Thursday, 3 May 2012

Puiden puhkeamista

Keväällä pienten kukkien ihailun lisäksi on erityisen mielenkiintoista seurata puiden puhkeamista lehteen. Yksi kauneimmista herääjistä on lehtikuusi, tässä puutarhani japaninlehtikuusi.

Kääpiömantelin kukkanuput pullistuvat hitusen joka päivä, vaikka nytkin puhaltaa viiltävän kylmä tuuli.

Japaninvaahtera 'Osakazuki' on taas selvinnyt yhdestä talvesta ilman suojia. Se kasvaa kylläkin tuulensuojaisessa paikassa, mutta ei ilmeisesti aiokaan kasvaa polvenkorkuista korkeammaksi. Vaahteran tyvellä kukkivat balkaninvuokot ja pikkukäenrieskat.

Japanese maples don't really thrive in Finland, it's too cold for them. My 'Osakazuki' has not grown an inch in the five years I've had it but it is alive and works as a small shrub.

Urhea akebia availee lehdyköitään niin ikään hyvin hitaasti. Kyllä kasvit tietävät, koska kannattaa edetä varovasti!

Akebia – Akebia quinata
Balkaninvuokko – Anemone blanda
Japaninlehtikuusi – Larix kaempferi
Japaninvaahtera – Acer palmatum
Kääpiömanteli – Prunus tenella
Pikkukäenrieska – Gagea minima

19 comments :

 1. Aukeutuvat lehdet on supersöpöjä! Tänään hehkutin muutamia pensaita ja vieressäni kävellyt työkaveri ei voinut yhtään ymmärtää, että ihanko oikeesti muka katselen lehtien avautumista. meinasin kysyä, että ihanko oikeesti hän ei katsele kevään etenemistä ja lehtien aukeamista. Huoh. Onneksi täällä blogistaniassa mua ymmärretään.

  ReplyDelete
 2. Siis miten todellakin ihan oikeesti työkaverisi ei tarkkaile lehtien avautumista! Outo tyyppi. Kannattaa vältellä, ties mikä psukopaatti ;-D
  Ymmärretään todellakin! Täällä kannetaan tuoli lehtiään auki rullaavan akebian eteen, jotta niiden avautumista voi rauhassa katsella.

  ReplyDelete
 3. Edellisiin.. kylläpäs hyvinkin seuraillaan ja tänne aina kurkistellaan myös, kevät on pidemmällä siellä saaristossa. Ja siitä voi iloita näinkin kuvien myötä. Sinulla on ilmeisen hyvä kamera myös. Tuo persian helmi on aivan ihastuttava.

  ReplyDelete
 4. Oi, lehtikuusessa on ehkä kaikista herkin vaalean vihreä.

  ReplyDelete
 5. Taina; Kai se täällä, ainakin pidemmällä kuin pohjoisemmassa. Suunnilleen samoissa varmaan mennään kuin länsirannikko Vaasaan asti ja toisaalta eteläinen Suomi. Varsinais-Suomen mantereella ollaan jo pidemmällä, täällä on hirmu kylmä heti kun tuulee, kun se tuo meren hyytävyyden tänne saaren sisällekin.
  kameraan olen ollut tyytyväinen, viisi vuotta on ollut Nikon D300. Paitsi että se on painava.

  Jokke; Lehtikuusi on minustakin kaikkein ihanin puu, sekä keväällä lehteen puhjetessaan että syksyllä kananpojankeltaisena... ja talvella nystyräisenä, ja kesällä pörheän pehmeänä. Tuo puu oli ensimmäinen, jonka istutin pihalleni heti seuraavana keväänä kun olin ostanut paikan.

  ReplyDelete
 6. Oodi pullisteleville silmuille!
  Wautsi, ihailin myös sinun vaaleanpunaista helmililjaa!

  ReplyDelete
 7. Sinulla on kyllä eksoottinen puutarha. Kyllä kevät on mielenkiintoista aikaa, joka päivä tapahtuu niin paljon uutta.

  ReplyDelete
 8. Huikeita luonnon ihmeitä sinulla on saaristopuutarha pullollaan. Ei voi kuin ihailla!

  ReplyDelete
 9. Jag på Ekholmen; Juu... onneksi otin kuvia, kun viime yönä joku oli käynyt syömässä viidestä vaaleanpunaisesta helmililjasta neljä! Grrrrr...

