Wednesday, 19 December 2012

Joulukuun ikkunanäkymät

On taas SE päivä kuukaudesta. Huokaus. Kymmenen kuvaa kesään -haaste on edennyt joulukuuhun, nyt en muista monesko kuva kymmenestä. Ei kuitenkaan riittävän mones likimainkaan muistuttamaan kesää!
Näkymä keittiön ikkunasta itään.

It is that time of month again: these are December window views...

Keittiön ikkunanäkymä etelään. Niin, etelään. Keskipäivällä. On niin pimeää ja harmaata! Se onkin tämän vuodenajan todellinen haaste, että valonpilkahdusta ei näy viikkokausiin. Miksi luonto on keksinyt viikkoja kestävän harmauden vuoden pimeimpään aikaan? Ihmettelin tätä asiaa jo lapsena, selitystä en ole vielä löytänyt. Tietääkö kukaan? Jos joku nyt lässyttää jotain kynttilöiden polttamisen ja sohvannurkkaan käpertymisen ihanuudesta, tinttaan virtuaalisesti nenään!

Tässä vielä makuuhuoneen ikkunanäkymä, mukana visusti sisällä pysyttelevä kaveri...

Nyt riitti. Siirrytään kevääseen edes kuvien voimin. Nämä kukkivat viime keväänä maaliskuun lopulla. Eli tähän on enää kolme kuukautta aikaa... Talventähdet!

Sieberinsahramit!

Taikapähkinä 'Diane'! Joka raotti kukkiaan jo helmikuun puolella... toivoa on!
Toiveikasta keskiviikkoa kaikille!

Sieberinsahrami – Crocus sieberi
Taikapähkinä, puistotaikapähkinä – Hamamelis × intermedia
Talventähti, italiantalventähti – Eranthis hyemalis

38 comments :

 1. Kyllä se kevät vielä sieltä tulee, kestetään nyt vähän aikaa :) Tottapuhuen kyllä talvi on liian pitkä verrattuna muihin vuoden aikoihin :(
  Valoa päivääsi kuitenkin!

  ReplyDelete
 2. No eihän se auta muuta kuin sinnitellä, mitä vaihtoehtoja on? Minustakin talvi on järkyttävän pitkä, verrattuna esimerkiksi ihanaan kevääseen ♥

  ReplyDelete
 3. Ei tuo näkymä todellakaan kesää lupaa, vielä pitkään aikaan. Ja ensi kuussa on vielä enempi lunta.
  Meilläkin sitä sataa nyt. Vajaa tunti meni pihalla lumitöisssä, mutta vasta ensimmäistä kertaa tälle talvelle. Lisää lumitöitä kuitenkin luvassa...

  ReplyDelete
 4. Nyt talvi tuntuu vielä tavallista pidemmältä, kun sitä on jatkunut jo monta viikkoa ja vielä kolme kuukautta edessä. Ihan erityisen tyhmä juttu. Onneksi on kuvat ihanista kukista, jotka punkee itsensä esille jo aikaisin!

  Ja kohta tulee kauppoihin esikot, eikä vaan?

  ReplyDelete
 5. Saila, perjantaina juhlitaan ja rankasti..on TALVIPÄIVÄNSEISAUS...eli ruvetaan menemään kevättä kohti..jeeee...
  Ja minä tinttaan toiselta puoleta....en kestä minäkään kuulla moista lässytystä...kynttilöitä on poltettu niin, että joka paikka mustana ja sohvan on vallannut Väinö...tahtoo aurinkoa ja lempeitä tuulia..

  ReplyDelete
 6. Täälläkin eräs EI talvi ihminen ilmoittautuu. Juuri eilen kahden omakotitalon lumitöiden jälkeen (vanha äitini asuu yksin omakotitalossa, jossa mieheni kanssa "pakosti" olemme talkkareina) ja omat lumityöt lisänä, hikeä valuen, työpäivän jälkeen istahdin kotona tuolille ja huokaisin kovaan ääneen INHOAN talvea. Jossain vaiheessa iltaa tuli "mielen nollaus" ajankohtaiseksi ja koneelta aloin katsella viime kevään kuvia, kuinka iloinen mieli olikaan silloin kun ensimmäisten sipulikukkien piippat puskivat maasta näkyville, heti kamera käteen ja kuvia, kuvia uudesta keväästä. Seuraan päivittäin Raakkilan blogin "päivän vertailukuvia" ja joka päivä tuumin et kyllä, valo voittaa pimeyden ja harmauden, kun vaan jaksaa sinnikkäästi odottaa. Monet terveiset pääkaupunkiseudulta; Satu Vantaalta.

