Sunday, 3 July 2011

Tuoksua ilmassa

Toin keväällä Hollannin-tuliaisina pellavaliljan mukulan. Pidän pieni-kukkaisista liljoista, joissa on taapäin kääntyvät terälehdet kuten varjoliljalla. Pellavalilja on jännittävä, sillä se on kuin tiikerililja mutta täysin ilman pilkkuja. Oranssi väri on hurmaavan täyteläinen!
Sirot lehdetkin ovat kauniit. Eikä siinä vielä kaikki: kukat tuoksuvat hunajalta ♡

Olen jatkanut nokkos-koiran-putkipöheikön raivaamista taloa lähinnä olevasta matalasta ojan tapaisesta notkelmasta kohti pihavaahteran alustaa. Samalla kirjosieppojen kotipönttö suoristui, kun sen tolppa sai kunnollisen jalan (sieppoperheen lapset muuttivat kotoa pois juhannuksena).
Koska pellavalilja viihtyy puoli-varjossa, se pääsi tähän istutukseen mm. haltiankukan, rönsytiarellan, kultatesman, sormivaleangervon, kotkansiiven, hiiren-portaan, kivikkoalvejuuren, keltapeipin ja punalehtisen syyskimikin kanssa.

Keväällä istutetussa mutkassa on pihakäenkaali jo löytänyt tiensä amerikankeijun-kukka 'Marvelous Marblen' kaveriksi.

Pellavalilja on avannut yhä uusia tuoksuvia kukkia. Minulla on tiikeri-liljaakin, ja vasta viime aikoina minulle on selvinnyt, että on olemassa myös pantterililjaa. Sitä on ehdottomasti hankittava!

Eilen oli jännittävä iltapäivä, kun hieno ukkonen lähestyi Paraisten suunnalta. Se meni kuitenkin etelän puolelta ohi eikä täällä satanut kuin puoli milliä. Salamoita pääsim-me kuitenkin ihailemaan.

Ransu oli tyytyväinen ukkosen tuomaan hetkelliseen viilenemiseen: Jehsh! Vihdoin samanlainen keli kuin kotona Lofooteilla!

Amerikankeijunkukka – Heuchera americana
Pellavalilja – Lilium pumilum
Pihakäenkaali – Oxalis fontana

30 comments :

 1. Mahtavan värisiä nuo sun liljat, oranssi on suosikkivärini.

  ReplyDelete
 2. Tuo on aivan ihanan värinen, todella!

  ReplyDelete
 3. Liljasi on kyllä kaunis. Nokkospöheikköä riittäisi mullakin raivattavaksi, mutta... Olen mestari siirtämään epämiellyttävän homman eteenpäin... Täällä oli ihan kauheata ukkosta taas viime yönnä ja sademittarikin täynnä vettä. Niin kauhea sade, että harvoin kokee. Täksikin päiväksi luvataan taas sateita, yli 20mm tunnissa.... Porissa on tulvinut osassa kaupunkia tosi rajusti. Täällä meillä ei onneksi ole hätää kun täällä on avo-ojia paljon ja asfalttia vähän..

  ReplyDelete
 4. Hui, Porissa on ollut karmeita tulvia ennenkin! Toivottavasti kaupunki selviää siitä. Osan niistä sateista voisi kieltämättä lähettää tänne, kuivaa on.

  ReplyDelete
 5. Täällä oppii paljon uusia kukkien nimiä!

  Pellavalilja on saman värinen kuin uudehko Arabian Teema-kuppi. Mä Teemasta niin välitä mutta väri vei silmäni kaupassa ja oli pakko ostaa.

  ReplyDelete
 6. Nyt alkaa hieman viiletä, vaikka ukkonen meni juuri äsken pohjoispuolelta ohi. Olin jo valmistautunut vetämään töpselit irti, mutta ei se sitten tullutkaan kohdille. Ransu osaa nauttia! :)

  ReplyDelete
 7. Se sun ukkonen tuli meille tänne mantereelle. Kiitos siitä! Ilma raikastui! :-)

  ReplyDelete
 8. Zepa; Tuo väri on syötävän ihana. Joskus se on hyvä syy ostaa uusi kuppi :-)

  Sirpa ja Kollo; Eiköhän Kollokin osaa nauttia, kissoilla se on sisäsyntyisenä ;-)

  Partsipuutarhuri; Taas on mantereelta päin kerääntymässä pilvimassaa ihan samasta suunnasta kuin eilen! Saa nähdä miten tänään käy. Illalla oli täälläkin ihana ilma, tuoksuva ja vähän raikkaampi.

