Sunday, 12 February 2012

Sunnuntaikävelyllä

Created with flickr slideshow.


On tämä kaunistakin. Sunnuntaikävely Träskändan puistossa Espoossa.

Winter is ok and even beautiful, but I do wish the spring would come. The above images are from Träskända Manor Park in Espoo.

Kävin torstaina luennoimassa Imatralla ja ennen luentoa oli hetki aikaa pyörähtää Vuoksen varren rannalla. Siinä näytti olevan varsin kaunis puisto, johon olisi mukava tutustua kesällä – nyt oli pureva pakkanen ja siinä missä näytti olevan kaunis lampi ja istutuksia, oli metrinen hanki.
Menomatkalla junassa puhelimeni soi ja Etelä-Karjalan radion reportteri teki pienen haastattelun. Hän esitti heti alkuun vaikean kysymyksen: Miten nyt voi ohjata ajatukset puutarhaan ja sen suunnitteluun, kun kaikki on lumen peitossa?
Siihen oli hyvin vaikea vastata. Puutarhaihmiselle se ei nimittäin tuota niin minkäänlaista ongelmaa.

Luento kesti pari tuntia, eikä sitä oikein tässä mahdu toistamaan, enkä edes muistakaan mitä kaikkea sen aikana hölötin, keskusteluakin oli. Yksi aiheistani liittyi ylläolevaan diaesitykseen: talvella pääsevät rakenteet ja rakennelmat esille. Ne tuovat puutarhaan kauneutta ja ryhtiä. Samoin tekevät selkeän muotoiset, talvellakin muotonsa pitävät pensas- ja puuistutukset. Samat muodot ja rakenteet ovat edukseen myös syksyllä ennen lumen tuloa sekä varhain keväällä. Eli meidän ilmastossamme suurimman osan vuodesta. Tässäpä pieni siemen itämään ajatuksiin.

Luentosali oli ääriään myöten täynnä mukavia puutarhaihmisiä, suurin osa Imatran Puutarhan Ystävät -yhdistyksen jäseniä. Heillä on valtavan aktiivinen yhdistys ja hurjasti tapahtumia! Ensi kesänä he toteuttavat puutarhamatkan Tanskaan.

29 comments :

 1. Vuoksen ranta on kohde mihin minun pitää joskus päästä ja tutustua. Innokkaita puutrhureita riittää ja hienoa että puutarhaa liittyvät asiat kiinnostavat niin monia.

  ReplyDelete
 2. Upeita kuvia!!! Samaa olen kyllä minäkin miettinyt,"talven törröttäjiä" on ja pitää olla. Vaan ei nuo omat törröttäjät niin palvelekaan, kuin kesällä ajatteli.Kasveja pitäisi myydä niin, että näkisi edes kuvasta, miltä ne mahdollisesti talvella näyttävät. Meillähän tosiaan puolet vuodesta(no ei ihan)on talvi. Ransulle rapsutuksia sinne vällyjen sekaan:)Koska siellä se luultavammin tekee mieluummin omia puutarhasuunnitelmiaan näin helmikuussa:D

  ReplyDelete
 3. Kauniita kuvia sunnuntaikävelyltä! Annoit pohdittavaa! Ajatukseni askartelevat jo ensi kesässä ja siinä, mitä puutarhassa pitäisi tehdä.

  ReplyDelete
 4. Imatran Puutarhan Ystävät:) Olen varma, että kysymyksiä ja pulinaa riitti luennolla ja luennon jälkeen. Imatralaiset ovat supervilkkaita. Imatra-Hamina akselilta löytyy sellainen kummajainen kuin puhetta pulputtava suomalainen, suomalaisia latinoja:D Vedäpä seuraavaksi vastaava luento Turun suunnassa, niin syntyy mahtava kontrasti:D

  Mietin että onkohan Imatran Valtionhotellin puutarhasta (pari kilometriä Vuoksen varrella pohjoiseen) enää jäljellä yhtään mitään?

  ReplyDelete
 5. Sillä, että pitää ajatukset puutarhassa ja kasveissa, selviää lumen ja talven yli, muuten ei kestäisi. Talvella voi edes katsella kesäisiä kuvia, suunnitella ja kylvää siemeniä. Se harhakuva, että talvella ei voisi harrastaa puutarhaa on varmaan johtanut siihen, että talvella, jolloin puutarhaharrastajat eniten tarvitsisivat ja ehtisivät katsoa puutarhaohjelmia tvstä, niitä ei tule (tai tulee joku harva keskellä päivää)! Sitten kesällä kun taas ei ehdi katsoa tvtä, kun voi olla ulkona ja nimenomaan puutarhassa, niin silloin sitten niitä tulee joka kanavalta. Ei mitään järkeä.