  ReplyDelete
 7. No niin olet Saila ytimessä tuon pimeyspohdinnan kanssa! Jos jotain inhoan enemmän kuin valon puutetta niin se on ihmiset, jotka hymistelevät jostain kynttilän äärelle käpertymisestä. Tsiisus. Jos valon puute aiheuttaa ihmiselle aidosti huonoa tunnelmaa jollain anatomis-fysiologisella mekanismilla, niin siihen ei paljon sytkärinliekin tuijottelu auta. Ei riitä luksit!

  Sama potutus tulee siitä, kun joku kertoo toivovansa lunta, että tulisi valoisampaa. Öö, miten valon määrä lisääntyy lumen myötä? Mun valonnälkäisten aivojen mukaan ei mitenkään, muutenhan tuijottelisin talvisin tyhjää valkoista aanelosta ja tuntisin olevani kesävoimissain. Pah.

  Valon määrä lisääntyy selvästi tammikuun viimeisellä viikolla, on harmaa massa itselleni ilmoittanut. Siihen asti mennään himmaillen ja hammasta purren, kirkasvalolamppua poltellen, sarastusvaloon heräillen ja "valoisan" aikaan ulos pyrkien. Hengissäselviämismekanismeja.

  Mutta onneksi tuo valon määrän lisääntyminen on ihan kohta edessä, ja sitten ne kevätfiiliksetkin alkavat samaa vauhtia heräillä! Helmikuussa paistelee aurinko täydeltä terältä, ja vaikka on tautisen kylmää, on kuitenkin valoisaa. Ja se saa ihmisen miettimään siemeniä ja multaa ja kastematoja. Ah.

  Sinnitellään yhdessä, me epä-talvi-ihmiset ;)

  ReplyDelete
 8. Pioni; Nyt vasta ensimmiset lumityöt? Teillä on siis säästytty, onneksi olkoon ;-)

  Inka; Joo, mutta ei masennuta! Elämä voittaa lopulta!! Esikot, jee :-)

  Tuija; Mua niin naurattaa kommenttisi, hengenheimolaiseni Savonmaalta :-D Kyllä. Perjantaina skumppapullot kajahtakoot!
  En tiedä miksi mua niin ärsyttää ihmiset, jotka hymistelevät talven tunnelmoinnilla. Voi sitä tunnelmoida kesälläkin, piru vie, jos niin haluaa, ei siihen ankeutta, pimeyttä ja kylmyyttä tarvita!

  Satu; Voi ei, kaksi pihaa! Otan osaa. Ne Raakkilan vertailukuvat onkin aika ihania, sillä kuuden kuukauden päästä on täysi kesä... ja jo monta kuukautta sitä ennen on ihana KEVÄT!

  ReplyDelete
 9. Geranium; No sinunkin kommenttisi sai nauramaan ääneen, kiitos siitä! Juuri näin on, tammikuun puolella jo helpottaa, henkisesti jo vuodenvaihteesta, kun tietää että harpotaan kohti päivänvaloa.
  Kyllä sulla oli niin mahtavat mietinnät ja sanavalinnat että oksat pois :-D

  ReplyDelete
 10. Taikinapähkinän kukintaa odotan nyt todella hartaasti. Se olisi signaali että se kevät olisi tulossa, toivoa olisi edessäpäin.
  Tuo Tuijan kommentti "TALVIPÄIVÄNSEISAUS" on hyvä, perjantain juhlapäivän kunniaksi taisin sitten ostaa tänään kuohuvan jota alunperin olin ajatellut uudeksi vuodeksi, nyt hyvä syy korkata etukäteen:)
  Saila ja muut kevään odottajat perjanaina sitten vaan mennään kevättä kohti ja toivottavasti lujaa!!!! (ukkokin hymähti, hyvä juttu)

  ReplyDelete
 11. Enempi aurinko kelpaisi tännekin ja vikkelästi. En haluaisi hankkia auringon korvaavaa kasvivaloa chileillekään, koska sitten on poliisisedät kylässä alvariinsa. Opiskelijatalon ikkunalaudallahan ei tietty muuta kasva kuin pössyteltävää... Kuka sen uskoo, että ne ainoat "huumeet" on kissalle? :D

  ReplyDelete
 12. Ai että Saila me niin tykätään tuosta sinun asenteestasi! Sinä tulet ja tinttaat nenään:D
  (En muuten minäkään ymmärrä tuota kynttilähymistelyä.)