  ReplyDelete
 9. Kissat osaavat hyvin nauttimisen taidon. :) Kollo makaa ulkona aurinkotuolin alla.

  Sateen jälkeinen ilma tuoksuu ihanalle - täällä ei ole vielä satanut.

  ReplyDelete
 10. Sadetta täälläkin odotellaan. Idässä päin jyrisee, ihan samalla tavalla kuin eilen. Saa nähdä tuleeko tänään eilistä enemmän sadetta.

  ReplyDelete
 11. Ransun kellotusvenytys suorastaan säteilee tyytyväisyyttä :) Täällä ei vielä ukkosta, mutta tuulee vietävästi. Onneksi Vappu ulkoilee turvallisesti juoksulangassa niin ei lennä tuulen mukana :D

  ReplyDelete
 12. Onneksi, sillä tuulen mukana lentävä Maija Poppas -Vappu olisi aika ikävä juttu :-D

  ReplyDelete
 13. Pantterililja, heti googlaamaan!!

  ReplyDelete
 14. Sadetta odotellaan, piti tulla, mutta ei ole vielä näkynyt. Tulisi nyt. Hyvä, että Ransulla on olo helpottanut.

  ReplyDelete
 15. Viivi, aivan! Sekin on kaunis lilja, ja pilkullinen aivan kuten tiikerililjakin. Sitten on Ransulla ja Mustilla molemmilla nimikkoliljat :-)

  Naukulan Mamma; Tänne tuli ja ihan kunnolla tällä kertaa! Ihanaa. Ransu on taas tyytyväinen. Myyrätkin varmaan ovat taas mehukkaampia. Toivottavasti saat(te) nukuttua ennen huomista eläinlääkäriä!

  ReplyDelete
 16. Voi kun meillekin tulisi sade! Olimme muuten eilen Taalintehtaalla (moottoripyörällä!) kun alkoi jyristä kovaa ja tuli pimeää ja viileää. Päästiin kuitenkin suht koht kuivina ja muutenkin kunnialla kotiin, tänään sitten olen odottanut tänne sadetta aamusta alkaen, vaan eipä näy, ei kuulu.

  Musti tarvitsee ehdottomasti pantterililjapenkin! Löytyisikö Ransulle nimikkokasviksi esim. rentoUKONkaali tms.? :D

  ReplyDelete
 17. Minulle uusia nimiä monet noista kasveistasi.

  Ukkonen on viikonloppuna pyörinyt täällä Pirkanmaallakin. Ei sentään tullut kohdalle! Ransu ei taida olla ukkosesta moksiskaan, niin lokoisasti se venyttelee kuvassa.

  ReplyDelete
 18. Oho, onko pellavaliljan kukka tuon värinen?? Olen aivan aina kuvitellut sen olevan valkoinen, ja minulla kasvaa sitä tuttavan taimikasvatuksen tuloksena jos sun missä välissä. Pieniä ovat kaikki vielä, eivätkä taida edes hetkeen yrittää kukkia, mutta nyt, kun näen värin, joudun kyllä tuumimaan piiiiitkään ja hartaasti niiden sijoituspaikkaa. Huhhuh.

  Ransun kanssa on samat tunnelmat. Väsyttää niin, ettei meinaa silmät auki pysyä. Odotettiin ukkosta / sadetta, mutta eipä tullut, ei. Hiki päässä helteessä puuhattiin pihapuuhia. Ääääh. Onnea teille (kaikille muille :-D) sateesta!

  ReplyDelete
 19. Jenni; ai Mustille kokonainen penkki? No juu, pistetään harkintaan :-D Ja joku rentovartinen raidallinen kasvi Ransulle.
  Taalintehtaalla ja muuallakin Kemiönsaarella on hienoja paikkoja. Onneksi ette joutuneet johonkin raekuuroon! Ja hienon pitkän reissun teitte poikien kulkupelillä!

