästään. En oikeasti usko, että näihin voisi kyllästyä ikinä.
Ylimmässä kuvassa on viime syksynä istutettuja kevätsahrameita lajiketta 'Jeanne d'Arc'. Kun näiden versot nousivat maasta, en uskonut, että ne ovat krookuksia, kun ne olivat niin paksuja. Mutta onhan näissä erityisen suuret kukatkin. Erityisen hieno on tuo violetti viehko kaulakoriste, en niin kovasti välitä kokovalkoisista kukista, kun vastahan siitä valkoisesta kaudesta päästiin.

There are many lovely crocuses flowering now!

Krookuksissa pörisee. Mustin puutarhan kultasahramit ovat lajiketta 'Cream Beauty'.

Vanhan talon kyljessä kukkivat sieberinsahramit 'Tricolor', tosin huomattavasti hailakamman värisinä ja pienempinä kuin viime vuonna.

Muotopuutarhassa kukkivat tähtisahramit lajiketta 'Roseus' eli näissä on tavallista lajia punaisemmat kukat. Tähtisahrami kuulemma leviää mukavasti, nämäkin on viime syksynä istutettu.

Siinä niitä on, alppiniitty tekeytymässä muotopuutarhassani.

Tämä on sama kohta tasan 20 päivää sitten! Tai oikeastaan ihan vierestä, tuolta hangesta kurkistaa pihaesikkoja. Tästä päästiinkin aasinsiltaa pitkin esikoihin...

Lahden messuilla oli mukana pieni ja erikoistunut perennataimisto Ekman. Heidän osastoltaan löysin suloisen julianesikon, tämä söpöliini on ollut ostoslistallani (monen muun esikon lailla) jo jonkin aikaa. Tämä pääsi nyt Särkän taimiston esikko 'Railin' viereen, molemmat ovat yhtä pieniä ja samanvärisiäkin. Kukat ovat läpimitaltaan vain reilun senttimetrin.
Ekman myy kesäisin Tammisaaren ja Salon toreilla, kannattaa poiketa! Heillä näytti olevan hyvälaatuiset taimet ja mukavasti erikoisuuksia.

Tämä ei ehkä tule yllätyksenä: AHDH-esikko eli punakukkainen loistokevätesikkoni on taas tulossa kukkaan esikoista ensimmäisenä! Nupuista pilkistää jo punaista.

Sisälläkin kukkii: huone-esikko on aloittanut kukinnan. Tämä varmaan kaipaisi jo runsaampaa lannoittamista. Kesäksi tämä pääsee taas ulos varjoon, mutta talvea tämä ei kestä ulkona.

Mutta siirrytäänpä takaisin ulos ja muotopuutarhaan, kun kylmä sumu juuri hälveni ja aurinko pilkistää taas. Seuraavaa kukkaloistoa on jo nousussa: tässä tuoksuhyasintteja.

Tähtitulppaanin aikaisimmat lajikkeet poksahtavat auki minä päivänä hyvänsä!

Vaaleanpunaiset pikkusinililjat tulevat myös lähipäivinä kukkaan. Istutin näitä syksyllä 40, kun satuin menemään (ystävän vinkistä) puutarhaliikkeeseen päivää ennen sulkemista, jolloin lähes kaikki oli tarjouksessa. Ostin kaikki loput pussit tätä, sillä tavallinen sininenkin pikkusinililja on suloisista suloisin, tämä on vähän niin kuin sen tyttövauvaversio.
Suloista viikonloppua!

Huone-esikko – Primula obconica
Julianesikko – Primula juliae
Kevätsahrami – Crocus vernus
Kultasahrami – Crocus chrysanthus
Loistokevätesikko – Primula Polyantha-Ryhmä
Pihaesikko – Primula × pubescens
Pikkusinililja – Scilla bifolia
Sieberinsahrami – Crocus sieberi
Tuoksuhyasintti – Hyacinthus orientalis
Tähtisahrami – Crocus tommasinianus
Tähtitulppaani – Tulipa humilis

24 comments :

 1. Kauniita! Liian pitkään lumi kyllä viipyi, mutta sitten kun lähti sulamaan niin se hoitui kyllä yhdessä hujauksessa!

  ReplyDelete
 2. Minäkin löysin eilen vihdoin ja viimein ensimmäiset krookusten nuput omalta pihalta. Naapurin pihalla hieman kauempana järvestä etelärinteessä kukinta onkin jo täysillä päällä. Mutta perästä tullaan ja kovaa kyytiä!

  Itse olen aina keväisin ollut täpinöissäni krookuksista, niissä vain on jotain niin hienoa.

  ReplyDelete
 3. Saaripalstalla tapahtuu jo vaikka mitä, olet päässyt nauttimaan jo kevään loistosta! Nyt huomaan, että syksyllä täytyy lisätä krookusia maahan, paljon ja erilaisia. Omalla pihalla odotan innolla muun muassa niitä tähtitulppaaneita, jonka sipuleita lähetit viime vuonna. Punertavat lehdet näkyvät jo!