  ReplyDelete
 13. Jopa onkin harmaata ollut siellä! Ja totta, talven _harmaudessa_ ei ole mitään hyvää.

  Mutta pakko tunnustaa, että vaikka kesä tuottaakin paljon iloa, niin kyllä sitä tuottaa myös talvi. Lumi, talviurheilut, luminen metsä (otsalamppu päähän, metsäsukset tai lumikengät jalkaan ja menoksi) ja aurinkoiset talvipäivät auttavat pimeyden ja kylmyyden sietämisessä.

  Vaikka toki sitä kärsivällisyyttä koettelevat jatkuva puiden kantaminen, jäätyvä vesiputki, villasukkien parsimisen tarve, lumisohjoon kiinni jäävä auto. Siltikin uskon, että talven jälkeen kevään valosta osaa ottaa enemmän voimaa ja energiaa.

  ReplyDelete
 14. Maiju; No hyvä jos ukkokin hymähti. Perjantain skumppa on hyvä ajatus. Onhan sekin tavallaan uusi vuosi ja enemmänkin, kun pimeys kääntyy kohti pidempiä päiviä.

  Ella; Hahaa, todellakin! Poliiseillahan ei tietenkään ole tärkeämpää tekemistä kuin valvoa opiskelijoiden ruo...- siis chiliviljelmiä.

  Myrsky; No onneksi en onnistunut näköjään ainakaan kaikkia suututtamaan :-D

  ReplyDelete
 15. Susanna; Yyh, ääh... itse inhoan lunta ja kaikkia talviurheilulajeja, en edes kestä katsoa niitä telkkarista! Lunta sukissa, ranteissa, niskassa... ääh! Mutta siis, talven iloa sinne! (Ja aikaista kevättä tänne, kiitos!)

  ReplyDelete
 16. Talvi = HYI!
  Yksi positiivinen asia on, ei ole punkkeja.

  ReplyDelete
 17. Juu ei! Ei punkkeja eikä kyitä! Hyvä!

  ReplyDelete
 18. Ooh... Kevät. Värejä! En malta odottaa, että näen kaikki tänä syksynä maahan kaivamani sipulikukat ja vanhat tutut niiden rinnalla kukkimassa. Sain tänään ystävältäni joululahjaksi nupullaan olevan kielon. Siellä eteläseinustalla uinuu se puutarhan ainokainen kielo vielä tovin.

  Vaikka kyllä mä tykkään käpert.... AUTS!

  ReplyDelete
 19. MUSTI! Ihana psykedeelinen kortti tipahti luukusta tänään - KIITOS! Meitsi on enemmän ransumainen kuvattava - elikkä en viihdy kameran edessä.
  Ja joudumme pyytämään anteeksi mutsimme laiskuutta, ei tehnyt meistä joulukortteja tänä vuonna, vaikka pyysin!
  Makoisaa joulunodotusta Ransulle, Mustille ja Sailalle!

  ReplyDelete
 20. Kynttilät toimivat paremman puutteessa, mutta kyllä se niin on, ettei aurinko korvaa mikään! :)

  ReplyDelete
 21. Tiina; Ääh :-D POU!
  No ei vaan. Kielo on ihana ♥

  Sulo; Kiitos! Hyvä että tuli perille ja tunnistitte kuka kuvassa on :-D Pistäkää mutsi taas ensi vuonna ruotuun! Sille on kyllä tulossa yksi pakettikin lähipäivinä!

  Mamma N; Aurinko... tämän pimeyden vastapuoli, se touko-kesäkuun valoisuus, pihalla puuhailu ainakin yhteentoista asti... se on huumaavaa aikaa! Voi oleilla ulkona vaikka koko yön tai ainakin tuntikausia sen jälkeen, kun jossain etelämpänä on jo säkkipimeää. Se on hyvä syy sinnitellä talven yli!