  Cheri; Niin, tykkään kokeilla kaikenlaista erikoista. Tavallisia kun voi ihailla sitten muiden pihoilla :-D

  Sanuliini; Kevät on täynnä luonnon ihmeitä! Tämä on niin toiveikasta ja riemukasta aikaa. Nyt olen varmistunut siitä, että sametthortensia ja kuningassaniainenkin ovat hengissä! Jihuu!!

  ReplyDelete
 10. Olen samaa mieltä että japaninlehtikuusessa on yksi kauneimmista silmujen puhkeamisista! Omalta pihaltani löytyy riippaversiona tuo japaninlehtikuusi.

  Kauniin kuvan olet ottanut leppäkertusta! :)

  ReplyDelete
 11. Voin kuvitella vanhana merenkävijänä, miten kylmästi tuuli puhaltaa mereltä! Täällä sisämaassakin on ollut aika hyiset tuulet ja kevät etenee hitaanlaisesti.

  ReplyDelete
 12. Kevät on ihanaa aikaa! Nurtsit jo vihertävät ja silmut näkyvät puissa - meitsi diggaa sikana! Ja tykkään myös mutsin tänään postista hakemasta paketista, vaikkei siellä ollutkaan herkkuja sisällä!

  ReplyDelete
 13. Leppis??? Sekin on aika rohkea!

  ReplyDelete
 14. Iloa se tuottaa kun näkee että on talvesta selvinnyt.
  Hyvin on lähteneet kasvuun.
  Kaikkea hyvää sinulle!

  ReplyDelete
 15. Annu; Japaninlehtikuusi on siitäkin kiva, että se ei kasva ihan niin jättiläiseksi kuin siperian ja euroopanserkkunsa. Riippamalli on kans hyvin kaunis :-)

  Vilma; Nytkin kun vietin tovin ulkona, ovat sormet ihan kohmeessa. Huomasin tänään kun kävin Paraisilla, että siellä "sisämaassa" kevät onkin edemmällä, no niinhän se on joka kevät.

  Sulo; Kiva että kelpaa sullekin!

  Viivi; Leppis tuossa levitteli siipiään auringossa, ehkä vähän oikaisi vekkejä, jotka oli syntyneet talven aikana ;-)

  Sylvi; Niin, siinä on suuri ilo. Kiitos samoin!

  ReplyDelete
 16. Mä kyttään joka päivä bussin ikkunasta, koska Hervannan valtaväylällä kasvavat "jätti puksipuut" (en tiedä mitä ne oikeasti on) puhkeaisivat lehtiin. Hento viherrys jo on, mutta vielä on odotettava. Ne on niin kauniita muuten karussa ympäristössä. Harmi kun vetivät sileäksi toiselta reunalta tietä, siinä kasvoi keväisin narsisseja (kaupunki istuttanut piiiiitkän pätkän).

  ReplyDelete
 17. Kevään viherrystä ei ole voittanutta! Ja silmuissakin on kaikenlaisia jännittäviä värejä: punaista, violettia ja vaikka mitä!

  ReplyDelete
 18. Voi että nättejä<3 Ihan takuulla täälläkin seurataan silmujen pullistumista.Ihan nenä kiinni silmussa pitää välillä käydä tarkistamassa tilannetta.Ja sitten,kun pikkuruiset ruttuiset lehdet alkavat pinnistellä kohti aurinkoa...Voiko olla mitään ihanampaa kuin vastapuhjennut upouusi lehti,hennon vihreä,aah...onneksi täällä blogimaailmassa meitä tämmöisen ihmeen päälle ymmärtäviä on paljon.Ajatella,että sun akebia on talvehtinut ja tekee sekin lehtiä.Japaninlehtikuusi olisi ihana,enpä ihan usko,että se täällä tarkenisi.Nyt on tulossa siperian- ja euroopanlehtikuuset,ehkä vielä joskus kokeilen myös tuota japaninlehtikuusta.Tämä mun tautihan ei parane;)

  ReplyDelete
 19. Voi, luulen että japaninlehtikuusi ei ehkä teilläpäin... kun ostin sen Forestumin pienestä taimipuodista, sen pitäjä kysyi, mihin olen sen istuttamassa, ettei vain mene liian viileälle vyöhykkeelle. Se on kyllä siitä kiva, kuten monet muutkin erikoispuut, että se jää vähän pienemmäksi. Mulla kun tuota lääniä ei liiemmin ole!
  vastapuhjenneet lehdet ovat juuri niin ihania kuin kuvailet!

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!