Sain Cherin blogista kimmokkeen esitellä vielä yhden jouluruusun. Tässä kuvassa se häilyy taka-alalla raikkaan vihreänä. Edessä on tertturotkokielo. Paikka on viime syksynä perustettu metsäpuutarhapenkki paikassa, jossa on varjoa noin puolet päivästä.
Tässä oli vanha oja, joka ei juurikaan kerännyt vettä, sen sijaan siinä rehottivat nokkoset, koiranputket ja piparjuuret. Kaivoin ne pois ja laitoin tilalle kuohkeaa maata suoraan kompostista, lähes kokonaan maatunutta kopostimultaa siis. Metsäpuutarhan kasvit tuskin arvostaisivat sitä raskasta savea mitä maani luonnostaan on, kun ne viihtyvät luontaisilla kasvupaikoillaan lehtikarikkeen muodostamassa muhevassa, ilmavassa mullassa. Kevyt maa myös päästää veden läpi – metsäpuutarhan kasvit eivät yleensä halua seistä vesilammikoissa, joita savimaille syntyy.
This is my new woodland garden border. In the autumn I removed the nettles, cow parsley and horse radish and added a new light, humus-rich topsoil from a near-decayed compost heap. The false solomon's seal seems to thrive and a small Helleborus occidentalis ordered from Rare Plants seems well too, albeit still small.
Mutta siihen jouluruusuun. Tämä Helleborus occidentalis on vielä hyvin pieni, se matkusti pienenä juurakkona Englannista syksyllä. Tilasin sen myymälästä nimeltä Rare Plants. Nimi kertoo, että mitään tavallista heiltä ei saa.
Tässä lajissa on, kuten monissa muissakin jouluruusulajeissa, vihreät kukat. H. occidentalis kasvaa luonnonvaraisena läntisessä Euroopassa ja oli aiemmin viherjouluruusun alalaji, mutta nyttemmin erotettu omaksi lajikseen.
Ps. käykää ihmeessä ihastelemassa Cherin jouluruusua, se on ihana!
Tertturotkokielo – Smilacina racemosa
Viherjouluruusu – Helleborus viridis
Midwinter Swimming in Shetland
4 hours ago
Meillä on myös vihreäkukkainen jouluruusu, mutta ei samanlaista kuin sinun.
ReplyDeleteOnpa pieni ja herkkä kaunotar tuo jouluruususi!
ReplyDeleteSylvi; Myös tavallisemmat tarhajouluruusut voivat olla vihreäkukkaisia.
ReplyDeleteNaukulan Mamma; On se, tosin tuhkan tahrima kun viskelin saunatuhkat tuohon penkkiin... Olisi pitänyt ottaa kuva ennen ;-)
Kiitos kehuista, ihan punastelen täällä (joskin ylpeänä kaunottarestani). Occidentalis nayttää jo nyt upealta, noissa vihreissä jouluruusuissa jotain kiehtovaa.
ReplyDeleteMitenkähän toimisin oman jouluruusun kanssa...ostin joulun alla ja nyt se odottelee istutusta viherpajassani, hengissä näyttää olevan..tarviikohan sille miten varjoinen paikka olla, mulla on niin vähän varjoisuutta pihassani...?
ReplyDeleteNo sittenhän soinnut kauniisti omaan kaunottareesi :-D Minustakin nämä ovat kiehtovia. Kukkavarren pitäisi kasvin hieman varttuessa olla pidempi, katsotaan mitä tästä tulee tulevina vuosina ja viihtyykö se.
ReplyDeleteAnsa; Luulen, että jouluruusu ei ihan paahteessa viihdy, toisaalta hyvin varjoisassa paikassa kehittyy vähemmän kukkia. Istuta se ihmeessä maahan heti kun se on sula. Jonkun puun tai pensaan lehvästön tuoma varjo kesällä johonkin aikaan päivästä olisi varmaan tarpeen.
ReplyDeleteOi jouluruusu! Mäkin haluaisen sellaisen, mutta en ole keksinyt sopivaa paikkaa. Ilmeisesti paikan ei siis kuitenkaan pidä olla täysvarjoinen? Hmmm. Hmmm... Eli kiitos postauksesta ja keskustelusta!
ReplyDeleteKiva kun linkitit tuon Cherin jouluruusun, se olikin hieno. Näyttäisivät komeilta ritirinnan, sun vihreä ja Cherin punainen.
ReplyDeleteJenni; Jouluruusut ovat oikeastaan aika helppoja. Kunhan ei ole ihan rutikuiva ja paahteinen paikka. Eivät ne mitään eritystä varjopaikkaa tarvitse, vain kevyt varjo johonkin aikaan päivästä. Olen nähnyt niitä istutuksissa puiden alla hyvällä menestyksellä, ei sielläkään kovin paljoa kosteutta ole, kun puut imevät niin paljon.
ReplyDeleteTiina; Niin, limenvihreän ja ruusunpunaisen yhdistelmä on herkullinen! Tuo minun versioni on kyllä niin pieni vielä, että se jäisi suurempien jalkoihin. Se on vasta vauva, oikeastaan <3
Kaunis harvinaisuus tämä ruusu!
ReplyDeleteMiten pikku-Ransuli-manuli voi?
ihana vihreä kaunotar<3 Vihreäkukkaiset jouluruusut ovat lumoavia.Mä tilasin haisujouluruusun,siinähän on myös nuokkuvat vihreät kukat.Ajattelin muuten kokeilla uusien jouluruusujen kans niinkin radikaalia temppua,että tosiaan istutan ne melko lämpimään paikkaan,jossa saavat aurinkoa reilusti,mutta tietysti niille pitää järjestää varjostusta sopivilla pensailla.Luin jostain jonkun(tosi epämääräistä...) tehneen sillain täällä pohjoisempana ja oli saanut loisteliaan kukinnan aikaan.Pitää kokeilla!
ReplyDeleteJohan on ihanan värinen ruusu. Mikähän siinä on, että lehtivihreän lisäksi tykkään kovasti myös kukkavihreästä?? Eiväthän kukat edes aina kunnolla erotu lehdistöstä. Pöllö mikä pöllö...
ReplyDeleteElina; Ransuli-manuli voi hyvin, kiitos! Lääkkeet otetaan nätisti ja urinary-raksut maistuvat. Pissaa en ole päässyt todistamaan, sillä Ransu ei enää hakeudu sisään vadille eikä ilmeisesti yritä käydä yhtä mittaa vessalla - hyvä merkki sekin. Yritän silti bongata pissan jos pystyn :-D Ainakin Ransu juo ihan runsaasti, kuten normaalistikin.
ReplyDeleteTiina; Niin se on, kokeiltava on itse, kun tietoa ei vielä paljon ole. Sitä haisujouluruusua havittelen minäkin, kai sekin joskus jossain tulee vastaan... se olisi vähän korkeampi ja pidän erityisen sahalaitaisista lehdistäkin.
Intopii; Sama täällä, vihreät kukat rulettaa! Tuossa Tiinan manitsemassa haisujouluruusussa on kans ihanat limenvihreät kukat tertussa, se on aika korkeakin, tai näin olen ainakin Briteissä nähnyt.
terv. toinen pöllö
Kerrassaan ihastuttava =)
ReplyDeleteEikö olekin, niin raikkaanvihreä.
ReplyDelete