  ReplyDelete
 22. Oi oi, olipa pljon ei talvesta pitäviä.D.D
  No vielä vähän aikaa niin sitten se valo tulee.
  Minä olen varmaan kummallinen kun pidän kaikista vuoden ajoista.
  Minusta vaihtelu virkistää.
  Kaikkea hyvää sinulle Saila sinne saaristoon.♥

  ReplyDelete
 23. Se on varmaan kaikkein parasta, että nauttii jokaisesta vuodenajasta! Minulle marras-joulukuu ovat vaikeaa aikaa, kun on niin pimeää. Tammikuussa jo helpottaa.

  ReplyDelete
 24. :D Mua naurattaa, vaikka tiedän, että olet ihan tosissasi! Ymmärrän kyllä ja jaan tunteen! Mutta tykkään silti, että parempi olla pimeässä valkoisten kinosten keskellä kuin mustassa kylmänkosteassa rapakelisäässä. Mutta nyt Saila käännetään kaikki lumetkin puutarhurin hyväksi: mieti miten muutaman kuukauden päästä sulava lumi kosteuttaa maata, josta nuo ensimmäiset kukat pinkaisevat ylös!

  ReplyDelete
 25. Kuules ny senkin pitkävarpaanen, eipäs yhtähän naureskella toisten ahringolle siällä!
  Makuja on monia, jostain syystä mulle sopii kostea ilma paremmin kuin pakkanen ja vesisade paremmin kuin lumi. Mutta toden totta: pienet herkulliset kullannuppuni, kuten edellisen postauksen pensaat, hyötyvät ihan tosissaan tästä lumivaipasta, voipi jopa olla elinehto. Olit siis telepaattisesti samoilla linjoilla kanssani kirjoittaessasi tuon viimeisen lauseen!

  ReplyDelete
 26. Pakkanen on kyllä kauheaa, lumi vielä menee! Inhoan kylmiä varpaita ja kylmää nenää ja erämaaksi halkeilevia käsiä ja sähköisiä hiuksia. Ja kuivassa huoneilmassa ne ainokaiset huonekasvitkin tekee kuolemaan, viimeksi varjelemani huonekuusi, joka pudotti suihkuun päästyään vaikka kuinka paljon oksia :/

  ReplyDelete
 27. Lunta ei tarvitsisi kyllä enää tulla senttiäkään. Kyllä tuolla jo on ihan riittävä lumisuoja kasveille.
  Talviunille tässä pitäis päästä,että se kevät saapuis nopeammin :)

  ReplyDelete
 28. Miä niin tykkään lumesta ja pimeästä. Pimiällä on kiva mennä omaan ulkoiluaitaukseen leikkimään. Pöö, siullekin. Eläkä edes yritä virtuaalihuitoa, miulla on virtuaalihammas, he he. -pimeämyrttipoika-

  ReplyDelete
 29. Maria; Joo, haa, tiistaiksi luvataan jo nollakeliä tai +1 tänne, eli ei sielläkään voi kova pakkanen olla!
  Voi huonekuusta. Taistalutahtoa hänelle!

  Katja; Ihan totta, nyt riittää, moni puska on ihan lumen peitossa, siis täysin, sellaiset metrin korkuiset puskatkin! Talviunet kuulostavat oikein passelilta touhulta - kun herää, voisi olla helmikuun loppu tai jotain.

  Myrtti Hurjahammas; Sinä olet sellainen huima siperianpoika. Voisit pitää vahtia sillä aikaa kun me ihmiset vedämme talvihirsiä. Partioisit sisällä ja aitauksessa. On sun ihmisillä turvallista! Ei pääse möröt ja joulupukit yllättämään.

  ReplyDelete
 30. Noniin.. heti kun avasin Saaripalstan niin pääsin pienen alkuverryttelyn (nuo talvikuvat)jälkeen keskelle kesää! Ihanaa <3.

  Pari kuukautta siis tästä, niin taikapähkinän kukat avautuvat! Hurjan kaunis tuo kukkien sävy....