  Ilona H; Ransu taisi eniten nauttia viilentyneestä ilmasta, jos se tulee jyrinän kera niin ei voi mitään.

  Intopii; Oho! On tämä... onkohan jotakin valkokukkaistakin lajiketta pellavaliljaa olemassa... Aika ihana varmaan monenkin värin vierellä, ehkä jopa yllätyt iloisesti?

  ReplyDelete
 20. Ransu on kyllä aivan ihana metrikissa:) Puutarhasi on kyllä käsittämättömän täynnä kaikkea ihmeellistä ja tuo sieppojen pönttö, minä voisin siihen muuttaa asumaan, hih!

  ReplyDelete
 21. Vautsi, miten upea lilja ! Sen lehdet ovat tosi veikeän kapaet... ja tuoksuukin, tuota täytyykin alkaa metsästää : )
  Meillä ei eilen ollut ukkosta, mutta illalla satoin ihanan kevyesti...kasteli se ainakin vähän rutikuivaa maata ; )

  ReplyDelete
 22. Ransu taitaa itsekin tietää olevansa vastustamattoman ihana :-)
  Olin tosi yllättynyt, kun koristeeksi ja lintulaudaksi tuon pöntön ostin, että siihen heti ensimmäisenä keväänä tuli kirjosieppoperhe ja joka vuosi sen jälkeen. Talossa on irtolattia, joka laitetaan pesimäkaudeksi paikoilleen ja ottaan talveksi taas pois, jotta taloon sisään laitettavat jyvät valuvat reunojen alustoille.
  Pellavaliljaa voi hyvinkin saada suomalaisista puutarhamyymälöistä, mutta se osui silmiini Amsterdamin kukkatorilla. Samanlaiset lehdet ovat 'Citronella'-tarhasarjaliljalla, joka alkaa kohta kukkia.

  ReplyDelete
 23. Vau mikä lilja! Minä olen saamassa tänä vuonna ystävältä valkoisen ja liilan varjoliljan sipuleita. Ovat tosi nättejä ja vanhaa kantaa, siis hyvin sopivat meille :)

  p.s. Kasarimuoti ei iske tännekään, juurikin samoista syistä :DD

  ReplyDelete
 24. Hei Katja, ai niin joo, samaa vuosikertaa taidetaan olla :-D
  Varjolilja on aivan ihana kasvi ♡

  ReplyDelete
 25. Kuulostaa ihanalta tuo uusi kasvisi!
  Tuoksu kukissa on aina hyvä, hmm.. ajattelen perhosfanina näin.
  Minulla pian aukeaa syyssyrikkä, sopivasti kun uusi sukupolvi tulee päiväperhosista.

  Ihana, siis miten nätti on tuo kirjosiepon asunto, tuollaisen tahtoo ensi kesäksi.

  Niin lähti kirjosiepot maailmalle, hmm.. ne muista, tässä loppukuustako se meillä oli, facebookissa olis tieto..onko sinulle muuten facebook yhteys Saila?
  Minut löytää ihan nimelläni seija torpström :)

  Ihana tuo Ransu ♥

  Oikein mahtavaa kesän jatkoa!
  t
  seijastiina

  ReplyDelete
 26. Hei Seijastiina, tuoksu on ihana sekä ihmisille että perhosille. On minulla facebook-tili, vaan en ikinä oikein käy siellä...
  Mahtavaa kesän jatkoa sinullekin!

  ReplyDelete
 27. Onpas kaunis lilja hän, minäkin tykkään näistä kiharakukkaisista:) Ja tuoksu on aina bonusta!

  ReplyDelete
 28. Tuoksu tuli täytenä bonusyllätyksenä, erittäin mieluisana sellaisena!

  ReplyDelete
 29. Äääää, haluan kans pörheltää tota Ransun masua...se oikein kutsuu suukottelemaan tuolla asennollaan :) Pellavalilja on übermakea, tänne ei kohta uskalla tulla kun keksii vaan uusia himon kohteita!

  ReplyDelete
 30. Voi ei... pitäisikö tänne kirjoittaa jokin varoitus? :-D
  Ransun masu onkin ihana, untuvaisen pehmeä ja tuoksuu hyvältä, paitsi silloin kun se haisee ojanpohjalta.

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!