  ReplyDelete
 6. Maiju; Koski ja Valtionhotelli ovat näkemisen arvoiset, nyt en ehtinyt niitä katsomaan lainkaan. Viimeksi taisin käydä Imatralla noin 15 vuotta sitten kylpylässä, sekin oli kiva kokemus :-)

  Taina; Suosittelisin niiksi talven ryhtikasveiksi kumminkin puita ja pensaita (molemmat mahdollisesti muotoonleikattuja), perennat eivät useinkaan kestä lumen painoa koko talvea ja jos tällainen syvä hanki tulee, ne eivät edes näy kunnolla hangen alta.
  Peiton alla on hyvä miettiä ensi kesän myyräsatoa ;-)

  Désirée; Hyvä jos sait uutta mietittävää :-)

  Otto Kulta; Niin, mummuni oli Joensuusta joten sikäli yleisö ei ollut kummallisen eksoottista (ja en ole myöskään syntyjäni Turun suunnalta :-D). On ihan totta, että turkulainen luultavimmin istua jököttää, eikä siitä ota selvää onko se hereilläkään. Mies siis. Naiset ovat minusta Turussa ihan normaaleja :-D (toisaalta taidan tuntea vain saaristojuuret omaavia turkulaisnaisia, ja saariston miehissäkin tuntuu kiertävän vähän enemmän elämää suonissa).
  En nyt ehtinyt Valtionhotellille lainkaan. Siellä on muuten mahtava kissareliefi peltikaton harjalla, suosittelen etsimään sen jos seudulle joskus eksyt!

  Leena; Niin juuri. Puutarha on koko ajan mukana, jossakin verenkierrossa ja luuytimessä. Sitä tulee mietittyä talvellakin ehkä päivittäin, en ole koskaan kylläkään tätä aiemmin miettinyt enkä rekisteröinyt.
  Kesällähän puutarha on mielessä melkein sillä sekunnilla kun herää ja sinne on päästävä aamukahvikuppi kourassa kiertämään ihan kuin sitä ei olisi pitkään aikaan nähnytkään :-D
  Todella hyvä pointti tuo puutarhaohjelmahuomio! Ylelle kannattaisi ehkä kirjoittaa aiheesta. Toukokuussa varsinkaan ei kannattaisi lähettää mitään puutarhaohjelmaa, eikä oikeastaan kuin vasta elokuussa kun illat pimenevät (nyyh! masentava ajatus).

  ReplyDelete
 7. Talvinen puutarha on myös kaunis, ihanat nuo kuvat!
  Onhan se hyvä ottaa suunnitelmissa huomioon, että miltä puutarha näyttää myös talvella. Ainakin näissä kuvissa hyvinkin kauniita yksityiskohtia ja kokonaisuuksiakin!

  Valoisaa sunnuntai iltapäivää!

  ReplyDelete
 8. Kiitos kommentista Kesäkukka! Ilman muuta pitää suunnitella puutarhaa myös muullekin ajalle kuin vain kesälle, kukkapenkit kun oikeastaan näyttävät joltakin vain noin kolme kuukautta vuodesta... Kaikenlaiset mukavat esim. pensaista rakennetut muodot ovat eniten edukseen, jos on vähän lunta ja ennen lumen tuloa sekä sen sulaessa, oikeastaan aika monta kuukautta siis :-)

  ReplyDelete
 9. EEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII!!!!!!!!!!!!!!!!

  Tämän siitä saa, kun ei saa hankittua kalenteria!!! Voi että tekee mieli kirota ihan helvetisti nyt. Mulla on koko ajan ollut sellainen olo että helmikuussa oli jotakin muutakin muistettavaa kuin kahdet synttärit, mutta en ole muistanut, mikä se olisi voinut olla.

  ReplyDelete
 10. No voi persharmi. Helmikuu on muuten hyvä synttärikuukausi ;-)
  Nimim. Helmikuussa syntynyt

  ReplyDelete
 11. Kauniit, lumiset, talviset maisemat! Annoitpa ajatuksen ja idean aihetta ;)

  ReplyDelete
 12. Hienoja kuvia! Toivottavasti pääsemme pian nauttimaan hieman keväisemmistäkin kuvista. Nimimerkillä: nyt riittäisi :)

  ReplyDelete
 13. Kirsikka; Sepä kiva kuulla!

  Arvoisa nimimerkki Nyt riittäisi: Olen kanssanne täysin samaa mieltä!

  ReplyDelete
 14. Upeat kuvat!
  Uskon, että yhdistyksen toiminta on aktiivista. Kuulun itse erääseen taideyhdistykseen siellä suunnalla ja puuhakasta toimintaa riittää.

  ReplyDelete
 15. Kiitos kuvista! Hyvä muistyutus miten tätä omaa puutarhaa kannattaa rakentaa eteenpäin. Harmi kun Imatra on sen verta kaukana etten päässyt kuuntelemaan.

  ReplyDelete
 16. Vuokse rannalle ja valtionhotelliin haluaisin päästä minäkin tutustumaan, Laila Hirvisaari aina niitä seutuja kirjoissaan kuvailee ja mä niin tykkään sen kirjoista :) Muutenkin pitäis harrastaa enempi kotimaan matkailua... tai matkailua ylipäänsä. Jos on aito puutarhaihminen niin eipä sillä ole väliä paljonko on lunta, kesä ja puutarha löytyvät sydämestä :)

  ReplyDelete
 17. Omenaminttu; Sepä mielenkiintoista! Enpä ajatellut, että aktiivisuus riippuisi asuinseudusta, mutta sehän voi hyvinkin olla niin.