  ReplyDelete
 31. Siis joo, tuo taikapähkinä on merkillinen kasvi. Toki viime talvikin oli ihan erilainen kuin tämä... mutta siinä saattoi nähdä pari pikkuisen avautuvaa nuppua jo tammikuussa (mutta silloin olikin vielä lauhaa). Ja helmikuun viimeisinä päivinä ne alkoivat aueta ihan huomattavasti, vaikka tuo täysi kukinta olikin vasta maalis- ja huhtikuussa. Toivon tosiaan, että se pärjäilee ilmastossamme! On ihan mahtavaa voida käydä tarkkailemassa liikahtelevia nuppuja keskellä talvea!

  ReplyDelete
 32. Tässä taannoin joku kolumnisti kirjoitti jotenkin niin, että hänelle käy kaikki kesäajan säät sateineen, koska on ei-talvi. Noin minäkin enenevässä määrin ajattelen. Ärsytti kun lumisateet alkoivat, lumeton talvi on parempi. Se on kuitenkin jotenkin enemmän kesää muistuttava.

  Onneksi on kesäkuvat (mm. nämä sinun) ja puutarhakirjat. Ja kuvat mielessä: mielessäni katselen aina kesäistä puutarhaani.

  ReplyDelete
 33. ...Äskeinen anonyymi oli Pia.

  ReplyDelete
 34. Juutuin näköjään tänne blogiisi. Tuijan kehotus talvipäivänseisauksen juhlimiseen oli loistava. Tuosta päivästä voisi tehdä puutarhaväen oman juhlapäivän. Pia

  ReplyDelete
 35. Sailalle kärsivällisyyttä talven selättämiseen <3 Minäkään en pidä talvesta, lumi ja kylmyys... yöks! Mutta Joulu on eri asia, se on pieni valon pilkahdus tämän kaiken pimeyden ja kylmyyden keskelle. Tietoisesti keskitän ajatuksiani ja tekojani Joulun vieton suunnitteluun. Se saa loppuvuoden kulumaan nopeammin. Uuden vuoden jälkeen alkaakin kärsimätön kesän odotus. Silloin mielelläni matkustan etelän lämpöön, jolloin odotus on helpompaa. Kikkailuja tarvitaan tylsän ajan selättämiseen :-) Nyt tämä kevät tosin menee aivan uudella tavalla kun vauva syntyy tammikuussa <3 Ruuben laittaa tuosta läppärin takaa saaripojille tassuterveisiä :x)

  ReplyDelete
 36. Mäkin just eilen ajattelin, että enää kolme kuukautta, sitten on pakko olla kevät:)
  Ihana taikapähkinä!

  ReplyDelete
 37. Nuo reippaat sinipukuiset taitavat olla velvollisia tarkistamaan naapurien ja huoltomiesten epäilyjä oudoista valoista ja kasveista, oli heillä parempaa tekemistä tai ei. Lehdistö tekee osansa mainostamalla pelottavia "lämpölamppuja", jotka sytyttävät vaatekaappeihin sullottuina tulipaloja. Sivutuotteena tässä maassa on siis useampia lain hyväksymiä chiliviljelmiä :D

  ReplyDelete
 38. Pia; No juu, kyllä kaikki mikä etäisesti muistuttaa kesää otetaan ilolla vastaan :-D Vaikka ei se lumikaan enää niin hirveästi haittaa, kun vuodenvaihteen jälkeen päivä pitenee niin mieliala nousee myös, nämä marras- joulukuut ovat aina yhtä helvettiä. Vaikka toisaalta marraskuussa oli vielä ihanan vihreää, aah!
  Talvipäivänseisauksen selättämisen juhliminen on loistoajatus!

  RuubeninMamma; Se on varmaan ihan kiva, jos pitää joulusta. Jostain syystä mua ärsyttää koko touhu. Joulukuu on muutenkin vuoden ankein kuukausi, ihan hirveä... Sen voisi vaan jotenkin deletoida ja siirtää joulun vaikka helmikuun 15. päivään niin kukaan ei pääsisi narisemaan, että ei ole lunta jouluna.
  Onnea viimeisiin viikkoihin!

  Leena; Kyllä, kolmen kuukauden kuluttua... ääh, se on ihan hirrrveän pitkä aika! Plääh. Kesäkään ei kestä niin kauaa. Voihan masennus.

  Ella; Ooh, oikein virallisesti hyväksytty! Onko sulla peräti chilinkasvatuksen lupakirja ;-) Sellainen olisi eri hieno!

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!