Monday, 25 July 2011

Kuninkaalliset häät ja yllätys

Kuninkaalliset häät ovat herkät ja tuoksuvat. Vaikka tämä vähän myöhästyi kuninkaallisista hääseremonioista, kannatti kaunotarta odottaa: hajuherne 'Royal Wedding'! Lajike tuotiin markkinoille Englannissa vuosi Dianan ja Charlesin häiden jälkeen.

Löysin tämän lapionvarren ilman terää saaren metallinkeräys-roskiksesta alkukesällä. Se toimii hyvin hajuherneiden tukilangan tolppana. Tämä viritys on kohopenkissäni, jossa kasvaa myös yrttejä, tarhasuolaheinää sekä itse kylväytynyttä koranteria ja rucolaa. Suorista riveistä ei oikein enää voi puhua!
Toinen kohopenkki näkyy kuvassa lapion kahvan taustalla, se on täysin viimevuotisten koriantereiden siementaimien valtaama. Koska pidän korianterin mausta, en ole kitkenyt niitä, mutta ehkä pitäisi ennen kuin ne tekevät taas lisää siemeniä.

Kuninkaalliset häät olivat odotettavissa, mutta tämä ei. Keväällä puutarhamessuilta hankkimani loistokevätesikko on ryhtynyt kukkimaan uudestaan. Eläköön uusi kevät!

Hajuherne, tuoksuherne – Lathyrus odoratus
Loistokevätesikko – Primula Polyantha-ryhmä

19 comments :

 1. Voi, tykkään hajuherneistä. Erityisesti vaalean sinisistä. Pihattomana ostan niitä torilta maljakkoon, mutta ne kuukahtavat kyllä kovin nopeasti maljakossa. Parhaimmillaan hajuherneet ovat tietenkin esim. lapionvarteen nojatessaan ;)

  ReplyDelete
 2. Hajuherne on ihana ja tuoksuu niin suloiselta :-)

  ReplyDelete
 3. Ihanat kuninkaalliset häät! Ehdottomasti tämän vuoden parhaat. Kevään otamme myös innoissamme vastaan :D

  ReplyDelete
 4. Vanhat lapiot ovat käteviä! Meidän pihassa yksi vanha, mutta rikkinäinen lapio toimii päivänpunan kasvutukena. Sopii meidän vanhaan, hieman rempallaan olevaan pihaan kuin nenä päähän :)

  Kiitos Ihq ploki -tunnustuksesta :) (bongasin sen tänä aamuna)

  ReplyDelete
 5. Meillä on taas kaksi lapiota ilman vartta löydetty metallinkeräyksestä... Ihmeellistä miten lapiot voi kulua milloin mitenkin... Minullakin hajuherneet ovat just alkaneet kukkia! Ne on niin herkkiä..

  ReplyDelete
 6. Kiitos kommenteista!
  Minäkin niin ilostuin esikon kukista, kun välillä on jo syksyinen olo iltojen pimennyttyä ja sateisina päivinä.
  Ja onneksi on myös ihania loppukesän kukkia mitä odottaa, kun ajatus monien kukkien kuihtumisesta jo tältä kesältä ahdistaa.
  Ihq ploki -tunnustus on vapaasti kaikkien käytettävissä :-)

  ReplyDelete
 7. Hyvää kevättä!
  Hauska tuo lapionvarsi, ilmanmuuta kannatti laittaa käyttöön.
  Hajuherneet kuuluu mun lapsuuteen ja ensi kesänä myös mun puutarhaan, ne on ihania. Valkoinen on todella kaunis ja herkkä, tuollaiset kuninkaalliset häät ottaisin ilomielin huomaani!

  ReplyDelete
 8. Kiitos samoin hyvää kevättä ;-)
  Minulla ei aiemmin ole ollut hajuhernettä pihallani, tai olikohan kerran Englannissa vuokra-asunnossa jossa oli piha... Siitä on kymmenen vuotta, en muista enää! Mutta ihania ovat ja helppojakin näköjään, tämän kokemuksen perusteella kylvän niitä toistekin!

  ReplyDelete
 9. Suloinen lapionvarsituki. Upea kontrasti esikon lehtien ja kukan välillä!

  ReplyDelete
 10. Tuo esikko on puskenut niin paljon ihanan reheviä lehtiä ettei kai ole ihmekään että se innostui kukkimaankin. Luulin sen jo kuolleen kuivuuteen, kun se jäi alkukesällä kuukaudeksi ilman hoitoa kaupunkiparvekkeelle, mutta siellä se sinnitteli ja lähti hurjaan kasvuun täällä maahan päästyään!

  ReplyDelete
 11. Jee, eläköön uusi kevät !!
  Viime vuoden keväänä istuttamani tarhaidänunikko vain kasvattelee edelleen lisää lehtiä ! Luulin, että se on mennyt sekaisin, sillä huomasin tänään, että sieltä pukkaa myös nuppu näkyviin. Sen eka nuppu ! Nyt ymmärrän mistä onkin kyse, siis tästä uudesta keväästä, hih ; )

  ReplyDelete
 12. Suloinen tuo valkea hajuherne, en ole koskaan nähnytkään, tai en ainakaan kiinnittänyt huomiota.

  ReplyDelete
 13. Ihailen kaikkia ihmisiä, jotka löytävät vanhoille esineille mitä tahansa uusiokäyttöä! Lapionvarsi tukenahan on hieno ajatus, yleensähän nuo päätyvät kaatopaikalle sen enempiä miettimättä! Erittäin inspiroiva kirjoitus tämä!

  T. Partsipuutarhuri

  ReplyDelete
 14. Helou helou!
  Kivaa jos mun ritarinkannus selvis, ja kukkiii...jeeh :) Se lämmittää mun puutarhasydäntä!

  Tiedätkö että sun Madonna-patsas on vielä Sunds:issä....se vaan odottaa suo näköjään!

  Oletko menossa Jutbacka-markkinoille?

  T. NINA

  ReplyDelete
 15. Hei vaan maanantain myöhäisbloggailijat :-)
  Paula, hajuherneet ovat kai kaikki suloisia... en ole varma, olisinko muuten hankkinut valkoisen lajikkeen siemeniä, mutta kun olivat nuo häät keväällä niin pitihän sitä...

  Partsipuutarhuri, kiitos! Kyllä mun silmä ainakin heti sanoo hep, kun näen jotakin kaunista patinoitunutta pintaa roskiksissa! Metalliromu kestää pihalla pitkään, se kannattaa hyödyntää.

  Nina; tulossa ollaan! Siitä sun ritarinkannuksesta oli kuvakin blogissani, joskus ehkä viikko sitten... Se on niin kaunis! Kiitos!!! Jaahas, tällä kertaa pitänee hankkia se Madonna sitten mun pihalle!

  ReplyDelete
 16. Tuosta tuoksuherneestä tuli mieleen se joskus maalailemamme teemapuutarha. Kuninkaallisista saisi helposti teeman, ja taitaisi saada häistäkin: yksi tarhaidänunikkokin on 'Royal Wedding'.

  Kyllä puhtaanvalkoisissa kukissa on sitä jotakin. Vaikka ne eivät "huuda" mitään, niitä ei voi olla huomaamatta, ja ihailematta.

  Esikoista minun pitää vielä joku päivä opetella tykkäämään. Varsinkin, jos ovat noin rämäpäisiä kuin sinun!

  ReplyDelete
 17. Esikoita on niin monenlaisia, eiköhän sieltä jotakin mieleistä löydy. Tämä kyllä järjesti varsin mukavan yllätyksen <3

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!