  Katja; Varsinkin teidän tyyppinen iso maalaispiha näyttäisi varsin hyvältä jos sinne istuttaisi pitkiä pensasaitarivejä ym. Ei niiden aina tarvitse kiertää tontin reunoja, muuallekin voi laittaa ;-)

  Tiina; Hirvisaarta en olekaan lukenut. Hienot on Imatran seudut, vaikka Pohjois-Karjalan vaaroista vielä kaukana, mutta kaunista suurten kukkuloiden rytmittämää maisemaa kumminkin. Suosittelen kotimaanmatkailua! Puutarhayhdistyksen tiedottaja (!siis heillä on tosiaan jopa tiedottaja!) jo alkoikin järjestää minulle jutuntekomatkaa kesälle, yhdistyksen jäsenillä on kuulemma monia hienoa yksityispihoja.
  Kyllä puutarha on aina mielessä, vaikea on kuvitella sellaisen ihmisen näkökulmasta jolla näin en ole :-D

  ReplyDelete
 18. Träskändan puutarhassa en ole kulkenutkaan talvella. Se on erittäin kaunis myös talviaikaan. Siellä on joitakin vuosia sitten järjestetty kesäaikaan opastettuja kierroksia, johon itsekin joskus ammoin osallistuin. Erityisesti valtavat tammet jäivät mieleen. Suomessa näkee muuten harmillisen vähän tosi isoja ja vanhoja puita. Mistä se johtuu?
  Imatralla luuraa näköjään paljon puutarhan ystäviä, hauskaa!

  ReplyDelete
 19. Niin on hauskaa löytää puutarhan ystäviä kaikkialta!
  Onkohan meiltä jäänyt uudelleenistuttamatta suurien puistojen puut sotien aikana ja jälkeen... kai isoja puutarhoja ja puistoja on ollut, mutta luulen että niiden hoito on jäänyt.

  ReplyDelete
 20. Ihana slideshow. Pienen piston kyllä tunsin: olen käynyt Imatralla, mutta en koskaan Träskandassa, vaikkei se ole meiltä edes kovin kaukana. Lupaan tehdä sieltä vastalahjaksi kevätkuvashown! :)

  ReplyDelete
 21. Niin, mutta se tärkein kysymys: alkoiko sun selaimella diashow automaattisesti vai pitikö klikata nuolta? Puistoista viis :-D

  ReplyDelete
 22. Ransu ja Musti ja mutsi, ihanaa ystävänpäivää! Me alettiin herkkuttelemaan jo heti aamusta eli mä söin kaikkien herkkunapsut. Mun laihisnapsut pölyyntyy. Ylätassu!

  ReplyDelete
 23. Kukapa sitä nyt pölyä syömään? Hyvää ystävänpäivää teidän porukalle!

  ReplyDelete
 24. Hieno kuvasarja Auroran puistosta! En ole käynytkään siellä muistaakseni koskaan talvella. Kesäisin käyn siellä kävelemässä. Isot, käkkyräoksaiset, ikivanhat tammet ovat siellä vaikuttavia ilmestyksiä. Mutta on siellä paljon muutakin kiinnostavaa ja kaunista.

  ReplyDelete
 25. Minun oli pakko palata sinne kameran kanssa, paikan kauneus oli jäänyt kalvamaan mieltä ja se piti päästä ikuistamaan... syynä myös se, että halusin kuvamateriaalia tuota luentoa varten. Suuret puut ovat vaikuttavia.

  ReplyDelete
 26. Olipa kaunis diashow. Varsinkin se kuva, jossa auringonvalo osuu vain ja ainoastaan valtavan lumisen puistonpenkin lumipeitteeseen... superihana kuva!

  Luento meni ilmeisesti hyvin, vaikka olitkin puolikuntoinen? Hieno juttu, ja hienoa, että lienet myös hengissä.

  (Oletko muuten koskaan ajatellut, että sivun alalaidassa olevat hakusanarivit ovat kuin pitsineuletta...?)

  ReplyDelete
 27. Heh, noita hakusanoja on aika paljon... ystävän toivomuksesta ne laitoin, olin tähän asti ajatellut että joku saattaa klikata kiinnostavan jutun alalaidassa samaa aihetta/kasvia koskevat kirjoitukset, mutta kokeillaan nyt näin... tuolla alhaalla ne ovat vähiten tiellä...
  kai luento meni hyvin, en tiedä, olin itse vähän usvassa mutta kuulijat aika innostuneita - mikä ei ole ihmekään, puutarhaihmisiä kun olivat :-D Mikä tahansa puutarha-aihe ja kasvikuvat nostattavat tietyn pulssin ja kiillon silmiin näin helmikuussa, tiedät varmaan!

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!