  ReplyDelete
 4. Kevätkukkijoiden kuvia voisi katsella loputtomiin ja imeä niistä voimaa! Ooh ja ooh, kauniita ovat <3 KEVÄT!

  ReplyDelete
 5. Samat sanat Marian kanssa! Olen aina ajatellut että jänöt ne syö kuitenkin kun näin kävi ed. kodissa, mutta nyt rohkenen kyllä yrittää! Onko tuossa pikkusinililjassa tähtimäinen kukka? Näin sellaisia Lohjan museolla ensi kerran ja en tunnistanut mitä olivat. Täytyykin mennä sinne kunnon kameran kanssa huomenna!

  ReplyDelete
 6. Näitä kevätkuvia ei ole koskaan liikaa, niin ihania ne on.

  ReplyDelete
 7. Kylläpäs siellä jo kukkii kaikenmoista! Musta toukokuu on ihanin kuukausi, mun syntymä-kuukauteni :)Kohtahan sekin alkaa!

  ReplyDelete
 8. Ilahdun aina suunnattomasti noista kuvailuistasi, ne ovat niin hulvattoman hauskoja että hyvää mieltä riittää pitkäksi aikaa! :)

  Näyttää siltä, että lumen on nyt vihdoinkin luovutettava...

  ReplyDelete
 9. Mamma N; Juu, kyllä nuo aikaisimmat olisivat saaneet aloittaa jo viime kuussa, muta hyvä kun kukkivat nyt eivätkä paleltuneet (paitsi se taikapähkinä - sen kukkanuppujen sisältö on kuivaa ja ruskeaa).

  Susanna; Hienoa, jokaisella kukalla on omat faninsa :-)

  Maria; Minäkin olen jo kirjannut ylös mitä voisi syksyllä hankkia ja mihin istuttaa, nyt sen parhaiten näkee. Sipulien istuttaminen on kuin laittaisi rahaa pankkiin. Tähtitulppaaneihin tulee nuput tosi nopeasti lehtien jälkeen, yllättäen!

  Pirkko; Juu, niin on, kaikki on niin ihmeellistä ja ihanaa!

  Minna; Kannattaa yrittää, aina :-) Pikkusinililjassa on avauduttuaan minipienet tähtimäiset kukat pilvenhattaraa muistuttavissa tertuissa, yhdessä tertussa kymmenenkin kukkaa - laitan kyllä kuvia sitten kun omani avautuvat, siniset kasvavat mulla vähän enemmän varjossa eivätkä ne ole vielä näin pitkällä.

  Mummeli; Ihania ovat todellakin :-)

  Sesse; Toukokuukin on todella ihana, mutta tämä alkukevätkin on täynnä kevään riemua. Toukokuun lopulla tai viimeistään kesäkuulla suru jo hiipii puseroon, kun kevätkukille täytyy sanoa hyvästit ensi vuoteen asti.
  Tuohon syntymäkuukausiasiaan täytyy sanoa, että oma syntymäkuukauteni on helmikuu ja se ei todellakaan ole lempikuukausi, vaikka pimein aika onkin silloin jo selätetty :-D

  Elina; Hyvä että tuovat hyvää mieltä :-) Kyllä nyt on jo aika, ihan justiinhan alkaa toukokuu ♥

  ReplyDelete
 10. Vaaleanpunainen pikkusinililja, sitä on saatava! Näiden sun kuvien jälkeen harmittaa että omassa pihassa on niin vähän sipulikukkia. Täytyy korjata tilanne heti syksyllä.

  ReplyDelete
 11. Monia vaivaa syksyisin pieni puutarhaväsymys, se on harmi sillä silloin on hyvä istutusaika, taimiakin saa usein edullisesti ja tosiaan kaikki nämä keväiset sipulikukat istutetaan silloin! Kyykistely sateessa mutavellissä kannattaa. Voisit kirjata ylös mitä haluaisit ja mihin niitä voisi laittaa, syksyllä ei nimittäin enää oikein muista millaista keväällä on.
  Tuota pikkusinililjaa löytyy tosi huonosti kaupoista ja vaaleanpunaisena en ole ikinä muualla nähnyt kuin viime syksynä pääkaupunkiseudun Muhevaisissa.

  ReplyDelete
 12. Sipulien istuttaminen on kuin laittaisi rahaa pankkiin: olet niin oikeassa! Korot saa keväällä, kun ei edes muista mitä kaikkea on laittanut. Tein tässä viime syksynä kartoitusta istuttamistani kukkasipuleista. Joka syksy en ole muistanut kaikkia hankintoja listata ylös, mutta sen verran sain selville, että vuodesta 2001 lähtien on tullut laitettua joka vuosi 100-200 kukkasipulia maahan, joten kyllä siitä jonkin verran kertyy. Osa kaunokaisista on tietysti jo hävinnytkin, mutta varsinkin pienet sipulit ja vaatimattomammat muodot säilyvät hyvin ja osa leviääkin. On se vaan niin ihanaa seurata keväällä, että mitä putkahtaa mistäkin. Sipulikukat ovat kuin vanhoja tuttavia, joita ei ensin muista, mutta tunnistaa ilahtuneena kun taas tapaa. Sinulla on ihania uusia tuttavuuksia. Täytyisi kierrellä vähän laajemmalla ostoskierroksilla.

  ReplyDelete
 13. Muiden blogeja lukiessani kirjaan ylös sellaisten kukkien ja kasvien nimiä, joita haluaisin hankkia omaan puutarhaani. Tänä keväänä luettelo on jo todella pitkä ja aina vaan pitenee, kun noita krookuksiakin on toinen toistaan upeampia, ja esikoita...

  ReplyDelete
 14. Voi,että,kun sulla jo kukkii siellä vaikka mitä :)
  Julian esikko pitää kyllä ihan tuon oman esikoisen nimen vuoksi ostaa omaankin pihaan.

  Tämä on niin ihanaa aikaa,että ei oikein tiedä mitenpäin olisi. Juuri kotiuduin sisälle pihakeinusta :)

  ReplyDelete
 15. Oioioi ! Ihania kuvia, sulla on niin ihanaa siellä !
  Ihastuin erityisesti tuohon julianaesikkoon ( sopii niin tuohon sinkkiastiaan ja ahaa..tuollaisikin esikkoja on) sekä vaaleanp.pikkusinililjaan. Liikuttavan söpö.
  Tuulan kommentti kyllä aiheutti totaalisen herätyksen; istutuksia TOSI paljon syksyisin ja minua ei edes syyssateet häiritse...syysihminen kun olen.
  Lisää vaan kuvia :)
  T. Leena ja Hömpässä olevat Pojat

  ReplyDelete
 16. TuulaJ; Dementikko saa vielä paremmat korot kun ei muista mitä on tullut istutettua, kaikki tulee mukavana yllätyksenä :-D Sipuleita täytyy joka syksy istuttaa lisää!

  Between; Kaikki on niin upeaa, kun vasta oli talvi!

  Katja; Ilman muuta Julian nimikkoesikko täytyy pihallenne saada. Toivottavasti sitä teiltä päin jostain löytyy. Koskaan ei voi tietää missä se toivekasvi tulee vatsaan!

  Leena ja Pojat; Heh, sulla on vaaleanpunaiset lasit... eikun se on se pieni puhelimen näyttö! Tuo esikko on tuossa kuvassa vielä pienessä mustassa muovisessa taimiruukussaan! Mutta suloinen se on, päätin ottaa kuvan ennen istuttamista, kun kasvi on niin pieni, ettei tarvitse maata maassa rähmällään (nousevien muiden kasvien päällä) sitä kuvaamassa.
  Ilman muuta syksyllä pidät kunnon istutusviikot!

  ReplyDelete
 17. Voi vitsi tuota sun dementikko kommenttia.. Kaikkea ei kannatakkaan muistaa, se on niin ihanaa löytää ne uudestaan keväällä .:)

  Oikein mukavaa kevät kukkien aikaa!!

  ReplyDelete
 18. Kiitos ja samaa sinne!
  Voi ei, huomasin kommentissani myös hassun kirjoitusvirheen: koskaan ei tiedä missä toivekasvi tulee vatsaan :-D No voihan niistä joitakin toki syödäkin...

  ReplyDelete
 19. Eikä=D !!
  Hyvä kun tiedät jo mistä kyse, etkä ihmettele =D
  Ajattelin et se on väliaikaisesti siinä ennen maahan laittamista!
  Mä vaikenennyt, mulle pitäis asettaa kielto käyttää tätä....mininäyttöä !
  Öitä!
  T. L& P

  ReplyDelete
 20. Hömpässä olevat Pojat ja Leena ;-)
  Eipä tuo haittaa, lisää nauruja vain aiheuttaa tähän maailmaan.
  Hyvää yötä, minäkin kömmin tuonne Ransun viereen. Pantteri lähti päivystämään nukuttuaan koko iltapäivän sisällä. Se tietää, koska sillä on paras suojaväri! Sen sijaan Ransu tietää koska on aika iltapusujen.

  ReplyDelete
 21. Eikös sitä joku viisas (?) sanonut, että kevät on ihmisen parasta aikaa, vai oliks se elämä. ;D

  ReplyDelete
 22. Keväinen elämä on ihmisen parasta aikaa ;-)

  ReplyDelete
 23. Kyllä taas saaristoikävä nostaa päätään, kun näitä kuvia katselee. Voi kun saisikin olla siellä!

  tv Leena

  ReplyDelete
 24. Täällä on vielä ihanan hiljaista, moottoriveneet ja mönkijät eivät pörise, ruohonleikkureitakaan ei vielä tarvitse käyttää, linnut vain metelöivät ;-)
  Saariston kevätsumu on nyt iskenyt parina aamuna, nytkin on paksu sumu ja lämpöä vain pari astetta, hrrr.

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!